DECEMBER BABY LAGI :) | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, February 27, 2014

DECEMBER BABY LAGI :)

Assalamualaikum ....
Bersua kembali kite setelah beberapa bulan tak update blog :)
Saya nak simpan kenangan bersalin kan ahli baru keluarga kami yang ketiga ..atau mungkin yang terakhir kot :P

Due date saya awal Jan 2014...berharap dapat la  bersalin awal tahun pulak..tapi baby nak jugak keluar awal nak sama dgn abang dan kakak nya....akhirnya bulan disember jugak ketiga2 anak saya

alkisah nya ...

23 DEC 2013
-weekly checkup ...masa ni dah 38 minggu..sekali doktor kata nak buat VE...adoii saya bab check gini yang seriau...dan2 tu darah terus naik..hehehe doktor amik BP ..eh napa tinggi ni..penat jalan kot tadi..padahal dia tak tau saya gabra nak kena VE ni
doktor check dah bukak jalan 2cm ..auww
masa tu tak sempat nak bagitau doktor yang saya memang plan nak ambil epidural..saya ni penakut kdua2 anak terdahulu pon epidural :) .

24 DEC 2013
-sakit pinggang sikit2...sengal2 gitu saja...kejap sakit kejap tak..bila baring rehat kejap hilang..ada blood stain jugak ..tapi rasa tu macam kesan VE ..so tak pegi hospital lagi.Hari ni birthday aiman..saya bawak dia dan aisya pegi tengok wayang hehe..bertiga ja..asben keja....sarat2 pon gagah jugak berjalan nak entertain anak punya pasal..

25 DEC 2013
-pagi tu rasa cam biasa sakit2 pinggang tu...lepas tu pukul 12 dah turun tanda...mucus with blood...mandi2 siap barang anak2 nak hantar rumah kak chom....kemas beg nak pegi hospital..takut pulak nak tunggu kang malam2 buta sakit nak bersalin nak kena pegi spital..baik saya ready awal2 kat sana

-pukul 430 ..sampai kpj ..terus masuk LR ..doctor check bukaan 4cm..tapi tak sakit langsung time ni..sakit doktor seluk2 tu la ..doktor nak pecah kan ketuban pon tak dapat sebab saya mengepit2 paha hahhaha
bagitau doktor nak amik epidural so doktor kata pecahkan ketuban lepas epi lah ..anak ke3 tu yang tak sakit sangat kot walau dah bukak 4cm ..tapi nak gak amik epi

-530 -pakar bius datang nak bagi epidural ..doktor explain mcm biasa..pastu saya bagitau kurangkan dos sebab nak jugak rasa sikit2..
-dinner ..masa ni makan pon dah ketaq2 tangan ..menggigil kesejukan sbb epidural tu..dan jugak ketaq nak bersalin...doktor kata dalam pukul 9 ke 10 gitu bersalin..asben pon balik rumah dulu mandi solat bagai ..

-7 ptg ..nurse datang tengok dah nampak rambut baby ....tapi saya rilek tak rasa nak meneran la sebab epidural kan..nurse panggil doktor..doktor tanya tak rasa lagi ker..saya geleng..so doktor kata dia pergi sambut baby lain dulu :) ..
-7.50 ptg ..asben pon sampai...doktor nurse tengah prepare barang2 dah untuk bersalin ..
-8 ptg -bermula lah proses push ..tarik nafas .....pushhhhh hehehe..tapi saya push tak kuat sebab epidural kan ..tak rasa menggesa sangat utk meneran tu ...letih la jugak...siap rehat minum air zamzam dulu...pastu sambung push..dekat setengah jam tak larat jugak..akhirnya doktor kena vakum :( ..sebab takut lama2 nanti baby lemas pulak kat bawah tu...
 kira2 jam 8.26 ..uweeekkkk..Allahuakbar Allahuakbar...!doktor dah azan ...legaaaa syukur dah selamat ..
terus baby diletakkan atas dada untuk skin to skin contact ...satu jam diberi untuk bonding ngn baby..bagi nyusu..lepastu baru nurse ambil gi bersihkan dan timbang baby...3.26kg baby mama ..kecik sket dari abang kakak nya

tu jer pengalaman bersalin dengan epidural...nak buat macam mana..saya ni penakut ..epi pon epi lah janji saya tak fobia nak bersalin lagi ...doktor bagitau kesan epi ni mungkin sakit pinggang...alhamdulillah setakat sekarang belum saya merasa sakit pinggang lagi sejak bersalin aiman dulu ..hampir 8 thn lah ..

 
putra muhammad aryan ,25 december 2013 ..3.26 kg

asyik la membelek adik derang....


hari ke 8 aryan kena masuk wad..kena kuning yang agak tinggi..bacaan bilirubin 272 ..2 malam di wad..



saya dah botak!
ni dah 2 bulan...berat 5.7kg dah ...


Aryan kali ni dihantar ke taska ..yang penting taska tu mesti berdaftar JKM ..saya tengok bersih dan pengasuh2 kat situ pon nampak meyakinkan....yang jaga aryan ni pon bahasakan dia nenek  ..baby pon tak ramai..3 orang baby bawah setahun..semoga aryan selamat kat sana ...masa hari pertama ambil dia tu mcm merajuk jer...tido jer tak nak main2 pon..hari kedua dan ketiga dah nampak happy ....

masih menyusu badan sepenuhnya...harap2 ada rezki sampai 2 tahun .

Tamat :).

8 comments:

AyunasiA said...

tahniah anna... best nya nama baby... terbayangkan shah rukh khan (mohabbatein) hahaha

Qider said...

humang aih debab...chaiyok kak, moga terus berjaya breastfeed selama mungkin,aminn..

*geram betul tengok debab tu..arggghhhh :-)

rynas said...

salam lama tak update rupanya dah bersalin yer. tahniah yer...dapat baby boy

Faina Arisya said...

aiiittt.. tau2 dah kuar baby sorang lagi... hehehehe.. anyway tahniah ya...

Ana kirana said...

Mekasih uols :) ..lama menyepi konon2 hormon tak stabil hehehe padahal malas update

Anonymous said...

tahniah ana... lama x dgr citer dah bersalin rupanya...

saya kenal blog ana masa carik2 gynae kat kpj tu. dr blog ana jugaklah saya pilih dr ishak, and alhamdulillah dah 2 kali bersalin dgn dia. mmg puas hati.

tahniah lagi sekali :):)

Ana kirana said...

mekasih anon..nama sape hehehe..
alhamdulillah... :)

Anonymous said...

berapa kos bersalin normal dengan epidural ank ke tiga ni?

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin