PENGALAMAN PERTAMA MASUK PROPERTY AUCTION | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, June 22, 2009

PENGALAMAN PERTAMA MASUK PROPERTY AUCTION

takder rezeki kami pada hari itu

setelah hampir2 sebulan mempelajari ilmu ,selok belok membeli rumah lelong..risiko2 yg dihadapi..hari sabtu baru ni..kami mencuba nasib ..
mengambil risiko mencuba dalam bidang pelaburan hartanah..bidang berisiko tinggi tapi kalau untung pon hebat

kajian ,analisis kira2 dan macam2 faktor diambil kira..
akhirnya kami memilih kawasan yg bukan prime area kerana ..kawasan yg menjadi rebutan..harganya selepas dibida melebihi atau hampir sama market value atau beli atas tangan orang

pesta lelongan yg hebat...under RHB bank...ada 2 3 auctioneer terlibat pada hari yang sama
aku yg pertama kali tengok..terkejut jugak tengok ramainya orannngggg
sapa kata rumah tak laku sekarang..

kami tiba 5 min lagi kul 11...aku yang ketar lutut..padahal asben yang nak bid nanti



pendaftaran


nombor yang agak cantik..ku harap tuah dari nombor ini..cewahhhhhh tak der aihhh
dah rezki tak menyebelahi


kat entri dewan auction...tu yg kelompok baju putih ,belang2 merah tu aku rasa mcm kenal depa ni,...otai beli rumah lelong...hehehe..

aku tak masuk..jaga aisya ngn aiman..aku igt aku sorang ja yang heret baby gi..segan jugak,.
tapi tengok ramai ja yg bwk anak2,..
ya la ..kalau guna agen kan dah rugi nak bayar sevis kan...

kami sangat konfiden buleh menang property yg kami pilih tu,..sebab tu kawasan bukan tumpuan pembida..

yg jadi tumpuan..unit penara sri permaisuri 13 pembida..dari reserve price rm40k ..naik jadi rm72k ,unit cemara 12 pembida ..90k RP jadi rm127k
dan satu lagi unuit kat kota damansara pon 13 pembida..
mmg hot properties la ..
utk permulaan..dah kami tau dah harga akan up sampai mcm tu..sebab tu kami pilih area2 kat sini dulu..

asben dah gi tengok kawasan dan rumah..mmg ada potensi di situ..sbb kolej komuniti akan dibukak tak silap julai 2009 atau jan 2010


pulak tu..unit yg kami nak tu..aku dah buat search..dah 6 kali lelong kalo ikut reserve price yg offer tu..mmg heran gak..apsal tak der orang nak ..tapi kami memberanikan nak beli jugak

tengok2..asben keluar dengan muka tak berapa ceria..huhuhuh
kami kalah..ada 3 pembida termasuk asben...
kami dah set bajet...memang akan bid sampai jumlah tertentu saja.
aku dah buat analis kira2 keuntungan dan lain2..so kalau lebih cam tak berbaloi pulak

dengan kos nak repair rumah,kos hutang air rm900 lebih,letrik rm100 lebih,cukai pintu bank tanggung..jadi dah masuk kira2 tu..sbb tu tak lawan ..sbb dah naik 10k dari RP..

tak pa la ..nnt cuba unit lain pulak..pengalaman ni sangat berharga
at least kami dah tau step2 seterusnya selepas ini.

tapi aku still frust heheheh
asben bg kata smgt "ala brader yg duduk sebelah tu..6 kali dah masuk bid..tak penah menang..dia lagi la..siap 3 bank draft dia bwk..tp tak dapat semua.."

ps: dgr berita GLC company nak potong gaji dan vss,mss..bulan sept ni kan...gawat lagi ker..igtkan dah nak pulih dah ekonomi..

22 comments:

genny da bomb said...

wahhh...dah libat diri kat sini plak ke ana..wahhh bagus sungguh hampa laki bini nih hoho..

la skang ni mmg le gawat lagi..dijangka pulih 2011 kan...lmbt lagi tu..ramai kan kena buang keje skang ni..kompeni hang terlibat gak ke?

shahi said...

wah.. dah ada experience nie.. boleh lah gi bid lagi.....

cari2 umah lagi.. hehheheh

Abang Long said...

Teringat kisah Ali Baba sewaktu membida.

1000 DIRHAM. 1001 dirham.
2000 DIRHAM, 2001 DIRHAM.

shaifulsafar said...

wah... cayalah. ada kemajuan...

yang pakai baju putih n belang2 tu geng si pie2020 rasanya... klik kat link blog jutawan hartanah diblog saya.

saya tak de pengalaman bid lagi... last year ade nak try, dah beli bank draf pun... on bidding day... saya demam. tak dapat nak bid... kalau saya menang bid tu, sure saya skrg dah duduk kat rumah end lot desa pinggiran bayu.. berhadapan rumah baru yg saya beli sekarang... :-) ade hikmah rupanya...

anyway... try lagi lepas nih... saya suka bab2 properties nih.

GLC?... me also part of GLC.... :-(

MommyDania said...

haa..klau nk beli lelong kena baca betul2 T&C proclaimation of sale tu. good luck. aku dulu beli rumah pun thru auction. :)

PuteriSatu said...

waaa... cam tu rupanya beli umah lelong eh.. akak tak tahu pun...ahaks...

my little family said...

wow..hebat2..future planning. kena berani mencuba la klu nk cepat kaya kan? hehehe

KV said...

takpe, blom ada rezeki.

cikda said...

ana..
cte skit cara2 nak bid nie..main angkat2 nombor ke?

Fiena said...

aa.. company aku ni (eceh.. company aku tu..) dr awal thn dh start..
risau gak kalo kena fire.. hohoho
elaun2 mmg dh byk kena potong.. pastu tiap2 quarter kena amik unpaid leave la.. mcm2... xsabaq nk tggu ekonomi pulih.. huhu


bagusnya hang ngan laki hang.. dh advance.. hehe

kirana said...

GENI,
CUBA2 SAJA ...SKRG LUBANG INVESTMENT PON SLOW
COMPANY AKU BKN GLC..COMPANY AKU ANAK SYARIKAT KERAJAAN..GLC NI PROFITABLE COMPANY
CEH NGAKU COMPANY AKU LAK :p

SHAHI,
MMG TGH CARIK..DAH USHA DAH AREA MANA,,TP TU LER..KOS TINGGI TAKUT NNT TAK TERCOVER NAK BAYAR ..BYK RISIKO


ABG LONG,
AAA LBH KRG GITU LER GAYANYA..BEST JUGAK TGK

SHAIFUL
ADA HIKMAH TU DEMAM HIHIHII..CUBA LAGI LEN KALI

OWH AWK GLC GAK EK...COMPANY APA?


MOMYDANIA,
AA MMG DAH MEMAHAMKAN DAH..SMPAI TERMIMPI2 EHHEE

K.PUTERI,
ANA PON BARU NK BELAJAR KAK

KV,
AAA TERIMALAH DGN REDHA HEHEHE

AIDA,
AA ..NNT AUCTIONEER TU SEBUT HARGA ..KITE ANGKAT LA NOMBOR KITE TU..PASTU DIA NAIKKAN LAGIK..
NAK CERITA DETAIL..NNT2 LA AKU WAT STEP2 ..CEWAHH

FIENA,
OOO YA KA FIENA..KENA SEDIAKAN PAYUNG AWAL2 NI..HEHE
AKU IGT EKONOMI DAH OK..TGK KA TSUPERMARKET RAMAINYA ORG..MCM TAK HERAN JER GAWAT2 PON HEHEHE

TAK DA LA ADVANCE FIENA OOII..ORG LAIN DAH START LAMA DAH ..SAJA NK TEST INVEST GINI LAK..
DAH SAHAM PON SLOW..UT LAGI LA...TAK NAIK2..

ssmantin said...

MAHB..

faris said...

oo.. ambil gambar kita orang dari belakang je ye..

bird said...

haha faris.. kat sini pun ko jenguk eh..

Joe said...

Ana .. bagus la ...
take it as a lessorn ... nanti pas nih leh gi auction lagi .. tup tup terjumpa ko ..heheh

Nik Joe

kirana said...

FARIS,
ALAMAK SIFU DAH DATANG ...

JOE,
WEHHHH KAT SINI PON HANG ADA..HAAH IG TJMPA KAT FORUM RUMPUT JA...
NNT AKU TERJAH BLOG HANG..MESTI DAH BYK BIJIK HANG BELI NI

k.fey said...

wahh.. dah jadi jutawan hartanah... dah kaya nanti jgn lupa cheqq naaaa... ;)

mama umar said...

wahhh..nak involve dlm pelaburan hartanah ye kak..bkn calang2 org berani...caya lah..aku suka org mcm hg..berani ambek risiko and ada inisiatif nk maju ke depan..cari more n more money..tak harap kt gaji semata..bkn bermakna kita x bersyukur dgn apa yg ada kan..hope nxt time hgpa berjaya membida!!

kirana said...

K.FEY,
TUDIA JUTAWAN KATANYAAA...BELOM LAGI KAK OIIIIII...BARU NK BERJINAK2

MAMA UMAR,
HIHIHIIHI NAK TRY2 NAJWA...HEHE..TAKUT GAK..TAPI TAK TRY BILA NAK RASA KAN..
AMIN KAN DOA KO :)

-tuanbri- said...

Baju putih tinggi tu saya la...
hehehe..

better luck next time.
Kalau Mega Auction je, sure ramai..
kadang2x sedih sebab org kita beli melebihi MV...RUGI!

Ikut Rasa, Binasa.

Perunding Hartanah Lelong
http://tuanbri.blogspot.com/

kirana said...

TUAN BRI,
YUHUUUUUUUUUUUUUUUU TOKEI UMAH LELONG DAH MAI JEJAK..TINGGALKAN AURA SKET NOOOOOOO

TU LA..KALAU PI MASA CUTI2 RAYA KER.TAK RAMAI KOT NOOOO...
TUAN BRI MESTI TAK PERASAN SAYA DOK BDIRI NGN ANAK KECIK TEPI TU JER,..SY DOK TGK LA..AWK DOK LALU PI DEWAN SANA..PI DEWAN SINI..HIHI

-tuanbri- said...

alahai...ramai org masa tu...kita pun busy..nak tgk auction kat 3 halls...
camne?

rasa cam terperasan...tapi nanti la kita jumpa lagi...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin