MENGAPA PERLU AGIHKAN SIMPANAN KWSP ANDA KE UNIT AMANAH … | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Tuesday, October 18, 2011

MENGAPA PERLU AGIHKAN SIMPANAN KWSP ANDA KE UNIT AMANAH …

kwsp+ut

ok meh kite tengok ..
sebelum tu ...dalam buku azizi ali ..dia kata "live below your means " tapi dalam buku trump dan robert ..depa advice "expand your means "
setiap satu ada proses tersendiri ...utk expand ..proses lebih kompleks...jadi kite amik yg mana sesuai ngn diri kite lah yer ...

kali ni saya tunjukkan rajah perbezaan jika duit dlm akaun 1 dibiarkan dlm kwsp ,dan satu lagik kalau kite agih kan ke unit amanah ..
saya amik contoh baki akaun 1 RM118,000 ,umur 30 tahun ,tempoh pelaburan 15 tahun
**saya tidak amik kira kesan inflasi dan compound interest dalam hal ni 

rajah di sebelah kiri menunjukkan akaun 1 100% dalam kwsp ...jika di amik kira 5% dividen kwsp selama 15 tahun,jumlah simpanan kite menjadi RM88,500

manakala rajah sebelah kanan ,si A mengeluarkan 20% dari baki  kelayakan ,jumlah yg layak RM20k ,maka baki dlm akaun 1 tinggal RM98,000.
saya amik 12% jer setahun utk unit amahah sebagai contoh pengiraan ...
selepas 15 tahun ...berapa jumlah simpanan yg ada ?
yaaa..RM21,000 lebih byk ...iaitu jumlah simpanan  menjadi RM109,500 ..

jadi ..anda pilih ?

ana-019 2616765
http://investwithmaaklmutual.blogspot.com/
****************************************************8

MAAKL Declares Gross Distribution for MAAKL Al-Fauzan



KUALA LUMPUR, 30 SEPTEMBER 2011 - MAAKL (pronounced as ‘mac kle’) Mutual declared a gross distribution of 3.75 sen per unit for its MAAKL Al-Fauzan for the financial year ending 30 September 2011.


All unit holders who maintained their units in MAAKL Al-Fauzan as at 30 September 2011 are entitled to the distribution, which translates into a distribution yield of 10.15%*.

3 comments:

Mama Haikal n Hakim said...

unit trust nie sama ke kalau yang insurans punya, aku ada amik MAA Takaful investment plan, tp rm100 jer setiap sorang..aku amik tahun 2008..

ana-kirana said...

sal,
yg hang amik tu under insurance ker?

Mama Haikal n Hakim said...

under insurance..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin