ASB LOAN,ASB SAVING, BELI RUMAH | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, February 12, 2010

ASB LOAN,ASB SAVING, BELI RUMAH

Aku bukan certified financial planner..
ni just kira2 aku sendiri jer yer...sbb aritu ada la kawan aku bg cadangan amik asb loan

setiap satu ada kebaikan masing2..ikut lah kite nak pilih macam mana
1.tak mau buat byk keja...simpan ASB
2.nak disiplinkan diri sendiri..amik loan ASB
3.kalau nak rasa cabaran jual beli rumah..masuk property investment

kena buat kira2..sbb duit nak invest ni bukan byk kan..lain la kalau dpt duit mcm kacang jer
contoh ,jika kira ada RM15K ,apa kita nak buat?

1.jika letak dalam ASB ,dengan aggapan purata dividen 7.5% ,selepas 30 tahun duit rm15k tadi jadik rm140k dengan syarat tiada berlaku proses pengeluaran langsung dalam tempoh ni.

2.jika duit RM15k tadi digunakan sebagai modal utk membeli rumah berharga RM100k,
dengan anggapan kadar interest 5.5% .monthly rm567 selama 30 tahun ,rumah tu disewakan pada kadar rm600 .kite anggap kenaikan harga rumah ,rm5k setahun.
Selepas 30thn ,kite dapat rumah bernilai lbh krg RM250k
so nampak tak perbezaan jumlah selepas 30thn.

3.kalau kata kite amik loan ASB bernilai RM100k selama 25 thn,
dgn anggapan kadar 3.8% ,monthly bayar rm524 ,dividen 7.5% .selepas 30thn duit tu akan jadi rm130k ,ok jugak la kan..sbb bukan duit kite .tak guna modal pon..buat loan..ujung tahun dpt dividen..pusing dividen bayar monthly..tup2 lepas 30thn ada 130k ..
(Dividen setahun rm7500 ,bayar kepada bank setahun rm6288 ,ada balance rm1200 ,
1200x25 thn=30k )

so....sila pilih..tepuk dada tanya selera... no.1 dan 3 ..tak yah buat keje2 remeh ,no 2..banyaaakk keja
kalau amik loan asb...kalau kite nak buat loan beli rumah ke kete ke..susah sikit la..bank dah kira sebagai komitmen...kalau gaji banyak tak kisah la kan..

7 comments:

genny da bomb said...

tepuk dada tanya selera..tepuk tangan kalo berjaya..tepuk dahi kalo gagal..hihihi..

papepun aku wish luck kat hang..go go ana..pilihan atas tangan masing2 hehe..

lagi satu hang lupa..beli tanah..buat tanam2 apa2 komoditi ke..hehehe..tu aku la tu..cuma aku tak beli tanah..mmg dh sedia ada..tanam getah jaa..hihi

shaifulsafar said...

tak lama lagi blog ana ni jadi port macam blog pie2020 la gamaknya... hehehe.... bagus2... saya akan terus follow!...

Diarihatiku1976 said...

tepuk dada tanya selera.

Pelangi said...

hang dgn en. ali mmg berjiwa investor dan sangat focus..bagus..bagus..patut dicontohi..tp nak ikut belum berkemampuan..update sllu ye bab investment ni..ilmu mencari kekayaan perlu dikongsi :-)

cikda said...

ana
haha tukar pfofesion la wei...
bagus2..rajin hg mengira...
aku pun minat nak invest beli rumah..
tp belum dapat port yg sesuai..
kwn laki aku beli tanah tanam cili..
sehari dapt jual sampai $2k

~tuah.rimbun~ said...

bagus2!
good sharing
i like it...

kirana said...

geni,
amboi hang komoditi2 semua ada aihhh
tak cukop tgn nak kira geni oooiii


pie,
haha mana ada..ni saja2 jer bila kawan usulkan benda ni

diarihatiku,
ya betulll
ada duit buleh buat apa saja


najwa,
haha ilmu boleh ja nk kongsi..kang aku tulis byk2..nnt org kata aku kaya lak..padahal aku pon baru dok belajar2

aida,
wahhh baguih gak naaa tanam cili..mahai la ni cili..

tuah,
tq..tak seberapa pon ilmunya..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin