NEW WATER FILTER-HYDROGUARD BACK 2 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, May 14, 2009

NEW WATER FILTER-HYDROGUARD BACK 2

aku dah lama nak beli water filter sejak sewa rumah kat senawang tu..air nya bau klorin kuat sgt..mmg aku tak lalu nk minum air kosong sbb bau klorin..dah masak pon bau lagik
pastu ..kalo guna termo pot tu kan..kat dasar2 tu kite leh tengok kelodak2 oren2 tu....haaaa tu apa tu...

takut ok..tp dlm takut2 tu tak beli lagik..hanya guna kaedah masak air
pastu nak beli..tp tempat tak dak pulak nak letak..rumah dapur kecik..mmg hold smpai la masuk rumah baru ni..
tak beli lagik..aku dok wat sevey dan baca dan baca
dan kat pasaran pon macam2 jenis filter ada..ada mahai ada murah..aku pon tak tau sejauh mana keberkesanan mahai murah tu..
hasil bacaan aku..dpt info tentang satu brand yg aku kira bagus [my personal opinion]... sbb ada NSF certified (baca detail kat bwh apa itu NSF) dan UV light teknologi tapi brand tu mahai lah harganya..aku namakan dia brand A

Spec yg aku nak :-
1.mesti air mineral...kamu buleh pilih mineral atau RO ..dua2 ada pro and cons..sila studi
kalo nak tau..air mineral (botol tudung biru) yg jual kat market tu..harganya mahal sket dari RO water (tudung putih)..apa itu mineral..leh tgk kat botol tu..ada natrium,kalsium,magnesium, etc.. (keje aku pon ada kaitan ngn mineral2 ni..ceh nk bgtau gak tu hahaha )

2.less maintenance
-tukar2 kartrij tu kan..tak mo yg byk2..kos byk ..setahun itu thn depan ini..etc

3.technology yg digunakan
-bahan yg digunakan utk carbon,kartrij etc

4.comply with international std.


kalo korang alert..ada satu brand ni (aku namakan brand B) dah di ban di Hong kong dan singapore..sbb bahan yg digunakan tu (silver coated carbon)bahaya..leh sebabkan kidney problem ..sila studi dan search

dan lagi satu ....anak kepada brand ni (brand C) pon sama..derang guna nama lain utk marketing
My adik ipar ada promote this brand..seperti biasa aku buat search dulu...aku masuk website nya..nk tgk teknologi yg derang guna..tp tak da info..aku nak tgk technical content


dalam byk2 aku baca ...brand A lah yg aku tau mmg bagus dan ada NSF cert.
ada lagi lah yg ada NSF cert..tp technology lain2

masa kat homedec haritu..mcm2 brand lah ada..sampai kat satu booth ni..kami terberenti..
tak tau mcm mana leh terberenti..dia approach dgn bgtau technology derang rasanya..pastu ada sebut nama brand A..terus aku tny lagi detail

Mula tu dia bgtau brand..mmg tak penah dgr lah..pastu dia bgtau dulu nama Electrolux....oooooo baru kami tau

dia pon cerita technology yg digunakan..
sama sebijik mcm brand A.dan dia bgtau..brand A beli teknologi dari Electrolux..tp brand A agak mahal sket sbb MLM kan.

utk filter point-of-entry (after meter JBA) cost 3+++ ,kami tak amik lagik lah...tp mmg plan nk amik jugak..slow2 maaaa..kami amik utk yg dlm rumah dulu


maintenance..backwash 2-3 bulan sekalik
tukar carbon block setahun sekalik kos rm120,derang datang tukar
carbon block ni diperbuat drp tempurung kelapa



org ni datang awal sungguh ..830 pagi dah smpai..dari puchong.
After sale services tak leh nk komen lagik..kite tunggu tgk ada prob. nnt


installation..sgt mudah..counter top or wall mounted



ada 2 jenis..satu jenis ni,dan satu lagik pasang bwh sinki..pastu tmbah satu lagi kepala paip kat atas..yg tu murah sket dari yg ni..aku tak mau yg bwh sinki sebab nk kena hack tile aku tu..sbb power point tak dak kat bwh ..nak kena tarik dari atas kan...so amik yg ni lah...
aku tak konfiden org nak pecah2 kan tile ni


pandangan dari atas..nak air tekan button biru tu jer..buleh auto refill
function UV light utk bunuh bakteria dan virus.99.99% virus free..ni derang lah claim


senang nk cabut bwk balik kampung pun buleh...portable..tu aku letak termos ..nk compare size


air pon laju ja..nak basuh2 beras sayur pon senang


so..benda ni tiada lagi hehehehhe...ni guna sementara saja




so,model yg aku beli ni namanya Blondal Hydroguard Back 2 ,masa homedec ada special price.. kurang m300..aku mintak less lagik..hehe aku kan suka menawar..dpt la extra 5%,macam mana water filter ni berfungsi tengok kat SINI

aku suka sbb ada UV light tech utk bunuh kuman2 tu..yg ada tech ni brand A,hydroguard dan yg baru ni Philips..yg lain2 kot aku tak jumpa tak tau la


LINK2 PENTING
1.website hydroguard
baca lah kot tak percaya ke apa kan


2.sbb technology ni patented..so aku search patent nya..tahun 2005 yer patent..PENGASAS dan TECHNICAL : PATENT
(org suruh search patent benda lain..aku search benda lain hihihhhi)

3.yg asal namanya GLOW uv400
DETAIL



4.dan website ni penting sgt2..kalo nak beli brand apa pon..cuba tgk kat sini..ada tak cert..
at least utk water filter ..std 42 ,std 53 ,UV std 55 ..nak tau baca kat situ..godek2
NATIONAL SANITARY FOUNDATION USA(NSF)



masa kat booth tu...aku mmg mintak tengok cert NSF ni kat saleman tu..


"hospital mana guna waterfilter ni?"
"sultan brunei hospital"
"kat mana tu" hahaha asben terbeku jap masa ni
"laaaa,..kat brunei la ."

"itu minggu lepas baru pasang pejabat@kediaman (aku tak sure) najib"
"kilang minuman xxx dan yyy pon guna ni jugak"

ooooooo..kalo dia kelentong aku..aku kelentong korang lah...mcm mana nk pi check kat spital tu

Blondal ni HQ kat shah alam.

psst...brand2 dirahsiakan nama sbb aku taknak timbulkan isu..kalo nak tau detail..leh tanya personal

16 comments:

Zana Zainal said...

ana.. bagusnye u punye review...perfect..senang nak paham..saye tengah cr water filter... bace kat sini je..trs bole buat decision.. berape harge full set ni ek...

:: HUSNA :: said...

hang ni bagus la ana..
klu nk beli sesuatu.. mesti research n compare dgn yg lain dlu...

my little family said...

bravooooooo..bab2 ni mmg akak bg 5 bintang kat Ana sbb akak mmg malas nk survey2 nih..haha..
Ana, brapa libu ongkos tu ?

arediks92 said...

good!

Zawiyah said...

ana..akak kagum bc celoteh ana 2-3 ari ni..mula2 sibuk survey pasal mesin rumput (umah akak upah je rm25 sebulan), ana buat akak terfikir utk beli mesin jugak..hehe..kuat punya pengaruh dik oi..then pasal water filter lak..umah akak pun ada dik..tp tak tau la masuk kategori A,B or C..nti bgtau akak apa brand A, B n C tu..n 1 more..air RO tu ada pro n cons dia..akak ni malas nak search..ty ana je la senang..hehe..nti share ya

shaifulsafar said...

thanks for sharing.....

nanti kalau saya nak beli apa2 barang sekalipun... saya akan suruh ana buat research 2 bulan sebelum saya beli barang tu....OK?

bie said...

bagus2..nk beli jugak la...semua benda aku nk beli hahahah...bc yg entry b4 tu igtkan beli tmpt isi air tu kat homedec hahaha...slh phm rupanya benda ni

Mummy Dasy said...

wah info berguna ni rajin ANA search pjg lebo...me guna DIAMOND termasuk x dlm A,B or C ni kes malas nak search sendiri tu yg pakai tanya jek

mama uzma said...

suka baca ita akak...
akak ni teliti orgnya ye...

rynas said...

ana kalau yg jual MLm tu ok ker? ker mahai lagi..

masdylla said...

salamx perkenalan..:)
akak leh tahu x how much full sets ni...& blah utara sp ni kat na bleh dpt? thankz a lot

kirana said...

ZANA,
HAI ZANA...SAYA CUBA MASUK WEB AWK TP PRIVATE EK..OK TAK PE..

OO TGH CARIK EK..BACA LA REVIEW LAIN JUGAK..KOT TERJUMPA YG LAIN KER..HARGANYA RM26++


HUSNA,
BUKAN APA HUSNA..SBB DUIT NK KUAR TU BYK...KALO TAKAT RATUS2 TU TAK KISAH SGT..MUNGKIN PADA ORG LAIN TAKAT CELAH GIGI JA 2K TU


MA,
HAIH YG LAIN TAK DAK BINTANG KA HAHAHHA...RM26++ ..

JIJI.
:)

K.ZAWIYAH,
HAHA KALO BENDA MURAH SY TAK SEVEY SGT ..NI MAHAI DAN MELIBATKAN KESIHATAN..YG MESIN RUMPUT MMG NAK BELI..SBB SKRG NI MINAT GARDENING PULAK HAHA MINAT BERSAMA KATANYA

HMM PASAL MINERAL NGN RO TU..NNT LA SY EMEL AKAK SEKALI NGN BRAND ..SY BACKGROUND LETRIK..NAK CAKAP LEBIH2 PASAL CHEMISTRY KANG SALAH PULAK


SHAIFUL,
AMBOIIIIIII IGT SAYA TAK DA KEJA KAAAAAA :p HEHEHEH..BULEH AIH KALO BENDA SY TAU SKET2..BULEH LA


BIE,
HIHHI SALAH TEKA EK..HAHAHHA
BELI2 JGN TAK BELI...


MUMYDASY,
KITE SEARCH SBB TAKUT SALEMAN TU TIPU..PASTU BENDA MELIBATKAN KESIHATAN KAN..TAKUT GAK

ERMM PASAL BRAND TU TAK LEH REVEAL KAT PUBLIC GINI..NNT SY CTACT AWK THRU EMEL..IGTKAN SY

MAMA UZMA,
HAHHA TELITI KATANYA..TAK SEMUA DIK...ADA YG AKAK HENTAM JUGAK :p

RYNAS,
MLM TU MAHAI LAGI LAH..DH NAMA MLM KAN,..TP DIA YG TOP LAH..COMPLETE CERT ..DETAIL EXPLAINATION KAT WEB


MASDYLA,
HAI...SALAM DISAMBUT :)
ERMM KALO NAK ..NNT SY BGTAU SALEMAN NI...NNT DIA CONTACT ORG SANA..SELURUH MALAYSIA BOLEH..TD SY CALL TNY DIA..

diniedinar said...

ana ni kalau jd duta produk sure meletops punya ;D
bagus la..tertarik kak dinie. rasa cam nk tukar je water filter yg ada ni sbb yg ni yg besa2 punya je.beli tergesa2 dulu masa ada masalah air kunin

shiemz said...

wah bagus2... shiem pun plan nak beli gak utk umah baru nanti... hehhee

genny da bomb said...

aku mmg akan pi cari sebijik sejibon cam hang....aku nk beli dpt gaji ni..hang dok suh aku pi homedec bulan 10 plak kekeke..disebabkan aku malas sevey so aku mmg nk pi cari sejibon camni gak la..kekekeke..

bagus sungguh..rasa2 aku malas sevey nnti aku tanya hang lagi no..

kalo hg nk tau..penyapu microfibre pun aku beli sejibon cam hang gak..kakakkakakakakakaka...beli kat pkns hihi

kirana said...

K.DINIE,
HAIH DUTA APANYA..IKLAN FREE2 JA NI KAK...OK LAH NK TUKAR..UTK KESIHATAN..
SKRG NI KIDNEY FAILURE NGN CANCER SNG SGT TERJADI

SHIEMZ,
SEVEY2 DULU EK HEHEHE..

GENI,
HANG NK REGE HOMEDEC..NNT AKU BG NOMBOR HANG KAT MR RAJA TU..LEH MINTAK LESS KOT..NNT DIA TEPON HANG MINTAK2 LA NGN DIA HEHE..

WEH TU BUKAN PENYAPU LAH..TU MOP :p

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin