July 2011 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, July 29, 2011

PROGRESS...

hehhehhehehe..semalam tido kul 1..tak sedar dok pulun jahit manik ..tidokan aisya..tgk bola....masa tgk bola tak leh buat keja lain....fokus hhehe..masa gol penyamaan singapore aku dah pegang penyapu ...pastu mop rumah sampai abih game..jeling2 lah tengok ..tak ngadap dah

perkembangan projek manik aku ni..baru siap banyak ni heheh..bukan per..lunch hour jer keluar..balik ofis tak sempat dah nak lepak2 dlm surau menjahit...nak menjahit kat umah,...kena tidokan heroin dulu yg kesudahannya aku hanyut sekali
DSC06932
ni kat bahagian lengan ..buat manik tabur jer..paling senang sekali..nak design2 tak kretip..tak sempat browse tenet nak tengok contoh2 corak jahitan ..so belasah lah

sempena Ramadhan nak tiba ni..aku nak mintak maaf kalau2 ada tulisan yg mengguris hati korang..
harap2 blog ni tak puasa lah ..hehe sedikit kebizian sekarang ni

Selamat berpuasa semua!

Thursday, July 28, 2011

KOMITMEN SAYA ......

anamusa80

1.komitmen di rumah sbg isteri,mama
2.komitmen di ofis sbg pekerja makan gaji
3.komitmen di luar ofis hour ...adalah 2 di atas...
4.tengah fikir...

Friday, July 22, 2011

PANDUAN MEMBELI RUMAH PERTAMA




































kepada yang belum memiliki rumah dan masih mencari2 utk membeli rumah,..boleh lah cuba baca buku panduan mudah membeli rumah pertama anda.
Penulis buku ni adalah kawan aku..so nak tolong member sebar2kan  pasal buku ni..
penulis dah ada rumah 4 bijik di usia 31! mula beli rumah usia 24 ..muda kan..
so dia share bagaiman cara dia buat

nak beli kat MPH pon boleh rm39.90
nak beli direct ngn penulis rm36 termasuk pos..boleh contact dia yer!














































"Alhamdulillah edisi pertama buku Panduan Mudah Membeli Rumah Pertama sudah habis dijual.


Menyusul ialah edisi kedua yang lebih mantap. Mempunyai 19 bab (tambahan 2 bab) serta voucher bernilai RM70.


Khas untuk pembaca blog ini, buku ini boleh dibeli terus drp saya dengan hanya RM36 (termasuk pos ekspress). Jika dibeli di MPH harganya adalah RM39.90.
http://investandtravel.blogspot.com/
Jangan tunggu lagi, hubungi saya di 019-3544321 utk menempah buku ini. Sekian, terima kasih.
http://investandtravel.blogspot.com/ "


ada lagik ...beli buku rm36 ..tapi dpt baucer homestay rm70!
yer..anda boleh dpt kan voucer rm20 utk 2 hari 1 malam di Tiara beach resort..studio saya tu ler...
dan jugak voucer rm50 utk homestay di melaka 3h2m hakmilik penulis sendiri..

apa lagik..dapatkan sekarang!!

Monday, July 18, 2011

BILA BERTEMU DGN RAJA BUAH.....

timing baaaeekk punya...minggu ni aku ajak asben balik merlimau ..
aiman dok sebut nenek2..rindu la tu lama tak balik .
masa dalam kete ... "abg..kat umah mak ada durian tak agak2"
"ntah ler..musim ada kot "

aku kepingin durian tgk org dok jual byk sgt ..bukan tak penah mkn pon..bukan musim durian pon asben dok beli kat jusco ..cuma skrg dia tak nak beli sbb aku tak berapa sehat lagik.suara dok serak2 basah tak abih lagik

sampai2 jer ..terus nampak duren kat garaj ..masuk jer dlm umah ..mak tgh masak bubur kacang durian...tudiaaa..kami apa lagi..bersila mengadap durian yg byk gila ...musim ni jadi banyak pulak
DSC06919

DSC06921
berlebih2 sampai abg ipar bukak payung jual kat tepi jalan...sekilo rm2 saja!kalau lalu jalan nak ke muar tu ..singgah ler !

DSC06925
ini durian paling sedap..durian gajah  ..tgk..kulit nipis jer..tapi isi mak aiiiii...seulas makan pon kenyang tau!
lemak berkerim.kenyal ..,manis!

DSC06927
tukang kopek...anak beranak hantu durian


DSC06924

tayang sket lagik hehehe...cantik kan isi dia
DSC06926
cium2 pulak....susah tau nak dapar durian gajah ni...durian kampung biasa tu pon sedap..cuma isi lembik2 sket..manis tak usah cerita la...nasib ler tak de kencing manis darah tinggi lagik ..so nikmati puas2 masa boleh makan ni

sesi pagi sesi petang dok mkn durian..sudahnya aku sudah sakit kepala !
puas sangat dapat makan...nasib baik asben tak nak beli aritu..rugi jer beli padahal kat kg berlambak2...

Friday, July 15, 2011

Unit Trust -FAQ version 1

SOALAN2 DARI POTENTIAL INVESTOR..soalan yg dia tanya  ni adalah rentetan dari jawapan saya kpd  soalan sblm yg ni lagik...nnt saya paste kan jer..pastu compile letak dlm  FAQ unit trust.

1.) Kalo katakan agen x wat keja (contoh je ni.. hehe), still kena charge gak la eh 1.5% tu? Kiranya nnt ada dlm agreement la kan?

ok..jgn salah faham..management fee ni..utk company punya fees..kira nak bayar utk fund manager yg dok invest duit kite tu..dan auditors fee. etc.
tu mmg tetap 1.5% annually..mcm kite amik personal insurance..pon ada fee 1.5% utk management ..
ejen tak buat keja ..dia yg rugi..,konsep ,ASSET based commision..bukan transaction..kalau transcation tu kira one time jer la dpt komisen.. (asset GROW more commision)


2.) So kalo aku guna epf, xleh combine 1 akaun dgn yg cash la eh
Tak boleh..kena bukak 2 akaun..satu cash..satu epf..walaupon invest fund yg sama



3.) Kalo cash punya akaun, caj sama gak ka mcm epf? (aku lupa yg epf smlm hang bgtau sales charge brapa?)

Cash mahal sket.. 6.5% ,epf 3 % .caj ni standard utk semua unit trust ..depa nak galakkan org melabur guna epf..tu yg bagi EPF caj rendah

4.) Koncep DCA tu cemana?

ok yg ni hang leh tgk detail kat blog investment aku..ada aku bg contoh
http://investwithmaaklmutual.blogspot.com/search/label/dollar%20cost%20averaging


konsep ni sgt bagus tambah2 time harga jatuh....time jatuh beli tambah lagik ..supaya dpt average harga unit kite tu..hang tgk contoh kira2 aku buat kat link aku bagi tu


selain DCA..switching jugak boleh selamatkan keadaan masa market drop..

5.) Aku punya objective – nk bykkan duit saving, nk bykkan duit epf gak, nk setel hutang2 yg ada gak (gile byk objektif kan.. haha). Kalo mcm guna duit epf, dividen xbole dpt kan.. so kalo bole, aku nk ada yg aku bole guna dividen gak.. utk setelkan hutang sedia ada.. (ke x okay camni)

EPF mmg tak leh kacau..dpt dividen pon REINVEST atau jual balik masuk dlm EPF
kalau cash..dpt dividen ..hang nak jual dividen saja boleh dpt cash kat hang


aku cadangkan bukak 2 akaun,satu cash,satu epf ...

6.) Kalo bole, aku nk buat epf 1, cash 1.. yg cash bole guna dividen kan? Tapi.. nnt dua2 akaun ni melabur kat fund yg sama ke?

BOLEH..fund yg sama..cuma no akaun ja lain ...selalunya depa auto REINVEST balik dividen (unit hang bertambah la jadi)..kalau hang nak jual boleh gak..tapi kena tunggu rege naik sket..sbb biasanya lepas dividen..harga akan drop sikit..

7.) Ok, aku nk tgk jadual utk 4 la:
a. Target 50k dlm 5thn. Starting 5k. brapa bulanan/tahunan kena topup?
b. Target 50k. Kalo starting 10k plak brapa bulanan/tahunan kena topup?
c. Target 100k dlm 5thn. Starting 5k. Bole guna jadual a x 2 je ke or lain? Kalo lain, nk tgk gak la
d. Target 100k dlm 5thn. Starting 10k. Bole guna jadual b x 2 je ke or lain? Kalo lain, nk tgk gak la

untuk jadual ni satgi aku analisis and emel kat hang naaaa

8.) Oh, nk lg 1 la.. hehe, kalo aku starting mula 5k, topup bulanan rm200, dlm 5thn brapa aku dpt? Hehe
Tq ana

Thursday, July 14, 2011

MeH KITE MENJARUM!

ni bidang yg tak penah2 aku cuba buat hahahha...pegang jarum pon boleh bilang ngn jari....
aku pon tak tau apa yg menolak diriku utk buat benda alah remeh temeh ni..
haihhhhh..nak kata jimat ..beli manik saja pon dah puluh2 hengget..campur bekas manik nak simpan..campur nak beli chunky beads lagik
DSC06913
aku akan start buat dgn design paling senang sekali ...dah start dah tadi..dah tersalah hehe biasa la kekok..pastu org2 dok tengok..bunyi2 suara komen itu ini lagik ler aku tak leh..

harap berjaya siapkan..nanti aku tayang walupon buruk tapi hasil tangan ku ..terima jer la huhuuhhuuhhuuh

ok..color tema tahun ni mcm color tu dlm gambar ni ,maroon purple nak coklat2...haha tak tau color apa..tu kena flash

Wednesday, July 6, 2011

BELI RUMAH MAMPU..NAK BAYAR MENTENANCE TAK MAMPU

lama tak update merapu2....bukan apa..hhe dah jadi segan silu pulak sekarang ni  hihik!
nak update pasal life pon..cam biasa la rutin...bangun pagi datang keja balik keja amik anak tido bangun pagi heheh..mcm tu ler hari2 ...tadi buat ucapan perpisahan utk asben berucap (poyo kan nak suruh aku gak tu hehehe) ,sambil menaip tu..dok membayangkan diri sendiri nak resign haihhhh..bila la ?

nak update pasal decor rumah pon tak der sebarang perubahan yg dilakukan...tak dibenarkan lagik buat masa sekarang..aku nak cat ..tapi baru 3 thn jer dok situ...nak beli sofa..asben tak kasi lagik ..so ..raya nanti ..mcm tu jer la..harap2 sheer dapat tukar walau langsir tak bertukar

nak update apa lagik?
ok berbalik pada tajuk di atas..ni aku nak hangin gak ni...orang beli rumah..kau nak beli rumah,..beli buat cara beli..sila siap2kan bajet utk bayar segala2 berkaitan dgn bil rumah,...bila culas bayar walaupon rm50 mentenance ...pihak yg menguruskan dah tak da duit nak repair apa2 kerosakan....bukan kah itu menyusahkan  orang?menyusahkan sangat

walaubagaimanapon..aku amik ni sbg cabaran melabur dlm property...bukan senang nak senang ..orang tengok mcm best..tapi disebalik best tu ada yg tak best nya...kalau tak suka remeh temeh invest dlm property..mai invest dlm unit trust ..pilih fund yg invest dlm REIT >>>hehe sempat lagik promote :P ..jgn mara naaaa....

Monday, July 4, 2011

BARU SEHARI SUDAH RINDU2 ….

Bukannya tak biasa aisya ikut pengasuh…tiap kali dia tak der tu la rasa sunyi sgt2…
Masa dia ada bergaduh ngn dia..bila dia pegi…haihhhhh sedih sendiri

Makan ayam teringat kat dia...tgk botol susu tak basuh pon teringat
Aisya pengasuh bawak gi kota tinggi…sampai Rabu..nak amik cuti lama2 aku pon tak byk cuti..makanya pengasuh terpaksa bawak jugak lah

Aiman mcm tak kisah pon adik dia ada ke tak..
“aiman ..adik gi mana ni”
“mama tanyalah mak..adik kan dgn mak”
Dia sampai2 umah smlm
“mama..dah gi tgk wayang ke ngn bapak”
“mana pegi lagik..mama kan demam”
“baguss!..tak tinggalkan aiman” punyala dia takut org tak bawak dia gi tgk wayang..
DSC06877
Peace!3 jari ..
DSC06876



DSC06880


BAGAIMANA NAK MAKSIMUMKAN UNTUNG? Klik >>>
http://investwithmaaklmutual.blogspot.com/2011/07/bagaimana-maksimumkan-keuntungan-dgn.html

Friday, July 1, 2011

APABILA DITOLAK PROSPEK

Uhhh..cabaran jugak la nak memulakan promote produk unit trust ni ..nak promote tiara pon tak sesusah ini hehehe..
Sabar2 ..aku tak kisah pon ditolak..tapi tolak lah elok2..berbudi bahasa org kata kan….aku bukan nak push org sangat pon …bila aku propose..org taknak ..taknak lah..duit derang..suka hati lah kan..nak grow money ka..nak perap ka….
Kalau org tu kata…tak nak lah..takut rugi…aku takkan push..ini bermakna org tu tak berani amik risiko..kalau kata aku pujuk2 ka ..nnt tiba2 market drop..habis aku kena maki nnt..aku bukan salesman..tapi consultant..just consult prospek..then up to them nak proceed ke tak

Aku dah update bagaimana konsep dollat cost averaging berfungsi…ada reader yg skype kata tak paham….adviser asyik suruh tambah2..tapi tak explain kenapa ..harap dapat membantu..kalau tak paham leh chat ngn aku…servis percuma :)
klik utk baca >> http://investwithmaaklmutual.blogspot.com/2011/06/bagaimana-konsep-dollar-cost-averaging.html

DSC06901
Ini minat aku …aku mmg minat pelik sket..aku suka kereta nampak ganas…aku yg nak sgt letak spoiler gini..bodykit type R (eh nak beli yg ori tak mampu!) ..aku yg propose kat asben..kete ni dah jadi kesayangan aku ngn asben..dia kata ni madu aku..aku kata..ni pakwe aku hehehe berkongsi kasih lah nampaknya

p/s: Sori ler kalau ada yg kata ,kete ni pon nak tayang, ..ada org dok tny suruh letak kat blog..
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin