ketam masak lemak cili api | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA
Generated image

Tuesday, August 5, 2008

ketam masak lemak cili api

wiken baru ni aku masak ketam ..asben suka sgt beli ketam...bahaya jugak mkn seafood kerap sgt ni...aritu try wat sup ketam ..sedap jugak rasanya..so kali ni masak lemak pulak .kira dlm minggu ni 2 kali lah makan masak lemak ketam..sekali mak aku masak...sekali aku masak..

gambar tanpa menggunakan flash..

gambar dengan flash

so ni resepi aku yg sempoi2 ..

Bahan2
ketam ..ikut brp org nk makan
10-15 tangkai cili padi..ikut kepedasan masing2
4 ulas bwg merah
1 batang serai
Santan serbuk sepeket..
serbuk kunyit

Cara memasak
tumbuk bwg merah bersama cili api
bancuhkan santan bersama air ikut kepekatan yg dikehendaki
masukkan ketam,bahan ditumbuk,serai diketuk ke dalam santan yg dibancuh tadi
masukkan kunyit ikut warna yg anda suka,garam secukup rasa
masak sehingga mendidih..kena kacau selalu supaya tak pecah minyak
pahtu angkat dan hidang..

4 comments:

Anonymous said...

gulp... sedapnya...

mama uzma said...

mmg sadap...

iena masak simple2 pandai la...
tapi ari tuh baru blajar ayam msk
lmk cili api...tapi nape kurang lemak ye...??santan ek...??

ANAKIRANA said...

MAMA UZMA,
HAHA K.ANA TAK PENAH MASAK AYAM LAGIK..RASANYA KURANG LEMAK SBB SANTAN KOT..HEHEH K.ANA PON TAK PNADAI GAK..MAIN HENTAM REKA2 JER

mama uzma said...

klu x penah..
cuba la...hehehe....

santan ekk...nanti nak cuba
lagi...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin