first checkup | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, July 7, 2008

first checkup

petang sabtu tu..aku gi semula klinik yg kedua tu..
dh aku explain seme pasal coverage ni..so terus isi form lah..

bila masuk jer bilik doc..aku tgk doc tgh dok prepare nk inject aiman lah
mulanya..aku igt dia bukan doc..sbb pakaian tak npk profesional..hehehhe..cam utk gi bersosial2....pahtu tgk dia duduk kat krusi doc..ohhh betul la ni doc ..

aiman tgk doc dok prepare tu..dia nak lari kluar ..npk muka cam cuak jer
masa doc panggey dia..aku angkat peluk dia pusingkan punggung ke doc..
diam jer..menahan..peluk aku takut kot..bila doc dah masukkan jarum..mula la nanges..tp kejap jer la..pas inject doc terus tarik..tak bagi kapas or plaste apa pon..aku yg mintak nk tekap..huhuuu
cam tak best jer doc ni..doc lama cam pro sket ..procedure nk inject pon proper..konfiden sket

pahtu time aku lak..
aku ckp nk check pregnancy..baru tergedik2 suruh gi kencing..kan dah jadi lama lain org nk nunggu
pas kencing tu..aku duduk la balik kat kerusi depan dia tu..tak da pon nk check BP ke..timbang berat ker..tny pasal pregnancy aku..
pahtu aku la ckp..doc nk scan ..sbb sy tak tau due bila
pastu dia ckp..dia tak reti guna lak scanner tu...huhuhuuuu..suruh aku dtg ofis hour..sbbnya dia part time doc ja kat situ!!huhu..pahtu aku kata...tak per..nk tgk jer condition baby..
dia pon cuba2 jugak tekan itu ini kat mesin tu..sambil2 tu dia kata doc situ tak train lak dia pakai mesin tu..dia doc kerajaan..pakai mesin cam lain..
sudahnya tak dpt tahu yg tepat la due bila..dia main tekan2..agak2 lbh krg 15wks..due 31dec ni..
sama cm aiman jugak due nya..
pahtu balik..

yg aku tak puas hati:-
1.tak proper checkup..
2.BP tak amik..berat tak amik
3.tak consult result air kencing
4.blood test tak buat

padahal ni kan penting utk first checkup..
mmg tak puas hati sgt2....

hari ni..aku pegi la klinik mimos ni..aku bgtau kat doc nk chekup lagi skali
sbb smlm doc tu wat cam tak proper..
aku plan..kalo doc ni tak proper gak..aku nk mintak ref ke KPJ sban terus je..sbb plan nk bsalin kat situ..

sib baik la dia buat ok..aku puas hati la..amik darah ,pahtu advise aku minum air masak byk2 sbb air kencing aku byk garam..kena kurangkan masin la pasni..
BP aku pon rendah jer..100/60 ...pahtu dia pon check perut aku..tekan2..dia kata dh 15wks..
kat situ tak tak scanner..yer la..kat co aku ni brp kerat sgt org dtg nk check pregnancy kan

pastu dia bg la antenatal record card..haa yg ni la yg penting..nk kena bwk kemana2 kan..
ni klinik smlm tu...tak bagi apa2 lgsg..lgsg tak tny aku pasal past pregnancy..teruk tul!
sepatutnya..dia doc krajaan..patut lagi tahu la prosedur....klinik krajaan kan lagi detail kalo check up..

5 comments:

PuteriSatu said...

la hai..memacam ye na...ada plak doktor cam tu kan..kita pun tak confident....

NaZa said...

ni yg leceh asyik tuko panel.. pulak tu makin xglamer... mesti ada kroni ni. upsss.....

cendawanintim said...

wakkkkkk, tuko pi kat KPJ somban jerk laaaa, mesti puas ati..

KV said...

teruknya.
patutnya pertama kali pegi tu dah kena buka buku merah.
sabar je lah!

Ibu Emir said...

terus ke KPJ smban lagi senang, tak yah nak sroty mory 2 3 kali..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin