HANGIT SATU RUMAH... | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, October 1, 2010

HANGIT SATU RUMAH...

Nasib baik kami tak hangit sekalik…kalau tak..arwah dah blog ni…


Semalam..aku masak nasi himpit nak bawak mai opis arini ….malas pon ada gak..tapi tak per la..dah janji nak buat kan..so dgn paksa rela….basuh beras..letak periuk atas api…

Kul 9 masa tu..so bajet kul 10 lah nak masak



Lepas tu aku pon naik atas nak take over asben tidokan anak2…mmg kena aku campurtangan gak la nak tidokan mereka..kalau tak..bapak dah kelaut..anak kedarat ..



“abg..saya masak nasi impit tu…lagik sejam tutup api ek”

“ok..tadi masak kul brp?”

“kul 9” dia pon tgk jam…so aku mmg harapkan dia lah nak tutup…sbb aku selalunya tertido sekali ngn anak2 ni..

Aku tgk dia pon tido2 ayam gitu…aku tak sedar dah time bila aku tertido



zzZZZZzzzzzZZZZZZZ

bau hangit pon meresap masuk dlm bilik..



“Ya Allahhhh…..abangggggggg..nasi sayaaaaa…hangitttt !!”

melompat bangun..macam nk terjun terus pi tkt bwah..

tutup api..bukak kipas laju2…bukak semua pintu…nak hilangkan bau hangit

satu rumah bau..sampai ke pagi ni….rasa dah melekat kat langsir kot..



air keringgggg…periuk rentung bwh tu…tak tau lah nak campak ke nak sental lagik

tgk lah semangat mlm ni mcm mana…huhu dah la periuk kurang..

tapi nasib baik gak la kami tak rentung sekalik

nasib baik pintu bilik terbukak sikit…so terbau hangit tu..kalau tutup rapat ..cmner nak bau lagik dah..ngn tingkap semua tutup…sedar2 terbakar umah jer kot



aku rasa jiran sebelah bau jugak kehangitan semalam…

nasib baik.hud n dapur ok lagik..mana tau ..dah terbakar ke sket pastu tersambar hud aku kan hehehe



pengajaran : jgn cuba2 masak dan tinggal ..

10 comments:

NaZa said...

insiden hangit ni selalu terjadi kat aku.. masak bubur naira, pastu tido kan naira dgn aku sekali tertido.. pastu lupa plak nk pesan kat asben aku, yg aku tgh masak bubur.. tau2 je dah berbau hangit. huhu

bie said...

huhu sib baik terjagakan..yg kes kakak bi pun mcm ni gak...buat laksam...kukus pastu tinggal jap nk dodoi anak kat atas....asap dah penuh bhgn bawah ngan api kat dapur...nasib baik dpt dipadam kan sendiri tanpa pggl bomba, rentung gak lah pengukus dan dapur...

Iena said...

ya ampunnnnnnnnn... seb baik tau!

ummiross said...

Salam ziarah sitok..

Nasib baik tak ape2 kan...

ain said...

a ah...hangit bila yaq kering ni mmg selalu terjadi..seb baik tak apa2

gadisworld said...

akak..isyh,nasib baik akak still ada kat umah lagi.buatnya akak luper n terus kuar umah..isyh..bahaya gak yer.saya pernah gak ler mcm nie.lepas goreng ikan tuh tak tutup api lagi.pastu ada orang call plak, terus angkat ikan takut hangit..terus jawab tepon.luper plak api tak tutup lagi..lepas jawab tepon kat ruang tamu tuh leh plak lipat kain..terlupa tul.tiba2 nampak cahaya dari kabinet kaca ruang tamu, jenguk2 api dah naik tinggi kat kuali tuh.terkejut tul.terus sambar kuali tuh sampai terbakar rambut depan saya n buang kat tanah kuali tuh..kus semangatt..mmg cuaii tul..

genny da bomb said...

aku ada la few times jadi camni gak..semuanya rebus telur hahahaha..mentang2 la tak kisah janji hardboil je kan..aku leh tinggal smp hangit telur..kering..telur meletup!!!bersepaiiii penuh atas lantai

maka membebel2 la laki aku..hahaha

Em's Family said...

nasib baik tak ape-ape... bahaya tu, itu orang tua cakap kalau masak jangan tido.. bahaya

ana-kirana said...

hahaha..korang nye kes lagik dasat dari aku ....

ana-kirana said...

mira..
pasnih beringat2 lah..penat sama aritu

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin