November 2008 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, November 28, 2008

My sempoi curtain ..

hai korangg..sori ler lambat sket tepek gambor langsir aku ni..
hihi sbnarnya malu jer nk tepek sbb bukannya patern special apa pon..
french pleat biasa jer..so meh la layan gambor yg tak seberapa ni


kat family hall..kat dlm master bedroom pon sama gini jugak


roman blind...masterbedroom..



ni ler tokey langsir..pn sita tu tak nampak lak muka


my hero nk pose jugak tu






sliding living


sliding dining

simple kan!

ok dah...langsir utk bilik2 lain..pakai yg lama dulu :( uhuk!
Senang aku amik ngn org ni..depa datang ukur..pasang curtain track..pasang langsir..semua skalik..siapkan duit saja..
sapa2 nk contact nombor ..bgtau aku..depa ni cover KL,seremban,bukit mahkota,seri putra,nilai,dll ..bgtau jer tmpt korang..

Thursday, November 27, 2008

Curtain

langsir dah siap pasang semalam!

tp aku terlupa bwk kamera harini ....huwaaaaa...


langsir tu color lain sket dari langsir yg aku pilih mula2 tu..
yg awal tu stok kain tak smpai lagi..katanya bulan dec..tapi tak tau bila
so dah aku nak masuk umah dah terpaksa tukar color..huhuhu berat hati ini utk wat keputusan

corak till sama..warna jer lain...
smlm tgk..ok la..aku suka la walopon hati ku sbnarnya masih teringat2 yg ptama tu

korang nak tgk ker gambar?ewahhh buat2 tanya lagi tu :)
langsir pattern paling sempoi skalik ..biasa jer..

Wednesday, November 26, 2008

suami saya..

rajinkannnnn...hihihhi

ni namanya entry menunjuk2 suami saya rajin ekekkeke

huish takder lah..harus direkodkan sbb apa tau..sbb bukan senang suami saye nk pegang mop cuci umah ni...boleh bilang ngn jari tau brp kali dia pegang :P

oleh kerana isterinya tengah sarat..takkan nak bior aku gak kot mop satu umah ni...kang ada yg terberanak kat situ kang...
alkisahnya..balik dari melaka ahad petang tu..rest2 kejap kat umah..bg dia tido 2 jam ..hehe
pastu kami pon gi ler mop umah utk kali kedua sblm pindah ni....nk amik cleaner tp dah fully booked..lgpon rasa rugi jer amik sbb bukan teruk sgt pon nk kena cuci kan..so bg la laki aku exercise sket

aku bg motivasi ..belikan microfiber mop tu..bg best sket nk mop..hihihi
aku try gak mop kat masterbedroom jer..nak test mop baru ..huhuh cam nk patah pinggang..pastu asben sambung buat satu umah la..

adakah kerajinannya akan kekal lepas aku bersalin nnt? :P

Cuti2 Melaka

aritu kan balik Melaka...asben ajak la singgah banda hilir..katanya lama tak pegi...

cuti sekolah kan..ramai la org .. korang2 yg tak tau nk wat apa..jom pi melaka..
ewah promote pulakkkk

pastu kami pi la tgk eye on malaysia yg dah transfer ke melaka kan..kekal katanya kat sini
best jugak tgk sbb lokasi nya tepi laut..nk naik jugak..tp tunggu bersalin dulu lah..nnt bwk adik aiman merasa skalik




pastu dah ada menara taming sari ni..tak tau la tinggi brp..





benda ni cam putar2 gitu


pon tunggu pas bersalin la naik..asben dah ajak naik..aku lak malas nk kuar keta..panas maaa time ni..malam2 baru best tgk night scenery

tu jer update hahaha..

Monday, November 24, 2008

34 wks checkup

Agenda hari minggu bermula dgn checkup di pagi sabtu..
Tak leh nk bermalasan golek2 pagi wiken huhuh..pagi2 asben pon dah kena gi sevis keta..
kang gi lambat berejam nk tunggu lak
sementara tu aku wat ler housekeeping sket2..yg ringan2 jer,,sapu sampah.basuh sisa2 pinggan semalam..


kul 10 pagi baru kuar gi hospital..kali ni aku dah transfer ke seremban specialist hospital (SSH)

SSH dah upgrade servis kot..sehari sblm appointment..ada mesej reminder lagi..bagus2


sampai2..ke kaunter GL dulu ler..utk urusan mintak GL..owh taknak cete la pasal GL ni..


ramai aritu sbb ada majlis berkhatan beramai2...meriah gituu



nk sunatkan aiman skali leh..?




kat dlm klinik DR ISHAK SAMAD

masa dok tunggu2 ni aku terdengar 2 org pmpn sbelah borak2..srg tu pon penah checkup ngn doc intan gak..dgr la dia komplen pasal ramai org sgt kat sana..sbb tu dia transer ke sini jugak ...
pastu dia cete doc ishak ni smbut baby terus dia azankan/qamat..pastu baru kasi kat parent

aku lak transfer kat sini sbb hehehhe...TNB dah tukar pekelilingnya..


aiman bizi baca mag..haha cam paham jer..
kat sini cam proper sket la tmpt tunggu..selesa gitu..sbb tunggu dlm klinik doktor tu sendiri
kat luar pon ada gak tmpt menunggu..
tak serabut sgt mcm kat Columbia..sana kan ramai gilerrrr..dah tu Dr Intan sorang jer..
kat sini ada 3 org O&G specialist..2 laki,1 pmpn,tp aku pilih Dr Ishak


Progress :-

Week : 34 +
Berat baby : 2.3kg (cepat gak naik..2 mgu lepas 1.7kg)
Berat mommy :64.3kg ( naik sekilo jer)
EDD :25 Dec 2008 tp doctor kata ikut yg first scan yg slalunya tepat
Gender : Girl ..(insyallah konfem la..dah 4 kali scan nampak girl :) )

Best gak Dr ishak ni..lama jugak dia scan n explain ..3D pon dia wat jugak..pastu heartbeat bb pon leh dgr..dia on kan audio ..tp syg muka baby nampak sket sbb baby tutup2 ngn tgn dia ..malu yerrrr..
doctor kata nnt dia burn dlm CD ..kumpul sampai bersalin..
tu jer la kot update kandungan ku...owh dia tny nk bersalin normal ke csect..
tak sempat aku jwb..dia kata cuba normal la yer..85% boleh normal..hehehe..

Friday, November 21, 2008

Bio Oil


sapa penah guna bio-oil ni?
lunch tadi..aku gatai2 masuk watson..tujuan nya nk beli lotion or minyak nk letak kat opis
sebab..perut aku GATAIIII ...macam nk jadi strechmark jer..pastu dah ada sket tanda2 strecthmark...sebelum merebak ..nak cegah la kan

masa ngandungkan aiman..alhamdulillah la..tak da strecthmark kat perut..ada la sket kat peha
dulu..aku dah sapu minyak baby johnson masa awal2 peknen lagi..

peknen kali ke 2 ni cam malas2 sket hehehe..kalo sempat sapu..kalo tak sempat ..idak la jadinya..
so akibatnya..skrg perut 8 bulan lebih mula rasa gatai2..merah2 tu...tgn ni asyik nak menggaru jer..takut nnt jadi parut..huhuhu

lunch hour tadi aku pon masuk watson..sblm ni aku guna cocoa butter from palmers ..tadi masuk nk carik tgk kot la sale murah....tiba2 mata aku nampak bio oil ni..sebelah cocoa butter tu..belek lama jugak baca itu ini..pastu teringin la nk cuba..rege rm32.80

rasa cam bagus jerrr..balik tu terus aku search hehehhe...
kalo baca review cam best jer la..
tungguuuuu aku nk pakai ...kalo bagus berkesan aku review kat sini lak..sharing is caring kan


more info kat sini..
REVIEWS

dan SINI

Thursday, November 20, 2008

uniform itu....

mengingatkan 2 tahun yg lalu..huhuhuhu
takutnyaaaaaaa...lagi sebulan lebih jer lagi nk bersalin

lagi sebulan jer lagik jugak..aiman nk masuk 2 thn..tak dak celebration kot tahun ni...tgu adik kluar dulu lah apa2 pon

masa ni post-natal checkup..doctor nk remove polyp ..tu siap kena pakai uniform tu
aku dah nanges..sbb takuuuutttt..siap mintak doktor bg ubat tido lagi..
tp akhirnya..bila check polyp dah hilang..sib baik la doc tak inject ubat pengsan lagi ekkekeke..

speeding

wah2..en ali sila la tgk saman mu ini...
sila pandu dgn berhemah yerrrrrr

yg 4488 tu dah jual kat org..tak tau ler masa tu belom tukar nama ke apa..kena
check balik ni..





pagi tadi masa otw mai keje..borak2 la pasal saman2 ni..pastu baru hari ni aku notice

kat hiway PLUS tu ada 3 kamera!!mmg tak perasan sblm ni sbb dia guna tiang lampu..nampak cam lampu la..tp bila tgk atas kamera rupanya..

so beware la pasnih ..yg aku sempat perasan tadi

1)before exit bangi selepas bukit mahkota

2)before exit kajang

3) serdang

pastu pas tol sg besi ada satu..tak tau la yg ni utk kawal trafik ke apa..opposite side pon ada

sbb tu hari ni tiba2 jer aku nk check saman..huhuhu takut gak..dah la aku drive kete asben..sia2 jer kang nama dia naik hihihiih


sila lihat saman saya...BERSIH ok..pemandu berhemah gitu..
kalo ada pon plat no saye naik..tu mesti suami saye yg bwk tuuuuuuu
kalo korang nk check ..gi kat SINI

NI AKU GERAM NI!

kalo aku tak peknen tak pa...aku tak kisah sepuluh kali ulang alik pi klinik..

ni dah la tgh sarat..jalan pon terkedek2 huhuhu..letih tul..

sib baik la opis aku first floor..mau dok tkt 3 nak naik turun jenuh...





adoiiii ..

meh aku nk cete nk lepaskan angin aku ni...(asyik angin ja kan aku ni..huhuhu..ntah ler..time2 gini jgn carik pasal ngn aku ler...)



isnin pagi2 aku gi klinik kat opis aku ..nk mintak ref.letter nk tranfer hospital ..kan aku nak tukar bersalin kat kpj sban ..

pastu doctor kata datang balik hari RABU sbb aku nk gi checkup hari sabtu kan..so kira lama lagi..leh la dia wat lengah2 kan surat aku tu ..

(dulu aku gi jmaat..leh jer dia wat time2 tu jugak..sbb urgent sabtu dah nk checkup kan)



so semalam RABU kan...tp aku tak gi amik sbb aku tak gi lunch kat cafe..tak larat maaa nk ulang alik gi klinik..

pagi ni KHAMIS aku igt dah siap ler..cuba kira brp lama masa dia ada nk wat surat aku. ...

terkedek2 aku pegi...aku tgk kad aku atas meja receptionist lagi..tak nampak surat pon..nampak letterhead kosong jerrr ..MEMANG TAK SIAP LAGI PONNNNNNNN!

adoiiii letih aku gini...boleh doctor tu suruh datang petang pulakkkkk..

geram aku ni...naik semput aku nk ulang alik pegi tau!

bukan susah pon nk tulis surat tu...15min tak sampai..ish geram ni!



aku hanginnnn!


angin2 aku layan gambor water features idaman aku dulu...huhuhu....
pic credit to k.shahi ..masa homedec ni dia amik

Tuesday, November 18, 2008

patutkahhh??

SOURCE

p/s:masing2 ada hak masing2 utk bersuara kan..so ni pendapat aku yerrrr..

PLUS tawar diskaun mulai 1 Januari
Wong Teck Chi Nov 18, 08 12:09pm


Semua kenderaan ringan (Kelas 1) yang menggunakan Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) dan Lebuhraya ELlITE, akan menikmati potongan diskaun 10 peratus dari jam 12 tengah malam hingga 7 pagi. >>>>aku keje siang..huhuhuhuh..kenapa nak kena ada waktu2 begini huhuhuhuuh cam tak ikhlas jer nk kasi diskaun

Pelancaran program insentif perjalanan PLUS itu bertujuan untuk memberi insentif kepada orang ramai menggunakan lebuhraya di luar waktu puncak.

Tawaran diskaun tersebut berkuatkuasa selama dua tahun - dari 1 Januari ini hingga 31 Disember 2010.

Bagi musim perayaan PLUS menawarkan 10 peratus bagi kenderaan ringan yang menggunakan lebuhraya PLUS antara jam 12 tengah malam hingga 7 pagi bagi perayaan Hari Raya Aidilfitri, Tahun Baru Cina, Deepavali dan Krismas.

Diskaun tol terkumpul ini akan diberikan dalam mana-mana enam hari di antara 7 hari sebelum dan 7 hari selepas satu-satu musim perayaan.

Tawaran ini juga akan berkuatkuasa dari 1 Januari depan sehingga 31 Disember 2010.

Manakala pengguna lebuhraya PLUS dan ELITE, yang menggunakan sistem bayaran tol elektronik dengan bayaran terkumpul minima sebanyak RM200 setiap bulan, pula bakal menikmati rebet sebanyak 5 peratus sebulan. >>yg ni ok la..walopon seket tapi ada gak disc dan kewajaran

Sebagai insentif

Rebet ini ditawarkan kepada pengguna yang berdaftar dengan Program Loyalti PLUS (Plusmiles) yang akan dilancarkan sedikit masa lagi.

Tawaran ini akan bermula pada 1 Januari ini bagi pengguna kad Touch N' Go dan Smart Tag.

Menurut Pengarah Urusan PLUS Expressways Berhad, Noorizah Abdul Hamid, pelancaran program insentif perjalanan PLUS itu bertujuan memberi insentif kepada orang ramai menggunakan lebuhraya di luar waktu puncak.

Menurutnya, melalui insentif pertama, pemandu yang menggunakan lebuhraya utara selatan dari plazo tol Jalan Duta ke plaza tol Ipoh Selatan, hanya perlu membayar tol sebanyak RM23.80 berbanding RM26.50 yang dikenakan sekarang.

Melalui insentif kedua pula, pengguna yang memandu pada luar waktu puncak pada musim perayaan, akan menikmati diskaun tol terkumpul hampir 20 peratus jika mereka menggunakan lebuhraya PLUS dan ELITE antara jam 12 tengah malam sehingga 7 pagi.

Sebagainya perjalanan sehala dari plaza tol Jalan Duta ke plaza tol Ipoh Selatan hanya perlu membayar kira-kira RM21.40 berbanding RM26.50 sekarang.



why aku tepek benda ni?sbb aku pengguna PLUS hari2 ..senawang-sg besi ...boleh kira brp dpt jimat kalo dia bg diskaun tak kira waktu....huhuhuhhuu sedihnya aku diperlakukan begini


sib baik minyak dah turunnnnnnnnnn kannnn...

CAKRA ALAM PENIPU???

aku tak tau la benda ni dah lama ke revealed..atau aku yg baru tau hehe..tu pon k.imah yg bgtau
apa2 pon letak kat blog dulu (utk asben ku sng nk tgk hihihi)

dulu ada tjuk kat majalah 3 kot kisah cakra alam ni >>>part 1

okey..skarang tgk la part 2 ..camner tipu helahnya.
terror gak otak dia menipu kan >>>part 2

klik2 la tgk!

Bali's painting

testing2 saja ..

saja test gantung kat umah lama dulu...asben baru siap kan satu ni..

gigih ok dia beli kayu wat frame sdiri ekekeke..dah gi tny kat kedai..cam tak phm jer org kedai tu..tak tau la dia phm ke tak apa yg kami nk wat..dia nk caj rm60 rm70 gitu ler...gila paaa..bukan
frame pakai cermin pon..just buat kayu keliling..pastu paku/lekatkan kain lukisan tu kat kayu tu jer
last2 dia beli ja kayu 2 batang..baru brp ringgit..lama gak la dok kisah menda ni..
aku ckp buat sebulan sekeping lah..kang kalo buat deret2 takut hasil tak ok lak



Monday, November 17, 2008

Finally ....

presenting ......

alhamdulillah...dapur ku menjadi seperti yg aku nak..
ada la jugak benda tak kena tp malas nk komplen dah...

ha yg ni le tak puas hati sket..tmpt oven n microwave tu..aku dah bg ukuran utk oven..
aku bukan beli oven built in besar tu..just oven kecik biasa jer...hadiah kawen org kasi tak pakai lagi...sama saiz ngn microwave la..agaknya cina ni nk suruh aku beli oven dia kot..
tgk la..bila time aku rajin nk buat kek kueh bagai nanti aku beli la...


hud n hob brand fotile ..aku amik pakej P2 A ..masa aku beli rege RM1990 ..
tu oven tu 2k lebih tu..huhuhuh tak terdaya den ..tgk la umo aku 30-an nnt aku beli la kot..kot2 ler angin mai nk wat kueh2 lak nnt
inside the drawer




pull out basket ni free ..rege aku tak tau la kalo beli..rm400 cina tu bgtau aku
kalo dia kelentong aku tak tau la..aku kira dpt free jer
so now...ready to move in...aku pindah 29 nov..terpaksa tukar tarikh asal 22 nov
sbb nya byk sgt agen 22 nov tu..check up lagi..mlm tu kenduri tahlil kat umah mak melaka..
penat2...

Friday, November 14, 2008

ok bali...daaaaaa!

okeh .. minggu ni settle cete bali..mgu depan start cete lain plak..

ni aku bg detail supir pak aris ni..utk menjawab pertanyaan Ogy :-

-Pak ARis -+6281558320380
-best ...dia tak kira ..tunggu kite shopping ke apa ke..lama mana tak kisah..ikut larat korang ler nk berjalan..
-mintak dia tlg tawar2kan harga barang...mmg dia yg offer utk tawar pon

-caj :- Rp350k sehari termasuk minyak,driver
pendapat aku..lg senang hire supir...sbb timing ikut kite..barbanding kalo amik tour package kan
-pastu..kalo korang rasa nk sewa keta nk drive sdiri..aku rasa batalkan saja niat hehehe....sbb jalan kat sana kurang sistematik aku rasa..pastu hon2 kat sana tu dah biasa laa






kat ngurah rai airport..tgh tunggu flight landing..tu flight baru smpai tu


pasal air asia ni kan...
skrg ni LCCT ni tgh upgrade..kalo gi nk lepak2 tu mmg siksa la...tmpt nunggu kat dlm ciput jer..utk mommy ngn anak kecil jer..kalo nk duk lepak2 tu..dok ler kat luar yg panas tu..krusi byk ler kat situ

pastuuuu...dah masuk tmpt menunggu utk berlepas ..dulu masa nk gi sabah..aku tgk ada tmpt khas utk ibu2 peknen n babies ni..so tak yah la nk beratur panjang sama2 org biasa kan..
kali ni aku expect pon mcm tu la jugak...

rupa2 nya tidak ada yaaaaaaa.,..huhuhuhu...nak tak nak ko kena la beratur...tak kisah la ko sarart ke..ada anak kecik ker..makanya aku pon berdiri beratur jugak la..sbb nak amik tmpt best kan..asben dok jaga aiman..so aku kena la beratur..jenuh gak la ngn perut sarat ni berdiri


masa nk balik..kat airport ngurah rai bagus sket sistem nya..
ada line utk express boarding..
so disebabkan aku ni peknen..maka aku dilepaskan dulu...hehehhe..best sgt2..
jalan dgn tenang dgn blagaknya hehehehehhe


see....kosong lagi flight..boleh pilih2 nk duk mana..
kami pilih dok depan ler...




bosann...3 jamm nk sampai huhuuh
hmmm...aku pegi bali ni amik pakej AA yg murah banget
masa tu offer bulan feb kot
Kos tiket + hotel 4d3n utk 3 branak kami =RM925
Tax kat airport ngurah rai =Rp150k ,so = 2x rm50++ =Rm100 ++
so total kos = RM1k + jerr
boleh la kannnn..
rasanya ni penutup acara cuti2 kami utk 2008..cukop la..local n oversea hehehe...tunggu la nx year kalo ada rezki lagi
AA tgh promotion lagi kan skrg???hmmmmm

Jimbaran seafood

Note :tmpt aku makan ni warung jerrr...restoran yg best2 ada tauuuu..kalo korang pegi ..terjah la restoran tu..tepi pantai..mkn ditemani ombak gitu

Alkisahnya begini...hehe..kami kan bwk bajet yg sgt kecil pegi sana...dah divide2 into sampul2 utk aktiviti kat sana kan..which total=rm1k ++

pastu kami tersalah plan..plan asal nk amik supir 2 hari jer..tp pegi sana ..teramik 3 hari lak jadinya...so kan terover tu kan..maka terpaksa la tukar duit kat sana..sib baik aku bwk spare duit sket..asben mmg tak spare byk la..sbb konon2 dah bajet yg ada kan

kesalahan kedua..igt makan kat sana murah2..tp mahal jugak..so jadi tersalah bajet lagik

jadinya..sbb nak gak merasa Jimbaran seafood...pak aris pon bwk la pi..

sblm tu ..kami tny la pak aris..mahal tak rege makan kat dlm restoran tu..(sbb takut rupiah tak cukop maaaaa...)pastu dia bgtau la rege gitu gini..

last2 kami takut tak cukop duit...decide mkn kat luar jer la

sbanrnya sama saja makannya..cuma tempat dan suasana la tak spesel sgt hehehe

tp rasanya kalo mkn tepi pantai tu..tobat tak leh makan..aiman mesti nk pi terjun laut jer la..

tgk tu..penimbang tradisional masih digunakan

pak aris bwk gi market ikan segar..utk beli ikan..


ikan kap kap..murah tau kat sini ..sekilo baru Rp28000 lbh krg RM11 kot


suasana jalan ke pasar ikan



ni ler kedai yg kami upah masak utk makan ...

aiman keletihan banget...tido tak sedar2

tgk tu..tak celik lagi tu...
udang bakar..sedaaaappp..
ikan kap kap bakar...phewwwwwww..teringat2 lak

deragn dah selesai makan..aku ni dok meratah lgi..hingga licin aku makan..tinggai tulang2 jer kekeke..
standard hidangan dia...nasi+sayur kangkung+ikan bakar yg kite beli... semua bakar2 jer..tak da masak lain
pak aris kata..kat restoran tu pon sama la..set nya mcm tu jugak..cuma kite hanya mengorder..tak yah gi pasar pilih ikann...hehehhehe..
kos mkn semua skali termasuk upah bakar ikan ngn udang adala kot Rp100k kot lbh krg RM35..
MURAHHHHH kan...hehhe..
pak aris bgtau kalo mkn kat restoran dlm tu mau cecah Rp500k...hhehe..
kalo korang nk tmpt best2..jgn ikut cara kami yg tak cukop bajet ni :) ..hahahha
tp at last ada lagi duit rupiah lebih .. beratus2 rupiah jugak la..

suasana kat tepi pantai kat jimbaran

pastu kami pi singgah Discovery Mall..dkt jer ngn airport ngurah rai tu







pantai ni depan mall ni...



tgk si aiman...tak nak balik dia..nk dok sini jer main


sekian saja episod jalan2 di bali....nnt ada la sket2 lagi sisa2 gambar nk tepek..
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin