Maid : pro dan kontra | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, March 19, 2009

Maid : pro dan kontra

aku dok ym ngn member utm..dok tny pasal bibik.
Byk gak la org dok tny aku..tak nak amik bibik ker..since anak pon dah dua kan
Biras2 aku pon dok menghasut suruh aku amik bibik

Memang kalo ikut tu ..sama jer bayaran utk 2 org anak ngn bayar gaji kat maid..
tp aku belom bersedia utk ada org lain dlm rumah..hihi...

SEbab utama,aku takut dgr2 cerita org tentang maid ni..mcm2 kerenahnya..bercakap pasal maid mmg tak habis satu hari bercerita..

Ada pulak seronok jer tgk org ada maid..mmg bernasib baik dapat maid yg baik.rajin.paham bahasa dsb...pendek kata semua elok la..mcm aku tgk maid biras aku tu..wah bestnya ada maid!

Kwn aku dok bercerita ..ada maid kwn dia..ada 'bela'..sampai satu hari tu.benda tu merasuk maid tu smpai nk bunuh tuan rumah tu...owh sungguh menakutkan..

Yg best ada maid ni..org kata ..rumah terurus..balik keja tak yah bersilat sana sini

Aku skrg ni..ngn anak dua ni..balik keje..kalo aisya tak nangis..aku siram2 laman dulu,
pastu rileks2 ngn derang kejap..pas mandi smyg seme baru aku masak..kira dinner lambat sket la..kalo tak larat masak..sms jer asben suruh beli..

hujung minggu ..aku bersih rumah sendiri..malas dah nk hire part time tu..buat keje slow..4 jam tak cukop utk bersih umah aku..


Tu jer..ngomelan ku hari ni..

**maid dlm cete kat tv seme best2 jer...balik makan tersedia atas meja..wat keje cekap..**

6 comments:

dr_wahida said...

nak amik maid ni ikut nasib..doa banyak2..gaji diorang memang la same ngan bayar 2 anak. + rumah tersusun dan dia kerja siang malam utk kita. tapi kalo nak yg ok kene amik ngan agen berdaftar(tu pon ade yg tak ok). Now harga dah naik mencecah 6 K ke 7K utk bayaran mula2 (tolak gaji 3 bulan). pastu treat die mcm kuarga sendiri tapi dlm masa yg sama kene jugak bertegas. doa banyak2..kalo dah dapat ok tu toksah cerewet sangat. Kalo cerewet2 tu yg sampai nak bunuh majikan tu..tekanan tak terkawal..ye lah diorang tu dah mcm lembu dicucuk hidung..mau tak jadi giler.

dr_wahida said...

nak amik maid ni ikut nasib..doa banyak2..gaji diorang memang la same ngan bayar 2 anak. + rumah tersusun dan dia kerja siang malam utk kita. tapi kalo nak yg ok kene amik ngan agen berdaftar(tu pon ade yg tak ok). Now harga dah naik mencecah 6 K ke 7K utk bayaran mula2 (tolak gaji 3 bulan). pastu treat die mcm kuarga sendiri tapi dlm masa yg sama kene jugak bertegas. doa banyak2..kalo dah dapat ok tu toksah cerewet sangat. Kalo cerewet2 tu yg sampai nak bunuh majikan tu..tekanan tak terkawal..ye lah diorang tu dah mcm lembu dicucuk hidung..mau tak jadi giler.

my little family said...

klu MA x ambik kot sbb xde privacy. xmau depa dok skali ngn kita..huhu..lgpun segan la nk suruh org bt itu ini. Rs xsanggup lak
melainkan klu ambik depa 7-6pm ok la kot.tp klu anak ramai xtau la.. kan?

PuteriSatu said...

tul tu na....kena fikir banyak kali kan....dapat yang ok..alhamdulillah..dapat yang tak ok....aduhai...nyesal lak...paling akak takut..jenis maid bawak lari anak majikan tuh na ....adeehh mintak simpang la....

kirana said...

dr,
mak aiiiii mahainya huhuuhuu

MA,
tu la tu..rasa skrg ni mampu nk handle lagi..tak amik lagi kot..
tak tau la nnt future mcner

kak puteri,
ikut nasib tu la..takut tu..kalo kite tak keja dok umah tak per..leh tgk derang wat keje ke ..nak lari ker

mama uzma said...

baru terbaca topik ni...

ni pengalaman iena amik maid masa pantang...seblum2 tu mmg x penah pakai maid..mcm akak ckp sronok je tgk org pakai maid...tp mmg bersyukur la klu dpt yg btui2 elok..mcm iena rezeki x berpihak pd iena..

masa iena berpantang..elok la dia wat segala keje...pas abis pantang..mcm prangai kita nampak..
cth:
-akan wat keje klu kita suruh klu x memerap dlm bilik..x kan hari2 nak suruh da 4bln keje ngan kita..

-agak2 nak tgk tv..mmg slumber...x tau hormat langsung kita ada ke x...

-yang paling sakit hati mmg x sedar diri..family day kluarga mama iena..bleh dia melepak skali dengar auntie2 auncle2 iena berborak..

-tapi bab uzma mmg iena x bg sentuh..dari berpantang lg...x harap langsung..

klu nak cita kak mcm2....mmg gereammmm sgt2...!!

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin