September 2011 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Tuesday, September 27, 2011

RAYA DEPT YG LAWAK GILER!

Entri raya terakhir utk minggu terakhir bulan syawal….
Nak abadikan cerita raya peringkat division kami yg sgt best dan lawak gila!aku kata best bukan sbb aku borong hadiah hari tu yer..se-ikhlasnya mmg meriah dgn gelak ketawa ..kalori terbakar kerana gelak yg amat sgt sehingga aku terus lapar ssemula pada jam 430..majlis habis kul 2…..kwn aku kata perut gajah! Takut jugak sbb asyik gelak..sbb takut ada tangis lepas gelak tu ..

Majlis bermula dgn sesi bergambar2 ..backdrop cantik ..hantu kak limah pon ada sekali hihihihi …
Lepas tu ..ada sesi main teka lagu …aku dapat gak 1..lagu senang..pastu kebetulan dok depan ..sng la nak lari ke depan menjawab..kalau malu2 melepas ler hehehe..hadiah barang2 ikea..suka2 ja kan ..
Utk teka lagu..aku dpt hanger!hihihi jadik la..mmg perlukan hanger pon

Sebelum teka lagu..ada pertandingan anyam ketupat palas..aku tak masuk….tak mau memalukan org utara tak reti anyam ketupat hehe

lepas tu diselang seli cabutan bertuah...aku tidak ketinggalan  ..dapat jugak..hehehe ku sebut2 nombor ku bg naik..gurau2 jer masa en rahim dok cabut nombor tu..tengok2 betul pulak..rezki2...
dapat ler frame ikea  ..

pastu ada pertandingan kastu paling tinggi utk wanita..kebetulan mmg aku pakai kasut tinggi ,,,cuba jer nasib..

utk lelaki ada pertandingan pakai sampin plg kreatif....

selain tu..ada gak hadiah utk yg ada partner pakai matching..couple2 kena peragakan apa2 gaya pon heheh..ada la yg plg kelakar..gambar kar FB terlupa nk copy pulak..
yg ni kami kalah hehehe
and last sekali award utk best dress!
hihihi aku pakai baju tak ikut tema pon..depa kata tema classic..ntah mcm mana dpt jugak hadiah...terima kasih juri yg memilih..tapi kena catwalk dulu sblm dpt hadiah huhuhu...suka dgn hadiah tu..mmg mlm sblm tu anak aku bg pecah penutup balang kueh..pastu ari ni dpt ler hadiah pengganti utk hidang kueh/kek....rezki2...
mama15
Calon2 kasut tinggi hihiih
mama17
Pengadil nak mengukur kasut2 ..cer teka yg mana?

mama16
Finalis kasut tinggi …aku yg oren ..hehehe dan menang!dapat ler bakul baju ..mmg sgt memerlukan bakul skrg
mama18
Lepak2 nak tunggu cabutan bertuah lak ni

mama13
Tgh membuli sblm nk bg hadiah
mama11
hadiah utk kasut tinggi hiks
mama8
Cari2 pasangan yg baju sama..pose ajer apa2..

DSC07887
Tuah ayam Nampak di kaki…tuah ana di balung ayam nya hehehe..balung ayam dah naik ke kepala
(stgh tak paham balung ayam tu apa ..pin kat kepala yg labuh2 tu..aku panggey balung ayam)
mama7
Ngn VP en ali ..
mama19
Gadis2 dan CEO (hiks gadis!)

**credit gambar kepada bie dan kak ezni

Friday, September 23, 2011

TUAH MERAH ..

DSC07099

senyummm!tak perlu kata apa2...
senyummm!tak perlu kata apa2...

hiks..tak penah ada baju merah kosong merah menyala...1st time try beli..sbb tertarik dgn design baju dan jahitan manik..
kebetulan....semalam ter bertuah sket ... cerita lanjut kemudian yer..saja kasik intro

p/s: zack..ni color merah gini..yg kat FB tu nampak oren2 sket..

Thursday, September 22, 2011

MERDEKA RAYA 2011

Date : 13 Sept 2011
Venue : Bukit Jalil Golf Resort

Misi nak naikkan berat badan bulan ni..so tak da istilah DIET buat masa skrg..masa pas posa aritu turun 1kg ..sekarang nak naikkan balik 1kg ke berat asal….sebarang jemputan makan2 mmg tak akan ditolak kecuali ada sebab2 tak dapat dielakkan .  :)

Minggu ni minggu terakhir kot orang buat open house…jemputan di banting insyaallah akan dihadiri ..(kalau tak da hal mendatang )
Kat opis jugak tak ketinggalan….minggu lepas majlis merdeka raya mimos…lepas tu dept2 lak buat open dept ..wahh sonok betul melantak!
mama3
Aku pakai baju recycle aja…bersama kak shahi dan kak zan
mama5
bersama putra ku seorang

mama6
geng perempuan dept

masa tengah keluar nak amik makanan ..tiba2 datang org tanya
"eh akak nama apa"
"ana"
"dept mana"
"micro....."
"oooo nama penuh apa? "

tu jer..aku igtkan saja nak kenal2 kan ....

dah nak dekat habis majlis...tiba2 nama aku diumumkan utk top 3 best dressed kategori wanita...hhuhu ..
subjektif sebernarnya..aku rasa biasa ja baju  tu ..kot dia bekenan balung ayam dikepala ku kot hehehehhehe
igt naik pentas leh dapat hadiah terus...kena buli dulu rupanya!!!
depa pasang muzik pastu kena gayakan apa2 pon  ...
huhu time aku kena lagu aserehe tu ..lama lak tu..tak aci tul!

mama2
akhirnya..dpt no 2 ja ...nari pon ala2 kadar ja ..malu yg amat sgt...kenangan betul rasa

DSC07087
suka tengok aiman berbaju melayu johor gini..

P1240689
akhir sekali..selamat hari malaysiaaaa!!!
saya anak malaysia ...

Tuesday, September 20, 2011

SABAR dan BERTERUSAN

fwe
Teringat nak update pasal unit trust ni..tersebok dgn makan2 raya sana sini ..tiba2 ada kawan YM tanya ..”mcm mana unit trust hang?”

Saya ingin tekan kan di sini..bila masuk unit trust ni..kena ada sifat SABAR ..ni bukan masuk hari ni..bulan depan nampak dah untung..kalau nak jenis cepat untung saya sangat2 tidak rekomen menjurumus dalam unit trust…kalau nak cepat ..saya cadangkan main FCPO ..hahahha tu lagik sakit jantung..tak tido lena…ada nasib baik sehari untung beratus2 ..

Ok ni contoh plan proposal utk masa depan ..contoh client target 50k ..so saya pon buat analisis guna tools maakl yg hebat tu hehehhe ..saya estimate 20% return setahun ..igt tu..anggaran saja..

Daripada gambaran jadual di atas..jika anda target nak ada 50k dalam masa 5 tahun ,anda mula dgn rm5000 ,dan bulanan topup rm420 ..tu saya tak masukkan kesan inflasi dalam jadual di atas..ada jugak jadual apabila iflasi 3% diambil kira ..

Yg penting kena SABAR dan BERTERUSAN ..
Kite mula merancang dari sekarang..saya boleh tolong analisis utk fund education anak2 berdasarkan kos pendidikan di negara2 tertentu .. ,utk persaraan,,utk simpanan ….boleh ym saya (anamusa80) atau emel anamusa80 at yahoo dot com

Saya tinggalkan anda dgn soalan ini...
“Should you put your EPF money
in unit trusts, and if so, in what
proportion?
If you can, you should put your EPF
money into unit trusts. The type of
unit trusts would depend on your
risk profile and when you need the
money. Generally, the younger you
are, the higher proportion of equity
investments you can have. Even if you
retire at 55, you still have 20 or 30
years ahead of you, so there is still a
small portion of funds you can use to
ride on the higher growth potential
of equities. “
~source personal money mac 2002~

Monday, September 12, 2011

HARI YG MALANG...

boleh ke kata malang..ermmm tukar sket..hari yg kurang bernasib baik ...
sabtu baru ni nak pegi open house ..sanggup tu nak meredah bkt jelutong smpai sg buloh  huhu..tak per la..org dah menjemput kan..pastu aku dok igt org yg sanggup pegi kenduri aku kat kedah tu ..ada yg tak sempat aku pegi masa derang kenduri....so time ni lah nak memberi lawatan balas ..

al kisah nya..baju raya kan dah la 2 lai ja..pastu dok arrange la nak pakai yg mana..merdekaraya opis lagik..dept lagik..oh pening ..baju sket ..

pastu last2 pilih baju sari ..huhuh dah ler beli mahai..mahai la bg aku..lebih seratus ..dah tu suka lak tu corak sari tu ..baju kurung pahang..selesa dan ringan jer kain ..tu org kata jgn syg2 sgt...tengah aku dok iron2  tu uhuhuhuuhhu....nangesss! ntah cam mana aku terpusing suhu ter panasssss ..pastu........sambung lah sendiri ...uhuhuhuhuhuhuhuhuuuh nanges tak berlagu
baru pakai 2 kali ...

aku nak cuba antar kedai jahit tu leh alter ke tak ..ada kain lebih sket..harap2 dia mau amik buat..

ok dah lepas kes baju terbakar....pegi beraya sselamat lah smpai bkt jelutong..org tak da gps..terlepas exit itu ini biasa la tu ..first time masuk area rumah org kaya2..mmg besar2 lawa betui la umah..nak amik gambar pon tak sanggup..sat gi org kata jakun hehehehe

lepas bukit jelutong menuju ke puncak perdana....selamat sampai..pastu nak balik pegi ke sg buloh...ha masa ni lah punca nya...exit puncak perdana..aku suruh amik hala kuala selangor..pastuuuuuuuuuuu...
ha kauuu sket lagik nak sampai tangjung karang..aku leh leka sbb dok baca buku..pastu dok rasa lamaanya nk sampaii umah kak aku ni..padahal dekat jer ..sebelum ni penah ikut jalan lama  dari puncak alam..kejap ja sampai..ni sampai sejam le bih tak tiba2...sesat barat rupanya!pusing2 jumpa jalan tu jugak..pening..pastu tanya orang ..selamat la jugak tiba ...tapi berapa kali u-turn lah...mcm ada setan tutup mata jer

tu jer la kisah hari yg tak berapa baik!hhuhu

Friday, September 9, 2011

sebelum beli peti ais/aircond ...baca ni ENERGY EFICIENT REBATES ..

sebelum ni aku tak paham masa asben forward link ni  http://www.saveenergy.gov.my ..dah masa tu website down tak leh masuk..langsung malas nak amik tau...

pastu harini dapat artikel dari 1million dollar blog ..rasa nak share benda ni ..sbb ada kawan baru dapat kunci rumah..mungkin dia nak beli aircond peti ais barru kan...so..kepada sesapa yg nak beli peti ais dan aircond..pilih yg ada logo Energy Eficient ..nnt boleh claim rebate rm200 utk peti ais...acond rm100 ..nak baca detail syarat2 leh baca kat web saveenergy  dan juga blog 1 million dollar

aku copy sket dr blog milliondollar tu

"As highlighted earlier regarding SAVE programme, consumers will be able to redeem up to RM200 for newly purchase five-star energy efficient Appliance.



For the time being, end user can redeem rebate for refrigerator & air conditional. For business rebate is available for newly purchase chillers.
To obtain the rebate vouchers, you can visit the nearest TNB/SESCO/ SESB Service Centres.







There are currently 12 brands participating in the rebate program. The brands are Acson, Electrolux, Fujitsu, Haier, Hitachi, LG, Mitsubishi, Panasonic, Samsung, Sharp, Toshiba & York.






This program is spearheaded by the Ministry of Energy, Green Technology and Water (KeTTHA).

The rebate program started on July 7, 2011 and will end until all rebates are taken at the end of 2011. Rebates will be awarded on a first-come, first-served basis to qualified domestic consumers."

Thursday, September 8, 2011

BERAYA DALAM KRISIS ….

cuba update dalam satu entri saja....nak buat ber part2 pon tak sanggup..sbb beraya dalam tensen
bukan tensen ngn laki ..tensen ngn masalah air yg tak sudah2...tiap kali tiba raya...
tapi kali ni lagik teruk...selalu siang tak de ..malam ada leh tadah masuk tangki ...ini siang malam tak dak
mmg tensen sgt2!ngn balik bercuti...baju berbakul tak basuh..mandi kena catu sehari sekali

ngn nak masak2 utk raya ..nak basuh pinggan mangkuk..seriussss seksa sangat2!!!sket2 lagik nak call karam sing walia suruh mai bukit raya hihihiihihih

jadi mukaddimah sudah menceritakan segala2 nya..
raya kami sederhana saja..adik beradik pon tak ramai..pecah2 la..sorang balik mentua..sorang balik sini..
aku raya pon 3 buah rumah saja ...jimat tak mau peluh keluar banyak hahahah

lain2 nya berehat kat rumah... raya=cuti ,tengok wayang ..

balik kampung kali ni tak jem sgt..tak mencabar lak rasa :P
kami balik ke kedah hari sabtu..berjalan lancar ..jem ler skett kat perak ..
balik ke melaka hari jumaat..pon tak jem...dari melaka ke seremban hari ahad..langsung tak jem..aihhh pelik cam tak raya pulak..

baju raya aku pon 2 pasang ja ..so nnt ulang tayang pakai yg sama..recycle jer baju2 yg mana ada nanti..nak membeli pon tak sempat ....kain siap..baju tak dak ..malas nak gi cari ..

layankan gambar yg ada jer..susun atur terabur sket..
P1240669
leh lak salam senyum2 ek..hehehe ampunkan dosa dinda ya kanda ..rasa cam tak da dosa jer :) ..kan kite hari2 salam kira maaf hari2 la kan
asben aku ni malu sket ..nak peluk2 depan mak ayah aku..aku belasah gak..padan muka dia hahahaha
duit raya belum kasi lagik niiiihhh aihhh..buat2 delay nampak :P




P1240663
yang muda tidak lupa ..apa yg dimohon maaf nya tak tau lah

P1240657

P1240653
mak melaram raya kali ni....anak bongsu dia baru dapat gaji  ..sponsor dari atas sampai bawah

P1240667
aisya ngn bapak
P1240646
cebek..org amik gambar tak ajak dia

P1240664
ececece...selamat hari raya bapak..ni ucapan dia salam ngn sapa2 pon...



P1240658
bakal inspektor ...dok suruh aku cari calon kat dia...sapa2 yg single leh mohon yer :)
P1240679
banyak ni jer la yg ada hari tu ...abang balik dah tengahari

P1240645
cobaan aiman mengulum senyum mcm mama
P1240649
mak ngn ayah aku

P1240673
kami pulak ...kali ni tak sempat gi studio amik gambar...petang jer aisya dah muntah2 abih kena baju aku baju dia...so bertukar lah baju..tengoklah kalau rajin amik gambar kat seremban..kalauuuuuu rajin

P1240647
lagik
P1240674
tahun ni dpt extra ..paksu dah ada gaji ..
P1240671
baju yg manik ku jahit sendiri...cuba tengok..cam balung ayam tak kerongsang kat dagu aku tu hehehehhehe belasah!

P1240676

sekeluarga
P1240648

ok dah tamat...
pastu kite gi makan! aku masak lodeh ..nasi impit....abihhh lodeh aku heheheheh

Monday, September 5, 2011

GOMAK SUNGGUH!

P1240648
letak sekeping dulu lah...aku tekejut tgk muka gomak sgt...ni mesti flash kamera ni hahahahhah...
kat luar aku tengok biasa ja tak dak la mcm tepung mcm ni adoiiii.....

hari raya kami penuh dugaan...sket lagik nak masuk aduan rakyat....!
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin