2nd Post natal checkup | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, January 28, 2009

2nd Post natal checkup

24 Jan 2009

Di kala org sebok nk bercuti panjang balik kampung..
aku pon sebok gak :)


selepas sebulan...


seperti biasa..urusan GL..lama sbb org Sompo tak angkat phone..kata 24 hours online..


arini check utk kali ke dua..selepas sebulan ..aku ni seriau takut doc nk check kat bawah tu
sib baik tadi doc scan tgk rahim jer..

Rahim aku still bengkak lagik..tak kecut sepenuhnya ..doc tny kalo2 aku ada fibroid sblm ni..
huwaaaa..apa menda fibroid ni..nk kena research lagik..doc kata fibroid ni leh menggangu period..pastu aku kata dulu aku tak period sejak lepas bersalin aiman..so cmner nk tau kan..

pastu aku kena pegi utk next checkup lagik bulan 3 ni utk tgk rahim tu..dan wat pap smear skalik...huawaaaaa ni aku takut jugak huhu..doc kata tak sakit aihhhh ..2 minit jer..
kena wat jugak..tak wat nnt takut ada kanser..dia cete la ada budak mat saleh la..25 thn dah kena..ninggal..pulak tu ada yg 29 thn kena buang semua rahim ngn anak dikandung sbb kanser serviks tu..huhu

pastu doc kata dh ada vaksin utk kanser serviks tu..tp mahai la..rm500 satu dos..kena amik 3 dos..tu kes kalo tak mo wat pap smear la

pungpang pungpang..air liur doctor..kena charge rm50 utk consultation benda alah tu..rm50 utk scan ...huh sib baik pakai GL..kalo duit sdiri ...14 kali pikior nk pi lagik hihihi

pastu aku mintak neurogain..baik utk baby kan..kan aku tgh breastfeeding..tu pon tgk bil rm63 ..kalo kat farmasi brp ek?

Angka2 checkup utk kali ni:-
Berat aku :- 54.9kg ..5 kg turun dari last checkup (sudah kembali ke berat sebelum bersalin..2kg lagi utk kurangkan! )

Rahim :- 8x7 ,ukuran normal rahim = 6x4 ...
cam byk lagik kan tak kecut...


aku terpaksa pakai skirt..sbb ..jeans aku .erm..erm..ermmm


Letih tul jadi org pompuan..seme benda kena check..awat la org laki tak kena check sama huhuhu...

7 comments:

shaifulsafar said...

dah tgk dah grill tu..... nice..
guna besi padu ke bahagian yg horizontal tu?


nota kaki: my new house kat area mantin...N9

genny said...

waaa.....sikit agi nk back to berat normal!cayalah!ke sebab hang dok sorang hang malas masak so secara tak langsung hang kuruih?hehehhe..tu la kan, nk abiskan pantang tu sangat seksa..aku dulu tingin tgk bihun mak aku masak..aku makan gak 3 4 urat janji rasa kekekekkekekeke...

aku tak nmpk agi muka aisya ni cam sape...cam abahnye ke?sejukkkkkkkk

KV said...

wah2 chaiyuk!! jeles ny anak dh makin kurus!!
akak tak pernah wat pap smear. Rasa nak buat tp segan nak gi klinik.

Faina Arisya said...

kak ina pun tak pernah wat pap smear.. tapi so far doc tak kata apa pun masa check rahim dulu.. katanya semua ok.. oklah kot.. hopefully ana cepat sembuh dari sakit bersalin ni ya...

kirana said...

shaiful,
huish mana ada padu..besi kosong jer aih..fulus maaaaa..hihi

genny,
haha mana ada..aku rajin masak pa ekeke..
org kata muka cam bapak dia

KV,
hiks..jgn pasnih naik pulak sudah...ni dlm pantang...mkn control2 leh le kurus

sy bkn segan kak..saye takuuuuut..hihi

k.ina,
kena buat doc kata utk yg sexually active..kanser ni kite tak nampak..sbb dia jadi kat pangkal rahim jer

azreen said...

smga cepat sembuh tau..... :-)

k.imah said...

bestnye dh dpt berat asal..k.imah dok naik adelah..tambah2 asben balik sini cuti raye cina ni..makin selera bertambah....heheheh

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin