July 2009 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, July 31, 2009

TIBA2 RINDU PULAK SI FERIO HIJAU

aku suka tengok kete yg makeup2..sporty ..suka sgt..
pastu dulu berangan apa...nak tukar kancil ke satria..pastu nak cat color oren..sport rim color putih..hahahha berangan sungguh...housemate aku selalu perli..ana bila kete nk color oren ni..haha
sampai sudah tak tertukar

pastu berangan ferio pulak...hihih suka berangan (masa ni single tak kawen lagik)
agaknya Allah ni nak memperkenankan angan2 ku..di pertemu jodoh dengan asben aku ...suka2..
cewahhh bukan jatuh cinta sbb kete yer...tapi ada la jugak support sket2 :)



retak seribu...


kete ni bertukar warna masa kami nak kawen..pencinta hijau la katakan
gigih asben tukar color hijau kerana konsep color belah dia warna hijau..
sayang dah dijual..takkan nak pakai 3 kete lak kot kan..jenuh nak menten

mmg best bwk kete ni..rasa lagi stabil dari bwk city

Thursday, July 30, 2009

AKU DAH START NAK KOMPLEN NI

1.Pos Ekspress-dijamin sampai esok
-kadang2 beli online yg tak tahan ni bab nak tunggu barang la
-kawan aku pos selasa pagi awal2 lagik..sampai ke harini tak sampai2 ..apa ke hal?
-sesat ker. ..?color merah dah nak menguasai otak aku dah ni
-receptionist opis aku pon dah naik muak ako dok emel pegi tanya smpai dia kata
"kami rekod semua yg sampai" huhuhu sbb aku kata dah pos selasa takkan tak sampai lagik

2.MPSNS (seremban)
-rumput pokok2 liar kat taman depan umah aku tu dah panjang menjalar smpai nak ke jalan dah
tak de rasa nak tebas ker
-cukai pintu bukannya tak bayar...dah bayar tapi masih kata tak bayar...penat je guna sistem online..tapi tak masuk sistem
-dah emel buat aduan..jugak tiada respons
-penduduk dah amik gambar pokok2 terbiar tu....buat aduan ramai2..
mogok kang tak bayar cukai pintu..kena denda pulak..


3.LHDN
-haritu pegawai dah dtg sini..aku dah isukan problem kat dia
dia kata nak contact pegawai terlibat..
dah tulis detail bgai isi form
-sampai hari ni tak der pegawai mana2 pon tepon
-pastu ..dulu katanya..refund dapat ikut tarikh kite buat e-filing (sebulan)
aku dah submit awal2 pon masih tak dapat lgik smpai skrg..dah 3 bulan
nak kena call jugak lah nampaknya...
nak potong duit..cepat ajer..nak dapat balik...berzaman2

sekian aduan aku hari ini.

owh sebelum tu..berita baik balik dari townhall pagi tadi..cewahhh peluang utk menerima saguhati dari aku..ig tak lagi ..saya nak kasi hadiah kat awak

dimaklumkan..top reffferer pada bulan 8 akan mendapat sedikit token ...duit raya ker ...apa2 jer la yg saya rasa nak kasi
kalau org yg sama dapat...mungkin kite bagi pada org yg belum dapat la kot..aci ?

MASA UTK MAIN

semalam ..reader aku dah komplen..cewahhh..kak su bgtau.."alaa ana..tak da cete anak2 la..kak su suka nak baca kisah anak2.."hihih..kak su bukan nama sebenar

yer laaa...kena la pelbagai kan entri kan..karang asik cerita anak ,orang yg belum kawen,org yg belum ada anak..boring pulak baca kan..buleh kak su...kite gilir entri yer..lagik sekali kak su bukan nama sebenar

cewahhh..

so semalam borak2 la..pasal anak....pasal 2nd child syndrom ...pendidikan..macam2 boleh borak dari sg besi-senawang ..hehe aku dapat geng leh sembang...mula laaa

aku bg pandangan aku..kak su bukan nama sebenar bg pandangan dia..
kite sbg ibu bapa..masing2 ada cara sendiri..
jangan kata..org tu buat salah..kite buat betul...


yang penting..yakin dengan kebolehan anak
..asalkan berjaya dunia akhirat..tak lupa ibu bapa

ni futsal persahabatan tnb tampin-seremban.gambar tengah main..tak sempat ambil..jaga aisya..
mula tu aku ingat..wife2 derang pon ikut pegi la..macam bowling aritu kan...bwk anak bawk isteri..aku pon join la ikut..ingat dah tak nak pegi..tapi dah asben ajak..pegi la bg sokongan moral, dia tu dah lama tak bersukan..lari 5 min pon dah semput yerrrr?hihhi tu la org dok suruh exercise tu..semalam aku bg idea suruh beli basikal..boleh kayuh round kat taman2 tu



si aiman ni mmg minat bola....pantang jumpa bola..kalau gi kedai..bola yg dia cari dulu
aku suka..aku nak support dia utk aktif sukan hhehe
aku suka sukan2 gini..dan kalau buleh memang nak galakkan anak2 main sukan..bagi aktif kat sekolah nanti..

aiman lak skrg skill menendang bola tu kira ada lah..tu kalau ada tempat latihan kanak2 kat seremban..mcm nak antar jer bagi dia main
kadang2 aku main ngn dia dalam rumah hihi..tapi tak larat la nak layan selalu...ngn adik lagik kan..


bagi dia tengok utk pendedahan
jatuh bangun tu biasa la...aiman brp kali jatuh basikal kat umah tu..walaupon roda 3 ..tp dia suka explore buat pelik2..ha amikpadan rasa jatuh mcm mana...


nak main,main sungguh2..kot la leh jadi pemain profesional ker satu hari nnt ...cewahhhh mama yg poyo...jgn poyo lebih2
"nak main,jgn main2"

p/s:sapa ada petua cuci kuali...hhiih..ada keyword sampai ke blog aku "petua cuci kuali"
tapi kat blog aku tak der la petuanya..hihi tersenyum aku tengok keyword semalam

Wednesday, July 29, 2009

PROSES BELI RUMAH-MY VISION HOME

ok2...benda dah lepas kan..buat apa nak ulang tayang cete banyak2 kali..
no no no....bukan saja2 nak tulis..tapi ni untuk tujuan rekod aku...sebab ..proses ni akan berulang kalau nak beli rumah lagi..dan benda ni leh jadi rujukan kemudian2..

mcm contohnya.. k.imah tengah kalut ngn proses beli rumah kan...dia dok tanya yg mana dulu..bayar dulu ke..apa lagi pas ni..so aku pon tak ingat..kena godek balik tengok file..

so semalam..aku godek2 file ..sambil2 tu aku tulis tarikh2 sebagai rujukan akan datang..at least leh bajet2 masa ni patut dah stage mana dan buat apa.

kat bawah ni aku tulis dalam bentuk tarikh..so kira sendiri lah yer tempoh2 masa terlibat
ni beli rumah under construction yer,kalo beli under rumah lelong,ataupon subsale mugkin lain sket kot

28/06/07
aku beli rumah.bayar rm500 sbg sebahagian dari 10% downpayment.. (kira booking)
kalau cancel,kira burn lah rm500 tu ..tapi kalau dalam law rasanya tak boleh burn..ntah ler..

selepas dah bayar booking,aku survey2 bank ..apply banyak bank..dapat offer dan pilih the best.
Aku pilih bank islam ,sbb nak amik islamic loan...fix rate..mahai sket..tapi bank islam ni bank panel mimos,so amik jer la

18 /07/09
sign bank offer letter

02/08/07
sign SPA (sales and purchase agreement)
dalam masa yg sama..lawyer sertakan bill utk MOT (memorandum of transfer)
charge ikut harga rumah

13/8/07
sign loan agreement

20/8/07
apply pengeluaran akaun 2 kwsp

13/8-12/9/07
tempoh utk settle 10% downpayment
kalau lebih due date..10% interest charged


07/09/07
urusan tranfer tittle deed & MOT

5/10/07
bank belum release balance 5% and progress payment.
(aku amik 95% loan..so downpayment 5% jer aku bayar)
interest dah kena masa ni

8/10/07
lawyer advice bank utk release payment to developer

25/10/07
interest kena sbb bank tak release lagik...aku kena rm300 ++ sbb due date kan 12/9

26/10/07
baru bank release

aku pon start bayar bulan2 utk tahun pertama

29/7/08
dapat CF

31/7/08
hand over....dapat kunci!!

so kalau tengok balik..ngam2 setahun la dari mula beli sampai dapat kunci


ok..kalau beli rumah dah siap atau pon atas tangan orang atau pon dari dev.(ni yg aku tau lah...kalau salah atau nak tambah sila kan )

bayar booking 2-3% rege rumah > sign SPA > apply loan >apply consent (kalo perlu) >settle full payment (3 bulan+ 1bulan)..lewat kena interest ) > rumah jadi hakmilik


selamat shopping rumah!

Tuesday, July 28, 2009

nuffnang info

hiks..nampak nau takder menda nak update..
aku godek2 la draft entry..tgk ada benda ni..aku copy jer dari web derang...kadang2 kite terlepas pandang nak godek2 kan..so ni aku tolong godek dan paste ..baca jerrrrrrr..freeee

aku tgh berkira2 nak cashout my payment...hihiih ciput jer..tapi buleh laaa..nak beli2 apa

1. I have joined Nuffnang for some time but have not been assigned any ads on my blog, even though I have more than 20 unique visits a day.
If you have recenty joined the Nuffnang community, please be patient as we need 1-2 weeks to monitor the stability of your blog traffic.

The content of your blog is also important,as well as ad placement.

Finally, although we prescribe a minimum traffic requirement to join our network, it may take some time before you are assigned ads. While we do our best to convince advertisers to include smaller blogs in their campaigns, bear in mind that there are a large number of low traffic blogs. Ultimately the best way to be assigned ads is to attract more traffic!

2. Does the content of my blog determine what ads I get?
We do our best to recommend the highest quality blogs to advertisers, as well as ensure that the ads are placed in prominent areas. You may find that your blog does not rate highly if your blog is cluttered with ads (which means that ads from the advertisers will perform badly), or if your blog contains "spam"-like content.

3. Where should I place my ads?

Typically, Large Rectangle ads are placed after the first post on the page, Skyscraper ads on the sidebar, and Leaderboard ads on top of the page.

While you are free to experiment, do try to place the ads in prime positions.

4. My earnings have not been credited or updated even though I have been getting ads on my blog.
We assign ads in weekly blocks, typically from Sunday 12am to Saturday 11:59 pm.

Your earnings will then be updated at the end of this period. We will take up to 3 working days to update your earnings, meaning your updated earnings should be out by Wednesday.

This delay is mainly to give us time to audit for click fraud.

5. What is the difference between a CPM and a geolocated CPM campaign?

Earnings for a CPM campaign are calculated based on the overall number of impressions you had in the past week. Geolocated CPM campaigns are calculated based only on the number of impressions from a specific country. It is up to the advertiser to decide the type of campaign that will run.

6. My cheque and payment has not arrived but I cashed out last month.

Because of the sheer number of cheques we send out, we compile our cheques at the end of every month, then it takes us thirty (30) days to clear things with the bank, and from then on it takes about a week or two for the cheque to reach you.

Therefore, it makes more sense for you to cash out at the end of the month as it would be processed at the same time as cashing out at the beginning of the month, so your earnings are further compounded.

7. The average number of unique visits to my blog is high, but I am not being served ads.

A possible reason is that a high percentage of your traffic comes from outside the country. You can go to Analytics -> Came From to check the geolocation of your visitors.

Geolocated ads are becoming very popular with advertisers - however, we do regularly have campaigns that are not geolocated or target other countries.

To improve your geolocated traffic, you can try our blog aggregator, Innit.


9. What are bands? How are they allocated?
Bands are what we use to allocate earnings. They are based on your average daily visits in a given week.

If you have an average of 51-100 visits for example, you could be in band X, or if you had 101-150 visits a week you could be in band Y. Being in a higher band gives you more earnings if you are assigned to a campaign for that week.

The allocation of bands are confidential and subject to change from time to time as we monitor the overall traffic.

10. Why has my band changed although I had the same/higher amount of visits last week?

The band you are in is determined when we build a proposal for the blogs that should be included in a campaign and submit it to the advertiser.

Thus, the band for that campaign could be based on a proposal made weeks before running the actual campaign.

11. I have few blogs/URLs registered with Nuffnang. Why there is no analytics for one of the blogs?
If you have registered the blogs under the same domain, the traffics will go to the main URL.

i.e:-
1. http://url.com
2. http://url.com/blog
3. http://url.com/gallery

All of the traffics will go to http://url.com because the system cannot differentiate between a blog URL and a post's permalink URL. If you want to submit a new URL in your account, a proper sub-domain is suggested.

i.e:-
1. http://blog.url.com
2. http://gallery.url.com

12. My exclusivity status shows as "Ordinary" even though I have already taken out other South East Asia (SEA) ads.

Please note that although we do crawl blogs regularly to check on their exclusivity status, we don't immediately change a blogger's status to Glitterati. It will take a few days.

This is to prevent abuse of the system (taking ads back off and on when earnings are going to be credited ).

Also make sure that ALL your blogs are exclusive, as this is a requirement for a blogger to be awarded the status.

Additionally, please make sure that the relevant codes are removed totally, and not just commented out.

13. I was awarded Glitterati status but recently it reverted to "Ordinary".

First of all make sure that you are indeed not running any other SEA ads on any of your blogs.

We have encountered a minor bug where a blogger does not properly detect as exclusive when he has multiple blogs and some of them regularly have no unique visits.

This is because our crawler excludes dormant blogs to save time. But when your status is displayed, the blog in question may have had hits on that given day, before the crawler has managed to update its list of dormant blogs.

This leads to your account being flagged as "Ordinary" because one of your blogs is not exclusive. A simple way to avoid this is to make sure all your blogs have visits.

14. What are buffered earnings / what are metered ads?

Metered ads are ads that are paid based directly on the number of unique visits you contribute to the campaign, as opposed to our normal paid ads which pay a flat rate based on which band you belong to.

You can be assigned more than one metered ad at the same time in the same slot, but you will not receive notifications about these assignments (because of the potential volume, and because the campaign duration may not be fixed).

Earnings for metered ads are also handled differently. Because metered ads usually last longer than normal paid ads, it might take a while before we credit the earnings to your account. In the meantime, we will show the running total that you have earned for that campaign so far as "Buffered Earnings".

With metered ads, we hope to achieve the following:
1) A better distribution of ads to more bloggers.
2) Lower fatigue resulting in better click-through ratios
3) More income since we can now run multiple advertisers on a single ad unit.



source : www.nuffnang.com.my

Monday, July 27, 2009

BORAK2 SAJA

sementara server tengah bengong.. (chehh alasannnn)

ermm nak cete apa ek..borak2 kosong jer la..

1.borak dgn jiran depan rumah
-namanya fiza,tak tau umur baya sapa..tp nampak lbh krg aku jer ..
jarang dpt borak pon..masing2 keja balik dok dalam rumah..hari aku cuti dulu aku dok lepak kat depan ngn anak2..dia balik keja..sapa2 la

-tanya pasal rumput dia baru upah tanam..cewahhhhhhhhh sebok tul nak berjoyah..
dia upah cina..rm1k..tapi tanam siap2 penuh
-pastu sembang2 pasal anak2..dia kan dok srg2..asben balik 2 minggu sekalik..tu yg dia kata penat jugak nk buat semua sorang2..pastu hihih aku tanya..ada dengar tak kalau2 aku dok jadi tarzan kat umah tu..dia pon tanya gak..masing2 dok risau jiran dengar ..tapi tak pa...saling memahami cewahhhhhhh..dia lagi la 2 hero ..lagi lasak


2.borak dengan tokey mas,pokli
-pokli round2 malam mai singgah borak depan umah jer..biasa la borak ngn tokey mas..sembang pasal emas,pasal rumah lelong..
aku pon dah nak set target gak hehe..baru tergedik2..dah nak masuk 30-an pon..belum terlambar lagik..cewahhhhhhh


3.borak dengan buddy kat opis
-keluar makan belanja buddy (claimable) ..pastu dia bukak cete..somebody kat ex-dept dia
dapat birthday surpirise honda accord...ha amik ko...datang bwk kete ngn reben skalik kat opis ni ha.....surprise org kaya2 ..stream dia baru jer pakai 2 tahun tu...huishh
yg kaya tu kaya sungguh kan..

4.borak ngn asben
-hahaha mcm2 topiknya..tapi semalam dia balik bgtau sakit jantung...adoi abg oiiiii..jgn main2 la..aku kata sakit dada sbb angin kot....
pastu kami plan nak gi short vacation kat PD..plan dulu..tak tau lagik..takut gak nk gi tempat public musim2 sakit gini..rasa dah lama tak gi jenjalan..huhuhu kuarantin punya pasal

p/s:aku tewas jua akhirnyaaaaaaa...

Friday, July 24, 2009

RUMAH CONTOH BANDAR WARISAN PUTERI,SEREMBAN

sesaja jenjalan gi tengok kawasan ni..banyak jugak projek tengah buat..
yg kami gi tengok ni aku tak ingat apa nama ..gambar depan rumah tak amik sebab sakit hati ngn salegirl yg ikut aku bagai nak rak tu...


konsep rumah ni ..siling tinggi..bagus utk pengudaraan ..tapi setengah org tak suka tinggi sangat.jenuh pasang lampu kuasa tinggi lak kan

layan jer gambar tak seberapa yang aku ambil curik2
mula tu aku seronokla..sbb yang bukak kunci pintu tu cleaner..so dok ingat buleh sesuka hati amik gambar sbb tak der org jaga kan..

dalam keseronokan masuk umah tu..tiba2...muncul salegirl ni pulakkkkkkkkk
dia nampak pulak org datang...padahal saleofis nya jauh jugak


tv panel...ermmm aku nampak serabut sket la..
guna wall paper
pastu bunga2 tepi tu nampak serabut atau bunga tu tak lawa hihihhi



sofa putih mmg lawa..minat2..tapi tu ler..takut cepat kotor..




gambar bilikbawah..amik sorok2..sementara asben mengalih perhatian berborak ngn dia..aku larik masuk bilik...
tapi pastu dalam dia dok borak ngn asben tu..buleh dia mai jenguk aku dalam bilik tu ..
amboiiiiiiiiiiii..macam aku nak curik barang jer...


kebanyakan sekarang trend pakai 3g material
mahal tapi cantik ...


hud n hob jenama fotile ...


ruang pemisah antara dapur ngn living


ruang makan..minat kerusi gitu gak

tu jer gmbar yg ada...pastu kami keluar la..dah nak gi tengok rumah belakang pulak..
salegal ni pon masuk la keta dia...aku nampak dia masuk keta..aku igt dia nak balik..pastu aku masuk balik dalam rumah..nak naik tingkat atas...tengok2..dia patah balik mai ikut aku ...huwaaaaaaaaaaaaaaaaa


pastu asben ajak gi tengok rumah belakang..kali ni dia tak bawak kami masuk rumah yg siap decor lagi..dia bukak rumah yg kosong jer..

pastu..aku dok la dalal bilik air..dok belek tile..masa ni kamera tak bwak pon..dia boleh dok berdiri terpacak kat pintu bilik air dok tunggu aku...hadoooiiii..padahal buleh jer dia ikut asben aku round2 kat tempat lain..

tu yg aku dok musykil pasaipa tak leh amik gambar tu..

tu jer la..harga umah ni rm260k kot..dia kata dah nak abih...aku tanya nape ramai org beli..apa future dev.kat sini..dia suruh masuk tengok master plan
ada highway jer baru buat..pastu uitm pon nak bukak kat situ..tp tak tau bile..

Thursday, July 23, 2009

10 JENIS MAKANAN ANTI KOLESTROL

sebelum keluarkan entri showhouse..meh kite tengok makanan diet pulak..yer la..kesihatan kena jaga..kang nak dok umah besar..tapi tak sehat..tak bahagia jugak kan

aku takut gak..dah 3 malam dok makan lewat ni....asben standby..tunggu dia makan sekali..huhuu takutnya aku nak timbang
dia pon dah bunyik takut dia gemuk :P

meh kite tengok ada kite makan tak makanan2 ni


1. SOYA (aku tak makan air soya,tauhu makan,kicap makan)
Kacang soya merupakan makanan popular yg diproses untk mendapatkan Kacang
soya mengandungi 48% protein, lesitin, vitamin & zat galian.Ia juga Dpt
menghidarkan penyakit jantung & kencing manis. Kaya kalsium & Mineral yg
membantu memecah lemak. Ia membantu menyusutkan kadar Lemak jahat (LDL) dan
meningkatkan kadar lemak baik (HDL)

2. KUACI (makan ..sbb asben kaki koci..mesti ada standby dlm kete sbb dia ngntuk)
Kuaci mempunyai kandunan zat besi. Pola pemakanan yg rendah dgn zat besi
boleh menaikkan kadar kolestrol LDL sekali gus menghadkan kolestrol HDL.
Mulakan pengambilan kuaci jenis tawar seperti dari jenis labu atau bunga
matahari untuk menambah zat besi serta mengurangkan kolestrol.

3. BUAH KERING (ermmm ni tak kerap mkn..)
Antar pelbagai jenis buah kering, limau kering adalah yg paling banyak
mengandungi flavanoid. Pengambilannya mampu menyingkirkan lebihan lemak LDL
sehingga dapat mengurangkan risiko sserangan jantung. Flavanoid juga boleh
diperolehi dalam the, brokoli, tomato, bawang serta delima.

4. EPAL (makannnnnn)
Memakan sebiji epal @ meminum jusnya setiap hari cukup untuk membekalkan
khasiat bagi mengurangkan kandungan kolestrol dalam badan. Kanak-kanak yg
memakan makanan segera dankemudian memakan epal @ minum jusnya, sebenarnya
menyimbangkan kandungan zat dan mencegah berlaku kemak dlm badan.

5. IKAN TUNA (jarang)
termasuk sumber asid lemak omega-3 yg popular, selain salmon dan makarel.
Omega-3 secara khusus melindungi tubuh daripada peningkatan kadar kolestrol LDL.

6. KACANG TANAH (makan)
Kacang tanah yg dipanggang mengandungi lemak sihat dan kaya dengan vitamin
E. Ia boleh menghalang radikal bebas agar tidak merosakkan kolesterol LDL
dan dapat menghindari tubuh daripada serangan jantung.

7. MANGGA (feverettttttttttttt...tp kalau ikut diet darah A..mangga tak sesuai utk aku)
Vitamin C banyak terdapat dalam mangga. Sumber lain : belimbing, kedodong,
betik, rambutan, strawberi dan kiwi. Vitamin C berupaya mencegah kolestrol
LDL dlm tubuh.

8. KISMIS (makann)
Mengandungi sebatian yg mampu menurunkan kolestrol. Sesiap yg mengamalkan
diet dgn 400 kalori kismis setiap hari boleh menurunkan kadar kolestrol dlm
darah sebanyak 8%.

9. OAT (buleh bilang ngn jari brp kali makan tp kalau biskut2 or roti ada oat mmg makan )
Lebih daripada kajian saintifik yg dijalankan telah menunjukkan bahawa
pengambilan oat setiap pagi boleh menurunkan kolestrol dalam darah. Serat
mudah larut dalam oat boleh mengurankan risiko penyakit jantung sekiranya
dijadikan sebahagian diet rendah lemak & kolestrol anda.

10. JAMBU BATU (wahhh ni semestinya makan)
Ia mampu menurunkan paras kolestrol dalam badan sebanyak 18.8%. Disyorkan
mengambilnya setiap hari dalam jumlah mencukupi bagi memastikan khasiatnya
bertindak balas kepada tubuh. Jumlah yg disyorkan ialah 400gm sehari, iaitu
sebiji setengah selama empat minggu. Bagi mereka yang ingin menurunkan
berat badan tanpa melupakan diet seimbang, jambu batu adalah pilihan yg
sesuai.

ok pasnih make sure makanan2 ni ada stok kat rumah :)

****SOURCE : EMEL..JIKA PEMILIK ASAL TERBACA ENTRI INI..SILA MAKLUMKAN UTK PEMBERIAN KREDIT

Wednesday, July 22, 2009

RUMAH CONTOH SETENGAH JUTA

tudiaaa tajuk hahah..kelasss nak gak ada perkataan juta tu
ni aktiviti hujung minggu kami...plan asal nya nak gi kedai survey quotation wardrobe etc.pulun la amik gambar ukur sana sini...last2 terlupa bawak katalog nak tengok alamat kedai2..hahahah
melencong la ke lain

asben ajak gi ikea..tapi aku tak mau..mimpi apa aku tak tau..sebenarnya..aku tak plan nak beli apa...so tak mau pi tanpa ada plan ..cessss


ini rumah depan umah aku la..eh bukan umah aku..kira sebelah ngn Vision home la
PEARL 132 semi-d..min price rm436k-rm6++ k...lebih setengah juta la kan
ada 132 unit saja..sbb tu nama pearl 132..sebelum umah ni siap..baik la gi tengok dulu kan..
karang dah gated guarded jgn harap la ko buleh masuk tengok unless ada kawan ke sedara kat situ buleh la kan...kan pokli kan kannnnn ..oh pokli jiran setaman aku...kenal kat alam maya dan dah berjumpa pon :)
dia ni tokey emas,rumah lelong pon dia involve gak..so aku tepon tanya2 selok belok ngn dia la
pi la visit blog emas pokli..dia ejen..nnt kot la aku ada duit..aku nak jadi gak ejen bwh pokli heheheheh...kalauuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

eh panjang cete lak..oh rumah ni pokli beli gak..yg showhouse corner lot..tepi umah dlm gambar ni la...rm5++k...kaya tokey mas ni


bahagian pantry..berkonsepkan moden..byk konsep ikea jugak
pantry dipecahkan dinding dan digabung terus dengan wet kitchen



wet kitchen..menggunakan hud n hob jenama fagor..owh aku pi showhouse mmg tengok jugak brand2 depa guna..leh dptkan basic idea nak beli apa karang kan


bilit bawah


pandangan dari ruang dapur ke ruang tamu..
owh ya..kat ruang tamu kipas brand euro uno (nk bgtau gak..sbb sama brand umah aku..hihiihih)ekon pulak brand panasonic..kedua2 showhouse memakai ekon panasonic..show house lagik satu..entri esok pulak

cat pulak diacat keseluruhan berwarna putih..langsir berwarna silver..menampakkan ruang bertambah luas dan exclusive
dlm gambar tak clear sgt..sbb ambar curi2 yer...sila maklum bahawa sgt susah nak amik gambar di showhouse



landscape yg aku kira biasa2 saja..kenapa tak buat best2 lagi hhuhuhu
tak dpt nk cilok idea


lagi barang2 ikea...hihi asben kata .aik sama ..yo laaa
sudip2 aku jugak digantung sekadar hiasan spt dalam gambar ini

dalam toilet tak amik yer bang?
cermin dlm toilet guna ikea jugak..hehehe sebijik sama ngn aku nyer cermin..bangga aku sbb pilihan designer sama ngn aku gak..hahahahahha perasan2..yer la..kan byk lagi pilihan2 cermin kat ikea..tp bulat jugak dipilih kan.....bagi laluan kat aku yerrrrr



ermmm tak menarik sgt..


bilik no 2 k3 3 ntah...lihat wall mounted rack berwarna putih..dari ikea jugak..sbb tu aku nk beli gak ehhehehe


bilik tido anak2..konsep putih jugak..siling dicat berbentuk awan seperti entri aku dahulu..yg cat nippon tu..


ruang rehat famili di tingkat atas

kat master bedroom en suami lupa amik gambar atau pak guard dah ikut dia ?
aku masuk tengok..konsep dia banyak gunakan wallpaper utk feature wall
pastu konsep cat siling ..best jugak tengok..tapi aku tak berani nak cuba utk cat siling lagik

nnt aku buat entri showhouse kat tmpat lain pulak..

soklan bermain difikiran aku
kenapa showhuse tak boleh amik gambar?sapa2 tau tlg jawab..sbb entri esok nnt aku nak cete bagaimana aku diikut giler sbb aku pegang kamera

owh ..kalo nak amik gambar ni..bg la kredit kat blog aku sket.. :)

**more info..projek ni under developer RB LAND (IJM LAND) .wat iklan free pulakkkkkk

Tuesday, July 21, 2009

AISYA PADA USIA 7 BULAN

hai kawan2 mama..bagi chance aisya ngomel pulak..asik mama jerrrr

aisya dah boleh pegang sendiri botol susu..tapi aisya malas..kadang2 aisya rajin
macam mama aisya jugak

aisya dah rasi ngn susu dah..poo poo tak da okei..tak muntah2 lagi
aisya makan nestle rice+ milk,rice+apple+cranberry
puri nasi + karot mama buat aisya tak berapa gemar..



aisya bermaharajalela manja2 ngn mama sbb abg aiman takda...bila abg balik aisya kena berebut ngn abang..abang tu saja dengki ngn aisya..

mainan pon aisya leh conquer ..baik aisya main puas2..nnt abang balik..asik2 "jangan tacau..jangan tacau.."
best la menda ni mama...ada bunyi2 binatang..ada bunyi2 muzik...
eh nak main ngn aisya ker..mai la umah aisya ...
ok la..sekian rancangan bersama aisya
dah2..auntie gi wat keja..jgn ngulor

SKRIP 7707

..semalam(ahad) aku tengok cete hantu!
aku ni tak penah tengok cerita seram...aku takuuuuttt
cete keliwon ke seumpama dengannya memang tak tengok..
aku dengar muzik pon aku dah meraba cari remote nak tukar channel..meraba2 ok sebab tak mau tengok kat screen tv huhuhhu...takut sungguh

aku takut sebab aku selalu kena dok sorang2..mai time asben standby ker..outstation ker
mula la imaginasi aku datang huhuhuu...sbb tu tak leh tengok

pastukan..semalam..kami bertiga..(aiman pengasuh pinjam bawak balik kampung..) dok bergolek tak tau nak buat apa kat rumah..asben ajak tengok cete ni..
aku igt dia gurau..
aku dok harap tak dak tiket hehehe..selamat sket
tapi nasib menyebelahi dia..ada la lagi seat ngam2 utk berdua kan..tepi lak tu..bagus2..senang nk bangun kalau aisya nanges (aisya tido jer dlm panggung..senang mama hihiii)

kami masuk pon dah lewat 5 min..lampu dah padam..jenuh carik tempat..ngn dukung baby lagik
pastu bila duduk2 tu.brader sebelah ckp kat asben
"fuh sib baik ada org sebelah nih."..hiks..takut la tu

jalan cerita dia..semua org tahu kot..dok promo sakan kat astro tu kan..
aku ni tengok pejam..tengok pejam...mai tang hantu nak kluar...aku pusing kelain..
nak peluk laki..tak leh..dah pegang aisya..peluk aisya sambil muka toleh ke asben ehhehe..takuuuut

mungkin korang tengok tak takut kot..tapi aku ni penakut
dah la tempat2 ada hantu tu tempat yg aku dok takut
pastu tengok cete ni..lagi la dok bayang2



(image dari google)
masa ni hantu shira kacau dalam lif...bayangkan setiap floor lif terbukak..tapi tadak org masuk ..hhihihiiihhi takuuuuttt..seram aku kalau naik lif srg2 ..waktu tgh malam lak tu



ni kat bilik mayat....makcik tu lah hantunya..nak cete nnt tak suspen lak kan


yang paling ngilu bila time fasya nak gugurkan kandungan dia...dia amik lidi kelapa ...sambil gigit serai tu...eeeeeeeeeeeeeeee ngilu2...tanak cete lah

overall aku rasa ok la..hantu tak la nampak tipu sangat...seram tu ada la
tak tau la kot ada lagik yg seram..sbb aku tak tengok cete lain

pastu nak menambah ketakutan aku lagi...tiba2..malam tu asben kena keluar gi tolong kwn dia..sbb ada breakdown ..huhuhuuu dah la baru balik tgk cete hantu..pastu nak kena tinggal sorang2...
asben keluar jer..terus turunkan langsir...tak mau tengik biasan kat cermin kan..
pastu bukak lampu..naik atas..

pastu bunyi apa2 jer mula la aku terkejut..sampai kan alarm reminder aku bunyik pon aku takut nak turun tutup ..



tiket sbg bukti..dulu2 aku dok simpan dlm album..sampai tak dak ink la..
skrg ni..hehehhee tak sempat dah aihhhhhhhhhhhh


owh ni selingan jer...nak tayang gak flip flop retro aku
"baru beli ke tu.."asben tanya
"cantik aa.."dia kata lagi
"yer ker..10 hengget jer pon"
"mcm tu ler beli..murah tapi cantik" sambung dia lagi

cessss ...dia tak suka wedges sembonia aku tu sebenarnya :P

Monday, July 20, 2009

AKU MASUK PERADUAN TAK PERNAH NAK MENANG

nasib memang tak menyebelahi aku...hihih
masuk la peraduan apa pon tak penah nya menang hadiah utama..jgn kata utama..no 5 pon tak penah ekekkeke
memang tak de luck lah..

ni diam2 aku masuk...heheh saja gedik..dah dok iklan kat blog aku sebulan..klik2..register ..
terus antor..mmg saja2 lah..tau dah gambar aku antor tu mmg tak leh menang pon
aku antor pon dah nak dekat tarikh tutup
tapi masih dapat hadiah 100 penyertaan terawal..nampak nau tak ramai org masuk
tapi aku still tak menang huwaaaaaaaaaaaaaa

promote sket WOU..aku dpt ler duit iklan rm30 kot dari depa ni
jadi la..dari blog kosong2 kan..


hiks..saguhati 100 penyertaan terawal..
ok la.sapa nak bagi tshirt free...yg penting color hijauuuuuu


thsirt free pon gedik nak pose gak ekkekekeke...
layan ajo la peel akuuuuu..

bila la nak menang umah sebjijik..keta sebijik..syioknyaaaaaaaaaaaaa

Sunday, July 19, 2009

LIST FOR NEXT VISIT TO IKEA

poyo tul aku hehe..
plan nak siapkan bilik aiman dan aisya...tak jadik2 lagik..
barang utama belom beli

1.katil & tilam
2.almari

(klik utk lebih jelas)
ni kira2 barang yg plan saja...aku amik pics kat katalog utk buat list jer..contoh curtain tu kan..kat store mesti lagi choice kan.
Rug tu...yg colorful rm59 tu pon lawa gak kan..tak per kite tengok kat sana nnt..sure byk lagi pilihan



ini pulak utk bilik aku...hehe ..plan sajaaaaaaaa
yg utama belum buat...gedik nak plan mcm2...

duit ciput jerrrrr....nak beli macam2...huhuhuu

Saturday, July 18, 2009

DAH MASUK ARIANI..TAPI TAK TERBELI

baru jer 2 3 hari aku dok cakap2 ngn kak tuuut..
kalau ariani bukak kat S2 ..nak cuba beli lah..
pastu aku dok tengok la butik ni...tak penah masuk lagik..dok lalu jer
mawaddah butik..tak tau lak ada jual ariani..igtkan butik ariani ada tulis nama butik ariani


baru bukak 2 minggu jer...apa lagi org seremban yg minat ariani..leh la serbu beli..
aku ni nak cuba beli ..tp tadi tengok selai pon rm115 yg bercorak....adoi terketar tangan rasa nk beli
last2 keluar tgn kosong jer...huhuhuhhu..bila la nak murah2 sket..

aku ni konflik dalam diri..nak beli taknak,.nak beli taknak..
sayang duit dan kedekut lak rasa utk diri sendiri..not good ni
tapi kalau utk rumah aku sanggup beli lak..huhuuhu

ok la pasnih aku nak shopping utk diri sendiri lak..igt..diri sendiri!

Friday, July 17, 2009

SEMPENA JUALAN MURAH 3 JAM

kemarin (15 hb) Family store buat jualan murah...3 jam jer tapi
utk certain2 barang lah..antaranya susu dugro ngn diapers..tapi sgt limited..sorang satu jer..tak berbaloi langsung

apa yg asben buat..dia gi 2 cawangan..dapat la beli banyak ni..
yg susu tu dpt beli lebih sbb dia gi dah dekat2 kul 10..dekat dah nak habis sale..so derang benarkan la amik lebih


murah..rm15.99 ..normal price rm22.90..kat jusco sale pon rm20.90 ..



drypers tak banyak..kalo tak mau buat stok gak..dpt yg ni jer..
rm29.99 ..murah la kan..jcard day pon rm33.90..kalo tak sale rm37.90-rm40 ++

susu aisya jer jarang2 buat sale...huhu kalau nak murah beli kat manjaku la..murah la rm3 berbanding jusco



dan susu ini belum dibukak...ada sapa2 nak beli tak ..nk bg murah ni..aisya tak rasi ngn susu ni
normal price rm56.90..nak bg rm50 jer..free delivery area b.jalil and kinrara..kalo kat seremban 2 pon buleh...sapa nak bgtau yer

p/s:saya cuti arini ...tiap minggu cuti yo...

Thursday, July 16, 2009

DINNER 15HB (tengah bulan )

sempena menyahut kempen tidak berbelanja pada 16hb julai..harini...
makanya kami menikmati megi ni sajer...
hiks..kebetulan jer..semalam boring nk makan..tak tau nak makan apa..



tgk hasil en ali potong

aku mmg serah kat dia jer masak2 megi..aku malas..hehe
rela makan megi rendam kalo tadak org nak masakkan


nak hangit dah bwg dia tu...
aku jadi chef assisntant jer...sedap tul dia ngarah aku itu ini nooooooo


tengok tu..ni kali pertama letak daun sup..sbb ada lebih masak sup ketam..dia tak tau..dia pi buh awal2..org tabur masa dah masak ekekkeke...


ni la hasilnya...abih licin 2 bungkus megi

saper menyahut cabaran tak berbelanja arini?
aku dah fail..tadi beli kueh rm3 ..
tp tengahari makan kfc free....kire sahut gak la cabaran tak kuar duit..walau pon cabaran sale sana sini kat carefour...utk selamatkan duit..jgn gi lunch kat mall

p/s:makanan tak sehat ni...aku tau :)
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin