puan,cik atau nama.. | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, June 19, 2008

puan,cik atau nama..

korang kat tempat keje panggey apa kat coleague?cam kalo org tu tua setahun ke 2 tahun ke 4 tahun ke..tak kisah la janji tua sket dari kite kan..cam aku dah biasa kat asrama..kena panggey senior "kak" ..so sampai ke tempat keje pon masih mengekalkan tradisi panggey "kak" pada yg senior..contoh "kak dot dot dot,nnt leh tlg wat ni" gitu ler lebih krg..tapi kalo yg tak tau umor or npk sebaya or org tu dh mention panggey nama jer..aku tak kisah ...buleh jer aku panggey nama..

napa tiba2 aku cete pasai ni..
sbnarnya masa meeting ngn "org atas" aritu ..ada la dia bgtau...
"saya heran la..kamu dok panggey kak itu kak ini...dia tu kakak kamu ker? "gitu la lebih kurang bunyinya...
"saya lebih suka awk panggey puan,cik atau nama saja...sng sket kamu nk suruh wat keje..cuba fikir..kalo kamu suruh kakak kamu wat keje..mau ke dia wat?"
"abih tu ni..kat yg laki2 ni..nape tak panggey abang dot dot dot..abang itu ini "..
then berderai lah ketawa semua org...

"kalo awk jmpa saye pon..tak yah ber encik2 ngn saye..panggey nama jer..saya rasa lebih close mcm tu "katanya lagi..

ermmm..ntah la..susah la nk tukar ..dah biasa panggey kakak2 kat opis ni ..nk panggey nama cam tak biasa lak..lagipon suasana keje aku tak la formal sangat nk berpuan sana sini..hihi
melainkan kalo ada urusan ngn org luar..baru aku panggey org tu puan or cik ..

pendapat masing2 kan..

4 comments:

cendawanintim said...

sama ar...

tapi ngan Perut Beso tuh, memang saya panggil dia Puan Bedah, nama dia Zubaidah...orang lain ikut panggil camtuh gak...

weol kat opis nih panggil terbalik, kalu pompuang panggil Bang kalu lelaki pegi panggil Kak..kalu saya jadi camnih..Bang ni...ntah pape la weol ni kannnnnnn...

NONIE AZIZ said...

hahahaha...kak nonie pun lebih kurang macam kirana gak...kalau yg tua sket panggil kak @ abg. zul,,,tapi kalau tua banyak dari aku aku panggik En/Puan la...

buzzybug said...

kat sini panggil nama je. tua ke muda ke. suma nama. bos pun panggil nama je. kte rasa, panggil nama lagi selamba.

Faina Arisya said...

kalau kat keje gomen ni.. biasanya kalau dah level ketua pegawai kami panggil puan/en.. tapi kalau setakat pegawai biasa panggil kakak aja kat pompuan tapi lelaki panggil en.. nak panggil abang??? ada yang melenting nanti.. hehehhe

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin