RAHSIA MEREKA …setel hutang dlm 5-6 tahun …. | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, March 25, 2011

RAHSIA MEREKA …setel hutang dlm 5-6 tahun ….

Teruja ok..bersemangat ni baca tips2 yg derang kongsi …bagus…terima kasih chik na dan anon…sib baik saya tak terdelete komen anon tadi :) ….pasal hsbc amanah mmg tak penah tau….nak kena studi ni ..

kpd anon (tq sudi baca catatan ntah apa2) kalau sudi perjelaskan lagik :) sgt dialukan komen anda
Harus amik cuti dating ngn pegawai bank ….



Chik Na said...


From Chik Na punya pengalaman..


1. ikut yr friend suggestion, dapatkan lower interest rate from yr current bank .. insyaallah yr bank will approve within 1-2 months otherwise they will lose their current customer :)


2. dah dapat lower interest rate, after 6 month or 1 year , keluarkan EPF untuk bayar principal every year...


3. every 3 or 5 yr (depend on agreement dgn yr bank), minta lagi revise interest rate dgn bank (if yr rate higher than current rate at that time)


Insyaallah boleh langsaikan b4 10 tahun..



ps: kami habiskan loan rumah RM 170k dlm masa 6yr+ n jimat around 200K .. tu pun sebab lambat tau pasal hal-hal finance rumah)


MARCH 23, 2011 1:35 PM




Anonymous said...


hai kirana,i'm just ur blog's silent reader..suka bc blog u, tq utk information yg diberi esp hal2 investment nih..


utk topic nih glad to share dgn u about hsbc amanah..itu pun salah satu cr nak cptkan bayo umah dgn cr refinance umah+dpt cash money+kurangkan thn bayaran..bole refer buku azizi ali (langsaikan hutang rumah kurg dr 5thn) and at the same time rujuk hsbc amanah-kelebihan yg ditawarkan..dgn cr yg sy sebut td u boleh refinance rumah+dpt cash money+kurgkan tempoh bayaran sehingga <10thn..lg menguntungkan..just to share..;-)


MARCH 23, 2011 5:23 PM



***al mintak maaf lah ....al kisah wang ringgit aja (ok la kan..kat paper pon alkisah politikseks aja)......arini last entri ni heheheh...blog dah kena block ..so paham2 jer la kalau update sekali sekala tu ...nak upload gambar kat umah...almaklum ler...sedikit kura2 disitu

***i cuti arini...saja nak hebohkan kat dunia :P ,
bercuti pada hari jumaat adalah sgt menyelamatkan wang saya

6 comments:

|| sue-imanja || said...

Ana...
teruskan dgn topik camni...i like...tq for sharing maring...

ain said...

ana, mmg informative pasal nak langsai utang yg hang share kat blog hang ni..

ain pun baaaru tau bila baca blog hang..

tq tq tq...

harusss tabik spring kalo dpt langsai less than 10 yrs..jom sama2 kejar cara terbaik utk kasik settle payment umah n keta..

:)

Em's Family said...

oh is it... menarik tu informasion ni.. kalau ana dah buat ape2 step just announce2 dalam blog yer, nak jugak tau

ana-kirana said...

sue,
hehhee insyaallah...kalau ada benda yg boleh dikongsi

ain,
aaa kami pon baru nak usaha ni ain...hehe sblm ni baca gitu2 jer..tak bertindak...ni baru nk bertindak

mira,
insyaallah ....1st step kena amik cuti gi bank huhuh...nnt kite update

ceywie said...

salam, saya pun baru terbuka mata bila ana post entry ni. ana, saya nak kongsi forum yg bincang pasal hal ni kat sini yer. harap membantu. http://eforum1.cari.com.my/viewthread.php?tid=393992&extra=page%3D2&page=1

ana-kirana said...

ceywie,
thanks for sharing..nnt sy terjah :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin