September 2008 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, September 26, 2008

persiapan yang sgt sederhana

tahun ni tak beria2 sgt pon siap utk raya..alaaa..mcm la thn2 lepas sakan sgt ekekke...
mcm biasa..aku yg sederhana ..bersiap pon ala sederhana saja..tak elok membazirkan ewahhh

meh tgk apa yg disiapkan utk thn ni :-
-sofa baru >>>>>TIDAK ADA
-meja makan baru >>>>TIDAK ADA
-langsir baru >>>>>TIDAK ADA
-kereta baru >>>lagi la TIDAK ADA

-baju kurung >>> 2 psg saja..sepasang beli sdiri..sepasang sponsor dari cendawan hihihi
-baju melayu asben >>>sepasang
-baju melayu aiman >>>sepasang
-songkok baru 2 branak >>>srg satu

-kasut raya >>>srg satu..asben jer tak beli..ntah dia nk beli ke tak


-kueh raya >>>oder 2 balang jer..almond london hihihi..aku mmg tak niat nk ajak org dtg umah yg tgh serabut hehehe jahat tak
-kek coklat >>>1/2 kilo ja..tak tau la nk bwk balik melaka atau kami nk makan sekeluarga ja hihi


rasanya tu jer kot persiapan ala sederhana cara aku ...jgn memboros sgt kan..nnt pas raya jenuh keringgg ..ewahhh pandai nasihat org noooooo

petang2 ni malas dah nk kijeee....padahal mood raye aku biasa2 jer...

SELAMAT BALIK KAMPUNG

Mungkin ramai dah cuti nk balik kampung kan jumaat ni....

aku??isnin baru balik melaka..ala 2 jam saja...malam raya pon leh balik..ewahh



setengah aku dah antor kad real...yg tak dpt kad real dari aku..ni kira khas untuk anda semua..

lagi mahai tau..own design hehehehehe




Okay semua...wish uol..selamat balik kampung..selamat kembali bertugas..

Hati-hati di jalan raya.



Ampun maaf jika ada penulisan di blog ini ada menyinggung perasaan mana2 pihak sepanjang saya berkarya di sini..eewahhhh

Thursday, September 25, 2008

mamai

pas berbuka kat kelab tasik tu..terus gi masjid putra ..kat kelab tu surau kecik ramai org
ada 2 peristiwa berlaku kat masjid

1.aku hampir2 terperangkap dalam lif
-kan nk turun amik air smyg ada lif ke LG kan..malas nk guna tangga..semput aku..dah la baru pas mkn ..pastu aku pon naik la lif..smpai ke LG..lif tak nak bukak..jenuh aku dok tekan button open tu..tak bukak gak..tak bunyi apa lak tu..tekan naik ke G balik..tak jugak gerak..dah panik jugak ni..

aku tgu jap pastu baru lif naik atas balik sbb ada org tkt atas tekan nk masuk..sib baikkk..
pastu aku ngn makcik tu try skali lagi..sama jugak tak nak bukak..kena tunggu org luar tekan nk turun...huhuhuu..sib baik la selamat gak kluar..pastu guna tangga la..


2.kereta kena blok kat parking
-hihi padan muka jugak kat kitorg..sbb nk gi alamanda tu terus kluar..tak terawih dulu
bila sampai kat kete jer tgk dh kena blok...adoiiii dah la tarik handbrake lak tu...
sorang lagi mamat tu nk kuar jugak pon sama kena ..mcm2 gak la kluarr dr mulut dia..

lg satu..tak leh nk salahkan jugak..org nk smyg nk parking tak dak tmpt..aku heran gak..sebesar2 masjid..parking nya seciput..

pastu kami pon dok tgu dlm keta..tup2 ada guard lalu..mai tlg tolak keta blkg..kami tak pasan lak kete iswara blkg tu tak tarik handbrake..so dah berjaya tolak sket utk kasi ruang kami kluar..jenuh gak la dok adjust stereng kiri kanan...tp selamaatt la kluarnya..
(aku ckp ngn asben,,hihi org suruh terawih dulu...tu yg kete kena blok tu)


berdesup pi alamanda...byk kedai bukak lagi..930 kut time tu..tiba2 asben ajak tgk wyg...
adoiiii ..aku mmg tak larat dah ni..nk round2 kejap je kat alamanda tu..
pastu gi jugak tgk tiket apa yg ada..asben nk tgk cete WALL E ..huhuhu aku kata tak brp best ..nak gak tgk..

aku..kul 1015 smpai abih cete aku tido..sbb aku ngntuk..letih..sakit pinggang dok kerusi wayang tu..asben la tgk srg..aku dgr2 jugak dia dok gelak2..hmmm..

pas abih tu terus balik..aku dah agak mesti dia ngntuk giler bwk kete ni..
aku nk tlg drv pon aku letih ngntuk..so biar jugak dia bwk..

dlm kemengantukan tu bjaya juga smapi RnR sban..beli koci n air utk bekalan ...tapiiiii
smbil dok kunyah koci tu..leh lagi mata tu ngntuk!

lepas smpai exit PD aku terlelap kejaaaaaappp jerrr..bila aku jaga..aku tgk gelap jer jalan..
rupa2nyaaaaa...terlepas exit senawang!!!boleh gituuuu...hangin ja aku rasaaaa
cmner la dia leh mamaii sgt tu...tau jer la..pas snwg..kena exit rembau nun..24km lagik ayoooo
pastuh nk patah balik semulaaa..tensen sgt!aku muncung jer dlm keta malas nk ckp..tak tau nk kata apa dahhhhhhh..penat!dia leh gelak2 lagi ..aku nk bukak mulut senyum pon tak larat dah huhu sabar2

sbb tu la aku tak bgn sahur arini huhu....smpai umah dah kul 1230 lebih..ngntuk gilerrrr

berrbuka di manaaa?

smlm berbuka kat sini ler....as usual...mesti la org belanjer.. :)


first time la aku smpai sini....first impression nampak cam best..


ni pose utk nasazfrog..nak tgk sgt perut aku kan..heheh nampak tak??
aku saja letak tgn kat perut tu nk bg nampak hehe

ni kak imah jiran sebelah meja aku..hehe..kwn berjoyah kat opis..


aku ngn kimi anak k.imah..mana anak aku ek???

view dari kelab ni..


antara makanan yg aku makan...koteow penang..sedap!udang banyak..
aku kutip udang jer..sbb tak dak menu seafood lorrrr


steak

rojak
lain2 gambar tak amik la..sbb ermmmm tak menarik sgt..ehhehe
food nya biasa2 ja..tak byk variety...pastu tak refill lak tu...kalo abih..abih lerr..
nasi lauk pauk ja refill


nk berbuka dahh...kali ni tenang sket nk berbuka..aiman tak ikut..
sebab aiman balik batu pahat ngn bbsitter...berdikari sungguh dia...hihi

smlm pon tido umah bbsitter ja..



sekian saja laporan bergambar utk semalam hihihi
kesimpulan nya..aku bg 2.5 bintang saja ..alhamdulillah..rezeki org nak belanja kan..cakap byk pulakkkk!

nnt aku cete sbb2 smpai umah kelewatan huhhuh...

tak bersahur ...

uwaaaaaaaaaaaaaaa...dah rasa lapar pagi ni
tak terbangun sahur pagi tadi..sob sob sob..cian baby dlm perut ni huhuhu

keletihan bangat semalam..smpai umah lewat ..
tensen!

Wednesday, September 24, 2008

raya tahun lepas

saja godek2 cari gambar nk wat e-card nk tepek kat blog..terbukak folder raya tahun lepas..
masa ni aiman baru 10 bulan..tp bestnya pengalaman beraya ngn anak..

skrg ni lagi ler best kot...sbb dah besar sket..hehe lagi meriah rasanya..
thn depan insyaallah lagi best ..ngn btmbahnya ahli keluarga


ni giliran raya kat kedah ...thn ni saja2 la ajak asben balik kedah hehe...cubaan nk selewengkan giliran..
tp gagal la..sob sob ..lg pon asben kena standby smpai hari ahad..so kalo balik pon ari isnin baru leh balik..kejap sgt rasa


gigi pon tadak lagi masa ni..


aiman ngn nenek


my small famili...aku adik beradik 4 org jer..tak ramai..so raya mmg tak betemu sekali..thn ni akak aku braya kedah..aku beraya melaka..sbb buat cmni..adik aku tak bg balik skali..nnt mak sunyi katanya bila turn raya dua2 tak balik kedah

so kalo gilir2 gini at least mak ada la rasa menanti kepulangan salah srg...


ni baju raya bbsitter buat..dah tak muat dah kepala aiman nk pakai...betapa besarnya dia skrg..
rindu plak rasa masa kecik2 dulu

rambut raya

senyap ja aiman bediri...

rupa2nya.....

haaaa...terlentok kat situ dah...dah letih sgt2 la tu..main tak hengat dunia...
tp aiman ni mmg suka tido diri..dia dah ngntuk dah terpejam mata pon...aku amik baringkan dia..letak bantal bg selesa..tak mau nya dia tido...jaga nanges nk bdiri jugak...

terhuyung hayang tido smbil diri kan..dah nyenyak sket..aku baringkan dia jugak

tido la sampai ke barber kat umah ni...



kali ni tak mo botak dah..aku suruh wat slope tepi blkg cam biasa jer...


mula2 nanges dia..takut ke apa ntah..pastu dah ok..tp muka still seriyes tu

aku ja tak wat rambut ke apa..persiapan raya aku thun ni sgt la ala kadar..kasut raya pon tak dak..tudung raya ka ..pakai yg ada saja...dulu2 rajin gak gi wat rambut ler..itu ini..nape ntah ..kali ni seme utk anak jer rasa

JUSCO to PARKSON

susah tul nk suruh asben aku ni shoping baju dia..dah brp kali dah aku dok sound..
beli la baju keje ka..baju raya ka..sluar ka..nk raya ni..skrg kan tgh sale..

hmmm bole ckp jer la....tp aritu pas gi jusco..tiba2 dia ajak gi parkson..nk redeem point la katanya..aku pon cepat2 suruh dia beli baju sluar kat dia skali..dah tak larat dgr aku dok ckp benda yg sama ja..agaknya..tu terpaksa beli gak tu hihihi


dah sampai parkson sban parade..kluar ja lift ..terlalu kat food court ni ha..pastu apa lagi..aiman nampak ni terus tak mo pi mana dahh...ayooooo..susah tul..makanya ..
giliran aku lak menjaga aiman main kat sini..

asben lah gi shopping sorang2...nk harap bwk aiman tobat tak leh dia nk pilih baju nnt


main tak ingat letih ni...aku yg letih nk jaga dia...dkt 2 jam jugak apa kat sini..pas main..kul 1 bwk aiman gi mkn..minum..caj energy dia balik..pas mkn terus lari smbung main lagi...aduhhh


mama penat la aiman...penat tauuuuu..mama posa..tgk aiman minum milo ais...adoii dugaan sungguh..aku pakai shirt bodo2 ja..sbb mmg tak plan nk gi masuk mall pon..konon2 nk gi tgk umah ja..pastu terus balik amik baju raya..


aiman aku tgk dia tak kisah pon main ngn budak2 lain..leh jer dia join..chinese ka melayu ka..
masa ni tgh main ngn budak mana ntah ni..


dah besarkan aiman...makin manja lak skrg ni..

Tuesday, September 23, 2008

duwet raya!

sapa naaaakkk???mai salam ngn auntie dulu yer ..ewaahhhh cam kaya raya ja bunyinyaa

hihi baru jer dpt duit tukar ni..tahun ni tukar rm400
asben rm200 duit biru n hijau tu...utk kasi anak2 buah n kanak2
aku nya rm200 duit merah (saja wat backup..in case tak cukop)

smlm bwk kuar duit atm dgn harapan dpt duit rm50 baru2..tapi hampa huhuhu..walo pon aku tak balik beraya ..aku nk kirim jugak duit raya kat mak ayah pak sedara sebagai tanda igatan aku huhuhu..walo pon tak byk..janji ikhlas aku nak kasi kan..hehehe



tu envelope maybank..lawa jugak..soft color..

tp aku mesti menggunakan envelope co.aku n asben ..ewahhh nk nunjuk gak tu.. :P
bila lagi nk bangga ngn tmpat kite cari makan kannnnn

sementara aku shopping

plan gi jusco konon2 nk tgk aircond fair kat senQ...tgk jer..haha..beli ke idak tak tau lagi
tapiiiiiiii...

akhirnya berakhir kat sini saja...


turun jer escalator..terus dia belok kiri lari...aku igt lari pi mana...laju jer..
aku pon tak nampak lagi dia nk pi mana

tgk2..hurmmmmm ka sini rupanya...leh igt tu budak ni...


dah derang leka kat sini..aku round2 window shopping..cari kasut..tak jmpa yg sesuai..
last beli shirt aiman ngn baju tido jer..


yo yo ooo ja dia main ni..cam org besar ja aku tgk




pas satu2..dah habis token dia pi kaco org lain main lak



jenuh..tak mo balik..tak kira..bapak angkat jugak..meraung2 pon bior la...
nak melayan kat sini..smpai malam tak gerak ke mana la jwabnya

bapak kata habis rm14-lbh krg sejam stgh kat situ...hahaha..jenuh la naaak ooiii
mama dulu tak merasa main menda2 gini tau..

Monday, September 22, 2008

BADEH our feveret

aku berbuka tak makan kueh mueh..slalalu mkn nasi atau bihun me sup gitu ler..

tapiiii kalo asben beli yg ni..mmg tak leh tahan..berebut tauuuuu
berebut apa cuba teka ahha..bkn berebut kueh tu..

berebut cili hijau tu


ni kueh badeh..aku tak tau betul ke nama ni..ni asben bgtau..
ala kueh yg ada kacang dal dlm tu..
sedap...mkn ngn cili hijau ni..phewwww..slalu org tu bagi cili sket..tu yg berebut sbb tak cukop hehe..cili dia muda rangup cam tak berapa pedas sgt..tp best utk dimakan ngn kueh tu ler

kalo tak cukop gak..aku bantai jer cili padi kat umah tu...huhuhu ..asben tak brani try..
aku kan suka pedas2

VH lagi

aduhh bila la nk settle ni...penat lak rasa..aku tgk org sekeliling dah reno sakan..dah basuh umah...derang tak da defect ker..ker derang tak kisah ek...huhu muskil jugak

aritu kan check air tak jalan kan..so dah report..pastu derang settle kan ler problem tu
ok settle.

baru ni gi check..(tak jadik balik melaka)
ada lagi benda yg kami tak puas hati

nampak kepala paip kat bilik air 2nd ni ..agaknya aritu tak jalan sbb kepala ni kot
pas derang wat keje bukan nk bg kemas balik finishing...geram lak rasa


aku zoom in sket..


pastu ni yg wat aku tensen jugak ni...aku cukop geram kalo jadi cmni..kat umah skrg kat sinki dapur..slalu tersumbat

ni kat master bedroom..air bertakung..lama giler nk surut tu...hish geram ni


kat tkt atas..water pressure sgt rendah..adoiiii...kat bawah laju lak..tak phm aku konsep tangki atas bumbung ni ...



tgk la shower nya..nak mandi gini tak puas nih...

aku dah wat report..harap2 dpt derang settle secepat mungkin
penat tau ...satu2 nk test..

hari ahad gi lagi test....nk tgk takut ada kebocoran paip dlm tiang..kang tak pasal2 dah plaster celing abih nk kena bukak plak..tak ke naya..

Friday, September 19, 2008

3 slices ...

balik keje ..amik aiman..terusss ke SR ..mmg malas nk singgah param kat rumah tu..
mmg tak best mknan nya..dr membazir beli buang tak makan..baik tak yah beli


3 boxes..aku beli ni jer..ahhaa


choc indulgence utk aiman..dia suka sgt2


blue berry utk aku..tp tak best mana pon..aku prefer indulgence jugak



american brownies utk supper asben..ni pon feveret dia no 1..aku mintak tambah toping coklat lagi..nyummmmy


aiman tak sabor2 nk mkn dlm kete..tp aku pujuk mkn kat umah jugak...sib baik dgr ckp


tak puas aku suap..nk mkn sdiri lak..ni kul 7 ...aku terliur jer tgk dia mkn..nk bukak lagi 15min ja lagi


byk giler dia makan..sket lagi nk habis satu slices..aku sempat la rasa sket2 haha..


haaaa...ni kira tak comot sgt ni...
nnt mama belikan lagi yer..tp tak leh la slalu...


pas mkan kek...dah solat seme baru aku masak nasik makan..masak simple2 jer...janji puas tekak sdiri ..dari beli belum tentu kena tekak kite kan..

owh hari ni nk mkn apa plakkkk

dilema lagi...huhuhu

Emel yg masuk petang smlm betul2 membuat aku dipersimpangan dilema...

Pekeliling Panel Hospital Pakar utk TNB staf..gitu lah attachment yg dikirim oleh asben
baru ja aku dah lega senang hati dapat checkup kat Columbia...sob sob sob

aku membaca baris demi baris pekeliling tu...trusss scrol down tgk ..Columbia dah tak termasuk dlm list ...argggghhh tensen2!hanya satu ja panel kat sban ..KPJ sban lah


abis camnerrr??

Option 1
Teruskan checkup kat situ..(ni guna MIMOS punya coverage) ..bersalin nnt guna duit sendiri dulu..then claim lepas tu... (ni yg sakit ni..nk kena kuarkan duit huhuhuu)

Prob.
Takut mana la tau tiba2 kena csect ker mcm 2 thn lepas..pastu apa2 complication lagi ker .kita tak tau kan..mau kena mahai giller nnt..jenuh nk siap duit beribu riban ..
mcm dulu..walopon kos aku dah over limit yg TNB kasi..tp tak kena bayar pon yg baki derang tak cover..tak tau la..hospital billing kat derang cmner..



Option 2
Transfer checkup ke KPJ sban dan bersalin disitu..duit tak yah kluar..GL cover

Prob.
Takder doc muslim perempuan.Kalo terpaksa jugak..aku proceed jugak lah..tp malasnya nk kena mintak ref.letter lagi..dah bukak rekod kat columbia nk bersalin kat sana ..


Haaaa tulung aku huhuuhuh..aku nk tny org yg dh experience bersalin n check up kat KPJ nih...

syukur ....rezki dari Nya

yeayyy...penantian dah tamat hahahah..
cam poyo ja kan..org lain dpt bonus berbulan2 tak kecoh...
lantak pi la...aku suka kongsikan kegembiraan bersama ewahhhh

arini baca paper...gomen dpt bonus selasa depan yer....hehehe..
sib baik co. aku bayar esok..kalo tak mau aku menjelessss ngn org gomen..sbb apa..co aku kan semi gomen..anak gomen jugak..tp slalu tak ikut gomen punya bonus...hehehe


walopon bonus aku delay...tp syukur laaaa...dpt jugak kan..
walopon bonus aku tak berbulan2...tp syukur laaaa..ada jugak bonus dan lebih sket dari tahun lepas...

alhamdulillah..seronok betul dpt rezki dekat2 nak raya ni...

Thursday, September 18, 2008

my cheeky boy

because i have no mood to do my work...
hehehhe sbb nya ..menantikan sesuatu ..satu penyeksaan

sambil pikior2 ptg ni nk makan apa..huhu..i bukak tanpa asben la today huhu


sib baik ada budak kecik peneman..teman bicara..teman makan...


semalam dah pekena mcd ....arini cam teringin ...hmmmma

duit raye kat aiman dah ready ker mama???


ok semua....selamat berbuka ya...
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin