KEGAGALAN KALI KEDUA | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, July 8, 2009

KEGAGALAN KALI KEDUA

nasib baik kami selidik dulu

hanya tinggal beberapa jam ja lagi wang booking akan diserahkan

kami plan nak tambah rumah untuk tujuan investment..so plannya nak beli rumah murah2 dulu
dulu kan kalah masa auction...
lepas tu aku jumpa rumah yg nak dijual ..harga kira ok lah..sebab kalo rumah tu kat lelong pon rege lagi mahai..dan kalo bid pon leh cecah market price gak.ngn kite tak tau condition nya mcm mana lagi kan

so aku pon call la ejen tu..memang excited sgt2 lah..sbb ada penyewa....kira installment dah free..plus dpt cashflow positif lagik

pertemuan diaturkan utk tengok rumah..aku pegi ngn kawan sbg mewakili asben..
dan aku bg kata putus setuju..dan nak bayar booking semalam


sebelum tu ..aku tanya ejen tu ..ada apa2 limitation tak utk aku beli
sebab seperti sediamaklum ada syarat kelayakan utk dapat rumah low cost kalo permohonan baru..tp selepas term 5 atau 10 tahun dah buleh jual...itu yg aku paham lah..

kiranya aku paham lepas 5 tahun kire open kepada sesiapa saja

ok.

semalam asben datang kl utk bayar booking dan sign offer letter
janji pukul 1 tgh.

sebelum tu,kawan aku pon tunjuk POS rumah lelong dia nak beli..unit kat tempat yg aku nak beli jugak..
baca2 syarat2 ..ada kelayakan gaji

cergas aku suruh asben call ejen tu ..double konfem kan pasal gaji dan lain2.
ejen tahu jer la..dia nak jual dan dapat komisen jer kan..so..dia kata boleh

pastu asben mintak black and white pasal rumah tu..
ejen pon cuba dpt kan SPA rumah tu..dan dia kata pihak penjual dah lepas nak jual..sbb dah lepas 5 tahun rumah tu..

sementara tu aku dok contact ngn lawyer utk dptkan advise..tapi tak berapa clear..
so semalam aku call lawyer mintak advise pasal rumah kos rendah...
dan dia pon kata ..mengikut kes yg dia kendalikan utk kawasan Selangor..memang kena ada kelulusan dari pihak berkuasa utk membeli..proses tu lawyer yg akan buat utk pendaftaran.Masa tu..pembeli kena buat akuan gaji dll..so...
takut menyalahi etika la kan..takut gak..nnt tak berkat duit diperolehi tu

pastu harini aku akan call DBKL untuk pengesahan walaupon aku tahu ada syarat kelayakan gaji.
semalam asben dah call DBKL..tapi tak dapat jawapan dikehendaki ..hmmmmmmmmm


kira nasib baik semalam belum bagi duit lagi

pastu aku call ejen balik..cakap nak hold dulu sementara nak konfem ngn DBKL
dia kata
"ala ..u bayar dulu la..nnt kalo proses tak lulus kitorag kasi balik lorrrrr"
"habis tu...kalo dah sign SPA,dah apply loan..abis proses tak lulus mcm mana,u nak pulang kan duit..ke owner kena pulangkan?
"ok la ok la..u tanya DBKL dulu la.."

so..pengajaran..selidik habis2 dulu..jgn tergesa2..kang problem bila sangkut kat DBKL nnt lagi haru kang


harini nak call DBKL..

16 comments:

genny da bomb said...

hati2..jgn smp terkena plak..

setahu aku nk beli umah mmg tgk gaji kan..cukup ke dak suma kan..tatau plak aku kata tak tgk gaji suma..

kirana said...

GENI,
UTK LOAN MMG LA TGK GAJI..
NI UTK BELI RUMAH LOWCOST GAJI KENA BAWAH RM2K BARU LEH BELIPIHAK
KENA REGISTER NGN PIHAK BERKUASA
KALO DIA TAK BUAT SYARAT..HABIS LA PELUANG ORG YG LAYAK DAPAT

shaifulsafar said...

ana... just nak share,
untuk nak beli rumah low cost ni kalau kat negeri sembilan gaji bawah 2.5k seisi rumah masih layak... rasanya selangor pun sama. saya baru je dapat info nih masa tanya rumah teres low cost (baru)kat seri pajam, rumah tu landed, harga RM40K... dekat ngan exit tol pajam... kalo ikut perbualan telefon tu, unit tu dah ramai yang booking... & try submit loan... tapi masih ada +-60 orang yg menunggu... untuk masuk.

permohonan low cost ni mmg kene melalui kerajaan negeri (ada pengalaman beli rumah kota warisan)... cuma bezanya saya beli dari pemaju... tapi untuk subsale... lawyer lebih arif & lawyer boleh uruskan untuk kita... cuma saya tak pasti, adakah org yang dah memiliki rumah masih boleh membeli rumah low cost secara subsale atau tidak?... sebab tu antara satu lagi syarat yang dikenakan oleh kerajaan negeri...

~~ciklinn~~ said...

ermmm masa linn keje perumahan dulukan.. mmg mcm2 ken aada... perakuan gaji mmg ken aada..sbb nnati dia minta slip gaji....
erm yg pasal ken alalu DBKL tu tak pastilah pulak...

Mak Su said...

mak su tak pernah terai cari rumah cenggitu, ada gaks berhajat, tapi ... nanti nanti lah

mama uzma said...

huhu...
baca je tuk tambah pengatahuan...

Joe said...

Good job Ana!

iamthewitch said...

Wah... beli rumah untuk investment, sangat canggih lar :P I tak ada pengalaman langsung. Baca blog Ana pun bagus, boleh belajar investment. :)

cendawanintim said...

yolah, kena check betul2...kalu duit dah sampai ke tangan orang, nak sampi balik ke tangan kita payah la pulakkkkkkk...

atie said...

hati2 agar tak terkena kan. Jangan menyesal di kemudian hari je...

Abang Long said...

Nak masukkan duit memang susah, nak keluarkan duit memang senang

kirana said...

SHAIFUL,
OOO SEISI RUMAH EK 2.5K..YG SY BACA KAT POS TU INDIVIDU..KALO SEISI RUMAH KENA 4K KOT..TAK SURE LAK KOT SALAH BACA

ISH RAMAI Q TU EK...LOKASI DKT TOL MMG LA ORG NAK HEHE


CIKLINN,
AAA MCM2 SYARAT NYA..KENA KEJA KAT KAW TU ..TAK LEH ADA RUMAH LAIN DLL..HUHUHUUHUH

MAKSU,
UTK PERMULAAN..HEHE..NKA TRY YG MAHAI2 TAK CUKOP MODAL

MAMA UZMA,
BACA2 ...AWK MUDA LAGI..LEH START AWAL2 INVEST

JOE,
WEH APSAL AKU TAK LEH MASUK BLOG HANG NI

MEI YEE,
ALAAAA BARU NAK START LAH MEIYEE HUHUHU

CEND,
TU LA PASALLLLLLLLLLL

ATIE,
INSYALLAH K.ATIE...

ABG LONG,
YA BETULLLLLLLL

mazzuana said...

ana, aku dulu ada try nak beli umah low cost 45K kat area selangor....tapi tak buleh sebab aku dah di trace dah ada property sendiri..automatic tak layak.....tapi tak tau la skrg

kirana said...

MAZZ,
AA MMG SYARAT DIA TAK BULEH ADA RUMAH LAGIK..AKU TNY LAWYER..DIA KATA KALO NEGERI LAIN2 RUMAH TU BULEH KOT

nasazfrog... said...

yer la beb kang tak pasal2,, lain plak jadinya

haru dibuatnya,,, :)

nasazfrog... said...

yer la beb kang tak pasal2,, lain plak jadinya

haru dibuatnya,,, :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin