November 2012 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, November 30, 2012

WATERWORLD @i-City II

ok sambungan cerita waterworld...haihhhh saja buat 2 part..kerap sket update kan haha
  kitorang tiba depan entrance waterworld lbh krg 9.15 pagi gitu..terus pegi kaunter redeem tiket..
kite akan dpt wristband kuning dan merah ..yg kuning tu utk beli2 mkn kat dalam jugak..boleh topup cash kat kaunter dalam kalau tak cukup ..

kat sini locker tak payah guna coin tu.. guna wristband merah  tu scan lah berapa kali nak bukak tutup brp kali  pon locker tu..sewa RM15 + rm5 deposit ..
DSC00102
harga tiket waterpark ..ada jugak offer rm50 utk pakej waterpark+snowalk..rasanya smpai dec ni offer ..


DSC00107
ni kids area ...lbh krg kat tiara beach resort jugak..cuma ni baru la kan..semua fresh lagi ...slide pon melingkar2 jugak la ...
budak2 ni tak sabar dah nak main air..tak sempat nk round2 amik gambar pon..
pastu gambar2 ni pon saya main snap kalut2 ja...

mula2 kami pegi main river adventure..ala dok dlm pelampung ja susuri sungai :) leh la rileks ..main lumba2 sapa menang .. DSC00122
ni slides utk dewasa ..kanak2 mesti lebih 120cm..so aisya tak dpt main lah...mama pon takut jugak..main sekali ja..tu pon yg oren biasa tu jer heheh tak berani
yg best kat sini pelambung tak payah sewa!..tak yah nak
usung sana sini pelampung tu..cuma takut time rramai org kena la Q  tunggu gilian pelampung ...masa kami sampai semua tersusun elok lagik ..tak yah Q terus main ja

kalau nk urut badan boleh la try giant jacuzzi ni ..mmg best lah..asben tak nak keluar gi mana2 nk lepak kat sini ja...

DSC00112
lepas layan jakuzi main ombak pulak...kuat jugak la ombaknya..sampai aiman terlambung huhhuu.sian dia dah kurus..kena tolak ngn ombak +pelampung..panik kejap mama DSC00114
haha ni saya main2 setting camera..tgk2 jadi camni gambar..belasah ja
DSC00113
2 slide yg tepi tu pon saya tak naik hehehe aiman ngn bapak ja menerai..penakut betul la saya ni..dah tua kot

DSC00116 gmabar mama tak leh letak..shekshii sket :p DSC00121 kawasan dlm  ni tak la besar sgt...boleh cover semua area

DSC00120
ni la tarikan utama kat sini..tornado ride..kami tgk ja org naik ..heheh takut cheq....dgr org menjerit pon seriau ..

itu jer la serba sedikit yg dpt diambil gambar..dah cover semua dlm ni..sbb kecik jer kan..so kami ulang main sungai tu lagik hehe

DSC00125 dah dkt kul 1 lbh krg..org pon ramai ..cuaca dah panas terik..kami pon dh ready nak pegi main salji pulak..ni Q  nak refund balance yg ada...

DSC00130
nak gi main salji pulak!

secara keseluruhan nya..kami enjoy :) ..kalau nak besar dan lebih extreme kena pegi sunway lagoon..ni kira biasa2 ja la utk bersukaria ngn anak2..lbh krg waterpark dkt TBR jugak..cuma ni ada lebih sket kat slides dan jakuzi..

Thursday, November 29, 2012

WATERWORLD @i-City

25 NOV 2012

ni kali pertama saya dan keluarga menjejak kaki ke i-city ..sebelum2 ni berdasarkan review org dah pegi situ cuma gi tgk lampu2 led di mlm hari ...skrg ni kira byk la jugak aktiviti leh buat kat sana ... oleh kerana tak plan nak jalan jauh cuti sekolah ni ...saya beli voucher kat groupon utk masuk waterworld yg baru dibuka secara rasmi 15nov aritu..

saya beli rm42 utk tiket waterpark dan snowalk. budak2 dah seronok tak sabar berhitung hari nak datang sini..hari ahad tu semua pakat bangun seawal 6 pagi..mandi2 siap sbb mama kata kul 7 nak bertolak..awal betul hehe
 bukan apa..takut ramai org pulak nnt nak redeem voucher lagik..sbb tgk beribu org gak beli voucher tu

oh lupa nk cerita jugak kecuaian sy lagik.. nyaris2 kamera kesayangan sy hilang
kitorang berenti sarapan kat RnR seremban..saya lah gedik nak bwk turun kamera..suruh asben bwk ...pastu bila sampai kat meja .asben bukak suruh sy pegang..saya pon letak dkt tepi peha..terlupa nak sling kan ..pastu makan dan makan dan makan

"dah?"
"ok jom"

terus bangunnn jalan sampai ke kedai hujung nak belok ke parking kete
"eh abg!kemera mana?"
"bkn ngn awak ker"
 terus gelabah raba2 kot badan haha kot sling tak perasan ker

"YaAllah kamera aku.." nak nanges dah ni..sambil berlari ke meja kami duduk tadi
tengok dah ada org lain duduk..3 lelaki..terus saya tny
"ada nampak kamera sy tak"
"takder2 ..duduk tadi dah clear..cuba  tny cleaner kot derang jumpa"
masa ni sy dah panik sgt2 dan tak harap nak jumpa dah sbb ramai org..lepas tu nak tny sapa ..tak nampak cleaner..pastu jalan sket lagik nampak srg clearner pmpn tgh kutip pinggan ..jauh jugak la dr meja kitorang tu..cuba ja tny mana tau kan

"ada nampak kamera dlm beg"
 dia cam tunjuk ke kedai...saya nak lari la kedai rupa2nya dia tunjuk ke tiang...

dia gantung kat pemadam api kat tiang tu ...Ya A llah sib baik la dia jujur
terus sy tepuk2 bahu dia tanda terima kasih byk2..

lepas tu sy kena marah ngn asben ..sob sob sob ..

saya diam jer sbb kecuaian sy jugak...tak nak bersuara nnt mood spoil pulak nak pegi bersuka ria kan..


panjang pulak jadi nya entri ni...sy sambung cerita kami bersukaria kat i-city next entri ya..!

DSC00101
-semangat pakai baju harimau sempena malaysia vs singapore mlm tu ...tapi kalah nk wat camna :(

ni masa kami tiba...tak ramai lagik orang..tak payah Q pon nk redeem..915 sampai ..cuaca pon tak panas lagik..air pon masih tenang :)

DSC00105

Wednesday, November 28, 2012

PEMANGKIN.....

 
 
utk saya melipat baju :)
lipat bergunung pon tak per...boleh ulang2 tgk episod lepas2
 
 
nnt sy update cerita lain..ni hati tgh geram ..layannnn!

Monday, November 26, 2012

SAYA DIUJI LAGI ...

"kalau tak sakit jgn makan ubat" ayat asben perli saya

Kalau orang lain problem ngn maid...saya problem ngn cleaner.. huhu saya tak da maid..jadi sy amik cleaner utk dtg weekend bersihkan rumah..cheq tak da kudrat nak buat ..

sebelum ni sy amik dgn company C ..pekerjanya indon....kadang2 puas hati..kdg2 tidak jugak yg derang buat keja ni...budak yg buat bersih gila dah resign so yg dtg tu boleh la..cuma kena check balik depa buat ..ada bersih ada tak..

so baru2 ni..sy tensen sbb bersih toilet tak bersih ...sy suruh buat semula..tu yg sy jd tensen sbb nk kena mcm tu la ..
pastu saya gedik2 nak try ejen lain..namakan co P ..saja..tgk iklan kat bilboard bkn main besaq kan..nk try la tgk.. lepas tu sabtu baru ni dtg lah mereka...

sy tgk ..eh makcik ni ker nk cuci..adoiii tgk jalan pon dah cam tak larat
"makcik srg aja ker..bkn 2 org cuci?"
"aa 2 org..tu srg lagi"
"yg tu?laki tu?"
"ya..dia cuci toilet..sawang cermin dan kipas"

ok....saya dah redha pasnih kalau bersih ala kadar
1.saya kesian tgk makcik yg dah tua cuci rumah..kesian ok..tak sanggup nak suruh lebih2..patutnya usia dia mcm tu dok rumah ja...

2.yg lelaki cuci toilet..ermmm tau ja lah camna..cuci kipas pon bukan lap ngn kain pon..just pakai berus sawang cam tu ja..saya pon leh wat camtu

kesimpulannya mmg lagik teruk lah dr company sblm ni..so mmg akan amik semula yg lama lah..dan menambah teruk lagik..cincin hadiah annviversary dr asben saya pon hilang!

ada 3 bentuk cincin dlm bekas tu..bekas sy simpan dalam laci..mmg sy cuai jugak la.letak dlm laci dok pikir org jujur kan..sblm2 ni ok ja tak penah hlg barang.. 15 min lepas derang balik..saya tak sedap hati terus lari naik bilik atas check... dah tak der rezki..

sy call derang tny...mana nk ngaku kan...last2 bincang ngn asben malas nk buat report polis...sy berserah pd Allah ...redha anggap tak der rezki..In Shaa Allah pasnih ada rezki lebih lagik..saya yakin doa org2 teraniaya dimakbulkan Allah.. ameen.
DSC00098
tetap senyum walau dlm kesedihan :)

Wednesday, November 21, 2012

COBAAN MEMBAKAR KEK

tak da angin tak da ribut tiba2 keluar entri kek yer..hehe sebenarnya saya tgh merajinkan diri mencoba buat apa yg patut..sbb panik aiman nak sekolah tahun depan..tu dok pikir2 nak masak bagi dia bekal apa2 bwk gi sekolah....asyik membeli ja kan..cuba la pula air tangan mama ni :) lagi pulak saya mendapat dorongan selepas berjaya membuat kek batik yg disukai anak2..hehehe tu yg nak coba kek coklat pulak mula2 beli tepung segera ja dulu sbb nak latih bagi pandai bakar ..nak adjust2 timing dan suhu tu.. DSC00068 bahan2 nya..tepung ni kawan saya yg rekemen kata sedap...mmg sedap dan tidak menghampakan.. :) rasa coklat nya sedap...dan jadi la kek nya utk org tak da ilmu buat kek ni kira ok la .. saya beli bekas cupcake angrybird utk bagi derang eksaited lagik DSC00070 semalam sy update kt fb kejadian kek kembung kat tgh...teori kwn saya kata mungkin suhu oven belum panas sekata..saya hanya preheat 10min @ 180deg ....rupanya kena lama lagik..sekurang2 nya 30min huhuhhu..main hentam saja...oven dah lama ada tak penah guna kalau ikut kat kotak tu kena bakar dlm 25-30 min lbh krg ikut saiz loyang..saya takut hangus..set 10min dulu ..hehe pastu bukak tgk cucuk2 check..tambah lagik 8 min lbh krg.. sib baik tak ikut kat kotak betul2... DSC00071 yg ni ok sket ..sekata dah naik nya..oven dah sekata panas DSC00072 DSC00076 yg topping ni sy main hentam ja..cairkan coklat terus tuang hahaha..kawan terlupa nk bg resepi buat topping..belasah ja la...nnt next time nak buat topping betul2 DSC00078 budak2 ni belasah ja makan... DSC00080 dapur keadaan sebenar :)

Monday, November 19, 2012

TESTING MY "NEWBABY"

dah lama saya mengidamkan gambar yg best ...sebelum ni dok post gambar dr bb camera ja..paham2 ja la kualiti mcm mana lepas tu saye suarakan hasrat kat asben nk beli camera best..ala2 DSLR la konon2 nya hehe

tapi asben kurang setuuju sbb camera lumix yg lama tu dah ada ..tapi sy tak puas hati dgn kualiti gambar kat tempat gelap/kurang cahaya.. dengan aiman nk konvo sure dlm auditorium tu lampu ala2 nk tido tu...tapi dah asben tak brp support sy tak beli hhuhuuhuu..

lepas aiman grad ...tengok2 gambar yg sgt mengecewakan sampai saya tak uplod kat sini pon cerita dia huhuhu kesiaaannn..

terus saya research kamera yg compact tp kualilti DSLR .. setelah membaca review merata2..2 hari dok studi kamera saja..saya decide mirrorless camera ..compact tp leh tukar2 lens lah..nama model SONY NEX 5N ..bukan latest model..sbb skrg dah kuar yg 5R ,NEX6L etc..tak sanggup nak spend 3k lebih utk benda tu ..so amik la yg pertengahan ja..

tak sempat nk try byk2 shot lagik..nak godek ja budak dua org ni sebok nak pegang jugak..so tunggu tenang2 sket :)
ni saja try auto mode ja hihihi ..belum pandai manual setting lagik
DSC00044 DSC00039 best...nampak bulu2 muka aisya tu ehehe..bulu mata sebijik2 nampak terang DSC00029 ni test amik gambar dlm kurang cahaya ...lampu porch tak bukak just lampu pagar rumah jiran jer..kira ok la berbanding kamera kamu yg dulu uhuhuu DSC00031 ni test dlm rumah tutup lampu semua tinggal lampu tepi tu jer la.. nak kena belajar lagik ni..masih baru berkenalan ngn SLR camera :) DSC00011 **update first shot ...masa test kat kedai aritu.. .mereka yg meneman tawaf kedai

Wednesday, November 7, 2012

RANDOM

salam :)
lama tak update...hampir2 sebulan kot ..hehe spt biasa salahkan mood malas ..dan jugak rasa macam tak da benda nak cerita...

pejam celik pejam celik esok lusa anak bujang saya dah nak konvo..tahun depan dah nak sekolah..sebenarnya rasa sedih anak makin besar
sekarang tengah nak siapkan photobook dia dari lahir sampai grad ..tu pon tunggu mood rajin  jugak

cuti sekolah ni tak pegi mana2 ..bawak gi tido hotel dan pegi i-city ja ..nanti saya rajin saya update cerita nya :)

oh ya kpd yg belum ada destinasi percutian lagik..boleh la cuba ke Tiara Beach Resort ..
sms saya 019-2616765
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin