AKU DAH START NAK KOMPLEN NI | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, July 30, 2009

AKU DAH START NAK KOMPLEN NI

1.Pos Ekspress-dijamin sampai esok
-kadang2 beli online yg tak tahan ni bab nak tunggu barang la
-kawan aku pos selasa pagi awal2 lagik..sampai ke harini tak sampai2 ..apa ke hal?
-sesat ker. ..?color merah dah nak menguasai otak aku dah ni
-receptionist opis aku pon dah naik muak ako dok emel pegi tanya smpai dia kata
"kami rekod semua yg sampai" huhuhu sbb aku kata dah pos selasa takkan tak sampai lagik

2.MPSNS (seremban)
-rumput pokok2 liar kat taman depan umah aku tu dah panjang menjalar smpai nak ke jalan dah
tak de rasa nak tebas ker
-cukai pintu bukannya tak bayar...dah bayar tapi masih kata tak bayar...penat je guna sistem online..tapi tak masuk sistem
-dah emel buat aduan..jugak tiada respons
-penduduk dah amik gambar pokok2 terbiar tu....buat aduan ramai2..
mogok kang tak bayar cukai pintu..kena denda pulak..


3.LHDN
-haritu pegawai dah dtg sini..aku dah isukan problem kat dia
dia kata nak contact pegawai terlibat..
dah tulis detail bgai isi form
-sampai hari ni tak der pegawai mana2 pon tepon
-pastu ..dulu katanya..refund dapat ikut tarikh kite buat e-filing (sebulan)
aku dah submit awal2 pon masih tak dapat lgik smpai skrg..dah 3 bulan
nak kena call jugak lah nampaknya...
nak potong duit..cepat ajer..nak dapat balik...berzaman2

sekian aduan aku hari ini.

owh sebelum tu..berita baik balik dari townhall pagi tadi..cewahhh peluang utk menerima saguhati dari aku..ig tak lagi ..saya nak kasi hadiah kat awak

dimaklumkan..top reffferer pada bulan 8 akan mendapat sedikit token ...duit raya ker ...apa2 jer la yg saya rasa nak kasi
kalau org yg sama dapat...mungkin kite bagi pada org yg belum dapat la kot..aci ?

11 comments:

Noorsaliza Abdullah said...

ana, kalau pos express tu mmg camtuh..kata jer dijamin sampai esok..tapi hampeh...

genny da bomb said...

tak aciiiiiiiiii.......hehehehehhehe...

sukati hang la labu..hahha

bab rumput tu kan..rumput dlm umah aku yang tanam tu dh naik pokok2 lain lagi tinggi dari rumput tanam tu..hahah..laki aku ni maleh tol nk mengerjakannya...

aku??lagi la malehhh..hahahaha..tu la..mak men ku la ni tanam2 suma bagai..malasnya aku nk amik tau huhu

buzzybug said...

waaahhh~ berita gembira... phewwittt... ;) bonus awal ek?

mama uzma said...

no komen...
hahaha..leh gitu...??

Mummy Dasy said...

uishhh banyaknye complain.. tp pnah 1 kes brg gune pos ekspress dah terbuka sampai ofis...

Joe said...

Ana ..cukai terlebih bayar aku RM1100 pada 2007 2 minggu aku dapat cek. Cukai terlebih bayar aku RM1900 pada 2008 - cam kes hang, dah 3 bulan tak sampai..alih2 semalam aku dapat surat kena byr RM400++, aku call derang cakap ignore jer surat tuh sbb derang dah tolak dari cukai terlebih bayar. Then aku tanya pesal refund tak dapat2 lagi ..dia cakap yang lama2 (2003, 2004,2005,2006) sangkut. Tak declare. Byk duit floating lagi.uhuhuhu.. Memang. Aku tak declare pun.Zaman jahiliah. Ingat derang dah potong PCB ribu riban aku buat donno jer la..mula celik bila ada e-filing and aku start declare tahun 2007.
Besok Friday 31-July, aku cuti nak gi LDHN - nak settle yang lama2 and harap semua settle. Nanti aku citer progress cam ner

kirana said...

sal,
tu la...tukar jer la tagline tu...geram jer

geni,
mmg la rumput liar tu tumbuh,..ken rajin cabut..huhhuuhuhu aku pon malas geni oooiiii

niza,
alaaa.. pura2 tak tahu pulak..hhiiih
buleh sket2 la niza


mama uzma,
no komen dok diam2 hahaha


mumydasy,
kalau tak melibatkan pembayaran..servis percuma ke apa..tak kisah ..ni sbb kite bayar

joe,
hahahhaha hang lagi byk..
masa 2007 tu jer depa cepat masa awl2 e-filing diperkenalkan tu..mmg sebulan jer dh dpt

ko punya kes sama ngn asben aku...berapa tahun dia tak declare..pastu mmg kena la...walaupon pcb dah potong pon depa antar surat lagik..ignore jer la ek....
nnt hang update naa pas gi lhdn ..

weh apasla tak leh masuk blog ko..tka open ker

my little family said...

ana: guna pos laju la lagi selamat....

Joe said...

baru balik dari LDHN

2003 > LDHN Bangsar
2004 > LDHN Jln Duta
2005 > LDHN Jln Duta
2006 > LDHN Jln Duta

2007 > e-filing (dah buat dulu and dah dapat "Cukai Terlebih Bayar" RM1100 dalam 2 minggu lepas submit)

2008 > e-filing (tak dapat2 lagi "Cukai Terlebih Bayar" RM1900, dah 3 bulan dah nih. Tup2 dapat surat kena bayar RM400, p LDHN Jln Duta nak clarify and kena proceed to LDHN Bangsar untuk buat any correction - completed)

Officer tuh cakap, lepas dah settle semua declare yang lama2, tentatively semua "Cukai Terlebih Bayar" akan dapat dalam jangka masa 2/3 bulan. Ok la .. and pada sapa2 yang tak declare lagi yang lama2, cepat2 buat. Gi tempat as mentioned above based on year. NO PENALTY. Jgn risau. Tapi kalau dah dapat surat Mahkamah, setiap tahun yang tak declare kena denda RM200.
So ..ayuh!!!

Joe said...

Ana
Blog aku fotopages tuh "rehat" sementara ..nanti aku kasi blog baru aku... uhuhuh

kirana said...

k.ayu,
dah seller guna pos tu...envelope keras awning tak terlipat

joe,
huishhhhhhhhhhhh letih gak nooo nk pi sana sini...mmg kena amik cuti lah
wehhh leh dpt surat mahkamah pulak ek..haruuu kena ambik tindakan cepat ni.. (Asben aku la ni)

cepat la bukak blog..tutup2 pulak aihhh

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin