KENAPA cekodok aku KERAS? | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, March 23, 2009

KENAPA cekodok aku KERAS?

aku ni jenuh muskil nasib baik tak migrain dok pikir kenapa laaaaa cekodok aku tak lembut luar dalam..
cekodok aku ni ..rangup di luar..dlm lembut la..tak da la keras smpai leh baling dinding
kira mcm keropok lekor..nugget..gitu la jadinya..kat luar cam garing2..kat dlm lembut

APA PUNCA EK ?
ni kali ketiga (hihihi baru 3 kali aku wat...) jadi gini..
kali ketiga cuba bancuh tepung lembik sket..sama gak jadi..

adakah kerana saya mencampurkan ngn air panas?
sbb sy bancuh garam ngn air panas..

guna tepung gandum shj..
adakan kena campur tepung lain?







tp saya suka cekodok gini..asben lak tak suka..hahah kan kami ni 2 jiwa 2 hati..selalu jer kontra ekkekeke

tp keras2 pon abih jugak la...dah lapar kan..mkn jer laaaa

ada petua ka nk bg lembut?nk tny mak n mak mentua cam malu lak..wat cekodok pon tak reti kaaaa???
haiihhhh ..sy ni dlm proses nk belajar masak2

14 comments:

PuteriSatu said...

memangla na...klu bancuh ngan air panas memang jadi cenggitu...klu nak lembut di luar....lembut di dalam..bancuh ngan air biasa je....janji taruk telur...confirm lembut di luar..dan lembut di dalam...cheh..sekian (cam pandai benor)

okinokiyo said...

aku nye recipe yg kira mcm semua suka campur air panas sket.tpi ko jgn letak semua air panass..ko letak sket jek.lain2 tu air biasa jek.tak sejuk tak suam.kalau semua air panas keras berdentum :p

shaifulsafar said...

hehehe... yup betul...

letak telur + bancuh dgn air sejuk....

uh...sedapnya kalau cecah ngan sambal tumis udang...wahahaha...

genny da bomb said...

aku nye cara..seperti semua diatas..ikut mood nk buat cemana..hehehe..keras tu mebi terlebih tepung kot..kalo terkurang tepung berminyak plak..so pandai2 la hang agak hihihihii..serupa takyah gitau kan wakakakkaa..jangan marah ana hehe

kirana said...

oooo letak telur jugak ek..hihi baru ku tau..

ok nnt cuba lagik cara2 yg uols bgtau tu

aduhhh cekodok pon tak lepas..cmner la aku nk wat kueh canggih2 ni

NaZa said...

aku wat gak semalam jemput2. letak telur gak..

小竹丫 said...

delicious!

k.imah said...

biase letak telur nk bg gebu..tp setengah org kureng suke cz hanyir skit..ni mak k.imah biase buat gaul guna air panas skit nk bg gebu cekodok tu..teknik die nnt kena tannye..hehehe..dok dgn mak tau mkn aje..heheheh...

rynas said...

ana bancuh ngan air panas sikit pastu campur air sejuk. letak telur mmg confirm lembut. kalau ngan air sejuk jer tak berapa lembut sgt...

kirana said...

naza,
menjadi ke ko wat ? :P soklan tak puas hati ni

k.imah,
ha tny cepat..nnt bgtau cmner..
k.imah kena belajar gak..kang nk pindah umah nnt hehehhe sapa nk masak

rynas,
jadi formulanya ..telur la yer

Nazihah Adli said...

hai.
kalau nak rasa lebih berlemak try la letak susu. fresh milk atau susu tepung k... sedapppp sgt.. try la.. tp telur tu sgtla wajib k... ikan bilis byk2 dgn bwg merah...

lady zaini said...

hmm..sy pun buat jugak semua kt atas, ikut mood jugak :D hehe,
-bancuh ngan air suam, atau
-guna telur (plg senang)

sajer nk tambah,
pembantu sy buat cucur dengan bancuh yis (air suam + gula sikit + yis, n tunggu kembang), best juga. tukar2 selera.

pastu ada makcik tua pesan, tepung gandum yg best utk buat kek dan cucur ialah tepung gandum cap sauh biru.. tak ler lembik sgt.

kirana said...

nazihah,
thanks for the tips..akan dicuba nnt

doctor,
uish tepung pon ada best tka best ek..igt sama jer..nnt nk tgk saya beli brand apa..rasahnya cam sauh tu jer

PerantauSepi1306 said...

banyak tips yg diberi nampak..

yg pasti, akak selalu buat cekodok sonang yo.. buh tepung, buh ayaq sejuk biasa je... paih tu kacau2 sampai sebati dan bila angakat tepung tu kira agak senang jugak la nak meleleh... tak la likat sangat dan tak la cair cam batter tuh.. dan bila goreng insyallah lembut dalam dan luaq ;D

yep tepung gandum kalo nak sedap wat cucuq beli hat tepung cap sauh tu.. paih tu kalo guna yg bakers choice pun best gak..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin