KIRA KEUNTUNGAN RUMAH YG DISEWAKAN | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, April 22, 2010

KIRA KEUNTUNGAN RUMAH YG DISEWAKAN

aku ni idak la layak pon nak buat entri ekonomi ni ..tapi secara org biasa mesti ada kira2 nya kan
secara kasarnya...kite kira untung kalau ada positive cashflow dari jumlah disewakan tu

contoh la: monthly payment ke bank :rm500
rumah disewakan :rm600 ...so ada beza positif rm100 tu..kira nampak untung la kan..

ok tu salah satu cara lah..org biasa mcm aku ni kira

lagi satu cara ialah..kira Rental yield setahun ..iaitu :
(sewa sebulan x12 bulan) / harga beli rumah X 100%

aku baca kat blog http://www.bebas-hutang.com/ cara nak kira ROI ni...dia ada gi dengar preview pasal property ivestment ni..so speaker tu bg formula di atas tu..
benchmark nya ialah 8% ..tp menurut penulis blog tu..susah nak dapat 8% sekarang ni..jadi nilai 6% ke atas pon dah kira ok.

utk panduan kite....kalau nk beli rumah tu..leh la buat kira2 dulu...brp rental yield nyer..kalau lebih 6% ..boleh la consider utk beli..
mcm rumah aku duduk skrg ni kan..mmg sikit giler la ..mmg rugi la kalau buat sewa

utk rumah bukit katil.. aku kira ngam2 dapat 6.1% ..adalah positif cashflow sikit..tp sikit sgt hehe..sebenarnya nak pujuk asben suruh jual dan cari rumah lain yg kadar lagik tinggi..hehe aku dah jumpa area tu...boleh dpt 9% ..tapi syarat nak beli mcm susah pulak.

utk tiara beach resort lak...hanya ramalan jer la aku buat kira2...tp kadarnya masih tinggi...tunggu la setahun disewakan ..nnt baru boleh ceritakan

mcm kes kwn aku ,naza, yg mempunyai apartment di bandar tun razak tu ...aku kirakan roi utk dia..tinggi jugak 8.8% !hot area tu ..
jadi mungkin leh jadi faktor utk dia pertimbangkan ..jadi jual ke tak jadi jual hehehe..sebab dia dok tanya opinion aku ,nak jual ke tak..

nak baca detail pasal ni boleh pi link bebas-hutang.com

"for Rental Return (RR) or Return of Investment (ROI) Rental Yield.

RR = (Rent/mth x 12 mths) / Property Price x 100%

Example: You found an apartment selling at 80k with average rental rate around RM500/mth…so the calculation will be as follows:

RR = (500 x 12)/80,000 x 100% = 7.5%

According to the guy who did the preview, the best RR is 8% and above…but in reality, its quite hard to find a property with RR=8% and above….kalau jumpe pun, must be selling like goreng pisang panas

Thus 6% and above is consider good for investment…plus the rental rate will definitely increase yr by yr…while Property Price for the calculation will remain the price when you bought the house…so your RR will increasing as well.
"

5 comments:

Diarihatiku1976 said...

fuhhh.. bagusni byk umah sewa.. income tinggi wooo...

kirana said...

kak iena,
alahai bukan byk ponnn...org lain berpuluh bijikkk kakkkk

Fiena said...

mak aih... byknya umah hang...
makcik kayo.. bagus2

kirana said...

fiena,
mana ada byk..umah kami murah2 jer wehhhhhhhh..

mazzuana said...

aku ajar benda2 construction economics ni including ROI..tapi bila sendiri beli rumah malasnya nak kira benda tu semua...hahhaha

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin