March 2011 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Tuesday, March 29, 2011

FOR MY HUSBAND ….from isteri bijak :P

Hadiah tertunggak dan advance ..
Sblm ni dia nak helmet..aku tak layan..mcm mana nak layan...motor tak de..tapi nak helmet..pastu dia beli sendiri lepas dpt motor…pastu nak glove…dia dah beli sendiri gak..

Last sekali bagi jam…
DSC06265
Balut senyap2 dalam bilik…konon nak surprise hahahha…surprise la sgt

DSC06268
2 IN 1 ….utk anniversary bulan JAN …dan utk besday bulan APR …bukan kedekut..bijak berbelanja ..suami mesti suka kalau isteri belanja berhemah kan kan kan kan

DSC06281
Terus bukak pakai…pastu malu tgk gambar sendiri ada bulu banyak…
“laa malu apa…mancho paaaaaa :P ”

Dia mmg nak sgt2 jam mcm ni…sebelum dia kawen dia pakai jam digital…
Lepas kawen aku bg hadiah jam jenis analog ..jenis rantai…
Pastu dia nak mcm ni balik …kena ngn jiwa dia kot (match ler ngn color motor tu)…kami gi beli sama2…ngn anak lari sana sini..
Pastu aku paksa dia buat2 tekejut masa aku bagi nnt hahahha…layan ajer la

DSC06285
Dua dalam satu …ada benda tersirat disitu ..

Friday, March 25, 2011

RAHSIA MEREKA …setel hutang dlm 5-6 tahun ….

Teruja ok..bersemangat ni baca tips2 yg derang kongsi …bagus…terima kasih chik na dan anon…sib baik saya tak terdelete komen anon tadi :) ….pasal hsbc amanah mmg tak penah tau….nak kena studi ni ..

kpd anon (tq sudi baca catatan ntah apa2) kalau sudi perjelaskan lagik :) sgt dialukan komen anda
Harus amik cuti dating ngn pegawai bank ….



Chik Na said...


From Chik Na punya pengalaman..


1. ikut yr friend suggestion, dapatkan lower interest rate from yr current bank .. insyaallah yr bank will approve within 1-2 months otherwise they will lose their current customer :)


2. dah dapat lower interest rate, after 6 month or 1 year , keluarkan EPF untuk bayar principal every year...


3. every 3 or 5 yr (depend on agreement dgn yr bank), minta lagi revise interest rate dgn bank (if yr rate higher than current rate at that time)


Insyaallah boleh langsaikan b4 10 tahun..



ps: kami habiskan loan rumah RM 170k dlm masa 6yr+ n jimat around 200K .. tu pun sebab lambat tau pasal hal-hal finance rumah)


MARCH 23, 2011 1:35 PM




Anonymous said...


hai kirana,i'm just ur blog's silent reader..suka bc blog u, tq utk information yg diberi esp hal2 investment nih..


utk topic nih glad to share dgn u about hsbc amanah..itu pun salah satu cr nak cptkan bayo umah dgn cr refinance umah+dpt cash money+kurangkan thn bayaran..bole refer buku azizi ali (langsaikan hutang rumah kurg dr 5thn) and at the same time rujuk hsbc amanah-kelebihan yg ditawarkan..dgn cr yg sy sebut td u boleh refinance rumah+dpt cash money+kurgkan tempoh bayaran sehingga <10thn..lg menguntungkan..just to share..;-)


MARCH 23, 2011 5:23 PM



***al mintak maaf lah ....al kisah wang ringgit aja (ok la kan..kat paper pon alkisah politikseks aja)......arini last entri ni heheheh...blog dah kena block ..so paham2 jer la kalau update sekali sekala tu ...nak upload gambar kat umah...almaklum ler...sedikit kura2 disitu

***i cuti arini...saja nak hebohkan kat dunia :P ,
bercuti pada hari jumaat adalah sgt menyelamatkan wang saya

Wednesday, March 23, 2011

MCM MANA NAK SETTLE HUTANG DLM MASA 10thn ….

Rentetan entri di bawah tu ….terus buat kira2 ..
Hal2 kewangan ni kena plan..lambat plan….dah rugi..

Aku pon buat la kira2 dgn bantuan morgage calculator yg boleh generate jadual lengkap baki ,interest dan lain2….
calculator >>>klik

Masih ada niat kah nak refinance ?refinance utk pendekkan tahun bayar ..ok…
refinance utk dptkan cash …hehehhehe tu bahaya ..kalau kuat iman..ok kot :)
tapi tak per…kita tengok kira2 ni dulu…

1.Bayar normal bulan2 –tempoh tamat lagik 25 thn =thn 2036 (umur aku 56 dah pencen! )
2.keluarkan EPF setiap tahun utk kurangkan prinsipal –mulai skrg ,-tempoh tamat jadik 13 thn (2023 ) ..umur aku 43
3.dgn kaedah no.2 tadi…aku tambah lagik RM100 kpd monthly installment -loan tamat dlm 10thn (2021 ) so dah capai kan target nak tamatkan hutang dlm 10 thn ? ...ehe ni pon kena kuat iman utk tambah byr

Tapi ni kira2 aku syiok sendiri…aku kena tgk syarat bank :-
-apa jadik kalau bayar lebih…dikira advance payment atau baki berkurang

kawan aku nasihatkan aku antar surat ke bank mintak review interest rate… byr bulan2 tetap sama ..jadi cepat habis >>>> ni akan ku cuba (template surat dah ada hehehe) …kena tgk interest skrg yg ditawarkan

website yg aku suka rujuk utk kira2 ..website ni complete ..dgn maklumat interest bank terkini..pakej loan yg ditawarkan..senang..kite tetapkan apa yg kite cari..tekan button…terus dia listkan bank2 pilihan

http://www.fiscal-wise.com.my/

Tuesday, March 22, 2011

TAMAK DUNIA

…ni hasil ‘perbincangan’ dalam kereta masa mai keja pagi tadi
Kami kan carpool…so byk ja benda nak sembang

Mula2 sembang pasal kereta baru..bukan aku..kawan aku…aku dok cucuk jer hiks ..
Pastu sembang pasal rumah …kawan aku tgh sevey …bukan aku lagik terlibat

Pastu sembang pasal si dot dot dot…bukan umpat..sembang jer …si dot dot dah habis hutang kereta dan rumah! Itu yang disembangkan ..seronoknya rasa bila tiada terikat komitmen hutang..

Pastu kwn aku ni pon nasihatkan aku …
“kak D menyesal la…dulu2 kak D ni tamak dunia ..Ya Allah..ampunkan dosa kak D “
“alaa..biasa la kak D ..muda2 ..nafsu besar ..nak itu nak ini”
“tu la..tu dilemma..nak tukar kereta ke tak ..plan nak tukar ..pencen nnt at least keta besar sket”
“yer la kak D ..bila lagik nak merasa nikmat hidup” &gt>>>> tukang cucuk :P
“ishh kak D..mcm mana nk habiskan hutang umah cepat2 ni “  aku tanya

“dia kuarkan epf ..tiap2 tahun ..”
“yer ker..ermmm…mcm mustahil jer nak habiskan…tgk baki beratus2 ribu..tgk akaun 2 alamak aiii”

“boleh ana..boleh…start skrg..”kak D beri semangat
“kalau ana target 10 tahun lagik settle hutang ….mustahil tak?
“bolehhh..ana jgn refinance “
“alamak!mcm tau2 jer plan ana nk refinance heheheh ..ana mmg tgu 5 thn nak refinance ..dok kira2 cash nak dapat tu..”
“jangan ana..jangan…dgr ckp kak D ni..kak D nyesal refinance aritu “
“tapi kan dpt cash…boleh invest ke lain..rolling benda lain ..”
“ana kira betul2…brp kena tambah byr bulan2 kalau refinance ..pastu kalau simpan sendiri duit yg tambah tu tiap2 bulan..lepas 30 thn brp dapat"
“Ermmm..tapi kan..ni segera dpt cash..pastu masukkan ke ASB gitu ler” ..

Bla bla bla…sampai le ke opis…kesimpulannya…kak D tak bagi aku refinance…

Aku just cerita2 jer..mcm nak pasang tile kat porch ..
Kena nasihat gak “tak yah la ana ..nnt dah habis hutang2 tu…buat la ..skrg ni..biar la rumah tu ..dah elok dah tempat berteduh..kak D nyesal reno rumah sakan2 dulu…tgk skrg mcm mana..”

“yer la kak D..ana kan muda lagik (perasan muda haha)..nafsu besar mcm kak D dulu2 la hehehehe”
“tu la kak D nak nasihat ni …”

Terbantut jap niat nak refinance hehehe…kena kira balik baik buruk ..

Sunday, March 20, 2011

si hitam dah balik ...

rindunya kat si hitam....
arini dia dah balik ke rumah nya....tempat tido dia pon dah reserve ..
kesian kat si silver...terpaksa  bermalam di bawah embun ...berpanas terik...demi memberi laluan kpd si merah dan si hitam selesa di dalam..

masa masuk kan si hitam tadi...si asben sempat berpesan "jgn merajuk2 lagik tau ..."
kpd yg tak paham...buat2 la paham hehehe :)

**entri utk warmup.....malas nak update skrg ni...tapi demi tiara..takkan ku biarkan kau usang begitu

Wednesday, March 9, 2011

PUASSSS!

K suarakan rasa ngidam yg menjadi2 di FB…ada jugak rakan yg prihatin….walaupon aku tidak peknen..tetapi mengidam ku pada yg satu ni…huishhhhhh ..

Nasib baik la arini dapat makan..kalau tak jenuh nak tunggu balik kedah
Kat seremban susah nak jumpa laksa utara yg sedap yg memenuhi rasa lidah ku
Nak masak sendiri tak reti :P ..padan muka!

DSC06215
Bukti bukan aku masak hahahha…kawan tlg beli kat pasar malam..simpan dlm fridge..pagi ni bawak utk aku…terharu betul rasa…

DSC06216
Panaskan kuah 2minit pon terasa lama …tak sabaq!
Suapan pertama masuk…..arghhhhhh legaaaaaa….
Dan hingga titisan akhir…licin tidak ku biarkan tinggal walau setitik

Thank you sarah! beli tudung kat dia naaaaa… tlg promote 

Tuesday, March 8, 2011

UNDI ADALAH RAHSIA?

***entri ini tidak menunjukkan saya menyokong mana2 parti yer ..



Tak penah tulis pasal politik..apatah lagik pasal calon bertanding
Macam mana nak tulis..jika penulis pon belum penah berdaftar sbg pemilih …(jgn brainwash aku lak pasni huhu…aku tulis ‘belum’ bukan taknak ok)

Baru2 ni balik merlimau ..ada pilihanraya kecil DUN MERLIMAU ..asben masih mengundi disitu
Percaya atau tidak..dia dok merahsia siapa dia pangkah sebelum2 ni..ngn isteri dia pon nak rahsia tu huhuu

Baru2 ni..masa penamaan calon kat tv ..
tiba2 dia sorak “sedara2”
“hah..dah tau ler abg pangkah mana”
“eh tak semestinya…rahsia2”
“elehhhh..mesti pangkah sedara “

Rumah mak jadi markas…balik2 tgk..mcm kenduri kawen dah jadinya..
Kalaupon pendirian politik berbeza..takkan nak bermusuh ngn keluarga kan…dlm family mertua aku..ada gak abg ipar yg pegi markas PAS ..tak de gaduh2 aihhh

Kedua2 nya politik..kedua2 nya dunia…

Aku baru tgk senarai semak undi aritu..kat nama2 tu ada tulis pulak..parti mana org tu..aikk kata undi rahsia..mcm mana derang tau org tu pangkah apa? Jawab2 haha
DSC06205
suasana kat umah mak
DSC06109
Selamat menunaikan janji YB  ..heheh ..sbb dia ni sepupu asben tu yg aku tau calon bertanding..sebelum ni tak amik tau :P (eh ada karang org basuh aku lak :) )

Monday, March 7, 2011

MENGORAT PAKWE MOTOR


video masa konvoi balik melaka baru ni.....berdebar tau ada mamat motor follow blkg..aku dok usha cermin blkg jer ahhahahaha :P

gedik sungguh !
maaf la video tunggang langgang...sambil drive sambil amik ...

Friday, March 4, 2011

SAYA MAHU………

Mood mendeco dah merasuk bila pegi kedai perabot…kalau aku dok diam2 …ok jer…ni kes pegi teman orang survey…aku pon turut sevey barang2 impian yg ingin ku miliki

Sebenarnya ada 3 benda yg saya nak buat….en ali..dgr ni en ali.hehehe ..ni impian saya en ali..en ali kan dah mencapai impian..apa kata..en ali beri kerjasama utk impian saya ni :P

1.Cat semula living dan ruang yg dah penuh abstrak …impian color saya adalah color mcm color telur itik..nak kata hijau tak hijau..putih tak putih
DSC06188
Mcm dalam gambar ni …ini kat kedai perabot RED APPLE ..aku bukan tny perabot..aku tny code color cat..tapi sayang ERIC yg décor semua…so derang kata tak tau code color huhuhuuuh
DSC06189
**langsir di gambar atas tu…adalah dari BAAGUS curtain..mmg cantik menawan ..kat ruang makan bilik bwh ni simple tak de kepala langsir tu
DSC06185
…yg menarik perhatian aku adalah cermin tu…rm670 sekeping termasuk pemasangan ..tapi tu bukan impian sgt la…



2.impian no 2 saya ialah …nak beli floor lamp utk menaik serikan ruang tamu …sbb kat bawah hanya lah lampu downlight…at least ada lampu ni ada penyeri sket...
DSC06175
Suka jugak efek  rambu ramba tu…RM700 huhuhu mahai nau rasa…tapi setakat aku tgk2 …kat kedai ni yg ada floor lamp yg byk dan memenuhi citarasa aku


DSC06176
Yg ni simple sikit..
Kat mana kedai murah2 ??kat kedai murah kat puchong tu dah tgk ..takde pilihan utk floor lamp

3.impian no 3 saya adalah ini huhuhu…
Saya tak dpt nak buat apa2..selagi sofa lama masih disitu..tak dapat kelulusan en ali utk menjualnya..en ali tolonglah saya .. :P
DSC00615

DSC06196
Saya berangan nak letak kerusi mcm ni kat bhg sliding door tu ….

DSC06181
Dan juga 2 kerusi ni di tangga beserta meja dan karpet …kerusi ni leather…so tak per kotor leh lap..impian saya nak sofa/kerusi putih huhuhuhu
Kerusi putihn ni sebijik rm600….mahai dak?mcm mahai ja rasa…tapi suka sbb simple..pastu letak kusyen kecik kat situ


Selain tu….angan2 tak berapa penting…berangan nak tukar lampu bilik tido
DSC06182
Mau kena sekeh ngn en ali uhuk!

DSC06177
Mcm ni simple..tapi kat sini mahai lah …boleh dpt bwh rm400 ja..kat sini rm800 fuhhhh

Diakhiri dgn hiasan bunga orkid
DSC06190


Kesian kat SA kat kedai perabot tu…kami pegi bukan gi tanya perabot…dok sibuk tanya..langsir lah..wall paper lah..cat la…
Itu lah..sapa suruh décor lawa2 kat kedai heheheheh ..

Thursday, March 3, 2011

KEMBANG SEMANGKUK

perbualan yg menyebabkan mana2 wanita akan kembang dan perasan muda hikhikhik !uweeeeekkk

situasi di kedai perabot ...jamu2 mata
"saya nyerkatil queen jer...jenuh berhimpit 4 org bila time derang bangun cari"
"eh anak dah dua ek?" ~ cececece...auwww nampak cam anak dara ker :P
"aaa dah dua dah"
"ooo umur brp" ~~cececece sekali lagik hihihhiih
"31 "
"oooo kena panggey akak la ni"

hihihi kembangnya sekembang idung ku kat bawah ni :P

DSC06195
muka ada cahaya iman dak?hahaha baru pas solat...pucat lesi tak mekap ..mmg malas nak pasang mekap dah..jap gi nak solat asar lak

update corset :-
Corset jenama X ..bru pakai nak masuk 2 minggu.
efek ramping belum ketara...buncit still ada ..tapi asben kata nampak cam berkurang sket kebuncitan
kecian laki kena layan "bang..nampak kurang tak lagik"
"aaa kurang la sikit "ntah dia nak amik ati aku atau ikhlas atau jawap dlm paksa hihihihih

-dari segi berat..turun 1kg...mmg mengurangkan makan..sbb tak leh makan byk...sengkak rasa
-dari segi keselesaan -ok..sgt selesa ..aku pakai keja tak gatai dan tak sakit2 badan

nnt tgk update selepas sebulan...inci kurang ke tak kat pinggang...aku target nak beli jeans bila inci  dah turun

Tuesday, March 1, 2011

GEMBIRA DAN AIR MATA

nak share cerita air mata...asben tak kasi up entri tu...so ...tak jadi ler nak share..
cerita air mata yg lain lah pulak..

sebelum tu nak share cerita gembira...

rentetan suka duka di FEB 2011
25 FEB 2011-tumpang gembira asben dpt anugerah
26 FEB 2011 -airmata di lebuhraya
28 FEB 2011 -appraisal yg mengecewakan..biasa lah..kambing hitam...buat le keja mcm mana pon..bos tak suka kau..jgn harap ler  ...
DSC06126
tahniah kepada asben ..penat lelah keja siang malam..penat lelah aku meroyan hahahaha...
Anugerah Pekerja Cemerlang TNB N.sembilan...

berbeza ngn aku  dapat hhuuhhuuuh..pastu main cabar2 aku lak...
aku ckp .sistem sini lainnnnnnnnnnnn....


DSC05797
dah ready buku ni utk menguatkan semangat huhuhuuhuu......
apalah nasib..eh dok keluh nasib laaaa


org tak perform ..mmg mcm ni...tau mengeluh ajer..bukan tau buat keja
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin