April 2009 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, April 30, 2009

AKU SUKA BUAT IKLAN FREE

seperti yang sediamaklum...aku suka baca majalah daripada buku..
bukan tak baca buku langsung..tapi sgt la jarang2 berlaku
ada la buku yg aku baca "jutawan dari planet jupiter"...hihi cita2 besar tu

owh owh bukan nak cerita buku tu..ni aku saja2 nak letak kat blog..
ya la kwn2 aku baru jadi mama..jadi ni mungkin membantu



sapa dah ada majalah/buku ni?
ni la satu2 nya yang aku ada dalam tangan utk aku buat rujukan di rumah haha
aku baca dan search lain2 info kat intenet jer..walaupon leh dapat kat intenet..tapi
kalo leh pegang tengok belek lagi puas kan..


aku mula bukak balik sebab nak tengok menu pemakanan utk bayi ni ha
yang bagusnya..dah ada table..hari ni makan apa..petang apa
so tak yah pening kepala pikir2..ikut jaaa



setiap resepi yg dicadangkan disertakan resepi sekalik...
utk org yg tak berapa pandai masak macam aku ni..mmg aku perlu sgt lah!


ha tgk tu..table..complete smpai anak brp tahun ek..tak igt lak


ni konon2 aku nak try buat muffin ni la..tak tau la bila nak beli barang2
keinginan tu mmg ada sgt2



utk bapa2 yg tak tau nak mandi bayi pon sesuai baca..tgk tu..ada step2 lagik



nak pakai pampers pon ada diajarnya....so jgn ngelat kata tak reti yer




cara nak pegang angkat bayi pon ada..



jadual perkembangan bayi...boleh la nk monitor compare ngn anak kite..


banyak lagi info..tapi sket2 dah la..karangkraf tak bayar pon aku wat iklan free hahahaha
aku suka buku gini2 sbb colorful....tak boring nak tengok baca


p/s:selamat berliburan esok cuti kan!

LETCHUM! LECTCHUM! LECTHUM! U LALALA

aisya ke adriana?
nenek melaka suruh panggil adriana..sbb taknak sama ngn sepupu aisya..marsha..bunyi sya2 kat blkg kan

aisya dah 4 bulan seminggu


masih mencari2 muka sapa la aisya ni..ada org kata ikut mama...ada kata ikut bapak


bila rambut baby nk panjang???mama tak sabar lah
tak tahan tengok aisya botak jerr




kulit aisya sensitif pulak tu..kadang2 naik merah2 tak tahu punca
macam2 krim cuba..ni mama cuba angel baby balm lak..
kalo tak okay juga..kena gi jmpa skin specialist lah
kalo ikut buku rujukan mama (hihi nnt aku kluarkan entri buku ni)
untuk usia 4-5 bulan..baby dah pandai bermain emosi..
aisya pon sama lah.kira nak org melayan dia jer..kalo tgh dirve tu..nak aku cakap tengok muka dia..kalau tak tengok dia nanges...aduh cmna mama nak tengk jalan lagi
kalau dia srg2 kat blkg lagi la dia melalak..so terpaksa letak depan..
bahaya letak depan..sbb ada airbag kan...mana la tau kan..mintak simpang..

masa ni dia tengah seronok..aku dok nyanyi lagu burung kakak tua
tang "letchum!lecthum!lecthum! ulalala..... masa ni la dia gelak2 lagi kuat

brp kilo tak tau lah skrg..bulan 4 tak da immunisasi kan
ada pon yg optional..tak amik kot yg tu..amik yg wajib jer :P

p/s:mama ngn bapak nak gi homedec ...selamat bekerja semua :)

Wednesday, April 29, 2009

SAYA NAK BAGI HADIAH KAT AWAK

sebagai tanda penghargaan kepada awak dan awak yang sudi singgah dan baca coretan merapu saya..saya rasa saya nak bagi sedikit reward...tanda ingatan cewaaahh

ada 3 reward saya nak kasi..tapi bukan dalam satu masa lah


1.Hits yang ke 29000 ..tgk gambar bawah ni..yg saya bulatkan tu yer
kenapa 29k..sbb tahun ni tahun 2009 dan umur saya 29 ..dan hari ini tarikh 29hb
print screen cam biasa la..send ke emel saya anamusa80[at]yahoo[dot]com


2.TOP REFERRER of the month
..yang ni saya akan bagi pada bulan saya mendapat bonus(ceh macam berbulan2 dapat hihihi)..so katakan saya dpt bulan 8..so top referrer pada bulan 8 tu akan dapat hadiah..
saya akan refer dari akaun nuffnang saya..sbb yg gambar bwh ni utk keseluruhan..bukan utk bulanan




3.PENGOMEN PRO-AKTIF TAHNIAH MAMA UZMA
yang ni saya nak kasi pada bulan saya dapat increment .. (tak banyak mana pon haha)
katakan bulan 4 ni depa bagi increment kan..so top commentar bulan 4 akan dapat hadiah..contoh bulan ni plg top ialah si geni da bomb..

haha...hint2 increment bulan 5..i duno ..betul ke idak



tu jer..nnt saya letak alert kat atas skalik..
yg silent2 tu..meh kecoh2..hihi..lawan depa2 yg dok top ni
saja suka2 jer..

BASIKAL MERAH DI S2 CITY PARK

ini kedai basikal .cuba lihat ,geni..ada tak jual mop??


kami datang sini..nak repair basikal aiman.tayar kecik nya dah patah.so,nak ganti baru la.
patah sebab budak2 besar naik main .yer la datang ramai2 rumah kite ..tak kan nak marah bebudak main..biar jer la..


mesti bergambar utk blog mama dulu :P
dah lama beli basikal ni..aiman tak reti kayuh lagik..beli masa dia setahun lebih kot
guna duit tabung siling haha yang aku wat contest dulu
jumlah nya melebihi utk membeli sebuah basikal..ehhe



bergambar ngn adik..mama malu nak interframe..ahhahaha malu gedik namanya


ajar anak kayuh..dia reti kayuh sket2..tak reti nak kayuh satu pusingan tu





aiman dah besar nnt jgn lupa mama ngn bapak tau..tgk ni..bukti nak bagi aiman melangkah lagi panjang hehehe
go aiman go!
sebenarnya plan bawak basikal ni supaya dia tak mau lari sgt ..
so bapak ngn mama leh jalan rileks2
dari garisan ni...kite target sampai kat bapak
yeay sampai jugak...tp kayuh sket2 lah



tapi cubaan nak berjalan rileks hanya bertahan hanya seketika.
selepas dia jmpa tasik ni...dia mula lah tinggalkan basikal dan larik turun nk pi dalam air tu..huhuhuuuh
pastu berlari2 lak berkejaran lah bapak
mama duduk setempat ngn aisya jer
aktiviti menjimatkan wang...kalo gi jusco..mau duduk berejam kat tempat game tu.

HIKS...AMBIK AURA KATANYA

wakakakkaa...aura konon hihihiih
mana la tau kan..tempias2 tu ...satu hari nanti ker ... :)
doa2...igt tu ..apa kite impikan..kite sebut2 sokmo..sebut2 tu doa..

hari sabtu,Honda wat exhibition kat A&W..asben pegi...
sebab ada benda dia nk tukar..hehe nk tau benda tu??



inside the new city...all black..


part depan ni aku tak gemor sket



new engine..i-vtech




hihihihhiihi :)


aku plg suka tgk belakang civic..pastu time belok tu..aduhhhh dia punya aero blkg tu sgt lawa


dalam jer..beige color..kalau hitam lagi best ..tak cepat kotor

blkg new city pon lawa..jeles aku tengok

boot yg sgt luas
"abg..asal tak beli yg hijau tu?"
"tak da duit "alahai ciannya....
dan ini lah benda asben bwk balik...bukan kereta ya puan2
hiks..tumbler!ok la..leh letak lam keta..

saya suka keta ni...huhuhu...
asben sudah beralih arah..minat Lancer pulak
p/s:owh owh...jgn salah sangka..kami hanya minat saja..saya minat kereta :)
kot la minat jadi kenyataaannn..bestnyaaaa

Tuesday, April 28, 2009

PETANG2 KERJAKAN LAMAN

petang ahad tu..tak gi mana2 pon..
pas dah rehat2 tido semua..petang2 keluar kerjakan laman la pulak
tak da update pokok baru pon..cuma kat depan kat pagar tu kami susun batu2 kerikil
dah lama susun..dulu ada carik batu kat sungai ..tp kecik2 pulak
so letak batu2 putih org wat tembok tu
gambar kat folder mana ntah


nampak tak rumput dah penuh tutup tanah..nak kena mesin bagi rata
nampak berbonggol rumput asal ngn rumput yang merebak



sementara kami dok pindahkan pokok2..cabut rumput liar
dia nih suka ria main air

bendi dah nampak hasilnya
nanti aku masak gulai bendi sulung hahaha..mai la umah mkn :)
limau kasturi
pokok limau purut dah pindah ke tanah..sbb dah membesar dgn jayanya
lawak tul masa proses pemindahan tu hahaha macam2 cara asben buat tak nak
bg pokok patah dan akarnya rosak
mmg salute la ngn dia..aku tak reti sgt tanam2 pokok
nak tanam atas tanah kena letak tanah jenis berbeza2..haha tak igt dah subjek kemahiran hidup tingkatan 3 ni
"terror gak abg ek..saya tak tau pon"
"anak petani......... "

MERAIKAN HARI LAHIRNYA DI SR

Malam besdaynya..enggak ada apa2 surprise dari ku..hanya ucapan dan kissan happy besday utk dia..aku plan nak belanja makan siangnya.

Pagi tu..terlewat bangun pulakk..aiman ngn bapak dah lama bangun
mama ngn aisya ni bermalasan hihi

ku bagitau asben suruh siap..nak belanja makan
gembiranya dia...hehe..mcm kebetulan..aku mmg nak belanja kat SR..
dia pon mmg nak makan kat situ pon



aisya yang riang...nak panggil aisya ke adriana ek


ah letih la..nak berehat pulak



mama nak oder..


hehhe..jangan tanya kain kendong aku mana ek

sejak bila la pilak si bujang ni malu tgk camera..



faveret asben..mesti!


ni aiman punya..tp dia selsema..tak selera makan..makan separuh ja


asben's ..tom yam kung ngn ice blend mocha

mine..thai fried rice ,green apple...air tak dak lak dlm pic :)

udang dah tak best laaaaaaaaaaa..kecik dan kecut
tak macam dulu2..gemuk2 ja..hhuhuuhu

aisya malas melayan kami makan..tido lagi best!
mama dah susukan dia dah




orang yang diraikan ..hihi

aisya ikut muka sapa?

terpejam lak bapak
mcm muka bapak?
sebenarnya.,kami pegi SR yang jauh ..haha kat senawang bisnes park ni haaa
mmg tak nak pegi kat jusco tu..sbb tempat tu open..nanti aiman senang berlari sana sini
harus tak concentrate nak makan
tu yang asben ajak pegi yg jauh..tertutup.kurang org..dan privasi sket la
aku nk nyusukan aisya pon senang..org takda..
nasib baik la jugak..kira asben buat keputusan yg bijak pilih tempat ..aiman tak sempat nak lari2 la..ada la cubaan dia nk bukak pintu keluar..
pasnih sesi mencarik hadiah pulokkkkkkkkkkk
kopak!
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin