SUSU LEMBU KE SUSU SOYA | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, July 23, 2010

SUSU LEMBU KE SUSU SOYA


image googled

ni semua nak bagi anak dara aku cantik gebu kulit licin bak kulit telur :P
idak ler...sebenarnya aisya tu ada masalah kulit sensitif dari kecik lagik
mula tu igt alergik ngn sabun mandi..so tukar Sebamed ..ngn lotion sekali
tp nampak mcm tak jalan jugak

kulit dia tiba2 leh jadi gatal2..
kadang2 tu tgk naik merah tiba2..dan jadi parut hitam walau dia tak garu pon
masa kecik dulu mana reti garu2 lagik
skrg ni tgk kadang2 dia dok garu sampai berdarah

kecian tengok macam tu..mintak ubat kat doktor..bg la ubat sapu tu
tapi parut tak hilang gak.
doktor pon tak advise suruh tukar susu pon...

baru2 ni la..sembang ngn pengasuh..dia la cadang kan suruh try susu soya...pengalaman dia jaga anak org sebelum2 ni yg kulit mcm aisya..lepas minum susu soya..kulit dah bersih elok
tak gatal2 lagik..mungkin dia alergik susu lembu

so aku pon mula la meng-gogel jenis2 susu soya...yg aku tau ada bunyi-mil..aku pi sebut Soymil kat asben masa nak beli first time tu..sbb tak sure masa tu..pastu baru aku gogel cari..Isomil rupanya

pastu dok compare2 la..mana harga murah..nampak gaya..susu soya tak da yg murah
terpaksa la bapak bajet lebih sket utk belanja susu yer..
sebelum ni minum Dugro ..ni Isomil tin kecik tu rm28..beli utk trial dulu..tin besar 900g jer..rm56 huhuhu

nampak gaya aisya tak der masalah nak tukar susu..dia ok jer minum laju jer
cuma nak tgk 2-3 hari ni ada masalah pembuangan ke tak..
sekarang dia poo-poo hari2...

"abg..tak per la yer...nak bagi anak cantik kan ..heheh"
"lagi pulak..anak pompuan sorang jer kannnnnnn"
aisya kan anak bapakkkkk :)

17 comments:

SUZIE APAI said...

ko nyer probs sama cam aku....

skrg tkr hazreen isomil gak..kt sini murah satu henggit tau...400g RM 27... hiksss

klu ko rajin ko carik kt fb aku...aku ader mtk info psl susu tu..

mama uzma said...

Isomil atau susu soya mmg elok kak..bukan sbb masalah kulit jer..mcm uzma mmg awal2lg iena bg Isomil walaupun dia x de masalah kulit..cuma blanje lbih skit la...tp yg terbaik utk anak..x pe la kan...hehehe

mazzuana said...

anak buah aku minum isomil kulit dia tetap kasar...tapi mmg kesian la asik tergaru-garu je...

MrS. F!zA said...

aah soya elok utk budak sembelit n cirit.. darwisy pon minum ni sbb dia alah ngan laktosa susu lembu.. huhuhu.. terpaksa bajet lebih cikit.. tp darwisy masih BF lg..

nieda said...

sesetengah budak mmg allegik susu lembu..

riz said...

Ikut pglmn aku,mengikut kata doktor,if anak takde masalah allergic kulit bg susu jenis apapun x kisah,tp klu ada allergic mmg kena bg susu base soya cm isomil/nan H.A/ seangkatan ngannya coz Kimi dulu cmtu, bila dia dh ok, ko bleh tukar...bila dia dh bsr,dia tknk minum coz rasa dia x sdp...

Puteri Satu said...

Aqilah minum mamil gold.. dulu kini.. dan selamanya... 1.6kg = RM79.90 klu rezeki ada offer dapat la RM69.90... sebulan kena beli 4 tin... huhuhuhu... anak sorang bolehla.. anak dua nanti... harus tukar susu kot... ahaks... tak pun klu ada rezeki... gigihla kot bagi susu badan... klu ada rezeki la... ngeh-ngeh-ngeh..

Aida said...

assalamualaikum kirana...saya nak tau awk ada tak number telefon kontraktor cina yang buat plaster ceiling rumah awak...dan kedainya kat mana...sbb sy dok seremban

zamnzara said...

anak dara sy minum susu isomil gak lps dia cirit. paed suh tukar. but genetically, dia ada prob mcm u describe tu jugak. paed ckp dia ada eczema. smpi skrg masih mcm tu.

dulu cikgu tadika ckp,perut melayu mmg kurg skit dgn susu lembu. derg pun recommend susu soya.

NaZa said...

ana, sbb ko breastfeed aisya kejap sangat.. tu yg kulit dia sensitive. aiman dulu lama kan ko BF... hihihih

kirana said...

suziee,
senasib la ya kite...kalau muarah rm10 aku kirim ko pos kat aku :P

ina,
aa iyer la..tp ada baca protein susu lembu lagi kuat dari soya..
tak per la..mana2 asalkan terbaik kan

mazz,
owh ya kerrrrr...ermm..
tak per la cuba tgk mcm mana

fiza,
yup betul tu..soya based ni kalau budak kena cirit elok bagi ..
cuma aritu malas nk gogel cari info pasal susu soya...just proceed jer mcm abg dia dulu

nieda,
aaa..dulu2 dia ada muntah2 gak..tp igtkan mcm muntah biasa tu..rupanya alergik la kot

riz,
aaa tengok nnt ada perubhan ke tak

k.puteri,
ada la tu rezki..kalau niat tu mesti ada lah
aisya masa baby bg mamex gold..dah ebsar ni tukar..hehe belanja mahai


aida,
wslm..kontraktor tu nama ah fatt..ni no dia
016 6760033
dia ok..buat keja mmg kemas lah


zamnzara,
ooo ekzema ek nama nya ehhe..
mungkin betul la kot kan

naza,
salahhh ehhehe...masa aiman aku amik salindah...so kulit dia mcm ok sket...masa aisya tak amik dan tak jaga makan sgt..tu dia jadi mangsa...aku rasa laaa...aiman tu kesan salindah kot

n.a.j said...

investment dr kecik ni..lagipun kesian kat anak dara hang ana..bagik yg baik sket takpa utk dia..soya mmg bagus...

JaNnAh said...

biasanya susu ni murah sikit kalau beli kat sengseh (ye ke? ala, kedai ubat cina tu) kalau compare to tempat lain.. cuba try cari sengseh, kdg2 ada yg blh jual harga 49 utk tin yg 900gm tu.. saya dr awal mmg beli kat sengseh jek..

rynas said...

ana mmg isomil mmg bagus untuk yg ada masalah kulit..tapi mahal ler tak perlah janji ok. ehh tapi kan sejak naik rege minyak ni susu mmg naiklah. unmum skang nie dah rm60.50 tin basau dulu baru RM57 jer..nak tuko susu mmg sian plak..sebab untuk tumbesaran bdk2kan..kena kurangkan beli baju maknyerlah jwbnye.

Nur Qaseh said...

ANAK SY MINUM DUGRO MMG X LEH...RASANYA MMG SUSU TU ADA MASALAH LA...

kirana said...

ain,
heheh bajet bapak dia la tergugat :P

jannah,
sy penah dgr org ckp camtu gak..tp tak penah gi cari beli..takut limited brand jer ada..
pasni kena suruh bapak dia gi sevey gak la..thanks for sharing

rynas,
huishhh mendadaknya naik..huhuhuuh
tu la..nasib baik pampers abg dia dah kurang..so leh la topup2 ke situ
harap2 kulit dia elok la pasni

nur,
ermm ikut kesesuaian budak kot...anak sy yg fisrt ok jer..tak byk songeh sgt ler hehehe

mamawafiq said...

saya nk let go susu isomil plus 1-10 tahun... 2 tin 900g masih belum dibuka lagi.. nk let go 53.00.. berminat sila ctc saya.. 0172676218--lin

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin