BENDA PALING SERBA SALAH NAK TOLAK | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Tuesday, November 3, 2009

BENDA PALING SERBA SALAH NAK TOLAK

satu benda ni ..memangggggg rasa serba salahnyaaaa nak kata "tak nak"

1.boleh merenggangkan silaturrahaim
2.boleh bermasam muka
3.boleh dikatakan mementingkan diri
4.malu nak mengadap org yg mintak tolong

tak tolong salah ...nak tolong pon takut2

semalam ..
kakak asben tepon asben aku ..mintak aku jadik penjamin pinjaman pelajaran anak dia...

aku di persimpangan dilema ...korang tau la kan rasa mcm mana kalau org mintak jadi penjamin
pastu pikir2 diskus ngn asben...aku cakap la...aku tak boleh ...pentingkan diri sendiri kah aku?

1.aku rasa adik beradik asben yg lain pon boleh jadi ..
2.kalau situasi dia terdesak tak der org lain lagik yg boleh..mungkin aku boleh jadik
3.sampai pagi ni aku dok terpikir2 bersalahnya aku sbb menolak org mintak tolong
4.nnt anak2 aku...kalau perlukan penjamin..ada ker org boleh menjamin..kalau lah financial cukop tak perlu pinjaman ok la...
5.pastu sekarang aku rasa segan nak jmpa akak ipar tu bila blik kg minggu depan nnt ...huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa


jadik org dewasa ni byk nya benda kena pikirrrrrrrr

16 comments:

chugie said...

salam..

betul3x.. memang serba salah kn? tapi kite pun mesti de sebab kn... so, cuba tolak dengan cara yang baik dan lembut selembutnye supaya die tak terasa dan paham dgn situasi kita.

feeza said...

Yelah ana...nilah benda yg selalu buat kita serba salah...nnti akan rasa segan bila nk berjumpa..tp kita kena tolak dgn cara baik dan berilah alasan yg kukuh dan logik supaya tidak ambik hati kemudian hari..

huh...kalau feeza pun akan termenung duk pkirkan benda ni... huwaaa..

genny da bomb said...

betul la ana...aku kalo bab ni mmg serba salah la..melainkan aku kenal betul2 org yang aku nk jadi penjamin..risau kan..

aku pun penah tolak kak ipar aku suh aku jadi penjamin keta dia..dia nk refinance camtu la kot..aku mmg cakap awal2 aku taknak..sbb aku tau dia cemana masa byr2 keta ni..huhuhuuhu..mmg aku sgt penting diri time ni..tp nk wat cemana..kang aku yang ekna black list tak pasal2..huhuhu..mmg serba salah..

amed said...

kenai betoi pon tak tentu gak..
duit punta psl adik bradik bleh gaduh, kwn apatah lagi..
membe saya dh kena, jd penjamin pak sedara dia beli keta sampai dia kena muflis..
yg pak menakan tu buat bodo je..
biaq masam muka la, sat je tu..
drpd bergaduh di kemudian hari..
sib baik saya buat loan ptptn thn 97 ari tu x guna guarantor, kalo x
sure penjamin saya dh blacklist.. hehhe

AyunasiA said...

fikir positif, maybe dia dah fikir gak pilihan ke 2 ke 3 ke 4 sumer. jadi, maybe dia tak letak harapan yang tinggi kat ko. dia pon mesti rasa serba salah gak time nak mintak tolong tu. jadi, dia pon ada perasaan yang sama kot. so 0-0 la kot. faham kan kan kan?

Mak Su said...

arramak!! tak tahu nak cakap cemana

shaifulsafar said...

boleh kawtimm tu ana... slow talk ngan akak ipar tu terus... atau gunakan en. ali sebagai orang tengah @ agent pendamai. :-D

dekja78 said...

Pernah gak org mintak..tp cakap aje dh ramai sgt jamin org...so tk nk ramai2 sgt..nnt future susah..

enina said...

betul la.. serba salah..dahla zaman skrg ramai budak2 keluar U tapi taknak bayar balik loan etc.. ada tu yg pergi oversea siap taknak balik kerja kat mesia.. cari nahas je..

tapi bila teringat ada pakcik my husband, siap sign jadi penjamin suami saya masa dia nak belajar kat oversea.. 1/2 million ringgit tu.. baik hati betul.. tapi kita kena tengok jugak jenis budak tu macam mana kot kan..

Faina Arisya said...

penjamin ok lagi ana..

akak lagi lah.. adik ipar siap mintak tolong akak buat pinjaman bank untuk dia... oooo.. suka2 jer.. kalau dia tak bayar.. aku yang muflis.. tak sanggup.. tak sanggup.. buat baik berpada2..

~tuah.rimbun~ said...

enmm, kene fikir betul2 lah perkara tu kirana...

tp rasanya kesian pulak kalau x jd penjamin, mcm gelap jerr masa depan budak tu..

benda ni dah jadi no write or wrong answer..

idea saya,
jumpa dgn kakak asben kirana tu,
dgn budak yg nak belajar tu.
pastu cakap yg MAYBE kirana boleh jadi garento, dgn syarat geran tanah depa kirana simpan...
buat sekali surat perjanjian, semua sain termasuk budak tu..
geran tu kirana simpan, sampai loan setel, baru pulang, berapa lama? tanya budak tu balik, berapa lama dia nak bayar balik...

nampak mcm kejam, tp sebenarnya kita tak nak kita yg tersepit bila org lain buat masalah
dan, dlm masa yg sama budak tu akan lebih bertangung jawab dengan keluarga,

reason kenapa kirana buat ni semua
sbb kirana sekarang tgh bayar kat bank loan org lain sbb garento sedara kat utara tu.. kalau tak bayar, gelap masa depan... autalah sikit2..

just my 1 cent
power in your hand....

Saliza said...

ana,
yang nih mmg susah nak wat keputusan...huhuhu...
cam aku nih start degree sampai la ni org yg sama jd penjamin..chu ngan pak su aku...mmg aku berterima kasih pd depa sbb sanggup tanggung risiko....kalau depa x sain tak leh la aku nak blaja...
tgk jugak org yg kita nak jamin tuh camna.....
pengalaman bapa aku..jamin org belli van pastuh dia x byr..dan yg menanggung byr van dia sampai abis adalah bapak aku...errrrr..geram betul aku ngan org nih....boleh lak tuh dia wat bodo jer dok naik van tuh....

nieda said...

betul tu...susahnya nak buat keputusan..tambah plak sedara mara..kena fikir betul2...mcm ayah mertua saya, nama dah black list sebab jadi penjamin dekat abg dia..kesian nak pergi mekah tak boleh...

rynas said...

iskk..susah kan bab jamin2 ni. cam hasben saya jamin kawan buat personal loan lastnya kawan tak bayar dialah kena tanggung bayor. itulah risikonya...hasben saya kata dia jenis org tak sampai hati dan baik hati dan itulah akibatnya.
sebenarnya kalau nak jamin kena tgk juga orang jenis mana..dan siapa dia. kalau boleh dia mintak kita jd penjamin dlm masa sama kita mintak dia jdi penjamin kita pulak. so tak ler masalah sgt kalau dia wat perangai..sama2lah kena.

kirana said...

kawan2 ku!!

terima kasih sgt2...bagi komen sokongan dan berkongsi cerita dan idea2 utk menolak dgn baik,
at least aku tak la rasa bersalah sgt kot noo ..hehe

mama uzma said...

huwaa
akak byk tul cita akak iena ketinggalan...akan ku komen di setiap N3 mu walaupun dah terlambat..keh3

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin