kos wiring | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, October 22, 2008

kos wiring

ok..ni aku tepek sbg rujukan...panduan ..guideline utk kawan2 yg nak masuk rumah kelak..
leh la bajet2 yer..compare2 rege..
aku tak tau la rege aku ni mahai ke murah..sbb aku tak cari kontraktor lain..
aku just compare rege dgn market price ....kira cam ikut standard yg aku tau jer

ada satu forumer kata..kos aku ni leh jimat lagi..sbb concealed tak byk..tp aku tgk cam teruk jugak derang wat keje..3 org pekerja dok wat tu..
install lampu pon hampir 5 jam baru siap..tu 2 org wat keje tu..
ermm ntah la..maybe kena ikut jarak betul2 kot yg tebuk tu brp..aku malas lak nk kira detail2 gitu..sbb cina tu pon tak kira sgt masa aku tmbh poin soket tu..aku mula tu minta 6 jer poin..bila dia dtg wat keje ..aku tmbh lagi 2 poin..tp dia tak caj la katanya yg tu

kalo rajin tawar menawar bole la kot dpt murah lagi

so ni kosnya..secara amnya..wiring utk lampu /kipas..kalo surface =rm40 satu poin,concealed rm80
utk soket 13A tak sure lak surface brp..tp kalo concealed =rm100 lebih ..ni tarik dari DB..bukan looping yer
biasanya kalo surface half price la kot..

so total poin aku tambah
1. 1 poin lampu
2. 5 poin kipas skali ngn hook
3. 8 plug 13A (7 dapur 1 kat yard)
4. 2 lampu pagar = rm300 (underground cable)
5. door bell =rm100 (underground)
6. 1 poin water heaer (tkt atas) =rm250
7. 1 poin a/c 1HP (tkt atas) =rm250

JUMLAH SEMUA=RM1800

utk installation lampu ..cina tu pukul rata satu lampu rm10..tak kira lampu jenis apa
sstgh org amik upah ikut jenis lampu..kalo kalimantang tu biasa rm5 -rm6 gitu jer kot..kalo susah sket nk pasang..rm15


utk kipas upah org kedai pasang..rm20 ..market price..rm25 satu unit
ada jugak kedai yg amik rm30-35 ..ada baca kat forum yg ni

4 comments:

Faina Arisya said...

mahal jugak kan kos wiring.. dah berapa ana habis untuk rumah setakat ni..

Faina Arisya said...

lupa laks nak tanya.. nape ana tambah sampai 5 point kipas ngan door bell?? pemaju tak supply ke?

kirana said...

kak faina,
aa dev tak sediakan..kedekut!ada ke bg poin kipas utk living n master jer..abih bilik2 lain nk bior panas..huuuhu..acond poin tak bagi..teruk tul..

door bell mmg tak kasi..rasanya door bell tu bukan benda wajib ..thats why derang tak letak kot

Fiena said...

cupp ana...
wah lawanya umah br hang..
brapa kos wat plaster siling tu? dia kira kaki ke cemana ek

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin