MCM MANA NAK SETTLE HUTANG DLM MASA 10thn …. | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, March 23, 2011

MCM MANA NAK SETTLE HUTANG DLM MASA 10thn ….

Rentetan entri di bawah tu ….terus buat kira2 ..
Hal2 kewangan ni kena plan..lambat plan….dah rugi..

Aku pon buat la kira2 dgn bantuan morgage calculator yg boleh generate jadual lengkap baki ,interest dan lain2….
calculator >>>klik

Masih ada niat kah nak refinance ?refinance utk pendekkan tahun bayar ..ok…
refinance utk dptkan cash …hehehhehe tu bahaya ..kalau kuat iman..ok kot :)
tapi tak per…kita tengok kira2 ni dulu…

1.Bayar normal bulan2 –tempoh tamat lagik 25 thn =thn 2036 (umur aku 56 dah pencen! )
2.keluarkan EPF setiap tahun utk kurangkan prinsipal –mulai skrg ,-tempoh tamat jadik 13 thn (2023 ) ..umur aku 43
3.dgn kaedah no.2 tadi…aku tambah lagik RM100 kpd monthly installment -loan tamat dlm 10thn (2021 ) so dah capai kan target nak tamatkan hutang dlm 10 thn ? ...ehe ni pon kena kuat iman utk tambah byr

Tapi ni kira2 aku syiok sendiri…aku kena tgk syarat bank :-
-apa jadik kalau bayar lebih…dikira advance payment atau baki berkurang

kawan aku nasihatkan aku antar surat ke bank mintak review interest rate… byr bulan2 tetap sama ..jadi cepat habis >>>> ni akan ku cuba (template surat dah ada hehehe) …kena tgk interest skrg yg ditawarkan

website yg aku suka rujuk utk kira2 ..website ni complete ..dgn maklumat interest bank terkini..pakej loan yg ditawarkan..senang..kite tetapkan apa yg kite cari..tekan button…terus dia listkan bank2 pilihan

http://www.fiscal-wise.com.my/

12 comments:

bie said...

good info...tp bile den nk beli umah ni haih haih...website bwh tu xleh masuk

Chik Na said...

From Chik Na punya pengalaman..
1. ikut yr friend suggestion, dapatkan lower interest rate from yr current bank .. insyaallah yr bank will approve within 1-2 months otherwise they will lose their current customer :)

2. dah dapat lower interest rate, after 6 month or 1 year , keluarkan EPF untuk bayar principal every year...

3. every 3 or 5 yr (depend on agreement dgn yr bank), minta lagi revise interest rate dgn bank (if yr rate higher than current rate at that time)
Insyaallah boleh langsaikan b4 10 tahun..

ps: kami habiskan loan rumah RM 170k dlm masa 6yr+ n jimat around 200K .. tu pun sebab lambat tau pasal hal-hal finance rumah)

Anonymous said...

hai kirana,i'm just ur blog's silent reader..suka bc blog u, tq utk information yg diberi esp hal2 investment nih..
utk topic nih glad to share dgn u about hsbc amanah..itu pun salah satu cr nak cptkan bayo umah dgn cr refinance umah+dpt cash money+kurangkan thn bayaran..bole refer buku azizi ali (langsaikan hutang rumah kurg dr 5thn) and at the same time rujuk hsbc amanah-kelebihan yg ditawarkan..dgn cr yg sy sebut td u boleh refinance rumah+dpt cash money+kurgkan tempoh bayaran sehingga <10thn..lg menguntungkan..just to share..;-)

ana-kirana said...

bie,
beli jg tangguh2...harga makin naik :) ..
tu dah edit link dah

chikna,
besnyaaaaaaaaaaa!!tahniah2....byk tu leh jimatttttt.....nak ikut tips chikna tu la..insyaallah nak cuba gi bank dulu tny pasal rate dll

anon,
hai...tq la sudi jengah blog saya ni hehehe..sib baik tak delete komen ni tau..selalu sy delete terus komen anon
menarik tu pasal info baru ni..nnt kena gogel carik info lagik..

~: UmmiNor:~ said...

hi kirana.
selalu sient je tp hr ni gatai bebenor nak tigal jejak:P
good info..suka baca pasal investment, muda2 lg dah bijak :)
bw, boleh ke kalu saya nak copy surat utk review interest tu?
if boleh, pls email me kat sriledang at yaho.com.
tq!

ana-kirana said...

ummi nor,
okkk no prob...nnt sy emel bila masuk opis..document kat notebook opis..kalau terlupa ..remind sy yer
anamusa80 at yahoodotcom

Hani said...

ana, dah siap templet surat tu share la ngan aku..
aku pun nak revise balik la loan ngan bank..kot2 dorang leh tgk apa yg patut..

JJay said...

lupa nak send emel kat hg..fazhani011@yahoo.com aku pun nak try jumpa banker gak..nanti pape update lagi..

ana-kirana said...

jj,
konfius aku hang guna nama hani hehehe nampak lembut sgt :P

sat aku emel ..aku cah call bank..huhu tgu 5 thn kot nak apa2 pon..skrg ni kalau refinance kena bayar denda lagik

ceywie said...

salam kenal ana. bagus info yg ana bagi ni. nak tanya, kalo loan kereta pun blh buat mcm ni gak ker eik. saya ni tak tau apa2 pun, baca post ana ni mcm berminat pulak nak buat. err, saya pun nak jugak templet surat tu blh ker? kalo sudi, ni emel saya, zapidkb@yahoo.com, tq yer.

ana-kirana said...

cewyie,
saya dah emel...
pasal loan kete tak sure lak..rasanya tak boleh kot..sbb dah fix rate yearly kan..
kalau nk buat full settlement baru ada diskaun

Nur Asiah said...

Salam Semua,

Perlu tambah site income dgn belajar sikit ttg teknik dlm internet ni. Cubalah
http://www.teknikrahsia.com/

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin