Wednesday, September 10, 2014

KIDZANIA OH KIDZANIA

sedih sangat .... tau tak berapa lama dok berhajat nak bawak aiman datang kidzania...aisya ok la dia dah penah visit dgn cikgu2 tadika google cari info tips nak pegi sana...so ramai yang advise jgn pegi timemasa cuti sekolah...cuti panjang ..public holidays...sebab nak kena que panjang kat dalam tu..katanya 20 minit utk ssatu tugas..boleh masuk satu2 masa 6-8 org ja..so penat beratur la kan..

makanya saya pon amik la cuti semalam...semalam =weekdays ..memang saya expect tak ramai orang
bertolak dari seremban 2 kul 820 gitu ...psatu jem lagi kat federal sebelum masuk kerinchi link....sampai depan kaunter tiket kidzania dlm kul 10 gitu ..tengom Q panjang ni..tapi tak ramai sangat kalau ikut kira family..

tengah beratur tu datang la petugas bagitau...."kak ..harini ada school visit ..18 buah sekolah....dah ramai kat dalam..dah thousand plus..kalau akak masuk pon kena beratur panjang..saya takut nanti keluar kosong saj"

"oh ya kaa...alahai..saya dah datang jauh ni..dari seremban lak ..saya proceed Q la jugak "

lepas tu..beratur la ..hampir2 nak sampai turn ..lebih krg 3 4 family lagi kot...tiba2 keluar di skrin "TICKET SOLD OUT FOR TODAY"
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!
saya yang nak nanges sebab kesian kan anak2 yg excited ni huhuhuuh
sedih sangat2...explain kat budak2..lain kali kena datang lagi..ni derang datang kul 830 dah terpacak kat kaunter ..semalam online system down..tu tak beli tiket online.....lagi pulak igt tak ramai org..

lepas ni..sebelum pergi harus kena call dulu tanya bila tarikh budak2 sekolah datang melawat...huhhu

lepas tu bawak derang pegi ikea saja lah..dah tak da mood nak shopping...sejam di ikea..terpikir nak bawak derang ke pusat sains negara..nak manfaatkan cuti yg ku ambil  ni huhuhu..tak nak la sia2 saja datang jauh2








best jugak kat pusat sains negara ni...banyak informasi dan benda2 sains mereka leh cuba buat
saya dapat masuk free sebab keje di mimos hehhehe

tiket pon murah jer..RM6 dewasa ,RM3 utk 7 thn ke atas ..bwh  6thn free
aiman suka explore kat dalam tu sampai ajak balik pon taknak..
ada seksyen baru kat tingkat 2..CSI ..tapi kami buat tak habis..tak larat nak siasat kes pembunuhan
kat situ pon ada taman rama2..dan pool..free jer masuk.. 

dalam kereta dok cakap gini la kat derang "kesian anak2 mama...tak dapat masuk kidzania "
"kesian kat aiman dah la mama...aisya dah penah pegi "aiman jawab
"tu la mama..lewat lagi..nak sidai baju la ..nak itu la " aisya balas huhuhuuhhu
"lain kali 630 kita pegi mama "aiman jawab lak

tak da rezeki namanya ni ...lain kali harap ada rezki..
















Friday, June 20, 2014

ARYAN DAH MAKAN...

haa cerita baby lagi hehhe..nak update cerita lain kemudian2 lah..seekarang ni dok teringat baby ...rasa nak gomol2 ja gigit2 bagi dia gelak
balik keje rasa masa suntuk sangat nak main2 dengan baby..dengan nak melayan kakak ngn abang lagi..masing2 berebut kasih sayang..

sekarang aryan dah start makan ..saya mula bagi masa umur 5 bulan setengah .start dengan puri buah ja dulu
buat stok utk beberapa hari...

gambar terkini..petang semalam balik keje main2 dengan dia dulu ..hihi dah cerah sikit kulit nya..dulu masa lahir ala2 adi putra gitu color kulit :p ..mama tak kisah ..gelap ke cerah ker..asalkan sehat sejahtera cukup sifat
abang kakak ni rajin melayan adik ..rajin la nak dukung nak meriba...esok besar2 kalau bergaduh mama tunjuk gambar kasih sayang korang ni haha
menjerit2 kalau tinggal dia sorang ..pagi2 riuh dengar suara dia masa bersiap


setiap kali nak amik gambar adik..2 beradik ni mesti la nak masuk jugak.. jeles katanya..kalau mama panggey baby sayang ker ..mestti tny ..kat derang tak panggey sayang
kakak menyuap adik makan...seronok sungguh melayan
bererbut2 nak suap baby
stok puri apple ..tahan 3 hari  ..sehari bagi 2 cube ..2x2oz..habis licin makan
semalam start bagi puri carrot..makcik taska bgtau dia tak berapa suka sangat..dah memilih yg manis2 aja

Tuesday, June 10, 2014

SAYANG BABY MAMA .....

FUUHH FUHH FUHH .. hihi buang sawang sket kat sini...lama sangat tak kemaskini blog..
biasa la..malas+suntuk masa ..

pejam celik pejam celik dah nak masuk 6 bulan baby saye ...cepatnya masa ...lepas ni dah start makan dah
buat masa sekarang saya masih menyusu badan sepenuhnya..alhamdulillah ada rezki aryan dapat susu ibu..
hari2 aaya minum barli limau suam ..barli membantu menambah susu dan pekat jugak ,kurma ,epal ,milo ,oat sekarang dah jarang2..sebab dok minum barli pagi2 ..ulam pegaga ..passtu ambil jus perawan yg ada habbatussauda ..habatusauda ni menambah susu jugak..panas agaknya..jus ni kira utk jagaan keintiman wanita ..sekaligus membantu penyusuan.. hehe siap promote lak ..


ok berbalik semula kepada perkembangan baby aryan ... aryan meniarap masa umur 4 bulan..sekarang ni dia macam nak menjulur mcm askar tu..tengah berusaha tu..hari2 balik keje mengadap dia dulu la..
saya belum start solid food lagi..tunggu la minggu depan ke atau genap 6 bln nanti....

abang kakak asyik la kacau adik...berebut2 nak dukung..adik tido dikejutnya sebab nak main2
seronok la jadi yg kecik..dapat kasih syg melimpah ruah
aryan 5 bulan




ni suka geget dia ni..dia suka gigit mama masa nyusu ...




bila nak amik gambar adik jer...mesti ada yg mencelah nak jugak berebut masuk




Thursday, February 27, 2014

DECEMBER BABY LAGI :)

Assalamualaikum ....
Bersua kembali kite setelah beberapa bulan tak update blog :)
Saya nak simpan kenangan bersalin kan ahli baru keluarga kami yang ketiga ..atau mungkin yang terakhir kot :P

Due date saya awal Jan 2014...berharap dapat la  bersalin awal tahun pulak..tapi baby nak jugak keluar awal nak sama dgn abang dan kakak nya....akhirnya bulan disember jugak ketiga2 anak saya

alkisah nya ...

23 DEC 2013
-weekly checkup ...masa ni dah 38 minggu..sekali doktor kata nak buat VE...adoii saya bab check gini yang seriau...dan2 tu darah terus naik..hehehe doktor amik BP ..eh napa tinggi ni..penat jalan kot tadi..padahal dia tak tau saya gabra nak kena VE ni
doktor check dah bukak jalan 2cm ..auww
masa tu tak sempat nak bagitau doktor yang saya memang plan nak ambil epidural..saya ni penakut kdua2 anak terdahulu pon epidural :) .

24 DEC 2013
-sakit pinggang sikit2...sengal2 gitu saja...kejap sakit kejap tak..bila baring rehat kejap hilang..ada blood stain jugak ..tapi rasa tu macam kesan VE ..so tak pegi hospital lagi.Hari ni birthday aiman..saya bawak dia dan aisya pegi tengok wayang hehe..bertiga ja..asben keja....sarat2 pon gagah jugak berjalan nak entertain anak punya pasal..

25 DEC 2013
-pagi tu rasa cam biasa sakit2 pinggang tu...lepas tu pukul 12 dah turun tanda...mucus with blood...mandi2 siap barang anak2 nak hantar rumah kak chom....kemas beg nak pegi hospital..takut pulak nak tunggu kang malam2 buta sakit nak bersalin nak kena pegi spital..baik saya ready awal2 kat sana

-pukul 430 ..sampai kpj ..terus masuk LR ..doctor check bukaan 4cm..tapi tak sakit langsung time ni..sakit doktor seluk2 tu la ..doktor nak pecah kan ketuban pon tak dapat sebab saya mengepit2 paha hahhaha
bagitau doktor nak amik epidural so doktor kata pecahkan ketuban lepas epi lah ..anak ke3 tu yang tak sakit sangat kot walau dah bukak 4cm ..tapi nak gak amik epi

-530 -pakar bius datang nak bagi epidural ..doktor explain mcm biasa..pastu saya bagitau kurangkan dos sebab nak jugak rasa sikit2..
-dinner ..masa ni makan pon dah ketaq2 tangan ..menggigil kesejukan sbb epidural tu..dan jugak ketaq nak bersalin...doktor kata dalam pukul 9 ke 10 gitu bersalin..asben pon balik rumah dulu mandi solat bagai ..

-7 ptg ..nurse datang tengok dah nampak rambut baby ....tapi saya rilek tak rasa nak meneran la sebab epidural kan..nurse panggil doktor..doktor tanya tak rasa lagi ker..saya geleng..so doktor kata dia pergi sambut baby lain dulu :) ..
-7.50 ptg ..asben pon sampai...doktor nurse tengah prepare barang2 dah untuk bersalin ..
-8 ptg -bermula lah proses push ..tarik nafas .....pushhhhh hehehe..tapi saya push tak kuat sebab epidural kan ..tak rasa menggesa sangat utk meneran tu ...letih la jugak...siap rehat minum air zamzam dulu...pastu sambung push..dekat setengah jam tak larat jugak..akhirnya doktor kena vakum :( ..sebab takut lama2 nanti baby lemas pulak kat bawah tu...
 kira2 jam 8.26 ..uweeekkkk..Allahuakbar Allahuakbar...!doktor dah azan ...legaaaa syukur dah selamat ..
terus baby diletakkan atas dada untuk skin to skin contact ...satu jam diberi untuk bonding ngn baby..bagi nyusu..lepastu baru nurse ambil gi bersihkan dan timbang baby...3.26kg baby mama ..kecik sket dari abang kakak nya

tu jer pengalaman bersalin dengan epidural...nak buat macam mana..saya ni penakut ..epi pon epi lah janji saya tak fobia nak bersalin lagi ...doktor bagitau kesan epi ni mungkin sakit pinggang...alhamdulillah setakat sekarang belum saya merasa sakit pinggang lagi sejak bersalin aiman dulu ..hampir 8 thn lah ..

 
putra muhammad aryan ,25 december 2013 ..3.26 kg

asyik la membelek adik derang....


hari ke 8 aryan kena masuk wad..kena kuning yang agak tinggi..bacaan bilirubin 272 ..2 malam di wad..



saya dah botak!
ni dah 2 bulan...berat 5.7kg dah ...


Aryan kali ni dihantar ke taska ..yang penting taska tu mesti berdaftar JKM ..saya tengok bersih dan pengasuh2 kat situ pon nampak meyakinkan....yang jaga aryan ni pon bahasakan dia nenek  ..baby pon tak ramai..3 orang baby bawah setahun..semoga aryan selamat kat sana ...masa hari pertama ambil dia tu mcm merajuk jer...tido jer tak nak main2 pon..hari kedua dan ketiga dah nampak happy ....

masih menyusu badan sepenuhnya...harap2 ada rezki sampai 2 tahun .

Tamat :).

Tuesday, December 24, 2013

HAPPY BIRTHDAY ANAK2 KU -21 & 24 DEC


Selamat hari lahir Putri Aisya (21 Dec ) dan Putra Aiman (24 Dec) ...
mama tengah sarat...idak la celebrate mana pon...setakat potong kek kat tadika jer ..

mama doakan semoga Allah sentiasa PELIHARA AIMAN &AISYA WALAU DI MANA BERADA...SIHAT TUBUH BADAN..CERGAS AKAL FIKIRAN..jadi anak yg CEMERLANG DUNIA AKHIRAT..AMEEENN

                                muka baru bangun tido masing2
                                                          sayang nak potong kek comei ni
                                                                     
happy 5th bday aisya.... 7th bday aiman ..senang rangkum satu bulan jer..ni kalau baby keluar dec jugak..harus sambut tiga2 sekali






kek yang comel ni di tempah dgn ofismate saye..boleh tgk fb   https://www.facebook.com/DeHayfa   

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin