BAGAIKAN MENGEMIS DI BANK | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, February 4, 2010

BAGAIKAN MENGEMIS DI BANK

tudiaaaaaaa..mengemis katanya
tajuk tak kalah :p

yaaaa...anda buleh pilih..nak invest kat property kena hadapi kerja2 remeh yg org tak suka
kalau nak senang..letak duit dlm asb jer..tak yah nak pening..low risk
tapi kami gatai gak nak libatkan diri...cewahh..cabang2kan saving yer....org kata ..jgn letak telur dlm satu bakul kan.. :P



gambar promo...ni cilok kat TBR website
unit kami unit studio gini ler..theme park view..ngadap ngn pentas parvillion..malam2 malas turun tgk show..tgk dari tingkap bilik jer :)

kesilapan kami mungkin beli hujung tahun...semua bank dah tutup akaun..dah achieve target
so derang pon layan mcm tak layan jer la

submit application form..2 minggu tak dpt result lagik...ditambah dgn cuti2 hujung tahun..pastu masuk awal tahun staf cuti anak sekolah bagaikan..so proses delay

berbeza masa aku apply dulu...3 hari jer dah dpt call..giler cepat..tak tau la masa tu beli dari pemaju,takyah nak tggu valuation bagai ,pastu beli tengah tahun gitu..so kite tak yah cari bank..bank cari kite....

ini naik turun bank mintak loan(aku teman asben jer jadi jurucakap..:P)...fuyoooo..waktu tu aku pikir..gini agaknya peniaga2 kecil mintak nak buat loan...susah betul..rumah murah..mungkin bank tak berminat sgt...cuba rumah juta2...komisen lebat sikit kan

sebelum beli..mmg aku dah tau..service apartment susah sket financing..margin 70-80% gitu jer leh dapat..tak tau la sebab apa..kalau kata nak invest..dpt kurang..kalau nak duduk dpt ler 90%

ok ni aku nak buat comparison bank2 yg kami pergi....

1.C.IMB seremban dan tampin
-service slow ..seminggu submit form..baru mintak SPA..dah seminggu ..baru tepon bgtau..
owhh...bank tak buat financing utk rumah below 500sqft ...apa barang kan...masa gi tanya apply..bg SPA ..awat tak tengok dulu....nasib baik kami tak tunggu result derang ( lbh krg 2minggu proses)

2.BS.N seremban
-mintak bulan 12...sebulan tak dapat2 tau lagik ..check ccris berzaman
dah submit form seminggu lebih baru kata nak check ccriss..adoiiii letih..
dah tu..dapat result..valuation rendah sekali ..


3.RHB senawang
-customer service ok...proses slow sampai arini tak dpt tau result..asben malas call sebab dah sign LO bank lain..aritu officer RHB kata nama sama asben byk dlm CTOS.....IC ada pon tak guna nampaknya...kalau satu msia nama sama 10 org ada dlm CTOS..tak leh apply loan la kot
Valuation rumah-kedua terendah..margin of financing 80% jer..sbb utk investment katanya
masa ni kami jujur bitau beli utk invest..kena soal siasat tu

4.EON bank seremban
-customer service ok...layanan ok..cakap pon elok
proses seminggu....margin leh dapat 90% tp valuation rendah pulak..so kami tak proceed utk approval process

5.Pblic Bank seremban
-ni officer paling kerek sekalik...dah la cakap tak tengok muka..masam lak tu muka
soal siasat mcm2...nak duduk ker ..nak invest..kenapa beli rumah lagik..
pulak tu dia cuti pulak lepas tu..dah seminggu delay...
baru semalam dapat tau result approval....valuation tinggi ..lebih sikit harga beli ..tp margin dapat rendah..sbb dia kata...rumah tu utk sewa..so dpt sikit loan...tapi rate yg terendah dari semua bank ,


6.OCBC bank
-ni paling best..
customer service...proses pon cepat..mungkin apply awal tahun..sales pon tak byk lagi agaknya..3 hari dah dpt tau ..valuation tinggi..margin jer dpt 80% sebab kategory non-landed...macam2 polisi bank kan.Asben pon dah sign LO ..tgh tunggu nak sign loan aggreement skrg ni..

tu belum masuk lagik bank2 yg tanak kasi loan tuk service apartment...
HSBC.MBSB,bank Islam ..antara yg taknak...



gambar promo lagik...jom cuti2 kat Tiara...harap2 proses dpt kunci ni cepat lerrrr..

7 comments:

Abang Long said...

Banyak sungguh pengalaman dalam bidang ini ... hmmm

Mas said...

brpa nk bgi sewa nih ;)

Diarihatiku1976 said...

wahhhh... pandai buat investment ekkk... bagus2

lady zaini said...

c.imb tuh terkenal dengan ke"lembap"an.. kat mana2 cawangan pun sama.

Tapi tabah betul korang naik turun bank yer..huhu~ mesti banyak pahit manis. Good luck :)

kirana said...

abg long,
baru secubit pengalaman jerrr..

kak mas,
tunggu promo bila dah settle nnt..dlm bulan april harap2 leh beroperasi

diarihatiku,
baru nk berjinak2 jer..hehe cuba2 mana boleh

lady z,
haihhh mmg sabau giler...tu lupa nk tulis pasal maybank gak ..
mintak byk2 loan sbb nak cari rate terbaik..nak cari valuation tinggi..kata nk melabur kan..kena kira betui2 hehe
susah awal2 ni ler

Em's Family said...

nanti kalau nak pergi Tiara, boleh sewa kat Ana la erk.. rumah yang facing mane?

kirana said...

mira,
ya sila kan sgt2 dialukan
ini facing theme park,..dekat parvilion stage tu
bilik betul2 sebelah lif..senang :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin