SIRI DECOR BULAN INI -MARI MEWARNAKAN BILIK | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, March 8, 2010

SIRI DECOR BULAN INI -MARI MEWARNAKAN BILIK

ini bukan iklan nippon ya..tetapi sebab menggunakan cat nippon..kena la tunjuk tong cat nippon

pagi2 lagik bangun2 tido en ali usulkan nak cat bilik...aik tiba2 bersemangat pulak dia..
aku boleh ajer...dah dia yg usulkan..mesti dia smgt nak buat kan..kalau aku usulkan mesti dia buat pon kerna aku suruh kan cewahhhhhh




code color...boleh teka color apa??
5Liter Rm118 , 1 liter rm28 .harga ikut jenis cat lah yer...
ini jenis easy wash punya,matt finishing


boleh teka corak apa nak buat?
hehe..oleh kerana ada 2 kepala...masing2 nak buat idea masing2..
mula tu..nak cat satu dinding jer kot...pastu..tiba2 aku ebrubah fikiran nak cat gak idea aku
so kami amik srg satu dinding lah...
tapi kedua2 nya en ali yg cat jugak
proses mengecat...kena 2 layer..baru sekata elok
proses menunggu kering...ni gambar warna lain sikit ..mungkin pengaruh lampu kot
kami cat jam 10 lebih kurang..lepas aiman tido..pastu aku tidokan aisya dan tertido sekalik..bangun2 tgk dia dok buat srg2..cian pulak tak da sokongan

design kedua
dapat teka design apa?


jalur 1malaysia..tapi tak de color2 bendera pon


1.10 pagi...masih bekerja keras
sementara tunggu kering...aku turun mop lantai bawah dulu...fuhhh tengah2 malam weh mengemop..org dok tidoq sedap2..aku dok bekerja ni :P
en ali tak sabar nk tunggu keesokannya..gigih nak koyak jugak masking tape tu..
alih2 tu ada cat masih lembap kot...dah terherot sikit daun pokok tu..pastu tampal..repair balik lah

ini pon sama...nampak cam senang jer kan tampal2 masking tape...
tapiiii..kena buat dgn hati2...kena pastikan betul2 cat tak leh tembus masuk masking tape tu
dalam tengah2 dok ralit buat tu..boleh pulak masking tape habis..tinggal satu line ja lagikkk
gigih jugak dia keluar carik kat seven E ,kul 1045 gitu...sib baik ada lagik...
sebelum cat ni..dia design dulu dlm excel...aku just ckp nak belang2 hijau n purple jer..
dia yg buat scaling drawing kat excel..pastu suruh aku pilih nak design camna..saiz sama besaq 2 warna ker..saiz kecik satu besaq satu ker..pastu aku pilih yg ni
dia nak buat 5 belang...aku nak gak 7....hehe sib baik amik 7..kalau 5..mcm besar sgt pulak
hasilnya yg sgt menggembirakan akuuuuuuu
aku suka sgt2!!sebab aku dah berangan nk buat lama dah gini...aku dapat inspirasi masa dok sidai baju..hanger2 anak color purple n hijau..bila susun sekali nampak mcm cantik lak..

gabungan 2 dinding...2 lagik dibiarkan color asal..kerana takut pening pulak kalau cat semua macam ni..sebab hijau ni pon macam kuat jugak color nya..kalau soft color tak apa cat semua
kat sini bakal ditempatkan katil...nak katil putih jugak

dan sini akan diletak almari /drawer putih....huhu mana mau cari selain ikea??


so skrg bilik ni hampir siap deco nya...cuma menunggu masa beli almari dan katil :)
kejap2 aku nak masuk bilik ni hehe....tau la kannnnnn

18 comments:

NaZa said...

cantik2.. tahniah pada en ali.. pada puan ana x kot sbb jadi mandur je.. :p hihih

kirana said...

naza,
wehhh aku pon tlg cat jugakkk..2nd layer aku cat..repair2 tang mana tak kena ..huhuhuu

Diarihatiku1976 said...

wah antik tu.. satu idea yg boleh ditiru tak.. ahahkss

my little family said...

cantik2... ni bt gatal tgn nk cat ruaang makan balik ni.. "ada yg nk kena nanti ni" hahha

:: HUSNA :: said...

serius cantik ana...

NaZa said...

tambah komen sket.. cat hijau ni la aku suh asben aku beli untuk cat umah, tapi dia pi beli warna hijau gelap cam rumah orang k***** selalu guna... .. geram tul aku..

faiz said...

cantek...good ideass...bole copy n paste nanti..ihihi..

cikda said...

cantik..cantik...hijau tu terang...tp kena jek dgn purple tu..
baper tin cat a nak cat 2 dinding tu?

bie said...

lawa2...maveless...try cr perabot or katil kat westcourt(btl ntah eja)...kayu2 dia lg elok dr ikea punya kayu...

:: iManja :: said...

wah cantik²!!!...dah la tengah dok plan nak cat bilik ni...boleh la tiru...hehehe...kat nipponnyer website tu memacam idea leh dapatkan...i like!

Em's Family said...

wow rajinnyer korang ni erk.. ikut hati nak je tiru design, tapi nak buat tak semenggah pulak kan.. anyway emran kate, pergi dia flickr dia pilih mane2 gambar scenery berkenan di hati nanti dia bagi soft copy and print jer okeh :D

k.fey said...

Anaaaa... santeeekk.. i pujii you.. you memang kreatiff laaaa... bravo!!

Irenelim said...

Super cantik la... saya mau cat malam malam jugak!

Iena said...

super duper triple cantik la cik kak!!! big claps to cik kak laki bini. nak tiru boleh x?! hehehehe...

tp pokok2 tu wak cmne? guna sellotape gak ker?

Irenelim said...

I nak tiru jugak... tapi yala, macam mana buat pokok2 tu?

kirana said...

k.ina,
hehe sila2..mcm2 design leh wat..kami tiru pokok tu masa homedec tu

k.ayu,
cat sendiri la kak...mseti asben tak kata apa punya hehe


husna,
auwww kembang laki aku nnt haha

naza,
hahaha..ko kena pi beli sekali lain kali ..tak pon bg code yg betul cewahh

faiz,
sila..cut n paste kalau boleh :P

aida,
aaa ijau tu terang jugak..
yg purple tu satu tin kecik..tak abih pon guna..
yg hijau tu..kira 40% dari 5 liter punya la

bie,
aaa wescourt cantik2 gak design
nnt lah cuba tgk..tp byk tgk colour hitam ada

sue,
aaa..buat jgn tak buat hehe

mira,
kena raijin la mira..kang nk upah prg kuar duit lagi :P

ok2..nnt bila nak kite bitau yer..tq2..jgn caj pulak naaa cewahhh


k..fey,
auwwwwwwww..ala yg pokok tu ana tiru display kat homedec..yg belang2 tu jer idea mai time sidai baju

iena,
haha tq2..guna masking tape jer...ko tepek la apa2 design pon..yg penting...kena tepek betul2..kang cat tembus masuk lak

irene,
oo senang jer ...u pakai masking tape jer..pastu cat atas tu la..pastu dah kering ..tanggalkan..
tapi kena teliti sikit la ..remeh jugak buat benda ni

lady zaini said...

cantikkkk... :)

Mummy Dasy said...

mak oiiii...cantik+kreatif sungguh husband & wife ni bekerjasama...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin