Unit Trust -FAQ version 1 | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, July 15, 2011

Unit Trust -FAQ version 1

SOALAN2 DARI POTENTIAL INVESTOR..soalan yg dia tanya  ni adalah rentetan dari jawapan saya kpd  soalan sblm yg ni lagik...nnt saya paste kan jer..pastu compile letak dlm  FAQ unit trust.

1.) Kalo katakan agen x wat keja (contoh je ni.. hehe), still kena charge gak la eh 1.5% tu? Kiranya nnt ada dlm agreement la kan?

ok..jgn salah faham..management fee ni..utk company punya fees..kira nak bayar utk fund manager yg dok invest duit kite tu..dan auditors fee. etc.
tu mmg tetap 1.5% annually..mcm kite amik personal insurance..pon ada fee 1.5% utk management ..
ejen tak buat keja ..dia yg rugi..,konsep ,ASSET based commision..bukan transaction..kalau transcation tu kira one time jer la dpt komisen.. (asset GROW more commision)


2.) So kalo aku guna epf, xleh combine 1 akaun dgn yg cash la eh
Tak boleh..kena bukak 2 akaun..satu cash..satu epf..walaupon invest fund yg sama



3.) Kalo cash punya akaun, caj sama gak ka mcm epf? (aku lupa yg epf smlm hang bgtau sales charge brapa?)

Cash mahal sket.. 6.5% ,epf 3 % .caj ni standard utk semua unit trust ..depa nak galakkan org melabur guna epf..tu yg bagi EPF caj rendah

4.) Koncep DCA tu cemana?

ok yg ni hang leh tgk detail kat blog investment aku..ada aku bg contoh
http://investwithmaaklmutual.blogspot.com/search/label/dollar%20cost%20averaging


konsep ni sgt bagus tambah2 time harga jatuh....time jatuh beli tambah lagik ..supaya dpt average harga unit kite tu..hang tgk contoh kira2 aku buat kat link aku bagi tu


selain DCA..switching jugak boleh selamatkan keadaan masa market drop..

5.) Aku punya objective – nk bykkan duit saving, nk bykkan duit epf gak, nk setel hutang2 yg ada gak (gile byk objektif kan.. haha). Kalo mcm guna duit epf, dividen xbole dpt kan.. so kalo bole, aku nk ada yg aku bole guna dividen gak.. utk setelkan hutang sedia ada.. (ke x okay camni)

EPF mmg tak leh kacau..dpt dividen pon REINVEST atau jual balik masuk dlm EPF
kalau cash..dpt dividen ..hang nak jual dividen saja boleh dpt cash kat hang


aku cadangkan bukak 2 akaun,satu cash,satu epf ...

6.) Kalo bole, aku nk buat epf 1, cash 1.. yg cash bole guna dividen kan? Tapi.. nnt dua2 akaun ni melabur kat fund yg sama ke?

BOLEH..fund yg sama..cuma no akaun ja lain ...selalunya depa auto REINVEST balik dividen (unit hang bertambah la jadi)..kalau hang nak jual boleh gak..tapi kena tunggu rege naik sket..sbb biasanya lepas dividen..harga akan drop sikit..

7.) Ok, aku nk tgk jadual utk 4 la:
a. Target 50k dlm 5thn. Starting 5k. brapa bulanan/tahunan kena topup?
b. Target 50k. Kalo starting 10k plak brapa bulanan/tahunan kena topup?
c. Target 100k dlm 5thn. Starting 5k. Bole guna jadual a x 2 je ke or lain? Kalo lain, nk tgk gak la
d. Target 100k dlm 5thn. Starting 10k. Bole guna jadual b x 2 je ke or lain? Kalo lain, nk tgk gak la

untuk jadual ni satgi aku analisis and emel kat hang naaaa

8.) Oh, nk lg 1 la.. hehe, kalo aku starting mula 5k, topup bulanan rm200, dlm 5thn brapa aku dpt? Hehe
Tq ana

1 comment:

Fiena said...

bagus soalan2 dr potential investor ni..
hihihihi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin