8 FAKTOR AKU GEMUK | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Tuesday, December 28, 2010

8 FAKTOR AKU GEMUK

cehh mula dah dok sebok cari alasan penyebab badan naik
gelabah bewak dah ni...cewahhh
sebelum ni gelabah cicak jer....dah kena perli sedas...menggelupur !

meh kite sama2 analisis...senarai tidak mengikut keutamaan

1.pil perancang marvelon-ni dah msuk 2 thn ler aku amiknya..kalau kata badan naik...masa bila naik..lepas brp lama amik?

2.aisya dah besar sikit- dulu pon sama..masa aiman dah setahun lebih..badan aku dah naik

3.aku dah stop kopi guara -mmg masa amik kopi ni..berat menten tak naik2..walaupon perut buncit..tapi tak sebuncit sekarang

4.cocoa collagen- adakah ini penyebabnya?dah masuk set ke 4 aku amik nya...asben pon dok cuba analisis..dok teka ini kot penyebab hahahha

5. umur dah meningkat -sila terima kadar metabolisme pon dah menurun..tapi aku dok makan mcm aku umur 20-an dulu ni..makan tak hengat!

6.makan fastfood -ni cubaan nak salahkan en asben yg selalu bwk balik fastfood hehehe...

7.malas buat senaman terutama sit-up

8.mengandung dah 2 kali --cehhh org lain anak sepuluh ramping jer


setelah menganalisis penyebab2....kena la amik langkah2 mengatasinya
aku pon tak tau nak teka yg mana satu antara 8 ni penyebab utama...korang teka ?

langkah pertama aku amik skrg ni ...tak makan malam ..atau makan sblm kul 7..mlm kalau lapar..makan buah saja

sbbnya..aku dok berpegang teori metabolisme tu ehhehe..

berkuatkuasa malam isnin 26.12.2010

dugaaannnnn ..balik kampung baru ni..
"naa mkn na.."
"tak per2..mkn dulu...sy diet ni hehehehehe"gelak2
"diet menda ko tu...dah kurus ponn"
"haihhhh takboleh2...dah gemuk smpai kawan saya tegur saya peknen"

sambil lalu tgk ada asam pedas..

gi mandi dulu ..
turun2 amik pinggan duduk semeja makan
hahha abih kena perli
"tak leh jadi la..rugi blk kg diet...nnt isnin ni mula balik"

kalau lah..lemak ni boleh dihirisssssssssss!

11 comments:

Iena said...

aku memahaminya kak...
tiap kali blk kg, tgk makanan sedap2... terus lupa DIET. lagila bila berjalan jalan... dan tu jugak tak kenal word DIET!

my little family & kaftanbatik said...

marcelon xpasti penyebabnya ke tak tp klu ambik injection mmg..huhu

genny da bomb said...

ahahahaha..cari jangan tak cari..tapi kan ana..lagi elok hang skang ni dari masa skolah yang sekeping papan lapis tu..hehehehe..

SUZIE APAI said...

biarla gemuk ckit..kerempeng mcm aku ni hudusss...

aku igt ko kena jogging hari2..lemak lek terbakor kababooooo bila jogging dan sapu krim halia tuuu...

ain said...

kadang2 hormon, n metabolisma mmg faktor penyumbang..dolu ain makan satu bar coklat tu tak hingat, sekarang makan jugak..tapi dolu tak yah isau pasal lemak ker buncit ker..
now, makan sket jer dah isau kat lemak etc..huhu.

||imanja|| said...

huhuhu mak kiter ada kat umah skarang ni....asal balik rumah, makan malam telah tersedia...alahaiiii.....

badan ana dah ok laa...org kata sedap² peluk...

Natrah said...

hg tak gemok la Ana..kurus sgt x cantek (ayat penyedap tuk diri sendiri...hahah). Aku yg gemok ni xtau la bila nk tobat..laki aku kata aku gemok..aku kata balik:"awk tuu lagi gemokkk.."camna tu?

My Special Mall said...

berat bdn maksu naik slowly dari 41 kg hinggalah skrg dekat nak 70kg dah, slowly dalam tempoh perkahwinan masuk ke usia 18 tahun... hu hu hu

my little family & kaftanbatik said...

bumuk ka? tp totap cantek..jgn risau Ana.. :-)

Najwa said...

mana ada hg gemuk ana..masalah kejiwaan je tu kalo hg rasa hg gemuk..hihihihi

ana-kirana said...

iena,
aaaa rugi tul rasa kalau diet time bercuti ngn blk kg..hehe masa tu diet takde dlm kamus hahaha

k.ayu,
marvelon kak..hehe mercilon tak penah try

geni,
aku bukan nk kering sgt geni..nak buang lemak tang part2 tertentu ja hahaa

suzie,
komitmen byk sgt...tak sempat..cewahhh alasan :P

aku dah beli krim halia..nnt tgk keberkesanan nya ada ke tak

ain,
dah tua kot la ni hehehe

sue,
ahhaha elok la tu..balik terus ngadap ja hahaha

natrah,
ha betul2...kurus sgt tak cantik kan cewahhhh

maksu,
huhuh ada kemungkinan tak sy naik mcm tu jugak..saya kita maksu nya kadar kenaikan 1.6kg setahun :P
skrg 5 thn kawen berat dah 55kg ,sblm kawen berat 45kg..haha setahun 2kg!!waduhhhh

najwa,
hang saja la tu nk psiko aku hahaha

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin