February 2009 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, February 27, 2009

saja suka-suka

entry ringan

aiman jadi katak

dia suruh letak dia dlm ni..pastu dia suh amik gambo


pastu dia lompat2....mcm katak
bila aku dah penat nk angkat dia masuk..aku ajar dia masuk sdiri..
baringkan bakul tu..masuk kaki dulu..pastu pandai2 la adjust bg leh diri

gelak besar ko..masa wat pangai pon besar jugak karenah nya

masa ni ..dia main kentut2..dia wat bunyi kentut kat perut aku
kalo slalu gelak gini syiok la aku..tak tensen..
Gambar2 bwh ni..bapak dia yg kerjakan..suka nau wat pelik2 kat anak dia
bai aiman..
ustazah aiman tersipu malu
auwwww menjeling uuuu
amacam mama..sapa lagi cun.?

itik aiman


mcm kepala itik kan..hihi aku lak suka tgk..

aiman ..besar nnt jgn wat gini tau.............!jadi teruna sejati yerrrrrrrr

1st born

Here you go mommies - a different kind of survey for a change - it's all about your first born! Just copy and paste it in a new note for yourself! Let's see how much you remember!

1. WAS YOUR FIRST PREGNANCY PLANNED?
tak plan

2. WERE YOU MARRIED AT THE TIME?
ya

3. WHAT WERE YOUR REACTIONS?
happy + takut

4. HOW OLD WERE YOU?
26

5. HOW DID YOU FIND OUT YOU WERE PREGNANT?
asik nk wee wee jer..pastu housemate aku suruh test.. (dulu aku dok ngn org bujang)..tp aku tgu period lewat 2 mgu baru test

6. WHO DID YOU TELL FIRST?
housemate..kak ain and zack ,pastu baru call asben

7. DID YOU WANT TO FIND OUT THE SEX?
mesti...aku kan gelojoh tak sabar2 hehe


ni masa 8 bulan..masa dulu besar perut aku .. (gambar bersama niza..kenangan dolu2)

8. DUE DATE?
31 Dec 2006

9. DID YOU HAVE MORNING SICKNESS?
sket2 jer..

10. WHAT DID YOU CRAVE?
tak igt..tak da kot

11. WHO/WHAT IRRITATED YOU THE MOST?
hihi masa ni...ex-boss aku ler.

12. WHAT WAS YOUR FIRST CHILD'S SEX?
baby XY

13. DID YOU WISH YOU HAD THE OPPOSITE SEX OF WHAT YOU WERE GETTING?
tak..janji anak sehat..tp sonok jugak anak sulung anak lelaki

14. HOW MANY POUNDS DID YOU GAIN THROUGHOUT THE PREGNANCY?
14kg

15. DID YOU HAVE A BABY SHOWER?
takda aihhhh

16. WAS IT A SURPRISE OR DID YOU KNOW?
tak berkaitan

17. DID YOU HAVE ANY COMPLICATIONS DURING YOUR PREGNANCY?
tak da..seme ok..maybe sbb dok berjauhan..ada la kesenangan sket Allah bagi

18. WHERE DID YOU GIVE BIRTH?
Hospital Pakar Annur Bangi

19. HOW MANY HOURS WERE YOU IN LABOR?
3 hours in labor room,2 hours in OT

20. WHO DROVE YOU TO THE HOSPITAL?
bapak kepada anak yg kukandung

21. WHO WATCHED YOU GIVE BIRTH?
doctor nurse

22. WAS IT NATURAL OR C-SECTION?
laluan istimewa..ikut tingkap atas

23. DID YOU TAKE MEDICINE TO EASE THE PAIN?

epidural..aku kan takut sakit..dan tak tahan sakit

24. HOW MUCH DID YOUR CHILD WEIGH?
3.5kg

25. WHEN WAS YOUR CHILD ACTUALLY BORN?
24 Dec 2006

26. WHAT DID YOU NAME HIM/HER?

Putra Muhammad Aiman

27. HOW OLD IS YOUR FIRST BORN TODAY?
2 tahun 2 bulan



ni gambar mkn2 raya 2006

skrg ni..2 dari kiri..tgh sarat menanti hari,seblh kanan pon tgh sarat ..sblh kiri pon tgh sarat 7 bulan

cik tudung kuning ngn cik tudung merun..bila nak saratkan diri??



Geni..hang kena bg upah kat aku sbb jwb tag hang hihihiihi..susah aku nk mjwab tag .tp ni senang tak yah pikir2..so aku pon jwb la supaya blog ber-update

Thursday, February 26, 2009

Aisya di usia 2 Bulan

aisya sudah 2 bulan lebih..


Perkembangan fizikal masa 2 bulan gi cucuk:
Berat : 5.2kg (naik 600gm)
Tinggi : 54cm lbh krg...
ukur lilit kepala : 32cm
Kebolehan : senyum ,ckp bahasa baby aaaaa aaaaa,nanges bila org takda




skrg ni aku suka tgk dia masa nk mula nanges..mulut tu cebikkkkk ..suka!ni masa tgh nanges giler smpai air mata kuar..air hingus jer tak kuar hiks



otw nk gi cucuk..



keje tido jer kan baby....




topi tu nk cover kepala botaknya..huhu lambat tul rambut nk panjang..tak sabar nk tocangkan

c

close up sket..nk iras2 aiman..ada gambar aiman cmni jugak..malas nk carik

masa ni tgh agah2 main ngn dia


sib baik ada dua..abg pon nk dienjut sama
muka tido dlm ketidakpuas hati...tu nk conquer tmpt adik dia lak

adik kena la mama pangku...tp adik mmg suka org ribakan dia..
kejap jer letak..terlelap la mata
tak sabar nk pakaikan baju2 yg org hadiahkan..cute2 bangat

Cerita gambar

tadi masa transfer gambar ..aku tgk ada 2 kpg gambo ni...asben amik smlm..
apa motip dia amik pon aku tatau..so sebelum nk wat entry aisya..
aku nk wat entry merapu dulu..


ha amik ko..ampaian pon nk masuk blog gak..belasah jer la..
yg aku nk cete..skrg ni kan hujan jer hari2..kain baju ni tak kering..mula sidai ari ahad
smpai smlm tak kering..bkn basah sgt..cuma tak best nk angkat..sbb bile pegang tu cam rasa lembab..yer la hujan kan petang2..

so smlm aku heret ni masuk dlm umah..bukak kipas..bg kena angin..so pagi tadi pegang dah kering..tu nampak dlm bakul merah baju yg dh dibasuh tak sempat disidai..dan ada lagi baju yg nk kena basuh lagik..huwaaaaaaaaaaaaaa

besnya kalo ada dryer..pastu ada mesin lipat baju!


ni cerita susu pulak..yg kiri tu aiman..yg kanan tu aisya..saja la utk aisya guna S26..aiman dulu bg mamex gold smpai setahun..
smlm bbsitter bgtau.."susu dia dah abih"
aku tak perasan "dia" tu dimaksudkan ke aiman..
so pagi ni aku bwk la susu aisya..padahal asben dah letak dlm plastik 2susu tu..aku kuarkan yg aiman..bwk yg aisya..
bila sampai jer..kak chom kata...laaaa ko bwk susu adik ek..susu aiman la yg habis...
alamak!
hmmmm dah jadi minah clumsy la pulak


cerita upah pengasuh
aku tak tny pon brp upah utk 2 org skrg ni kan
aku wat anggapan rm250 sorang la cam biasa
smlm aku terus jer bagi rm500
pastu bila smpai umah..k.chom call

"naaa nape ko bg byk sgt ni..2 org rm450 dah la ..akak dah ckp ngn abg..nk amik byk tu jer..
lagi pulak bulan ni..ko anto aisya separuh jer"
"tak pe la kak..amik jer la..nnt bulan dpn kira lain.."
"nnt akak pulangkan balik"
"eh tak yah lah..kira duit mkn aiman laa.."
"ko jgn nk sebut2 mkn aiman..akak tak kira la"

tu la..pengasuh aiman...




ni lak gambar fresh dari oven..hihi..snap ngn camera notebook jer..blurr sket
pagi ni aku pakai tudung fareeda ..dah lama beli online..sblm bersalin lagik..ni baru nk pakai..
aku jeles la tgk k.imah n kak tuuuuut sebelah meja aku ni..asyik tukar2 tudung...lawa2 lak tu..menjeles aku tgk!aku takut aku terpengaruh ngn depa ni jer...oh tidak..biar la 3 lai ja tudung awning aku

muka agak sembab sebab smlm kul 2 baru dpt tido..kul 6 dh bgn..4 jam jer..mana cukop

Tuesday, February 24, 2009

tukang urut

utk menjawab soklan syahnana kat chat box tu .. dan mungkin ada jugak yg lain dok mencari jugak ker..
ni saye sertakan no telefon makcik mun ..utk urutan lepas bersalin

016 3791150

saya tak penah try lagik berurut ngn dia..tak tau la best ke idak yerr
mak cik mun ni umor 66 tp nampak muda..cam 50-an ..nampak kuat lagik badannya..tgk gambar kat majlis kesyukuran tu..sebaya mak mentua saye rasanya

nnt bila saye berurut saye tny petua dia
tp yg dia pesan aritu masa sempat berbual tu..dia pesan ..
makan la apa2 jamu/ubat pon ..menten..jgn tak amik apa2 langsung

aku menangis

apabila aku keseorangan di rumah menjaga anak2...

semalam mlm kedua aku menangis ..huuhu
aku mmg cepat kluar air mata..better aku nangis lepaskan tekanan dari aku mendera anak kan

memang mencabar menjaga anak2 kecil..
-apabila sorang masih menagih kasih sayang
dan sorang lagi memerlukan perhatian

-apabila sorang membuang..begitu jugak yg sorang lagik

-apabila sorang menangis..dan jugak sorang lagi menangis

-apabila yg kecik nak tido..yg besar buat kacau

-apabila yg kecik nk menyusu..yg besar nak diribakan

-apabila pagi2 nk siap gi keja..dua2 jaga ..sorang nk susu..sorang nak gula2..

disaat aku menangis tu..aku teringat la kat akak aku yg menjaga kembar ..lagi la mencabar kan
mak2 kite dulu mmg sabar la..ni aku compare zaman skrg

apabila aku rasa letih..aku teringat kak aku..dia lagi la letih

aku bukan nak merungut cuma nk melepaskan rasa..

di saat ini jugak aku tak leh bygkan camner ibu tunggal jaga anak2..tambahan anak kecil

**why aku jaga srg2..suami aku standby..so stay kat quarters smpai 12mlm..kang kalo balik sban ..nak kena patah balik pulak kalo ada breakdown ..

** nak wat entry aisya 2 bulan..lom transfer gambar lagik

Monday, February 23, 2009

Cikgu dan baju kurung

petang2 ni saja la nk merapu sket ..
nak ilangkan ngntuk
aku bila ngadap pc nk wat keje..mula la sakit kepala


baru2 ni aku gi salon nk potong rambut..
pastu sambil2 potong tu..borak2 la sket

*****situasi di salon**************
"u dah anak ker?
"dah..anak 2..ni baru abih pantang:
"yer ker..tak macam ada anak.. " (hiks..statement yg mengembangkan idung aku hihii)

"u..cikgu ker?''
"tak .." (aku tak bgtau pon keje apa..)


*******situasi di kedai tudung**********
sambil pilih2 tudung

"keje apa?cikgu ka? "
"tak lah"


tokei kitchen kabinet tu pulak..langsung tak tanya..terus panggey aku cikgu


****************************************************

ada lagi la..makcik2 yg dok kata aku cikgu
meh aku nk tny...ada muka cikgu ka aku ni?
ke sbb aku pakai baju kurung=cikgu?

aku pakai bj kurung masa gi salon n pilih tudung tu sbb nk berpura2 gi kerja..kalo idak..aiman mau ikut sama aku

tp masa gi jmpa tokei kc tu..tak pakai bj kurung pon..terus dpt gelaran cikgu.
dan aku pon tak menafikan hihi.sonok gak..org panggey cikgu :P

penah jugak aku apply kpli ..tp tak dapat..mmg tak leh jadi cikgu lah
lepas tu malas lagi nk apply ..
tp aku rasa ..kalo aku jd cikgu..aku cikgu yg garang kot hihihhi..kesabaran aku sgt minimum
agaknya tu lah hikmah tak dpt kot


SELAMAT TENGAHARI CIKGUUUUUUU...
dah gi wat keje!

skin food

semua brg2 mekap n skincare aku dah habis licin..spjg dlm pantang mmg tak pakai apa la
so pas pantang aku meronda mencari brg2..

so nk cari produk alternatif US ..aku cuba2 masuk outlet skinfood ni.
try itu ini..tny itu ini..
maka terbeli lah aku kat situ

produk ni dari KOREA..dan dari bahan2 semula jadi..
bahan kimia hanya sedikit sahaja..mostly 95% semulajadi

SA tu suh amik skincare lain..tp aku nk try yg ni dulu
yg tu mahai la wehh...aku amik sket2 dulu la
nnt2 beli lagi..dia bg sample utk try dulu


dari kiri,,cleanser honey black tea ..utk dry skin ,bb cream no 2 ,lisptick
harga aku kira berpatutan sbb bb cream tu leh thn lama..8 bulan SA tu bgtau
cleanser tu ...gel pekat..so guna sket jer.. 4 bulan gitu la kot tahannya

harga cleaser =rm5+
bb cream =rm7+ ada 3 function..anti aging,whitening n sunblock
lisptick =rm28 ...best giler..melembabkan bibir mcm pakai lipbalm..serius...aku suka..pas ni aku nk gi carik color lain plak

setakat skrg aku puas hati la ngn brg2 aku beli ni..mmg best..bb cream best..bau pon aku suka,taknak pakai bedak pon tak pe..tapi aku tak puas .,,kena sapu jugak bedak

cleanser pulak tak keringkan muka..sbb ada madu kan..so melembabkan la
cuma lipstik satu jer aku tak brp suka color..dlm kedai npk cam lawa..tp kat umah cam terang sgt..


beli rm180 dpt hadiah beg ni..best jugak..ada 2 compartment gini..so sistematik sket nk asingkan skincare n makeup



model memakai code 603 ..ala2 neutral nk brown sket




code 655 ..yg agak terang..aku pakai kat umah jer la..atau pakai waktu mlm

owh gambar ni agak blur..so sila tmbah color terang sket bila mata anda melihat :P


lipstik ni bukan long lasting..bila mkn ilang la..tp tak bahaya..sbb dari tumbuhan
tp skalik lagik nk ulang..mmg lembab bibir youuuuuu..cuma tak shining cam maybelline la..kalo nk shine2..tmbh lipgloss la..

sekian laporan saye :)

Saturday, February 21, 2009

Coba2 tudung awning

owh saye sgt ketinggalan ngn tudung ni hihi
bukan apa...saya takut tak sesuai dgn muka..tu yg baru nk cuba pakai
try beli 2 ajer dulu..pas abih pantang tu kuar jalan2 jamu mata..

owh jgn sebut tudung ekin..aku tak suka...uwaaaaaaaa...nape tak suka..
sbb berkaitan ngn mawi...owh nape tak suka mawi...biarlah rahsiaaaa..
sapa2 yg suka mawi jgn marah aku lak sbb aku tak suka ..



asben kata mcm ustazah ..hiks


aku lak rasa cam wanita solehah sgt jer
aku amik kelabu ..sbb leh masuk mana2 baju ..
tak kisah la..aku nk repeat sepuluh kali pakai pon



tapi best la ..org dtg terus saruk jer..tk yah nk kelepet2 tudung..
tudung ni murah jer...aku beli kat booth kat giant senawang

Friday, February 20, 2009

Majlis kesyukuran 15 Feb 2009

***warning :entry panjang dan bergambar ..
cerita sudah basi..tp takpe utk kenangan putri nnt..

mari tgk gambar jer la ek..maaf jugak kalo ada gambar kwn2 yg tak sempat diambil
maklum la..tak hire profesional photographer..sdiri2 jer amik

alhamdulillah..majlis berjalan lancar...spt dirancang..

majlis dimulakan dgn bacaan yassin ..(bg umah sejuuuk sket ewahhh )

para hadirin ..jemputan org surau VH..kwn2..sedara mara

kembar akak aku..bersama pengasuh aiman
selepas bacaan yassin..majlis cukur jambul bermula..diiringi selawat nabi
saye tak tau sgt adat2 cukur jambul ni...

jiran umah blkg..

org surau kot ni..




abg ipar

mak mentua aku



kakak asben yg sulong
tak letak gambar semua org lah..kang penat korang nk tgk

selawat nabi bergema
biras ,adik ipar dan jiran depan umah aku
Antara TETAMU2
mak dan adik ipar
kwn asben
kiri skali kak chom,mak cik mun..ex boss asben
mak cik mun ni jiran blkg umah..aku baru tau dia boleh urut org lepas bersalin
pasni nk gi try berurut ngn dia pulak ..

org2 surau dan jiran2
menjamu selera





pn ilyana dan suami dan anak2

ila dan asko dan zahran


kak aku n abg ipar dan anak2 buah asben



biras2

geng opis aku

penuh khemah kat luar..mkn kat dlm la yer..amik khemah satu jer..hihi

kwn asben
kak ni n abg pozi dan si kembar ..kembar nya takde lak
rofei (opismate)dan isteri..
k.imah n kak tuuuuuuttt..nama dirahsiakan :P

kak sue n bie



sedara2 asben

PUTRI AISYA
tido jer diaaaaa...
proses mencukur rambutnya
aiman dan hadiah2 utk aisya

aisya dah botak!
DISEBALIK TABIR


last minit mengikat daun pandan ni..
mulanya mak kata..pas org potong jambul..kasi daun ni kat tapak tgn
kami ni cam pelik la..pas kasi tu ..org yg terima nk wat apa kan
so asben ig carik kain kat casamoda..sib baik dekat ..hihi
kul 10 lebih gitu dok ngikat

keje2 ngisi gula2 ni..aku n asben yg buat..buat tgh mlm time aiman tido...


antara makanan
menu :-
nasi putih
ayam goreng
sambal tumis udang
sayur lemak nangka
ulam2
ikan masin
buah
air
kueh mueh pemberian jiran2..dan mak mentua tempah
TUAN RUMAH
aku ngn putri yg ketidoran jer

aiman yg malu2 konon



kami bertiga jer..aiman ntah ke mana pegi nya


tu jer la.malas nk tulih panjang2..sbb cete dah basi
terima kasih skalik lagi kpd tetamu yg hadir
yg tak dpt dtg..nk wat camner kan..tak der rezki kite berjumpaan
ni kali pertama handle majlis..kalo ada kekurangan ..minta maaf yerrr
hampir 70% asben yg uruskan..catering..khemah..jemputan..
SEKIAN
Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin