Thursday, August 18, 2011

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN MELABUR DALAM UNIT TRUST

salam ramadhan ke 18 ...hari ni saya just nak share apa baik buruk nya ..melabur dalam unit trust ni..
mula2 sekali nak tekan kan...semua benda ada risiko ..kite beli kete ada risiko..risiko apa?risiko eksiden...kite beli rumah pon ada risiko..risiko tak siap...kite nak niaga pon ada risiko..risiko rugi  dan sebagainya..pendek kata..semua ada risiko...berani tak berani jer kite nak amik..

kalau tak berani duduk lah kite takat tu..tak gerak mana ..macam aku ni..tak berani amik risiko berenti keja lagik..makanya duduk la sini merungut itu ini..buat keja tak suka dan sebagainya ...

macam tu jugak dgn pelaburan....

benefit
ni adalah antara kebaikan2 melabur dalam unit trust..ada 6 yg tersenarai..tak perluah saya huraikan..rasanya jelas ayat2 yg ditulis tu

benefitrisk
ni pulak risiko2 yg perlu dipertimbangkan kalau nak melabur unit trust

risks
risiko berkadar langsung dgn return..makin tinggi risiko..makin byk return...

cara nak test tahap risiko yg berani kite amik ..contoh sederhana..tinggi ..rendah ker.. boleh buat sleep test
kalau malam tido lena..maksudnya boleh ler amik risiko yg tinggi atau sederhana..
kalau malam nk tido asyik dok pikir duit yg nak dilaburkan tu jer...so amik tahap yg rendah..

kite boleh analisis model utk melabur kat kelas aset tertentu berdasarkan tahap risiko yg pelabur berani amik dan jugak objektif pelabur..

jika berminat >>contact saya 019-2616765 ...

2 comments:

rynas said...

saya pun dah amik unit trust sejak 2 tahun lepas...oklah potong kat EPF. kadang2 tu tak faham sangat asal untung sudah. ni sekarang ni nak buat simpanan bulanan pulak katanya untung lg tinggi compare simpan kat bank2 lain.

ana-kirana said...

ct,
baguih2 ..dah rasa untung ek...potong EPF tak kacau cashflow kite sgt..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin