PROSES BELI RUMAH-MY VISION HOME | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, July 29, 2009

PROSES BELI RUMAH-MY VISION HOME

ok2...benda dah lepas kan..buat apa nak ulang tayang cete banyak2 kali..
no no no....bukan saja2 nak tulis..tapi ni untuk tujuan rekod aku...sebab ..proses ni akan berulang kalau nak beli rumah lagi..dan benda ni leh jadi rujukan kemudian2..

mcm contohnya.. k.imah tengah kalut ngn proses beli rumah kan...dia dok tanya yg mana dulu..bayar dulu ke..apa lagi pas ni..so aku pon tak ingat..kena godek balik tengok file..

so semalam..aku godek2 file ..sambil2 tu aku tulis tarikh2 sebagai rujukan akan datang..at least leh bajet2 masa ni patut dah stage mana dan buat apa.

kat bawah ni aku tulis dalam bentuk tarikh..so kira sendiri lah yer tempoh2 masa terlibat
ni beli rumah under construction yer,kalo beli under rumah lelong,ataupon subsale mugkin lain sket kot

28/06/07
aku beli rumah.bayar rm500 sbg sebahagian dari 10% downpayment.. (kira booking)
kalau cancel,kira burn lah rm500 tu ..tapi kalau dalam law rasanya tak boleh burn..ntah ler..

selepas dah bayar booking,aku survey2 bank ..apply banyak bank..dapat offer dan pilih the best.
Aku pilih bank islam ,sbb nak amik islamic loan...fix rate..mahai sket..tapi bank islam ni bank panel mimos,so amik jer la

18 /07/09
sign bank offer letter

02/08/07
sign SPA (sales and purchase agreement)
dalam masa yg sama..lawyer sertakan bill utk MOT (memorandum of transfer)
charge ikut harga rumah

13/8/07
sign loan agreement

20/8/07
apply pengeluaran akaun 2 kwsp

13/8-12/9/07
tempoh utk settle 10% downpayment
kalau lebih due date..10% interest charged


07/09/07
urusan tranfer tittle deed & MOT

5/10/07
bank belum release balance 5% and progress payment.
(aku amik 95% loan..so downpayment 5% jer aku bayar)
interest dah kena masa ni

8/10/07
lawyer advice bank utk release payment to developer

25/10/07
interest kena sbb bank tak release lagik...aku kena rm300 ++ sbb due date kan 12/9

26/10/07
baru bank release

aku pon start bayar bulan2 utk tahun pertama

29/7/08
dapat CF

31/7/08
hand over....dapat kunci!!

so kalau tengok balik..ngam2 setahun la dari mula beli sampai dapat kunci


ok..kalau beli rumah dah siap atau pon atas tangan orang atau pon dari dev.(ni yg aku tau lah...kalau salah atau nak tambah sila kan )

bayar booking 2-3% rege rumah > sign SPA > apply loan >apply consent (kalo perlu) >settle full payment (3 bulan+ 1bulan)..lewat kena interest ) > rumah jadi hakmilik


selamat shopping rumah!

10 comments:

dekja78 said...

Tq ana bersusah payah utk k.imah yg bnyk tanye ni...

Abang Long said...

Banyak juga prosedur dan perkara yang perlu dibuat ya ?

Apapun semoga berjaya.

Ingat ... bila kita tolong orang ...

PuteriSatu said...

waah...lengkap tu step by step.... nampak cam mudah... tapi sebenarnya rumit gak...nak ke sana sini kan.. apapun... dah ada rumah sendiri...alhamdulillah...

diyana said...

Salam tuan rumah!
saya ni silent reader! hehe!
ni baru nak komen.

tima kasih ye sebab tulis entry ni. bagus boleh share info dengan orang lain.mmg aku tengah cari info ni. aku pun cam ko lah tengah minat rumah, blog yg tulis pasal deco, renovation, pasal pembelian rumah suma aku terjah, hehe. Walaupun aku baru dalam stage 2 cam ko tulis kat atas tu kot…

anyway, please keep writing,. I enjoy your blog!! Take care!

my little family said...

bagus2.. cukup detail... jgn kadi mcm akak ni pelupa..dah la tu malas nk rekod.. :-p

contactlens said...

Thank you 4 sharing :)

Joe said...

Ana ..aku baru beli rumah ...dari org ... kena penalty almost RM5 ribu..sebab lawyer aku bengap and tak competent.. bila selidik..rupanya dia bukan lawyer, dia nih kuli kepada awek dia jer .. no wonder semua kerja lembab ... ayah dia masuk ICU...process jadik delay ..awek masuk hospital ..process delay lagi ..end up aku kena tanggung penalty. Aku reda je la ..malas nak layan. Pada sapa2 yang pakai lawyer tuh ..make sure betul2 ok, and check track record dulu ... (well, lawyer aku tuh recomended by my abg ipar - masa dia beli semua ok coz lawyer yang handle, cuma masa aku lawyer dia kasi kat pakwe dia handle) Sorry to say - jgn tengok kulit, go for quality, effisiency and professional.

~~ciklinn~~ said...

wah bagus2 sgt2 bagusss..... leh buat panduan...

yup setuju dgn joe kalu leh kita cari lawyer yg kita kenallll hokehhhhh

durruz said...

hi, bru jmpe ur blog. very informative.suke~

will link ur blog to mine. =)

kirana said...

k.imah,
ala tak susah pon haha
tanya banyak2 lagi pon tak pa ekekeke..

abg long,
aa bukan senang nk memiliki sebuha rumah pon

k.puteri,
tu la..pasni ada rezki leh ulang step ni utk rumah kedua ketiga keempat..tudiaaaaaaaaaaaa

diyana,
baru muncul yerrrr,,hihi
thanks for reading :)

wah tahniah dah beli rumah,.,..aku phm perasaan excited ko tu ehehhe


k.ayu,
asben ada suruh buat dulu..tp kite malas nk tulis...ni buat jugak la utk rujukan

contactlens,
no prob...


joe,
Wahhhhhhhh dah rumah kedua ko ek..aduh jeles..hihihi

byknya ko kena 5k...mesti mahai umah tu ehhehe
aku ada contact loyar yg dikira bagus gak la..single..cepat buat kerja..aku tak amik ngn dia lagik..tp dah call2 tny advice dari dia la..

ciklinn,
aaaa..kadang lawyer lembap pon punca kite kena interest gak

durruz,
ok no prob...
nnt i letak link u

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin