AIMAN | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, November 18, 2009

AIMAN

aku nak toilet train aiman..tapi aku malas nak start
dulu dah start dah sehari..aku beli yg utk letak kat toilet bowl tu kan
dia tak nak duduk atas tu...takut kot...
aku try sehari..dia terkucil tak bagitau...hmmm aku malas dah la..cewah terus giveup tu..tu beberapa bulan yg lalu lah...pastu aku tak start secara serius lagik ni


lepas dah melabur ...baru bgtau...masa sebelum tu...tak reti nak bgtau
huhu camner nak ajar ni ..
(tu bean bag yg beli kat macy aritu...syiokkk oo dok kat situ)



tahun depan dah nak masuk tadika (4 thn punya..tapi aiman baru 3 thn...anak hujung tahun)...kang malu ngn kawan2 dok pakai pampers lagik...

aku memang tak plan nak guna yg potty tu la...aku gelii hehehhe...pas dia melabur tu nak kena angkat buang brg2 tu ler...


target bulan ni la nak ajar lagik..tapi kena tunggu cuti lama sket la kot..

mcm mana ya nak ajar suruh bgtau tu ..
ker kite kena tanya sokmo2 kat dia ...

14 comments:

nieda said...

good luck train Aiman toilet train, kwn kita ckp kalau anak termelabur, jgn marah bagi semangat kt dia..hehe

shaifulsafar said...

bagus topik nih... saya pun nak tahu cam ner caranya...

PuteriSatu said...

yang akak tahu...kena tanya sokmo-sokmo... nanti lelama... dia akan tahu sendiri bila masa nak beritahu kita... ntahla... pernah try sekali kat Aqilah... klu rajin tanya.. dan rajin bawak dia ke toilet...tak de masalah.. tapi tuhla.. kena train selalu... tak lehla takat sehari dua je... dan bila dia terkucil merata... redha ajela... tak leh wat per.. cuci jekla..walupun dalam ati merungut..ahaks...

rynas said...

Dulu masa Durrani 2 tahun dah start ajar dia. Mula2 masa dia pakai pampers 1 jam sekali akan buka pampers dan bawa dia pegi toilet. Lepas 2-3 bulan dah ajar tak pakaikan pampers..ttp masa tu baby sitter tak nak ajar, dia tetap pakaikan pampers sebab dia kata kecik lg 2 tahun. Mula2 mmg terkucil kat depan Tv lah..atas katil lah..reda jerlah. pastu ingtkan dia lah bila nak buang air kena pg toilet. lama2 dia faham dengan sendiri. Lepas tu dia dah boleh bg tau sendiri..bila nak buang air akan pg toilet cuma pakaikan pampers malam jer. Dan pernah juga dia terbuang air besar kat depan ruang tamu sebab dia tak cakap...aduhai nak marah jugak ler ttp sabor jer. bila masuk umur 2 thn setengah dah senang..tak payah pakai pampers jimat duit uols. lepas dah boleh buang air dlm toilet saya ajar pulak buang air besar kat dlm toilet bowl, dia duduk atas tu ttp saya kena pegang dialah...kalau tak takut jatuh dlm lubang tu plak hahahha...skang dah 3 tahun tak ada masalah nak buang air kecil dan besar semua dlm toilet. Bila nak beyak atau buang air kecil dia akan cakap.."mama mama..nak kencing ni..cepatlah mama tak tahan sgt nie.."
gitu cara saya ajar dia...

feeza said...

bagus topik ni..boleh dipraktikkan di masa hadapan.. :)

shahi said...

Ana... kalau nak toilet train budak nie.... kena banyak sabar.... memang masa awal2 tu dia akan terkucil nyer... tapi kena motivate diaorang.. tak leh marah2. Lepas tu kena pulak selalu bawak dia gi toilet. dulu aariz setiap 45 min to sejam, kena bawak dia pi toilet suruh dia kencing. Until come to a point yang dia dah boleh tahu rasa nak kencing tu cam mana, then dia akan marah kalau dipaksa kencing. Bila dia dah tahu, then kita pun senang. Berak pun sama jugak tapi tk der lah 45min - sejam. INsya-allah boleh. Aariz sekarang nie malam tido jer guna diapers. tu pun most of the time dia dah tak kencing. kalau keluar jalan pun sama. So sekrang nie kalau setakat keluar sekejap2, jalan2 tak jauh memang tak guna diapers dah... but make sure sebelum keluar umah tu kena pi toilet dulu. Jimat memang lah jimat.... so ana jangan patah semangat... usaha sampai jaya....

Anonymous said...

emmm... saja nak menyelit jugak tang ni.... aku dulu nak train anak fusss dlm toilet.. siap tepek suam kartun feberet dia dlm toilet... sampai tak nak kaur toilet.... menjadi... minum secawan air pun .. terus masuk toilet..nak kencing .... padahal tak nak kencing pun....

iamthewitch said...

Haha lawak ana, geli nak buang 'barang' tu ya :P Susah-susah dahulu, senang-senang kemudian ya? :P

Diarihatiku1976 said...

alah... rasanya kena tanya selalu kot... tapi entah ler ekkk..coz lum ada anak lagi...

mama uzma said...

x de pengalaman anak sendiri tapi anak ngasuh ada la..hmm kena kerap tanya kak...pastu kadang2 dorang leka main..dah sampai masa nak kuar baru kelam kabut..tu yg x sempat masuk toilet..yg pntg byk sabarkan..dugaan tuk ibu nak bebaskan anak dr pakai pampers..hihi

Saliza said...

ana, kalau nak tain anak x pakai pampers mmg kena byk bersabar...cam kitaorg dulu, haikal kitaorg try ajar dia masa weekend dulu..mmg 2,3 kali terlepas poo dia tuh....good luck...

genny da bomb said...

iye iye setuju ng suma org..kena byk tanya..kena sabar...nuqman dulu aku toilet train dia weekend..2 ari la kan..hari pertama..mmg dia terbabas..kencing berak..tapi aku tak marah..hehe..kena kerap tanya..sejam skali tanya..kadang2 1/2jam aku dah tanya hihi..

hari kedua dah terer sket..terkepit2 nk kencing nk berak..mmg kena angkut dgn pantasnya la ke toilet hehe...

pastu masa hari ke 3 dah ok dah..sbb aku bg jugak pampers kat neseri kan..balik tgk dlm beg pampers still mcm aku bagi paginya hihi..

n time gini..kalo leh lapangkan la rumah tu..takyah nk ada kapet2 bulu2 tu kalo hg malas nk cuci kalo dia terbabas kan..kalo tikar buluh ke rotan tu takpe la tak susah pun nak basuh..sllnya dalam 4 ari je anak hang dah terer gitau,,cuma ari pertama kedua tu kena sabar la ye makcikk haha

mula dulu ng siang..malamnya citer lain plak hihihihi..nnti hg wat entry lain utk malam punya naaa..

kirana said...

nieda,
yer yer..nnt turn awk akan tiba hehehe..

shaiful,
aa yer la..kite mintak tny org yg dah experience..teori mmg byk jer kalau baca

k.puteri,
ya la tu..saya kena rajin mencuci dan bertanya la pasni :)

rynas,
alaamakkk bab terlepas air besar tu tak tahan tu hhuhuuhuu...kalau
kencing leh gagah nak mop lagik ..hehehee.,....terpaksa hadapai dgn redha ..


feeza,
lambat lagikkk hangpa...ehehe


k.shahi,
usaha tangga kejayaann naaaa..hihihih
aa pasnih kena bwk gi toilet seja sekalik la yer..sebelum ni ana tak bwk pon..hehe....

anon,
aaa bagus gak tu idea tu...tq2

mei yee,
amboiiiii u gelak yer...tunggu turn u nanti hehehehe
siap pagi peribahasa kat i tu hihihi

diarihati,
ya la tu..mcm derang ni ckp tu
kena rajin2 la pasnih

mama uzma,
betull..kena sabar ni..bab2 mencuci ni

sal,
huhuhhu takut tercicir poo tu la hehehe...kencing leh gagah lagik nak mop2


geni,
umah aku mmg satu haram tikar permaidani tak dak skrg ni...hehehe..
aku nak cuba dah ni..bersemangat dgn komen2 hangpa bagi ni

ila ramli said...

ana,
sama2 lah kita merajinkan diri nanti
aku pon nak start train zahran tak pakai pampers, alang2 cuti panjang ni....hopefully BERJAYA!!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin