Pengalaman berbeza... | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, January 1, 2009

Pengalaman berbeza...

20 Dec 2008
-aku ada weekly checkup arini..so pagi2 tu mmg siap awal lah..kang ramai org lak kat spital
-dlm hati aku ni dok kata mcm nk kena bersalin arini jer...
-mlm sblm tu aku dah tanggalkan brg2 kemas kat badan ni haa.. sbb gerak hati aku slalunya betul hehe..




-sampai jer turn aku..pukul 12 kot..ramai lak org aritu walopon aku smpai kul 10
-aku bgtau la doc..dah rasa sakit sket2 kat bwh ni..lenguh2 gitu ler
-doc dh bgtau mgu lepas..mgu ni nk kena check bukaan bwh tu huhuhuhu..tu yg aku seriau
-scan cam biasa..doc nampak dah mcm ada bukaan..

-so dia konfem kan la dgn check sdiri huhu..
-haaa..dah bukak 2cm nk masuk 3cm dah dia kata..pastu ada darah sket
-doc tny sakit tak ...aku tak rasa sakit apa2 lagi..masa aiman dulu masa 3cm dah sakit..pastu aku amik epidural..(aku explain kat doc gitu ler)

-doc terus tanya..kali ni nak amik epi tak?
-hehe..aku senyum gelak2..plan gitu la doc..

-pastu doc kata ..admit arini lah yer..
-hihi aku terus jadi pucat gelabah tak tentu arah..padahal ..dah agak dah nk kena bsalin arini
-bgtau doc nk balik amik hospital beg dulu...sib baik umah dekat..
aku dah ready dah beg tu ..cuma malas nk bwk ..hehe sbb dok pikior spital dekat




-sblm balik tu gi reg.dulu ..pastu gi labor room mintak permission nk balik jap
-balik umah amik beg...aku sempat teguk air fatimah sket
-checkin kat labor room kul 2
-yg jadi gelabah lagik..bbsittter balik kg pulak..so aiman sapa nk jaga???dlm kelam kabut tu..asben nk balik anto kat mak melaka...pastu aku teringat kak aku cuti..so mintak tolong dia dtg..sib baik laaa dia boleh mai..



2 petang
-aku kat labor room sorang2..huhu ..lapar..sib baik la lunch depa bagi lagi
-sementara asben bwk aiman gi jusci berhibur dulu..sementara tunggu kak aku smpai



-aku igt dh masuk labor room tak leh mkn..rupa2nya boleh jer..setiap waktu mkn depa mai anto
-aku masih keseorangan hinggalah kul 5 ptg

5 petang
-doc datang check...dia nak pecahkan air ketuban..masa ni aku tak rasa sakit kontraksi lagik..
-tp cubaan nk pecahkan tak berjaya sbb AKU TAK TAHAN SAKIT hehehe..dok kepit lutut tu..camner doc nk wat keje kan ..menangis aku..kejap jerit mak..kejap jerit abang..kejap jerit doctor..hehehe..pastu doc kata.."tak per la..kite tunggu awk amik epidural lah..mlm ni 930 saye dtg lagik..kalo pecahkan skrg..cepat sket awk bersalin "..kata doc tu



6 petang

-pakar bius datang consult aku ..Dr Amran namanya..org kg aku kot..sbb dia bgtau kat nurse..aku ni org kg dia..hehehe tp aku tak kenal pon
-dia tny nk amik skrg ke masa sakit betul2 nnt..
-aku bgtau dia..'setahu saye kalo dah bukak besar nnt dah tak leh amik kan?"
-dia kata boleh jer..ada org dah bukak 8cm pon mintak nk amik epi lagik

-"ooowh kalo gitu saye tunggu sakit sket lagi la.." (hehe..aku still nk rasa sakit jugak )
-"730 saye datang balik" ..kata doc..sblm tu dia ada consult la dulu effect2 epi ni

-sakit dah mula rasa ..kejap2..masa ni bukak 4 cm rasanya..tp leh tahan lagik..ala rasa cm senggugut gitu




selepas epidural..sejuk menggigil2 ...tapi tak sakit dahhhh :)

730 petang
-doc amran datang nk bg epi
-aku dah biasa amik epi..tp still tak berani tgk jarumnya yg besar itu
-doc kata sakit sket yer..masa dok cucuk2 kat blkg tu kan
-tp aku leh tahan sakit cucuk tu..sbb sakit kontraksi lagi sakit dari sakit cucuk tu..hehehhe

-pastu siaaapppp...kejap jer dia buat..




labor room yg tak lawa :P ..hihi serius...lagi lawa kat annur hospital

930 mlm
-doc ishak datang nk pecahkan ketuban
-kali ni aku relaks jer la hehhehe..dah tak rasa apa2 kan..doc check bukaan 5cm
-doc kata kul 12 nnt dia dtg lagik skalik
-pastu aku pon relaks jer la..layan tv..nk tido pon ada..aku suh asben gi tido kat wad dulu


-kalo tgk kat ctg mechine..kontraksi dah tinggi ..ada smpai cecah 80 lebih pon..hihi menjerit aku kalo tak amik epi aku rasa..dah amik pon still rasa lagi kontraksi sket2..tp tak sakit sgt

12.00 tgh mlm
-aku dah rasa cam ada benda menekan..
-nurse pon agak2 la..cuba check..eh2 dah nk bsalin ni..dah bukak 10cm
-terus panggey doctor..


-pastu...terannnnnn ehhehe..wahh penat tau meneran..aku ikut arahan doctor jer..sbb amik epi kan..tak rasa sgt kontraksi..cuma rasa bb mengeras gitu jer..

-dah bbrp kali teran..letih aku rasa nk tido jer hehe...doc kata dia tolong la ..cian tgk aku
-pastu..guna vakum...tp aku still kena teran sekuat hati jugak ..tepat jam 1216..kluar la putri aisya ni...


-tp yg best tu..masa bb kluar tu..rasa licin meluncur gitu...pastu doc letak bb atas perut aku...n terus qamatkan..syahdu sungguh ..di tgh kesunyian mlm tu..dgr suara doc tu qamat..pastu dgr tangisan baby..huhuhuu menitis airmata ni

-dimana suami saye?owh dia hanya di kepala saye memberi sokongan..dia sgt tidak berani utk melihat kejadian itu..takut dia pengsan sbb dia takut darahh :P



-yg lawaknya..nurse 2 org tu dah mcm geng sorak lak..hehe..lawak tul..lagi!lagi!
-aku kena jahit byk jugak.,.sbb vakum kan..luar dalam..aku leh dgr tarikan benang tu tp tak sakit la..sbb doc dah bius :) hehe...15min jugak doc dok jahit tu




dah kempiskan perut hehe..ni dah kat wad (wad sgt tidak lawa..tak sesuai dgn harga!)

aku amik single bedded rm200/night..dinding wad kotor ngn contengan..hish mmg tak sesuai lah..compare ngn annur dulu..rm130 jer ..bilik mmg best..leh tido atas lantai haa



aisya..day 1


malam tu..aku tak leh tido..letih ngntuk tapi tak leh tido..sbb aku cam tak caya jer..aku besalin normal :) hihi..

pastu masa nk tido..teringat kat aiman lak..nanges aku hehehe..cian kat aiman rasa..pasnih tumpuan lebih kat adik lak

ok tu jer cerita saye...pengalaman berbeza..dulu csect..skrg normal..dua2 saye dah rasa sakitnya..

saye ni wanita lemah..mmg tak tahan sakit..dan takut ubat..sbb tu dulu2 saye jarang sakit sbb saye takut ubat...takut nk gi hospital walopon nk gi visit org ...huhu
nk tgk ke bil bersalin?? (saye bersalin pakai GL ..kalo kena bayo sdiri tobat ler tak pi spital swasta ni ..mahai)ni pon kena tambah duit sdiri jugak..melebihi had yg ditetapkan

13 comments:

Faina Arisya said...

cam senang jerk ana bersalin.. tak sakit sangat eh guna epidural.. kak ina dulu masa bersalin Amiera pun ceaser.. takut sebenarnya nak bersalin normal ni.. apa pun tahniah dapat baby comel.. cam muka sapa ek??

PuteriSatu said...

Na...tul kata faina..cam mudah je kan bersalinkan si aisya ni...alhamdulillah tuhan permudahkan tuh.... akak dulu...jenuh teran...cam teran bodoh je..baby tak keluar2 hiks..lama2 c-ser baru nak keluar..wekekekke..tul kata faina...akak pun takut nak bersalin normal..hiks...tapi dengar orang bersalin normal senang je..teringin lak nak rasa...wakakka....

Ibu Emir said...

ana, care u cerite cam sempoi je.. macam tak nampak pun pengalaman menakutkan hehehe.. anyway,i pun takut ubat juga, sebab tu Allah kurniakan i beranak c-sect huhuh

NaZa said...

lama dok tunggu ko cite.. akhirnya... tp x aci la ko amik epidural.. hihih

atie said...

Macam tu citernya... tiap kali bersalin rasa ngeri je, pastu tengok baby puas je.

rynas said...

alhamdulillah dapat gak rasa bersalin normal. cam saya nie mmg dah tak lehlah..dah 2 kali csert. cam ner..mana lg best normal ka csert ekkekekekke

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

huhu..seramlah bila pk balik..tengok jarum je cam nak nangis hehehe...

saya tak penah pun rasa happydural tu hehehe..tahan sakit je pasal bersalin kat spital kerajaan je..

(¯`v´¯)♥nrina♥(¯`v´¯) said...

pada saya..jahit kat 'situ' lebih sakit dari bersalin hehehehe...

kirana said...

k.faina,
hehe..tak sakit kak..cuba la normal pulak kali ni

kak puteri,
alhamdulillah la seme bejalan lancar..akak leh try normal..amik epi la kalo takut sakit :)

ibu emir,
sempoi ker..hihi saja tak mo cete takut2..kang takut nk besalin lak

naza,
huhu tak pa la..kang kecian kat teknologi epidural tu..penat2 org cipta tak da org nk pakai :P

atie,
aa ngeri debar seme ada..hehe sib baik ada epi mengurangkan sakit :)

rynas,
hehe..nnt kite wt entry cser vs normal lak

nrina,
haa derang tak bius ke masa jahit,,,auwwwww ngilunya rasa

cendawanintim said...

alhamdulillah, sumernyer sudah selamat..bila tengok baby yang chumel ilang sumer sakit kan...

saya takder pengalaman amik epidural..

gadisworld said...

kak ana..tahniah yer..dah dapat baby girl nih..alhamdulilah dah dapat sepasang..isyh..saya nih tak der lagi pengalaman bersalin..hope semuanya okeh pada masa akan datang..

kirana said...

cend,
hehe epi utk org2 tak tahan sakit mcm saye jer :P ..kalo awk leh tahan tak yah amik la :)

gadisworld,
tq2!tgu la masa awk nnt ehhe...sakittt ooo..hihi saja nk takut2kan org :P

erin said...

awak,
sy pun plan nak bersalin kat kpj dgn dr ishak.. seronot baca pengalaman org lain..

so, awak rasa servis derang camner? tp baca wad dia mcm kotor, mcm x syoklah pulak...

buleh tau x brp kena? kita company byr, tp cover up to rm2k je..

apa2 pun congrats lah, dpt baby girl.. sepasang dah.. chumel lak tuh

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin