February 2012 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, February 29, 2012

MAMA nyanyi ..aisya nari..

sempena tarikh 29 feb 2012  arini..nak jugak buat entri..lagik 4 tahun nnt baru jumpa pulak tarikh ni..kalau umur panjang....


hiks...ini budak malam2..buat tebiat..lepas mandi amik baju sekolah pakai..hadoii pening ...


p/s : ingin cantik dengan MADU TUALANG?

Tuesday, February 28, 2012

AISYA ADRIANA

Haritu entri utk aiman..hari ni entri utk aisya pulak...jenuh kalau ada 5 anak..5 entri haha..
Lama tak stori pasal aisya rasanya…..aisya skrg 3 thn 2 bulan ….bersekolah tadika kelas 4 thn ..seperti aiman jugak..aisya mengalami masalah lambat bercakap..tak tau lah gen keluarga saya agaknya..tapi saya ni bising aja..mcm aiman dulu jugak lah..lepas antar tadika…dah tak berenti bercakap ..harap aisya ada improvement..saya ckp ngn dia tak pelat ,bahasa penuh..tp dia still cakap pelat..tak per lah..slow2…

yg jadi tensen tu bila org sekeliling yg jmpa ker..kadang2 tu mulut tak da insurans… “laaa tak leh ckp lagik.. cucu makcik setahun lebih dah mcm bertih jagung bercakap” ..”errmm ya la..dia lambat sket …orang ni kite kena puji anak depa lebih2 ..senyap la kot

Aisya ni kan..kalau dia tak der…sunyiiiii sgt rumah…kalau dia sakit ke demam ker….mmg rasa sunyi tak best langsung...lincah…happy sokmo…merajuk pon sokmo!
Sekarang ni dia suka bergambar..pantang pegang henpon..mesti nak tadah muka dia…
IMG00157-20120129-1207
dia buat kite pening..dia takder lagik pening...
IMG00156-20120129-1206
jgn menari tiang sudah :P
IMG00155-20120129-1206
IMG00200-20120206-1031

IMG00201-20120206-1031

IMG00394-20120225-1240

IMG00404-20120225-1423
kiss utk acik2 semua...hihi kalah dang suria...oopss!
IMG1328969264873
dulu2 rajin ler dok susun2 gambar..skrg ni ....kirim salam saja la...ni pon nasib ada dlm BB


p/s: Dah penah try MADU TUALANG ?

Friday, February 17, 2012

KEMBARA SUAMI ISTERI

tarikh kejadian : 12 februari 2012
tampat dikunjungi : seremban 2-k.klawang -seremban 2-nilai-sepang
jarak perjalanan  : 240km


kali pertama merempit jauh2 mcm ni...sakit punggung..sakit lengan dok atas motor uhuk!
kesempatan yg ada..digunakan sepenuhnya oleh suami utk bwk saya naik motor jalan2 ....
anak2 kak chom bawak pegi kenduri..so tinggal la kami berdua...elok la kan...peluang utk dating hikhik
IMG00260-20120212-1114
ready to go!saya tak da jacket motor lagik..sarung asben nya sweater jer hehe..kalau tak pakai apa2..nnt habis baju terselak ..

kami bertolak sban 2 ke kuala klawang ,kuala pilah ...tau2 jer la jalan kat situ mcm mana....asyik kona sana kona sini  aja la...seriau jantung cheq....uhuhu ..


IMG00264-20120212-1219
berhenti rehat kejap dekat jeram gading....kebas tgn pungung segala ...

cbr f2
berangan nak motor baru :P

IMG00266-20120212-1228
auwww...

IMG00267-20120212-1255
berenti minum...sebelum tu kat kedai ni ada byk gak la motor2 besar berenti berehat..kami segan la nak join ..jaket pon tak dak :P

ice room
lepas tu asben ajak gi nilai pulak..mula tu dia ajak pegi ikea...huwaaaaaaa..letih cheq  ..
so sampai nilai...rehat lagik kat iceroom..pekena fresh stoberi snow ice ngn air tembika,ais jer byk air tembikai tu...kena oder tambah air epal lagik..tak cukop

IMG00274-20120212-1514
lama ooo tak datinggg....

IMG00278-20120212-1617
lepas tu kami pegi sepang pulak.....tak da menda nak tengok..pegi tgk tempat org test drive new merc  ,
amik gambor jer...tak da makna nak testdrive..org tu tgk pon tak konfiden nak bagi hehehhe


IMG00279-20120212-1618



merc
last sekalik...........hehehe berani amik gambar jer :P


pengalaman naik motor jauh2 ni,...sakit badan keesokan harinya..lengan lenguh...mcm mana derang konvoi pegi jauh2 tu yer..dah biasa kot ..saya ni kena berlatih lagik sebelum nak join konvoi

Monday, February 13, 2012

KL BIRD PARK 2012

kelewatan entri melawat taman burung pada cuti2 minggu lepas ....malas betul nak transfer ,pastu upload gambar kat blog...semakin berusia semakin malas kot :P

tak mau cerita panjang..kesimpulannya :-  ........tudiaa terus tak da mukadimah terus kesimpulan..mmg fail la karangan  mcm ni
1.aktiviti begini sesuai utk aktiviti bersama anak2...kalau kata nak berdua2an pegi tengok  ni ...pegi lah saya ! hihi

2.aktiviti ini jugak sesuai utk menurunkan berat badan...kerana selepas melawat kesemua zone dlm ni saya rasa beratus2 ke beribu2  kalori telah terbakar bedasarkan peluh yg keluar membasahi baju :P ditambah pulak aktiviti mengejar anak2 ...phewwwww..ditambah pulak cuaca yg panas jugak

3.plan waktu utk tgk show..12.30 dan 3.30 petang..kami tak plan dan malas nak tengok dah sebab dah letih sgt berjalan naik turun tangga dan sebagainya...padahal sejam jer lagik nk start show..kami balik ..sbb aisya pon dah buat perangai

4.makanan minuman luar tak leh bwk masuk..derang check kat entrance dan kena tinggalkan kalau ada ...saya punya air letak dlm henbeg dan mereka tak perasan dan tak check...ehehe selamat!

5.harga tiket dgn mykad/mykid rm25 utk dewasa ,rm12 kanak2 ...promotion utk jusco cardmember..rm15 utk dewasa ..kanak2 menten rm12... ..sib ada diskaun..kalau tak rasa cam mahal jugak lah tiket nak masuk..mcm masuk genting :P

**gambar berterabur tak ikut tururan peristiwa yer


IMG00201-20120206-1031
sebelum pegi kl bird park ....pegi sarapan kat medan selera penghulu cantik ,lepas tu pegi melawat baby kak sue.....

IMG00206-20120206-1234
innocent ..@pintu masuk kl bird park

IMG00207-20120206-1237
wristband


IMG00209-20120206-1242
melihat bangau ...nampak cam patung jer...


IMG00208-20120206-1237
4 zone utk dilawati..fuhhhh!


IMG00218-20120206-1439

kat sini lerrr leh rehat lama sket..leh duduk bersila dan bagi ikan makan...anak2 leka kat sini
IMG00213-20120206-1317
merak kayangan ..eh yer ker..burung merak ni byk kat sini..merata2 ada dia


IMG00219-20120206-1439


IMG00212-20120206-1303
nuri ...cantikkkkk  color dia ..sangat jinak leh makan kat tangan..tapi sebab aisya takut ..saya tidak mendekatinya
IMG00214-20120206-1427
flamingo


IMG00234-20120206-1315
nuri lagik...

IMG00242-20120206-1329
waterfall yg cantik dkt zone 4...ni guna BB jer..kalau dlsr tobat cun amik gambar ni

IMG00250-20120206-1348

IMG00254-20120206-1430
lihat lah saya!sayalah burung yg paling cantik di dunia...kamu ada ekor kembang mcm saya?kata merak dgn riak sekali :P ..

merak ni pandai tau...dia tau org dok amik gambar dia...siap pose..pusing2 mcm model tu ..

eh tu jer gambar yg ada dlm bb ni,...yg dlm camera..nasib ler tak sempat transfer..lotih jugak nak menage gambar2 ni

Friday, February 10, 2012

STRESSNYA …MCM MANA DERANG HANDLE YER …

Ok.sekarang saya lebih bersyukur …
alkisahnya…semalam saya ada seminar kat PJ ..waktu habis seminar pukul 5 …area tu saya tak familiar..penah lalu tapi bukan peak hour ..so tak tau lah kat mana area jem ke tak jem…so kami keluar dari wisma kemajuan lbh krg 520 sbb tersesat cari parking tak jumpa hehehe..clumsy betul la…keluar seminar paling awal konon2 takut jem….
Jarak wisma kemajuan ke opis kami lbh krg 16-18km ja ..tapi semalam …nak balik hampir sejam nak sampai opis…640 sampai mimos…kesian kat anak2 tunggu kat tadika …..
Jemmmmmmmmmmmm punya pasal …
Itu baru sehari..mcm mana org yg keja hari2 lalu jalan tu….aduhhhhh..sakit kepala saya ...

Masa dalam kereta bersama kawan saya …kami bersyukur sangat lah keja kat mimos ni…walaupon gaji tak lah lebat mana..tapi kemudahan dan keselesaan yg dapat tu sekurang2nya saya tak tensen di akhir hari bekerja… ..kemudahan parking yg percuma ..dlm kawasan bangunan sendiri tak payah jalan jauh2…ada klinik ,bayaran tadika yg murah…mana nak dapat rm150 sebulan utk belajar dan daycare sampai petang ,surau yg sempurna..berbanding semalam ….bilik sembahyang di tempat tercorot …mcm stor jer kekdahnya…ekon rosak..smyg dlm kepanasan ..tak da lubang udara..kecuali pintu ..

Lepas tu…yg plg penting…saya tak hadapi jem yg teruk utk pulang keja tambah2 pulak dah siap jalan direct access ke seremban 2 ..senang tak yah tuggu lama kat trafic lite.…jem datang keja adalah sekali sekala kalau ada excident atau terowong smart tutup ….walaupon saya berbelanja lebih utk minyak dan tol..tapi saya tak sakit kepala kerana jem di jalan…
smlm kwn saya kata pada saya..duduk seremban leh smpai opis awal..dia dok area sini selalu lewat sbb jem ..dia tny saya bertolak pukul brp ..saya bgtau 730 kadang2 7.45 ….dia kena bertolak 715 utk sampai opis sblm 830 …

syukur..Allah dah atur elok dah utk saya… malas nak carik keja lain…pahit kat sini telan dan sabar saja…dah nak masuk tahun ke-9 dah pon....terima jer la ...manusia punya sistem mmg tak adil seperti Dia yg Maha Adil.
fadzilahkamsah
Ini adalah quote Dato Dr Fadzilah Kamsah … nak mencuba no 3 …..hehhe tak mau ngumpat dah :P ..
dapat 5% increment pon ok la..janji hidup happy

Wednesday, February 8, 2012

CUTI 4 HARI DI VISION HOMES :)

Apakah motivasi anda utk dtg keja selepas cuti panjang ? hiks.. 4 hari kira panjang la kan selain dari cuti bersalin ..

Dah 2 kali cuti panjang kami tidak ke mana2..tidak kemana2 tu maknanya pergi bercuti tido tempat lain selain dari rumah sendiri..

Cuti raya cina aritu dok rumah ajer…bwk anak2 pegi main air kat tiara saja ..
Baru ni cuti 4 hari…duduk rumah jugak ..just bwk anak2 gi KL Bird Park ….simpan $$ utk cuti2 akan datang ..hiks
Nasib ler jugak cuti ni dikira bermakna jugak sbb sempat lah saya berjuang mengsisihkan barang2 yg tak guna yg dikategorikan sampah buat penuh store dan rumah saja …

Hari sabtu :

mode bibik ON!tapi tak sepenuh nya sbb kain baju tak berlipat jugak hiks…ini tak tau lah nak atasi masalah malas lipat baju…
mengemas laman …buang pokok2 yg hidup segan mati tak mau…

Hari Ahad :
Mode mengemas stor ,mengemas bilik mainan dan mengkelaskan toys yg hendak dibuang ..buang sbb dah tak cukop screw patah sana sini…yg tak leh nak main lagik dah
Mengubah rak barang di dapur letak ke yard…lapang sudah dapur ku….byk betul ‘sampah’ yg disimpan..konon sayang2 nak buang..tapi menyemak saja …
Mak mentua datang singgah ..

Hari Isnin
Lawatan sambil belajar utk anak2 …hihiihih bawak gi taman burung jer …tak penah pegi sebelum ni
Lepas tu asben ajak lajak ke genting tapi cadangan ditolak sbb saya tak mau drive dikala asben mengantuk nak turun genting nnt…
Hari Selasa
Beli sarapan bekfes di taman ….
Lepas tu melawat ofis asben ..
Lepas tu melawat kawasan rembau ala2 YB melawat kawasan…saja asben bwk tgk2 rumah undang rembau …pastu pegi empangan tgk pencawang letrik
Hahaha best sungguh lawatan percutian kami :P

perjuangan melipat kain baju selesai jugak akhirnya


IMG00222-20120207-1042
Lepas ni nak masak sendiri nasik lemak..kat area s2 ni takda yg sedap nasik lemak nya..
biasa asben beli nasi lemak mambau …best jugak..


IMG00223-20120207-1043

IMG00221-20120207-1042

IMG00224-20120207-1219

Kat opis asben…mereka mengamalkan 5S …kagum jugak lah..semua benda dilabelnya …penyusunan file yg sistematik ..suis lampu plug bagai semua label

Friday, February 3, 2012

RANDOM~~AIMAN

Harini entri ringan2 jer…arini nak cerita pasal aiman…
Aiman ni sekarang banyaaaakkk tanya..soklan2 dia kadang2 tu tak larat nak jawab ..selalu tanya soklan sains ….kadang2 nak explain pon rasa..eh dia paham ke ni …

selalu gak tanya..kenapa mama lahirkan aiman..kenapa mama kawen ngn bapak..kenapa itu ini..kalau makan pulak..tanya ni diperbuat daripada apa..dah mak kau tak tau sgt reseepi2 ni

lepas tu ….dia ni ada la jugak sifat2 kewanitaan ..hhiks..rajin jugak tolong..kalau datang mood dia nak kemas rumah,..aaaa..abih semua dia kemas..barang2 dia sorok2 tak bg nampak selerak..pastu carik tak jumpa..bangun tido dah pandai kemas katil sendiri…mmg la tak kemas sgt..tapi dia cuba tiru cara kita kemas ..ada gak la inisiatif…pastu sekarang ni dah pandai tarik langsir ikat tepi tu …biasa nya weekend pagi2..kami golek2 dulu malas bangun..budak2 ni dah bangun derang turun dulu tengok tv..aiman lah yg selak2 langsir ..aku turun2 dah cerah ….pandai jugak dia nak tarik langsir ketepi tu..tak la sekemas yg kite buat…tp saya sgt hargai usaha dia …

plg terharu sekali..dia akan datang peluk “mama2 …aiman anak mama…sayangggg mama”sambil cium2…amboiii sejuk hati aihhhhhhh
pastu saya cakap..aiman kena jadi anak yg soleh ..pastu dia jawab “sole sole sole..”gaya ucop wilcha..huishh main2 tu..tapi dia tanya lah pastu…soleh tu apa..

dia ada suarakan jugak..”mama.aiman nak jadi ketua kelas “ …pastu saya pon ckp la gitu gini nak jadi ketua kelas mcm mana..
pastu tanya dia sapa ketua kelas skrg ..
”Sabrina ….aiman ja tak jadi ketua kelas” berhajat betul dia….

17122011255
Aiman di kenduri abg azi..anak pengasuh yg rapat ngn dia..
17122011257
Aiman ngn abg fitri…abg kesayangan dia jugak ni
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin