November 2009 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, November 30, 2009

SESEKALI HIBURKAN HATI SENDIRI DGN MELAKUKAN APA YG DIMINATI

melakukan apa yg diminati bagi diriku ialah..................

terkini telah membeli/membelanja utk barang kecantikan


sebenarnya ni kali kedua aku berbelanja agak besar jugak membeli barang ,tak kisah la kan...yg penting aku buat utk keyakinan diri..utk kepuasan diri sendiri,utk keseronokan ,walaupon suami tak komen apa....tapi aku tetap nak jugak


contoh,ada yg beli corset ribu2 kan (ehem2..sapa tu?),berbelanja alat mekap,berbelanja designer handbag,berbelanja kasut dan lain2 lah..kesemuanya tu utk kepuasan dan keyakinan diri...


yg pertama dulu...aku belanja utk senyum dengan yakin :) RM2k jugak habis..tapi tak terasa sgt habis sebab bayar sikit2 masa treatment.sebenarnya idak la teruk mana pon gigi aku..berlapis sedikit saja..tapi atas keinginan nak senyum nampak gigi cantik sebaris sekata..maka ...labur lah duit ke situ..itupon doktor bg cadangan buat atas dan bawah supaya senyum dengan lebih cantik lagik...wah2.....idak la nak berhabis sakan kan.


korang2 yg dah gigi sama elok semulajadi tu bersyukurlah..tak payah keluar ribu2 nak cantikkan gigi...kalau org kata.."apa laaa ..sanggup tu berhabis ribu2 "

aku bayar utk keyakinan

sama jugak dgn benda aku baru beli ni...hehehhe...akan ditonjolkan tidak lama lagik disini :P
motip beli utk tegangkan sana dan sini


gambar bertunang 2005 dahulu.....senyum control ..pakai braces masa ni...



ada jugak gambar senyum nampak besi :P

Thursday, November 26, 2009

KEGEMBIRAAN DI WAJAH MEREKA

ini yg kami mahu ....

suka gambar aiman nak lentok kat mama gak tu


aisya excited naik feris wheel..suka sungguh dia



4 jam lebih berjalan...tak nanges..tak buat hal...ngntuk pon dia gagah tahan mata

aiman ni lagi la..sampai ke satu tahap..dah susah nak control sebab dia nak lari suka hati dah
game paling dia suka..mini train...nak repeat byk kali..larat ke nak Q
dah keletihan tu aisya










dan ini kami tak mau naaaaa
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


"abg buat gaya nyah "
auwwwwwwwwwwww!
nyah keras kedung

Wednesday, November 25, 2009

MINYAK MURAH, MINYAK MAHAL

**analisis ini mungkin tidak tepat ...ini berdasarkan kiraan kasar penulis shj dan tidak mewakili mana2 pihak **


memandangkan orang nak cuti nak balik raya kan..saja letak entri minyak2 ni..hehe
dulu aku kata nak buat analis..minyak mahal..minyak murah...yg mahal katanya minyak bagus..bukan aku kata...orang minyak yg kata

"kak,nak isi yg mana?minyak bagus ke kurang bagus"

aku saja la nak test minyak ron97 tu..yg sekarang tak semua stesen ada..
ada org kata..lagik power pakai minyak tu..ada lak kereta yg hanya boleh pakai minyak tu jer..
bila pakai ron95..katanya tak pickup pulak..

ni analis aku sendiri yer....tak tepat sgt la...mungkin pada masa minyak diisi...tangki belum betul2 kosong..aku nak kaji..minyak mahal tapi buleh pegi jauh sama ngn isi minyak murah..kalau betull..baik isi minyak mahal kan..dah katanya minyak mahal lagik bagus kualiti
ianya jugak bergantung ngn cara pemanduan..kat jalan mcm mana..berapa laju ..semua tu kena mik kira gak tu

CITY 1.5 VTECH
-pemanduan jarak jauh-highway
-power : rasa la mcm tekan minyak sikit ja..dah pegi laju ..lain2 aku tak tau
-pemanduan :average 120km/j
-sen/km = RON 97 12.5 sen/km atau 16.3km/l [seliter rm2.05]
= RON 95 11.4 sen/km atau 15.7km/l [seliter rm1.80]

-beza pegi balik keja sehari rm1.30 lah antara 2 jenis minyak ni

BERLIBUR DI TANAH TINGGI GENTING

tujuan pegi pon nak bwk derang tengok dunia luar...asik dok kat rumah ja kan hari berganti hari..minggu berganti minggu


dah tak boleh nak amik gambar sendiri dah abang ooooiii


mintak tolong org lalu lalang amik...bergegar lak


isi minyak dulu masing2...

si abang tak leh fokus nak makan dah

mula2 sampai....mcm sejuk la jugak...tapi lepas tu..
seme dah tanggal

masak jugak la nak tunggu Q ...busuk2 pon 10-20 min
ngn lenguh dukung
naik rio float..cari family ride jer la...dah pi bwk anak kan





sempat la naik 5 game ...kira nak bagi bebaloi ngn tiket amik tu kan..
tu kena naik seme game yg ada tu...kecuali monorail ...ditutup sbb hujan kat luar ....masa kami
nak gi Q awal tu...panjang gilerrrr..tak sanggup nak Q ..
family ride yg kami naik
-ferris wheel -ni kat fun fair pon ada..tp suasana la lain
-reindeer cruiser
-monorail -tak sempat naik
-venice gondola
-rio float
-mini train
tiket utk satu game tu rm8/pax ,so dah amik tiket rm30 kan ..kena la naik semua..kalau tak rugi2..hhehe


Tuesday, November 24, 2009

BAHANA TERLUPA

kalau kite tak cek semua benda..gini la jadinya...
harap kan depa ..masuk kete start enjin jalannnnnnnnnnnn

tu diaaa bebelan makcik ana

pemergian ke genting adalah tidak dirancang,walaupon sehari..ianya berlaku secara tiba2
hari sabtu kami seharian dirumah kerana asben ada majlis rasmi,makanya ahad mesti keluar jugak kemana2.....kesian anak2 kan....cewahh alasan terbaik

aku ajak gi bagi ikan makan je kat taman ...lepas buat 5s balang2...byk pulak biskut yg dah expired terperam
tapi dia cadangkan gi genting...tapi belum decide
makanya aku siapkan barang2 mcm nak gi genting...
bila dah siap...

"jom bang..kite nak pi mana ni?"
"jom..tadi kata nk gi taman"
"la ya ker..saya kemas barang mcm nk pi genting dah ni"
"ha jom"
"ish sempat ker ni" (masa ni kul 12 kebih kat umah lagik)

pastu dia pon angkat la barang2 masuk kete...
aku tak igt langsung stroller dalam stor...aritu bwk keluar kejap...
nak harap kan dia igt....bertuahhhhhhh :P

bukan kata igt kat tengah jalan....
dah sampai puncak genting tengah nak masuk parking baru teringatttttttttttttttttt
huhuhuhuu dah kurang mood disitu...dok pikior nak kendong aisya....ngn barang2 lagik
aku siap bwk selimut aisya kot la dia sejuk tak tahan kan


gilir2 la dukung...sakit tangan sampai ke arini...sib baik aisya kurus jer ..lain kali lupa lagi :P


aiman buat2 terkejut pulak....dah berapa kali ko jejak sini aimannnnn


dah besar anak aku rupanya....aku dok igt bawah 76cm lagik kekekekek

punya nak ngelat ticket kanak2...amboi kanak2 pon mahai jugak..beza rm2 ja ngn dewasa..igtkan separuh rege ke


aisya jer tak kena bayar..

kami amik indoor saja..mamandangkan kat luar mcm nak hujan dah gerimis sikit2
rm30 /adult .rm28 /kanak2

bajet main bg berbaloi amik tiket tu :P

MAMA AIMAN TAK SABAQ!

selepas bersemangat baca kata2 dorongan korang kat entri ni kan

aku pon berniat la nak cuba train hari sabtu wiken baru ni

cewah berkobar2 nak try tu


gusti dua beradik





siap mandikan aiman jam 915 pagi..dah set ni nak tny sejam sekalik..

pastu dah smpai masa 1015 aku pon tanya la ..

"tak der2" tu jer dia jawab



pastu aku pon leka la ke lain..1045 dia main kat luar rumah....tengok2 asben dah bawak masuk toilet..dia dah terkucil kat luar...

pastu asben masuk letak atas toilet bowl..ok lak dia nak duduk..tapi tak da proses yg berlaku





nak tayang ben10 dia tu...ada bunyi2 lampu konon2 power la kot tu






dah lepas satu kejadian tu...aku pon dok igt kata2 perangsang korang suruh sabar...makanya tak pa lagik..



kali kedua ..dia berak kat dalam seluar lakkkkkkk...ngn terkencing lagik..ngn dia nyer tu tercicir sket kat lantai..huwaaaaaaaaaaaaaa

aku tak marah ok.....dok igt kesabaran hangpa suruh tu

masa ni bapak dia tak dak dah...aku la kena settle kan semua..

sabar2



kali ke 3 ..dalam kul 1 gitu kot..dia terkucil lagik kat bilik mainan dia lak..huhuhuuuh

sedih aku...aku gagal mendidik dia uhukkkkkkk



korang rasa level kesabaran aku smpai kul brp hehehehehe

selepas kejadian ketiga tu..dgn bapak dia ada majlis apa tak tau kat gemencheh nun

ngn aku nak handle 2 anak sorang2 kan...makanya



selepas itu aku teruskan pakai diapers balik kekekekekke...adoiiiiiiiiiiiiiii
aku mmg tak sabaq...bila nak bukak hidayah kesabaran niiiiii


lagi pulak...misi nak mendidik tu tak berjalan disebabkan hari ahad ada plan nak keluar jalan2 dari rumah...

akan disambung misi di lain hari.....huwaaaaaaaaaaaa.. tolong la aku uhuk!




nak tayang eyeshadow ker aisya?



nnt mama kena train aisya pulak




sabar2 yer mama!aisya baru 11 bulan :)

Monday, November 23, 2009

SEMASA INAI DIJARI , DAN TIADA INAI LAGI

apa benda tajuk aku nak buat aku pon bengong dengan tajuk aku
sebenarnya nak tujuannya nak tunjuk beza dahulu dgn sekarang jer.hehe
dahulu tu....masa inai masih merah ...sekarang tu maknanya selepas 3 thn lebih laaa

ngam2 lepas kenduri sebelah suami...datang berehat di genting..
cincin berkilau2 lagik tu :)
lihat inai masih merah lagik..malu gak jalan tgn berinai....


dahulu gambar seorang

sekarang kiri dan kanan penuh :)





dahulu gambar berduaan ngn laki


sekarang berduaan ngn anak






dahulu gambar single2


sekarang triple :)


cerita lanjut entri kemudian

Friday, November 20, 2009

ABIH WAJAHKU KERING GARA2 SEJUK MELAMPAU



gadis ini mengalami masalah kulit muka kering yg agak kritikal sekarang ni(bahagian pipi)
beliau yakin ianya berpunca dari keadaan suhu yg sejuk tersangat ...
kerana...selepas sebulan guna clinique...muka beliau sudah ada perubahan sedikit
tetapi sejak berpindah dept ni..mukanya kembali kering...
berlapis2 moisturizer dah pakai tapi tak jalan

harini ni beliau telah mencuba sample clinique moisture surge pulak...
kalau tak jalan jugak...???

tadi orang facilities dah datang tengok tempat ku yg betul2 bawah ekon...
mereka tidak boleh berbuat apa2 mengenai suhu ekon kerana ianya centralized...jika dinaikkan disini...disana pulak nanti kepanasan 4deg beza ...huhuhu

ni sapa nak cover bil kulit muka kering saya ni :P

Thursday, November 19, 2009

PROSES MEMILIH KONTRAKTOR

ermm..dah tak da modal nak update..aku jadikan modal emel dari kawan ku..
dia pon tengah kalut nak masuk rumah baru tu..sebok survey sana sini
kat forum pon kite terserempak yer :)

pastu tadi gi tengok rumah baru kak imah...besarrrrr...dan cantik
dia pon tengah survey contact kontraktor mintak quotation kan



so..ni soklan iza tanya kenapa aku tak amik ngn patric (kat forum cari ..glemer la dia ni)
bukan apa..dia cover area lembah klang dan sewaktu dgnnya..kalau dah area seremban,nnt mesti dia dah include transportation cost sekalik...kalau pon dia kata tak kira..mesti ada gak yg tersembunyi nnt

sebab no 2..aku amik kontraktor yg dekat2..sebab senang..katakan nnt ada problem kemudian hari..nak gi kedai carik nak mintak repair ke apa ker senang la

sebelum aku pilih kontraktor yg buat wardrobe itu hari...aku dah buat homework sket la...
survey 2 3 kedai..ada yg pegi kedai ada yg aku call jer mintak estimate secara kasar..



contoh dalam table ni kan..mula tu aku plan utk melamine jer utk wardrobe..tapi dah kos lbh krg jer..tu upgrade amik 3g glass ..tapi rege aku compare tu melamine punya
aku benchmark dgn harga homedecc..lebih kurang tak boleh lari jauh sgt la..
yg homedec tu pula spec dia lain sket...tu kena amik kira jugak la

aku tanya2 utk 2 item yg kira makan kos besar la..
tu dressing table tu bukan final price..sbb aku ada tambah drawer kan

jadik kos keseluruhan utk renovation hari tu tak sampai 10k
1.wardrobe =rm3800
2.dressing table =rm1050
3.tv console =rm2300
4.stor =rm530

jadik..aku dah survey harga lebih kurang gitu jer kan..so tak ralat sgt la kalau takat beza sikit2 tu..pejam mata jer la
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin