August 2008 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, August 29, 2008

home decor ideas

ada link aku baru letak kat sidebar utk cilok2 idea decor..bersesuaian ngn rumah di malaysia..

so klik2 la kat sini sapa nk tgk idea2...

Nak buat apa esok

mesti ramai bercuti balik kg kan wiken ni..almaklum la cuti panjang sempena merdeka dan bulan ramadhan..
kepada yg nak bejalan jauh balik kg..selamat balik kg..hati2 di jalanraya..

aku tak balik..sbb mak ayah aku baru ja dtg kl..dan derang baru ja balik kedah mgu lepas
so plan aku this week :-

1)gi kedai grill..kalo ok ..ON
2)gi tgk umah..nak tampal masking tape tmpt yg crack tu..takut tak nampak lak nak wat report
3)nak gi casamoda tgk langsir..huhu dari dulu plan nk pi...
4)kalo sempat nk gi kedai blind master
5)kalo sempat lagi...nak gi kedai2 minta quotation

hari isnin dok umah rehat..sbb posa kan..
happy wiken semua!

SELAMAT BERPUASA



SELAMAT BERPUASA YER KAWAN2 KU...
TAHUN NI INSYAALLAH SAYE DAPAT PUASA PENUH YEEEHAAAA...SUDAH 3 TAHUN PUASA KU PENUH

sape nak duit raya ..posa penuh yaa...kalo tak penuh saye bg sampul raye saja :P


" Do'a Malaikat Zibril Menjelang Ramadhan "
"Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami istri;
* Tidak berma'afan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya.
Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapat kita bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah Rasullullah dan para sahabat, dan dilakukan pada hari Jum'at.

Mata kadang salah melihat....
Mulut kadang salah berucap....
Hati kadang salah menduga.....
Maafkan segala kekhilafan yang pasti ada....

===== Mohon Maaf Zahir dan Batin ======
SELAMAT MENUNAIKAN IBADAH PUASA

Thursday, August 28, 2008

rumah contoh

**Warning :jgn bosan ...sbb skrg interest aku mmg kat umah sajaaaaaa....blog sapa2 yg cerita ttg decor dsb berkaitan umah
mmg aku terjah :)


tadi pagi cina grill call aku lagi...igt tu aku janji kata nk gi tgk kedai dia minggu ni..igtkan dia lupa..hehehe..aku rasa harus kena amik ngn dia je laaa.

gambar2 di bawah ni bukan aku amik...ni SA dev.yg kasi..sebelum aku nak beli dulu ni...
masa kami pi tgk ..umah ni dah ada org beli..so tak leh tgk la umah contoh


ni type DIAMOND bukak 30x67 ..lagi mahai la...
aku punya lain..bukak 30x60 tp layout plan sama la


ruang tamu..kat bwh tangga yg kosong tu dia wat mini bar gitu

master bedroom..simple jer



kitchen kabinet


wardrobe kat master bedroom


bilik tido 2

bilik utiliti...wat bilik study ok gak

bedroom 3

family area

toilet master room


ada lagi gambar rumah contoh tapi yg dekat bukit mahkota punya..nnt2 la..kalu rajin kalu..aku tepek..

LHDN

**maaf la yer kalo sape2 yg keje LHDN terbaca entry aku ni

skrg kan dah nak ujung bulan ogos..means dah 4 bulan lebih dari tarikh aku submit income tax.
aku nk kepoh gak sbb kalo kite lambat ..suruh cepat2 submit..tp bila kite cepat submit dilambatkan lak proses..

thn lepas cepat ajer derang refund ..sebulan dari tarikh submit dah dpt refund .
ni yg aku dok kejar ni..walopon sstgh org kata tak byk..tp pada aku byk la..kalo puluh2 ringgit aku ignore halalkan jer la..ni kira buleh la nk wat langsir duit tu hehehehhe

arini aku saja la call...aku ni suka sket call kepoh2 hehehe..pas ckp ngn pegawai bertugas...dia bgtau kata belom proses lagi..aku tny bila nak proses?tahun lepas cepat saja..
dia jawab lagi "kite proses lepas ni la...cik penah telefon ker sebelum ni?"
"tak penah..ni first time call nk tau status"
"owh kalo gitu kite proses la pasni..kalo tak call kite proses ikut giliran nama la...kalo dah call ni kite proses dulu la.."
"jadi bila tu saye leh dpt balik refund"
"sebulan or sebulan stgh dari skrg..cik bg no telepon cik..nnt kalo ada yg tak betul kami akan telefon"


haaa amik ko...kalo aku tak call maksudnya..berjanggut ler aku tunggu ...ntah bila depa nk proses...tak tau lak prosedur derang mcm tu...huhuuhu..

**smbg balik
aku tak puas hati sbb:-
-kenapa nk kena tunggu org tepon dulu
-pastu ..kalo ada problem kan leh jer contact terus...kite kan dah bg detail masa isi form...cam kawan aku..baru ni pegi la pej LHDN kat sban tny status..bila dah pegi baru bgtau...yg tahun 2004,2005 punya isi tak betul...wowwww..brp tahun tu baru nk sedar ke isi tak betul...aku tak paham.....

aku tak da idea..jom jwb tag

Aku kena tag ngn kak faina..meh ler aku merapu kat sini

1)5 tahun lepas aku wat apa
5 tahun dulu ek...ermm 2003 aku masih keje di penang ..pastu start 1 oct mula berhijrah ke kl...keje company yg aku keje skrg lah..engineer cabuk ja


2)5 perkara aku wat arini

-bekfes depan pc smbil layan blog :)
-wat keje aku lah..huuh busannnnn
-balik keje amik aiman..layan main aiman
-masak...sidai baju
-tengok tv...
gituler rutin aku..masak tu jer kdg2 bertukar dgn kluar mlm

3)5 snacks yg aku suka

-seme sukaaaa hahaha

4)5 pekerjaan aku penah wat

-Manufacturing assistant...ewahhh cam best jer nama..dgn erti kata lain minah kilang lah haha..keje suka pas habis spm..sementara tgu results... 2 bulan kot keje
-Sales assistant kat kedai borong din alor setar kedah hahaha...ni masa cuti semester rasanya..aku saja ngikut kwn aku keje..best jugak..keje tak yah pikir teruk2...
-consultant engineer kat penang..setahun jer..pas grad terus keje amik pengalaman..tak pilih wpon gaji ciput jer
-design engineer ..skrg lah...dah 5 tahun ...
-pelajar ..bantai ja la ..nk cukopkan 5 jugak kan


Aku nak tag
-naza
-niza
-cendawanintim
-mummysya
-mira

sila menjawab yer ..tq

Wednesday, August 27, 2008

surprise katanya


gambar sekadar hiasan

semalam aku saja gatai nk merajok ngn asben hihihi ...ala dah kena tinggalkan..mula la nk sensitip sket..hahaha..kisahnya dia tak reply sms aku...aku tau la bizi..tp takkan tak sempat nk baca sms kot..huhuhhuhu..pastu aku majok la...dia call aku tak angkat :) ..sms aku tak balas...

kul 10 mlm aku dah masuk tido..sib baik aiman dgr kata..kalo bapak takda ..dia ikut jer ckp aku..time tido..dia tido ...aku dah selsema mmg ngntuk ler....

pastu dgr bunyi call..aku igt alarm hp..aku mamai sembunyikan bwh bantal...hihhi

tiba2...ada org kejut aku...huh terkejut aku..lampu terang benderang...bior betul..abang ke ni

hmmm...aku bgn tgk jam 1245 ...hurmmmmm...pastu yg majok ptg tadi terus tak jadi nk majok hehehe...aku tny nape tak bgtau balik arini...nk wat surprise katanya..cehhhhhh...tp aku syiok la..sbb balik awal dari tarikh sbenar...hehhehee...

sbnarnyya aku sms bgtau rasa cam nak demam...hehehe..pastu dia balik dia kata tak demam pon... :P biasa la bila dok jauh2 ni..macam2 ler rasa

apa motif sekatan jalan

aku heran bin pelik...
sejak isnin sampai arini dok ada sekatan jalan raya...bukan depa wat apa pon
just letak papan tanda road block..tutup jalan bg sempit..bg jem..aku tgk polis2 duduk jer bwh payung tepi jalan tu
nak kata chek keta ..tak check pon..apa hal ek????apa motif?nk bg jemmmm..tensen la aku..kat tol senawang tu...nak gi keje pon ada ..masa balik dok tgk ada lagi..arini pon ada lagi..heran2..

dah smpai tol sg besi jem lagi....ayoooo meriah nya negaraku...
tak paham aku.

Tuesday, August 26, 2008

duta kfc

ni lagi sorang duta tak bergaji hihihii...
layan saja gamba putra ku ini...



tak jemu ngn keletah diaa..

ewahhh air apa tu..cam best jaaaaa

cuba teka ..saye minum air apa?coke?strawberi?oren?

sedapppnyaa


legaaaa.....hilang dahaga...

minum lah sky juice untuk kesihatan !
jgn harap la nk bg dia minum karbonat drinks..gula byk kan..bahaya...jenuh gak sembunyi2 nk minum...takut dia mintak..aku pon pantang air ni ..huhuhuu sabar2

udang goreng kunyit

ini adalah lauk keseorangan...dah nak mkn pon srg ja..aku masak ni semata2..aiman dah tido awal..so malas nk wat sayur..

simple dan cepat disediakan..ini saja pon dah cukop bagi aku..makan ngn nasi panas2....phewwww...





Bahan:-

Udang

cili padi (aku wajib sbb nk mkn ngn nasi..pedas2 sedaaaap)

bawang besar -yg color putih kuning tu..manis sedap..bau pon sedap





Cara masak:-

tak tulis pon tak pa..terlalu senang hahahaha

gaul udang dengan kunyit dan garam.

panaskan minyak...pahtu tumis sket bwg besar..bg bau jer dulu

pahtu campak la udang ke dlm kuali..

agak2 kemerahan sket..campak la bwg besar lagi dan cili padi...

pastu angkat...jgn lama2 sgt..nnt tak sedap udang tu..



Taraaaaa..siap utk dimakan...masakan kurang 15min ..senang bangat!

gambar2 sekitar kenduri

layan gambar saja la..malas nk tulih lak rasa..sbb mood membaca current issues minggu ni hehehe





asben aku yg rajin ewahh mesti la puji kan..bertungkus lumus pagi..petang basuh pinggan mangkuk ....kat sini adik beradik jer la yg nak tolong menolong pon..sib baik la adik bradik ramai


anak buah asben..ngn belah kelapa..aiman dlm perjalanan nak melawat kebun tgk ayam


pagi2 sebelum org dtg..main beskal dulu


telur apa ini?utk hidangan pengantin


kak salamah..kakak asben yg sulung..menyediakan makanan utk pengantin



tukang masak yg diupah..kalo kat kg aku..ada rewang2..so tak yah upah2


aiman tgh temenung tak leh turun main...


mama nk pose jap hehe..mata terkuyu lakkkk


mama melayan cendol yg best...nk suap aiman sbanarnya..tp dia tanak..aku pulun ler


antara jemputan..




abg kob dan abg idi..sbg wakil nk sambut tetamu lelaki..


kwn baik asben..shahrul ngn ali ...


cendol yg best




aiman selsema lak ari kenduri tu..cian dia..berair idung..

menunggu princess ker ??



meh mama la ganti...


ayooo mama tak layak ke aiman...


susah tul nk bergambor yerr...



dannnn



gambar ngn pengantin pon tarakkkkkkkk..sbb masing2 bizi ..aku mmg tak nolong sgt..sbb nya menjaga aiman saja...yer la..dia main ngn budak2 besar..bukan leh harap sgt..

tu pon dlm dok jaga2 tu..aku mintak asben take over kejap jer...dlm masa aku dok borak2 ngn biras..tiba2..gedebuuukkk..aiman jatuh tangga ..huhuhu..tangga batu tu..

sib baik la tak da kecederaan serius..nanges kejap ja..pastu test kaki tgn kepala tgk seme ok..dia leh main gelak2 pahtu aku kira ok la..



bila jaga dari tido ..check tgk ujung mata tak dak pendarahan ...hopefully ok la..cuma benjol lebam sket kat dahi..aku tuam2 ok la..



sib baik la ipar aku memahami..dia kata..ada anak kecik gini ler..tak leh wat keje..nk kena monitor jer...

so aku rasa tak la bersalah sgt tak tolong hehe,..aku tolong keje ringan2 jer..pelekat bunga telur..potong sayur2..yg mana aiman leh dok tepi aku



pastu mlm nya ..kami dah bertolak ke sban...sbb esoknya asben nk kena betolak ke kedah pulak....huwaaaaaaaaa..tinggal la kami dua beranak huhuhuhu

Monday, August 25, 2008

wah lambatnya rasa

...cepat la hari khamis huhuhu..
huwaaaa...aku dua branak ja skrg ni...sob sob
asben outstation ke kedah..tmpat lahir ku..hihi cam kebetulan lak dia kena gi audit tnb pendang..aku tak leh nk ikut pon..coti sket maaaa..lagipon mak ayah baru ja jmpa smlm..depa ikut asben balik skali..so nnt2 la aku balik pulak

sib baik la ada sikecik tu..leh gak melayan ..kalo tak jenuh sunyiiiiiiiiiii

***nape mood nak menulih kurenggg ntah...
rasa down pagi tadi..tak smgt ngn dot dot dot dot...bosan tul ngn mcm2 kriteria yg nak ....nak bagi..bagi jer la..tak nak bagi sudah la....menci2..tp menci2 pon aku masih di sini jugak huhuhuhuu....

kenduri dalam hujan

aktiviti wiken lepas adalah bekisarkan kenduri saja...
kenduri nya hari sabtu ...so jumaat mlm bergegas pulang selepas keje..
penat mmg penat ..tp nk wat cmner kan..nak balik awal..nak cuti byk keje lakk..tp tak pa kami dah balik last week jenguk2 apa yg patut ..ewwahh jenguk katanya




date:23.08.08
venue :umah MIL,merlimau melaka.





banner ...nk promote bisnes adik ipar skali nih


cian pengantin..berarak dlm hujan..sib baik tak lebar..hujan rahmat

jemput2 masuk pengantin baru..jgn malu2

menuju ke pelamin


duduk bersanding ....sepasang sejoli


anak2 buah asben..



aku duduk kat luar jer tgk org main kompang...kat dlm penuh..

pasukan kompang...kelewatan tiba ..majlis persandingan delay lama jugak..org pon dah beransur pulang...

mak yong sebok nk tepong tawar jugak..hehehe..dihasut oleh asben la ni



majlis makan2 lak

tu saja gambar pengantin yg ada...pasnih aku letak gambar tak berkaitan pengantin lak
apa2 pon ..lega la mak..seme dah selamat..
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin