January 2009 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Saturday, January 31, 2009

dari maya bertemu mata..

Cerita hari Sabtu

Aku didatangi tetamu yg sblm ni hanya kenal di alam maya
MIRA
mira ni sbnarnya wife kwn aku..emran..dah lama pon tak contact ngn dia hihihi..dok baca perkembangan thru mira punya blog lah..cmner aku terjmpa blog dia pon aku tak igt...
dulu2 ni dok bloghoping..terklik2 gitu la


mira,emir dan emran ..5 tahun lbh krg kot tak jmpa ngn emran

Masa emran call nk dtg tu..aku kat dapur..tak dgr lah tepon bunyik..

sib baik la sempat tgk misscalled..kalo idak tak da rezki berjumpaan lah



emran punya tool....


emir suka ngn aisya yer....buleh request adik kat ibu yer..

emran menembak...wahhh amik gambor penuh seni..kalo aku main snap2 jer hahaha

tak masak apa pon..just jamu donat jer :) ....
hihi kelakar2..masa emran dok cete pasai mira itu ini..merah muka mira..malu ker..ala tak yah malu2...


tima kaseh la bg hadiah kt aisya....tapiiiiii


budak ni yg sebok nk bukak haaaaa
syg sgt tak dpt ketemukan emir ngn aiman..tak per lain kali mai lagi ek..
Thanks for visiting.. :)






Thursday, January 29, 2009

Guess what?

hadiah dari suamiku

teka apa?hiks gedik wat teka2 lak

esok2 la aku tayang hadiahnya ...

geram tau ngn asben aku..2 kali geram
1.seminggu selepas kelahiran aisya
dia tgh isi borang utk pendaftaran..pastu dah abih aku amik semak..
tang kotak tarikh kahwin dia tinggalkan kosong!

aku :...apsal ni tak isi ni
asben :bila tarikh? (uhuk dia lupa tarikh kawen!!!! gerammm)
aku : ish..lupaaaaaaa..carik sdiri!malas nk bgtau..

geram tau..nk ikutkan hati nk ja merajuk 14 hari..tp malas lah nk majuk2..letih!dulu awal2 kawen selalu gak majuk..ni anak dah 2 ..tak kuasa aku nk layan rajuk aku..sudahnya aku sdiri yg kena pujuk diri sdiri :( ..well ..asben aku tak reti pujuk dgn kata2 ayat jiwang bagai..abih power dia pujuk ..dia ajak kluar gi mana2 lah....


2.seminggu sebelum anniversary
asben call ..nk bgtau sampai lewat..katanya gi meeting kat kl..tp sblm mengakhiri call dia bgtau ada beli smthing utk anny nnt...uwaaaaa..udah tidak surprise la
masuk dlm rumah tu dok tayang hadiah tu la..tp tak nak kasi aku..gerammmmmm..!tp kali ni geram2 manja lah...geram seronok gitu :)
aku dok la tgk paper beg tu seminggu smpai la mlm td baru dpt!

T.h.a.n.k.s D.e.a.R

3rd Anniversary

29 Jan 2009

Selamat ulang tahun perkahwinan


terima lah hadiah yg takder kat mana2 supermarket kat dunia ni..
2 ketul i kasi u.....ahak!



L.o.v.e Y.o.u


***********updated*************
arini jugak spesel sbb aku dpt award GOLD badge inventor ...
antor wakil jer la naik amik..nnt la stori later

Wednesday, January 28, 2009

2nd Post natal checkup

24 Jan 2009

Di kala org sebok nk bercuti panjang balik kampung..
aku pon sebok gak :)


selepas sebulan...


seperti biasa..urusan GL..lama sbb org Sompo tak angkat phone..kata 24 hours online..


arini check utk kali ke dua..selepas sebulan ..aku ni seriau takut doc nk check kat bawah tu
sib baik tadi doc scan tgk rahim jer..

Rahim aku still bengkak lagik..tak kecut sepenuhnya ..doc tny kalo2 aku ada fibroid sblm ni..
huwaaaa..apa menda fibroid ni..nk kena research lagik..doc kata fibroid ni leh menggangu period..pastu aku kata dulu aku tak period sejak lepas bersalin aiman..so cmner nk tau kan..

pastu aku kena pegi utk next checkup lagik bulan 3 ni utk tgk rahim tu..dan wat pap smear skalik...huawaaaaa ni aku takut jugak huhu..doc kata tak sakit aihhhh ..2 minit jer..
kena wat jugak..tak wat nnt takut ada kanser..dia cete la ada budak mat saleh la..25 thn dah kena..ninggal..pulak tu ada yg 29 thn kena buang semua rahim ngn anak dikandung sbb kanser serviks tu..huhu

pastu doc kata dh ada vaksin utk kanser serviks tu..tp mahai la..rm500 satu dos..kena amik 3 dos..tu kes kalo tak mo wat pap smear la

pungpang pungpang..air liur doctor..kena charge rm50 utk consultation benda alah tu..rm50 utk scan ...huh sib baik pakai GL..kalo duit sdiri ...14 kali pikior nk pi lagik hihihi

pastu aku mintak neurogain..baik utk baby kan..kan aku tgh breastfeeding..tu pon tgk bil rm63 ..kalo kat farmasi brp ek?

Angka2 checkup utk kali ni:-
Berat aku :- 54.9kg ..5 kg turun dari last checkup (sudah kembali ke berat sebelum bersalin..2kg lagi utk kurangkan! )

Rahim :- 8x7 ,ukuran normal rahim = 6x4 ...
cam byk lagik kan tak kecut...


aku terpaksa pakai skirt..sbb ..jeans aku .erm..erm..ermmm


Letih tul jadi org pompuan..seme benda kena check..awat la org laki tak kena check sama huhuhu...

Tuesday, January 27, 2009

Jaundice! No more..

24 Jan 2009

Hati ku dok risau ..selagi tak dpt pengesahan doktor
Sebelum ni kan aku dok cete ..aku nampak cam ada kuning lagi..jap ada jap ilang
pastu takut ada masalah hati ke apa kan ..bwk jmpa doc la rasa selamat sket

patutnya apoinment 3 jan aritu utk followup ..tp aku tak pi kan..
arini bila pi jmpa doc..aku bgtau balik kg sbb tu tak leh mai 3 jan tu hihihii (tipu sket2 tak pe kann uhuk)



aisya gud gal..lenaaaaa ja

pastu..doktor dah sahkan takder kuning!dia tgk gitu jer..
pastu timbang ..beratnya 4.6kg dah..naik 1.1kg dari berat lahir
tu jer..tak sampai 15min jumpa.. RM80!takder procedure apa pon..just bukak tgk kuning tak kuning ja...mahai kan air liur doktor..
Tu asben ckp Rm80 utk melegakan hati ku yg dok risau..

pastu dia bg krim utk sapu kat muka aisya..dia ckp kulit aisya sgt sensitip..kena jaga betul la makan2 nnt..krim cinonet tu pon rm32..adoii mahai la...sib baik pakai GL..



aisya -34 days
next apoinment..bulan feb lak nnt tuk inject...cover terus yg sebulan skalik
ada anak ni kan..klinik hospital dah jadi mcm rumah kedua pulak

Thursday, January 22, 2009

Bloglist

lagi cerita ulang tayang..
mana2 kawan,reader blog saye yg saye terlupa letak link kat bloglist..
tolong bgtau saye...
kadang2 ralat tertinggal nama...

jom2 tukar link

Dugaan berpantang

akhirnyaaa....boleh gak nk update
arini 32 hari aku berpantang..wah sudah tidak sabar nk tunggu lagik 12 hari
sangat tidak best cuti berpantang...cuti mmg sonok..berpantang tu tak sonok..
itu tak leh ini tak leh..



aisya -sebulan


aku paling tak tahan tgk air gas..ais..sirap ..uhh dugaan betul
asben lak dok beli penuhkan petiais ngn bahan2 aku kena pantang..yg allah menguji betul la
tmbahan pulak ..aku berpantang seorang diri (mak aku jaga smpai 20hari jer)
mak aku dah pesan..duduk sorang2 ..mkn tu kena jaga..jgn dok teringin2 nk cuba


muka aisya kena ruam susu agaknya..abih merah2 muka anak dara ku

semalam aku tak tahan tgk asben ngn aiman mkn choc indulgence..ngn air sirap
maka aku pon merasa sedikit(sket jaaaa) kek tu..tak tahan sgt2..
pastu aku pi bancuh air sirap panas..lantak la..dah tak tahan..
sirap tak pe kan???bukan sejuk kann


baju aunty naza hadiah ...

mcm mana aku pantang srg2 ..
-bgn pagi..kul 10 mandi..pastu mandikan aisya
-bekfes ..mkn biskut kering cicah air jer
-bertungku
-lunch-masak nasik..goreng ikan bilis atau ikan talang..sayur sawi
-pastu aku sidai baju ..( ni kira keje berat ker?)
-pastu aku sapu sampah (dah tu takkan nk tgk lantai berabuk....semut sana sini..tau2 la ada anak kecik kan..makan bersepah)
-petang..kalo rajin aku siram rumput..(mcm dah tak pantang aku kan)


aku tak tau la kategori keje berat cmner...nk ikut buku aku baca..bakar tungku tu pon dikira keje berat..
aku ni suka carik logik berpantang..cam contohnya..tak leh mkn sbb apa?sejuk ?gatai?

skrg ni tablet haruan dan ubat doktor baru habis..so aku nk start mkn jamu perawan pulak..sblm ni takut nk mkn lagik sbb takut kuning kat aisya..risau gak tgk kuning dia jap ilang..jap ada..


saja selitkan anak bujang ku..


kali ni aku amik sset bersalin leesa formula..senang sbb semua pil..pastu tak dak la benda2 kena sapu mcm param pilis tu..sbb diganti ngn krim halia..yg fungsinya sama mcm param.
yg best lagik..body contour gel tu..wah panas mcm pijar kena cili tu..dah habis guna..igt nk repeat beli lagik..tp skrg tgh habiskan losyen mustajab halia tu dulu..

Saturday, January 17, 2009

....

will update soon...apsal ntah aku nk masuk blog tak leh..slowwwwwwwww
berchenta nk tunggu...gilerr...broadband kot gilerr
sekian.

Monday, January 12, 2009

Cabaran inchi dan kilo

wah2..sempena tahun baru ni..ewahh...tiba2 aku ada azam lak ...dpt ilham masa dlm pantang ni

Aku nk sahut cabaran utk diri ku sdiri...
INCHI dan KILO ?apa persamaan dua benda ni?
>>>>dua2 harus DIKURANGKAN !!!

berat terakhir masa 39wks peknen ialah 66kg ...ini bermakna berat aku bertambah
sebanyak 12kg dari berat sebelum peknen iaitu 54kg.

selepas seminggu bersalin...setelah kluar segala2nya...baki berat yg harus aku usahakan ialah 59kg ..jadinya..aku perlu turunkan berat lagi 7kg utk mencapai target berat yg saye suka 52kg...sbb 54kg pada aku sudah menampakkan diri aku mokmok!


untuk inchi pulak..tmpat yg nak dikurangkan ialah PINGGANG!!
yg atas tak leh nk wat apa dah..redha jer la dgn inchi yg bertambah tu..
yg part bwh nk kurang kan tp takut npk sekeping lak nnt..tak pa la..kekalkan jer bior jadi JLO sket ekkekeke janji tak dak selulit yerr..

so utk pinggang ..aku kena bekerja keras utk kurangkan sekurang2 nya 2 atau 3 inchi tuk kembali ke pinggang sblm peknen..
utk kembali ke pinggang anak dara ku sudah tidak mampu..byk tu nk kurangkan

sila bg sokongan kepada saye hihihii :)

Mimosians' visits...

wah enttry aku sgt ketinggalan...ni cete minggu lepas dan lepas..
ni kes lambat transfer gambo la ni...asben sy punya salah :P

Hari Jumaat lepas..geng2 opis aku dtg melawat baby aisya...aku igt mesej dari k.imah tu gurauan hihi..

TERIMA KASIH BYK2 KAK IMAH,KAK SHELI,NAZA,KAK SHAHI dan KAK ITA sebab sudi dtg umah saye ..dah la jauh tu ...mimos-sban ...
tak sempat nk masak apa2 spesel..sori ya kwn2 kalo layanan kureng memuaskan :)
tunggu saye wat kenduri nnt (insyaallah) datang lagi yerr...

gambo lak tak amik sbb asben bwk kamera :( ..huhu takde kenangan uols mai umah aku :)

********************************************************************
ni cete hari sabtu lepas2... puan naza datang melawat ..
TERIMA KASIH LAGIK SKALI... 2 kali naza dtg tueeee... hhiihi yg ni kali ptama..



ni lepas depa wat site visit kat umah aku :) ..hihi tak de mende pon nk visit..
kosong lagi umah i..


apsal la aku amik dari blkg ni .. (naza..kuruihnya ko :P )



tak der gambar proper..jadik la yg ni pon ek... hihihiih


peace utk auntie naza...aiman merasmikan baju yg auntie hadiahkan :)
tq auntie!!

baju adik dah pakai tp tak sempat amik lak...nnt aku tayang kat sini yer :)


p/s..insyaallah ..kalo jadi nk wat kenduri doa slamat lepas aku abih pantang..nnt aku konfemkan yer kwn2..

Thursday, January 8, 2009

Best and cheapest hospital?

aku dok browsing...biasa la ..aku suka research menda2 tak bekaitan ngn keje hihi..
research hal keje tobat aku ngntuk walo pon baru type kyword hihi

pastu aku terjumpa link ni ..review ttg private hospital..gov hospital..hosp mana mahai..hosp mana murah...ha rajin2 la baca ..157 komen semuanya..aku dah baca..cumanya aku tak komen jer dlm entry tu..aku nk komen kat entry aku hehehe

antara yg menarik perhatian aku (aku amik yg bsalin kat kpj seremban jer )
*******************************************************************************
...well.. i tink all those cost abt $3K is not v.expensive if for a KL private hospital as I delivered my baby in Seremban Specialist hospital and it cost me (normal with epidural) about $3K plus and my epidural came off cos i was allergic to the chemical in it and was scratching a lot and the anesthetian doctor refused to put it back (it was 4am and he needs to drive to hospital) and was told that re-insertion of epidural will lead to high risk of spinal bone infection, found out from 2 other specialist that it’s nonsense… some doctor with high morale hey… his name is abdul something.. beware.. !! ... (salah srg yg bg komen)

....but i delivered at Seremban Specialist (KPJ)..
with dr Ishak.. huhhh.. wat a great doc, great delivery experiance.. 2 days one nite, only RM1399.. took single room, RM1499..
the staf nurse are great..
pastuh masa kepala baby dah keluar, dr Ishak azan sambil slowly pull our my lil one..
2 other doc, Dr kala and Dr Ivan pun great..
when i had my maternity class, there aare bout 5 couples that come all the way fr kl,
they plan to deliver in seremban because of the price and services..
(org lain lak komen)

**********************************************************************
DR amran pakar bius aku aritu dh explain... akan ada kes cmni..dimana epi tak jalan tp sgt2 jarang berlaku...dia ada la lukis tjuk saluran2 darah tu.. cam aku phm jer.. (dia kata aku byk tny huhu)
btw,doc abdul ni dah takde kot kat SSH tu..sbb aku tgk nama ,srg jer pakar bius kat situ

so ni pulak komen aku yer...aku nk compare dgn ANNUR HOSP BANGI

DOCTOR
-dua2 hosp. best ,dulu ang doc fatima kat annur,skrg ngn doc ishak,SSH

NURSE
-lg best servis kat annur...aduiii mmg 1st class la aku rasa layanan depa..tak penah masam muka..nak2 aku operate lak kan..lemah lembut jer wat keje..nk cuci badan aku ker..nk tukar cadar ke baju ke..
-kat SSH ..ok la layanan tp bila aku tekan bell panggey..lambat sket dtg..pastu ada srg nurse ni..aku tak igt nama apa..tk sempat tgk rasanya ..cam garang sket ler..dah la tak senyum...buleh pulak..masa nk tukar lapik kertas tu..dia suruh aku angkat kaki..wehhhhhh giler paaa..aku amik epidural..kaki dh berat giler..mmg tak leh nk angkat..kena org angkat kan..
aku kata ..dah tak boleh...berat ..aku cuba jugak tau...pastu dia cam kata..kena try la..nnt nk bersalin camner??? .. dia ckp tu kasar ok ..apasal derang tak wat dua org..kat annur dua org wat keje nk tukar tu ..dah tau aku amik epi..geram aku

pastu pagi lak..org yg sama..dia mai tny ..kul 6 pagi masa tu..dah kencing blom?aku ckp la blom lagik..blom rasa nk kencing..pastu ..dia jwb lagik..kena kencing jugak..nnt rahim lmbat kecut
nada suara dia cam memaksa aku tau..pastu kwn dia yg srg lagi cam tau ja kwn dia kasar tu..
dia pesan kat aku ...nnt dah nk kencing bgtau ek...haaa..elok jer kwn dia ckp...
doctor pon tak paksa2 aku wehhhhh...tny elok2 jer..

yg lain2 ok jer...teman aku smpai dlm toilet nk tukar pad..masa first nk pi kencing tu..siap bdiri tepi dlm toilet tu ehhee..malu pon ada..pastu tlg cuci lagi hehe..baik tul..asben aku pon tak sanggup nk wat..takut darah jer dia..

aa lagik satu..lepas bersalin tu..esoknya tgh tu ubat tahan sakit dah habis kesan kan..pastu rasa la sakit tu..aku minta la ubat tu..nurse tu kata..nnt gi amik kat farmasi masa nk balik nnt..
huwaaaaaaaaaaa..boleh gitu...sabor jer la

masa kat annur..aku mintak ubat tahan sakit..cepat2 derang dtg ..nk inject..pastu aku takut lak kena inject aku tak mo plak.. (mmg nguji kesabarn nurse la kan hehehe) ..pastu doc tmbah epidural jer..hehe..sehari rm50


WARD AND LABOR ROOM
-annur lagi best dan murah

KOS
tak leh compare sbb lain2..
-dulu csect RM57++ 4d3n rasanya ,baby kena rm23++ sbb ada kes lain (TNB COVER :) )
-skrg normal+vakum+epi =rm2980 21/2 days ,baby lak rm250


lain2 review
baca kat SINI ..

Wednesday, January 7, 2009

Sayang tapi jeles..

kadang2 aku rasa mcm aku lak tak matang
sbb apa..sbb aku nak aiman memahami yg aku kena bg tumpuan kat adik
apa la sgt budak 2 thn nk phm kan..dia pon masih perlukan perhatian aku



aiman sayang kat adik dia...tak henti2 nk cium syg adik..
nk sentuh pon slow2..cuit2 gitu jer..tapiiiii..lately ni..sejak2 aiman demam pulak
manja dia makin menjadi..jeles tak bertempat.... kalo aku nk nyusukan adik dia ker..mesti dia tak bg ..

pastu kalo tido..kena pusing peluk dia..tak leh pusing belah adik..
bwh ketiak kanan ..aiman...bwh ketiak kiri .aisya
dah tu cmner aku nk berkasih syg ngn bapak depa lak :P


ni time dia kasih ngn adik dia...adik nanges cepat2 amik botol susu nk kasi


kadang2 matang..kadang2 tidak ..

aku ni pon aku rasa..kdg2 aku matang..kdg2 tidak.
nak2 dlm pantang ni kan..serabut aku rasa kalo aiman dok merenget2 nanges tu..huhu mula la sora ku bergema diangkasa
mmg cabaran jugak la nk handle dua anak kecil ni
mak aku kata.."budak tgh dok manja tak puas lagi.." (tu mcm nk kata aku beranak rapat2 la tu :P )

takper2...masa muda2 ni la buat anak kan..hehe.. (cukop dulu 2 org la ni )

Tuesday, January 6, 2009

Alamhamil.com

aku dok browse pasal jaundis dan mcm2 lagik masalah baby kan..
pastu terjumpa satu link yg sgt berguna aku rasa..aku nk share kat sini..terutama kwn2 yg tgh peknen skrg ni

www.alamhamil.com

yg bestnya leh berforum ngn doktor terus..leh la tny apa2 kemusykilan..ttg bayi ker...ttg kesihatan anda ke..cuba2 la masuk website ni

ni antara forum masalah2 bayi..best
http://forum.alamhamil.com/viewforum.php?f=36

aku tak dpt apa2 pon promote ni..tak kenal pon doctor dan org2 terlibat dlm pembinaan website ni..jenis aku suka berkongsi maklumat :)

Laman Impian 2009

tahun baru kami dimulakan ngn aktiviti hiaskan laman ..



majalah laman yg pertama...suka2...pasnih beli lagik abg naaaa..

ekceli beli nk tgk contoh2 wakaf..tp terlepas beli keluaran lain lak..tak pe lah

kat umah aku ni..dlm seminggu ada ja org dok mai tny nk tanam rumput
selagai togel laman aku tu ..lagi tu org dok mai












keje2 menggemburkan tanah



pagi tahun baru tu...aku dok dlm bilik air lah..nk mandi
pastu..asben ketuk pintu..tny nk tanam rumput ke tak??
aku tny brp org tu amik...rm850!

huh aku kata la mahai..asben cam nak jer..aku tak stuju


pastu dia turun bgtau india tu ..tak mo amik
tup2 boleh pulak dia turun kan rege rm500!

amboiii dan2 tu turun...pandai depa ni bisnes

pastu asben naik tny lagik..aku kata..ikut dia laaa
pastu dingdong2 tny itu ini...jadi!








keje2 meratakan tanah






rumput mula ditanam...jenis rumput..carpet philipine




pastu ujan turun...tak yah siram lagi dahhh
asben upah org sbb dia mesti malas nk mencangkul tu..
panjang jugak nk cangkul..60kaki mau sakit pinggang ..
lagi pulak..tak tau bilanya nk start..kalo tak upah..tak tau la bila nk berumput laman ni
ada la jugak sevey2 kat forum jer..ada yg beribu riban upahnya..
kwn aku bgtau..neseri kat putrajaya kot dia tny..amik upah rm4/sqft ..so calculate la
rumput ni rasanya sekeping rm2.50-rm3 ..kalo kat sg buloh leh dpt murah lagik lah
pastu org tu tanam teknik spot gitu ..tak tutup penuh terus..sbb tak bg rumput tu nnt berbonggol2 dan overlap ..
nnt lagik sebulan lebih aku update gambor ..
kena studi byk lagi pasal laman ni...sapa ada info leh la share2

Monday, January 5, 2009

Kompaun ..

pagi tadi asben call
"...ada bwk kete gi PJ ke 16/9 aritu?"
"ermmm..gi PJ wat apa..tak der la..awat?"
"ni dpt notis kena saman parking.."
"aikkkk???bukan ke kalo kena saman..notis tu letak kat keta "
"tulis kat sini..plat XXX 2412.. tp jenis kete WIRA "
"hmm ntah2 saja depa ni nk tembak jerrr.."
"ok la..nk tepon tny org ni balik "

sementara tu aku cek calendar..16/9 bulan posa..hari selasa..ermm aku ngn peknen2 ni nk gi mana lak kan..kalo ada warehouse sale pon bukan tgh2 bulan gini

aku call asben balik

"abg..bulan posa la 16/9 tu.."
"takpe2..dah call org tu dah..dia kata salah ..nnt depa anto notis pembatalan "


seeeee....boleh gitu ekkkk..main tembak jer aku rasa ni...

Auntie niza..tq!

ni minggu lepas punya stori.. auntie niza ngn kwnnya dtg visit aisya..
mekacih la dtg tgk baby aisya :)
niza ni mmg kaki jalan!habis satu malaysia dia round


ganas tu auntie niza duduk hihihi...

aiman nk ikut auntie niza balik


prezie yg cute utk aisya...tp aiman yg rasmi dulu
seme hadiah aiman yg bukak huhuhu



beria2 tau nk pakai..ngn mitten n booties tu..mana muat kaki dia tu..gagah nk sumbat jugak



lagik skalik ...tQ auntie niza!nnt dtg lagik tau...

Sunday, January 4, 2009

Sharp Aquos

ehem ehem .... senyummmmm dulu :)

setelah puas dia sevey2 ..akhirnya...hihi..
beli sempena kelahiran aisya kot :P


nampak tak apa tu hhihihi...saje nk tayang2


asben dok dgr explaination cino tu


testing2..123..aku tak amik tau masa cino tu dok cete ..karang2 tak tau tny asben la
manual pon ada..baca jer la kan




hiks..rak tv tak beli lagik..hehe..sementara ni letak jer la dulu atas cofee table ni
mmg tak match la..
asben kata.....tv lawa..dok atas rak tak lawa..terus npk tak lawa :P
kenape amik sharp???ermmmm...hehe

Saturday, January 3, 2009

Jaundis...

aisya kena jaundis@kuning .. hari ke 5
minggu lepas kena masuk wad sehari ..sbb masa tu gi checkup..pastu doc tgk ada kuning sket..
maka kena la amik darah....huhu..pastu kena tahan sbb bacaan HB lebih dari 230..HB aisya 250

maka duduk la dia kat nursery tu sehari bwh lampu tu ..
sib baik kejap jer..kalo tak jenuh gak la aku nk berulang pi spital kan...dah la baru sseminggu..jalan pon senget2 lagik


setakat skrg tanda2 ni tak da la lagi.. (petikan pa-ma dec)


antara yg berisiko...bayi dilahirkan dgn bantuan vakum
aiman dulu pon kena gak..tp tak kena tahan ..sket jer



cian tgk dok tertonnggeng gini..

nampak tak cam ada kuning2 lagi kat muka dia ...ni gambar semalam..12hari



skrg ni mak aku dok mandikan ngn air nila jer..lambbat ngn cepat jer nk ilang..aiman dulu ilang kejap jer..
ada jmpa makcik kat spital ni bg petua..suh minum air kosong + gula batu sket..
dia kata cucu dia naik sket terus bagi..pastu ilang..ni bidan yg bgtau makcik tu ler
harini patutnya kena gi followup lagi...tp aku malas nk pi :P

Thursday, January 1, 2009

Pengalaman berbeza...

20 Dec 2008
-aku ada weekly checkup arini..so pagi2 tu mmg siap awal lah..kang ramai org lak kat spital
-dlm hati aku ni dok kata mcm nk kena bersalin arini jer...
-mlm sblm tu aku dah tanggalkan brg2 kemas kat badan ni haa.. sbb gerak hati aku slalunya betul hehe..




-sampai jer turn aku..pukul 12 kot..ramai lak org aritu walopon aku smpai kul 10
-aku bgtau la doc..dah rasa sakit sket2 kat bwh ni..lenguh2 gitu ler
-doc dh bgtau mgu lepas..mgu ni nk kena check bukaan bwh tu huhuhuhu..tu yg aku seriau
-scan cam biasa..doc nampak dah mcm ada bukaan..

-so dia konfem kan la dgn check sdiri huhu..
-haaa..dah bukak 2cm nk masuk 3cm dah dia kata..pastu ada darah sket
-doc tny sakit tak ...aku tak rasa sakit apa2 lagi..masa aiman dulu masa 3cm dah sakit..pastu aku amik epidural..(aku explain kat doc gitu ler)

-doc terus tanya..kali ni nak amik epi tak?
-hehe..aku senyum gelak2..plan gitu la doc..

-pastu doc kata ..admit arini lah yer..
-hihi aku terus jadi pucat gelabah tak tentu arah..padahal ..dah agak dah nk kena bsalin arini
-bgtau doc nk balik amik hospital beg dulu...sib baik umah dekat..
aku dah ready dah beg tu ..cuma malas nk bwk ..hehe sbb dok pikior spital dekat




-sblm balik tu gi reg.dulu ..pastu gi labor room mintak permission nk balik jap
-balik umah amik beg...aku sempat teguk air fatimah sket
-checkin kat labor room kul 2
-yg jadi gelabah lagik..bbsittter balik kg pulak..so aiman sapa nk jaga???dlm kelam kabut tu..asben nk balik anto kat mak melaka...pastu aku teringat kak aku cuti..so mintak tolong dia dtg..sib baik laaa dia boleh mai..



2 petang
-aku kat labor room sorang2..huhu ..lapar..sib baik la lunch depa bagi lagi
-sementara asben bwk aiman gi jusci berhibur dulu..sementara tunggu kak aku smpai



-aku igt dh masuk labor room tak leh mkn..rupa2nya boleh jer..setiap waktu mkn depa mai anto
-aku masih keseorangan hinggalah kul 5 ptg

5 petang
-doc datang check...dia nak pecahkan air ketuban..masa ni aku tak rasa sakit kontraksi lagik..
-tp cubaan nk pecahkan tak berjaya sbb AKU TAK TAHAN SAKIT hehehe..dok kepit lutut tu..camner doc nk wat keje kan ..menangis aku..kejap jerit mak..kejap jerit abang..kejap jerit doctor..hehehe..pastu doc kata.."tak per la..kite tunggu awk amik epidural lah..mlm ni 930 saye dtg lagik..kalo pecahkan skrg..cepat sket awk bersalin "..kata doc tu



6 petang

-pakar bius datang consult aku ..Dr Amran namanya..org kg aku kot..sbb dia bgtau kat nurse..aku ni org kg dia..hehehe tp aku tak kenal pon
-dia tny nk amik skrg ke masa sakit betul2 nnt..
-aku bgtau dia..'setahu saye kalo dah bukak besar nnt dah tak leh amik kan?"
-dia kata boleh jer..ada org dah bukak 8cm pon mintak nk amik epi lagik

-"ooowh kalo gitu saye tunggu sakit sket lagi la.." (hehe..aku still nk rasa sakit jugak )
-"730 saye datang balik" ..kata doc..sblm tu dia ada consult la dulu effect2 epi ni

-sakit dah mula rasa ..kejap2..masa ni bukak 4 cm rasanya..tp leh tahan lagik..ala rasa cm senggugut gitu




selepas epidural..sejuk menggigil2 ...tapi tak sakit dahhhh :)

730 petang
-doc amran datang nk bg epi
-aku dah biasa amik epi..tp still tak berani tgk jarumnya yg besar itu
-doc kata sakit sket yer..masa dok cucuk2 kat blkg tu kan
-tp aku leh tahan sakit cucuk tu..sbb sakit kontraksi lagi sakit dari sakit cucuk tu..hehehhe

-pastu siaaapppp...kejap jer dia buat..




labor room yg tak lawa :P ..hihi serius...lagi lawa kat annur hospital

930 mlm
-doc ishak datang nk pecahkan ketuban
-kali ni aku relaks jer la hehhehe..dah tak rasa apa2 kan..doc check bukaan 5cm
-doc kata kul 12 nnt dia dtg lagik skalik
-pastu aku pon relaks jer la..layan tv..nk tido pon ada..aku suh asben gi tido kat wad dulu


-kalo tgk kat ctg mechine..kontraksi dah tinggi ..ada smpai cecah 80 lebih pon..hihi menjerit aku kalo tak amik epi aku rasa..dah amik pon still rasa lagi kontraksi sket2..tp tak sakit sgt

12.00 tgh mlm
-aku dah rasa cam ada benda menekan..
-nurse pon agak2 la..cuba check..eh2 dah nk bsalin ni..dah bukak 10cm
-terus panggey doctor..


-pastu...terannnnnn ehhehe..wahh penat tau meneran..aku ikut arahan doctor jer..sbb amik epi kan..tak rasa sgt kontraksi..cuma rasa bb mengeras gitu jer..

-dah bbrp kali teran..letih aku rasa nk tido jer hehe...doc kata dia tolong la ..cian tgk aku
-pastu..guna vakum...tp aku still kena teran sekuat hati jugak ..tepat jam 1216..kluar la putri aisya ni...


-tp yg best tu..masa bb kluar tu..rasa licin meluncur gitu...pastu doc letak bb atas perut aku...n terus qamatkan..syahdu sungguh ..di tgh kesunyian mlm tu..dgr suara doc tu qamat..pastu dgr tangisan baby..huhuhuu menitis airmata ni

-dimana suami saye?owh dia hanya di kepala saye memberi sokongan..dia sgt tidak berani utk melihat kejadian itu..takut dia pengsan sbb dia takut darahh :P



-yg lawaknya..nurse 2 org tu dah mcm geng sorak lak..hehe..lawak tul..lagi!lagi!
-aku kena jahit byk jugak.,.sbb vakum kan..luar dalam..aku leh dgr tarikan benang tu tp tak sakit la..sbb doc dah bius :) hehe...15min jugak doc dok jahit tu




dah kempiskan perut hehe..ni dah kat wad (wad sgt tidak lawa..tak sesuai dgn harga!)

aku amik single bedded rm200/night..dinding wad kotor ngn contengan..hish mmg tak sesuai lah..compare ngn annur dulu..rm130 jer ..bilik mmg best..leh tido atas lantai haa



aisya..day 1


malam tu..aku tak leh tido..letih ngntuk tapi tak leh tido..sbb aku cam tak caya jer..aku besalin normal :) hihi..

pastu masa nk tido..teringat kat aiman lak..nanges aku hehehe..cian kat aiman rasa..pasnih tumpuan lebih kat adik lak

ok tu jer cerita saye...pengalaman berbeza..dulu csect..skrg normal..dua2 saye dah rasa sakitnya..

saye ni wanita lemah..mmg tak tahan sakit..dan takut ubat..sbb tu dulu2 saye jarang sakit sbb saye takut ubat...takut nk gi hospital walopon nk gi visit org ...huhu
nk tgk ke bil bersalin?? (saye bersalin pakai GL ..kalo kena bayo sdiri tobat ler tak pi spital swasta ni ..mahai)ni pon kena tambah duit sdiri jugak..melebihi had yg ditetapkan
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin