TIPU DAYA SYAITAN | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, November 16, 2009

TIPU DAYA SYAITAN

ecece tiba2 harini nak tulis tazkirah yg aku dengar pagi tadi
selalu isnin pagi ada standing meeting (namanya standing meeting :) ) ..sebelum mula meeting..head dept bacakan hadis dan share tazkirah2 yg dia ada dengar ..pastu sapa2 nak sampuk tambah lagi pon boleh..korang rasa aku ada ke sampuk?hehe..aku ngaku..mmg cetek sket ilmu..nak2 skrg ni jarang dgr ceramah2 agama..

harini tiba2 aku rajin nak tulis apa yg diceritakan..sebelum2 ni aku dengar jer
so aku nak share kat sini lah...utk peringatan diriku ,aku tau aku ni tak layak nak cakap hal2 gini..tapi kan aku kata ni utk aku beringat2

ada 5 perkara yg ditipu oleh setan:
1.PROUD -bangga2 ..contoh bos kasi..takyah la dok bangga2 keje mimos..pastu kutuk2 org lain keje ..
...kalau pakaikan baju anak branded2..tak yah la dok hina org pakai baju cap tesco

2.SOMBONG/BERMEGAH/HEBAT
-jgn berasa sombong..bongkak dgn apa yg ada

3.EGO

4.IGNORANT-hati batu
-tak boleh tegur..tak boleh terima nasihat org

5.DEGIL/STUBBORN

kelima2 benda ni jadik berturut2 ikut nombor tu lah..

Poin seterusnya yg aku dapat tulis :-

-setiap manusia dijadikan dengan kebaikan..sejahat2 manusia tu..ada baiknya.
Jadi,kite tengok kebaikan dia..jgn tengok keburukannya.
-Allah dah rancang kehidupan kite...jadi kena redha dgn ketentuannya,,

Lepas tu masuk la bab2 menjaga kesihatan...
-formula Rasulullah yg org tahu tapi tak buat "makan ketika lapar,berhenti sebelum kenyang"
kalau ikut manual ni...mmg tak perlu lagik supplement2 kesihatan skrg ni ..
-makan dalam talam ,contoh 5 org mkn ..enzim2 tu jadi antibodi utk protect badan kite ,enzim menjadikan kite makan tak kenyang
-letak garam di hujung lidah sebelum dan selepas makan -utk create enzim lapar supaya dapat proses makanan kite tu..kalau kite tak lapar ..tapi makan..tu yg jadik penyakit..makanan tka diproses..jadik lemak berkumpul
-makan pakai tangan ..eznim utk pengadaman
-makan duduk ikut cara Rasulullah makan..

-dalam manual..lepas makan berjalan 70 langkah..
Jogging is not a good exercise ,boleh merosakkan badan.. (ni sama teori ngn teori Dr Devi shetty)
-garam boleh mengubat 70 jenis penyakit
-makanlah makanan ikut musim..nescaya makanan itu boleh mengubat penyakit pada musim tersebut ..contoh musim durian..makan durian..dapat pahala

ok tu jer yg aku igt...

pastu ni minggu2 lepas punya ilmu ..
kalau kite ada masalah..kebingungan..amik tafsir Quran.selak mana2 mukasurat..dan baca ayat tafsir muka surat tu..Insyaallah...akan dapat penyelesaian...

sekian..wassalam..dari ustazah tak bertauliah...
sampaikan ilmu walaupon sedikit..selamat beramaal (Cewahhhh ko perasan sungguh ana ooooiiii)

10 comments:

feeza said...

sedikit ilmu yg di sharekan akan menjadi bertambah2. Ana share benda ni nnti org lain share kepada org lain...lama2 jadi bukitlah.. bgs2..

pagi2 senin kenalah tazkirah diri supaya ada uummmphh..sket nak buat keje..tp duk pkir baby tak berapa sihat...harap2 oklah..amin..

musin hujan ni senang je dpt selsema..ngan batuk..

Saliza said...

thanks sebab berkongsi ilmu....
bestnya awal2 mggu lagi dah dgr tazkirah....boleh dijadikan peringatan utk diri sendiri....

my little family said...

menginsafkan.. kadang2 kita terlupa sbb terlalu sibuk kejar urusan dunia.. :-)

MommyDania said...

good one! kita ni mmg kena ingat mengingati. thanks beb

KV said...

tima kacih ustajah. best gak kongsi2 ilmu ni.

genny da bomb said...

skali skala kongsi ilmu kan..best gak hihi

rynas said...

bagus dpt info berguna dan bermanfaat
bg lg kalau ada yer...

contactlens said...

ecece....ingtkan donia sajer....rupanye akhirat ingt jugak...kui..kui..kui

kirana said...

hihihi korangg ni buat aku terharu lak..ada gak yg menghargai coretan tak seberapa ini heheheheh

mama uzma said...

tq kak...
ilmu yg ada harus dikongsi2...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin