KONGSI PENGALAMAN : BARANG LETRIK ROSAK | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Sunday, April 4, 2010

KONGSI PENGALAMAN : BARANG LETRIK ROSAK

ni aku nak cerita sedikit..supaya korang yg malas mcm aku ni..pasnih jadik rajin
bukan malas apa...malas nak turn off plug tu ..

mcm tv,turn off tv jer ,plug biarrr jer on,thermo pot mmg sentiasa on..nak balik kg jer aku off kan,water filter pulak lagik la tak pernah off ..

yer la..aku fikir kalau tak pakai..current tak flow la lan
pastu pada satu hariiiiiii...kilat sabung menyabung...guruh berdentu2m..
tuupp!trip satu rumah ...tak lama pastu aku on balik....kendian kilat datang lagik..
trip lagik..masa tu tgh tengok tv
kalau kat kampung..aku igt lagik..bunyi guruh sikit jer..ayah dah marah suruh tutup tv..

kat umah sendiri tak tutup..sbb dok kata...kalau kilat dtg...trip satu rumah,,so ok la..tak kacau la brg letrik ni
sebenarnya aku silap...sampai la water filter aku rosak ,dan nasib baik jugak ....tv tak kena sekalik..yg kena extension plug yg rosak

bila antor repair..adaptor yg rosak ..pastu board pon shortcircuit..adpator tak da warranty..kena la bayar...pastu technician tu bgtau la.kalau tak guna ..off sekali sekala..jgn biar on berterusan..
hehee patut la...aku sejak beli smpai skrg tak pernah off..adaptor boleh cair kat dalam sbb panas..pulak tu voltage kilat tu mungkin terlebih kuat...current still leh lompat walaupon dah trip..aku tak ceter la kat dia yg rosak tu selepas petir kuat...


yg extension plug utk tv plak..tiba2 jer rosak..rasanya sbb kilat jugak kot..nasib baik la baru plug...kalau kena tv...huhuh haruuuuuuuu
lepas kejadian tu...asben dah beli plug yg ada surge protector siap2..sebelum ni dok guna yg lama tak upgrade2....so utk korang2 yg sygkan barang letrik beribu2 tu...beli la surge protector plug

sepatutnya waterfilter tu pasang la built in surge protector mcm water heater ..benda2 melibatkan air ni...sensitif sikit

2 comments:

cikda said...

haha..betul ana, dulu aku dok marah husband beli adaptor sampai beratus..dia beli Belkin..pastu baru aku faham..masa guruh2 aku ler yg dok tgk tv..:)

Em's Family said...

oh ye ke, mira pun kalau water hitter tu tak pernah tutup. huhu.. tapi rase ok kot, sebab dok tempat tinggi *in denial kekekeke

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin