KUEH YG MEMBAWA KEMENANGAN | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Monday, May 18, 2009

KUEH YG MEMBAWA KEMENANGAN

pukul 12 mlm


"mak buat apa mak..tak tido lagi"aku tgk mak dok potong daun pisang..
"nak buat kueh..esok ada pertandingan kat dewan tu...
"ooooo...."ceh ooo saja..bukan nk tolong pun..hampeh tul la

pagi esoknya..mak dah anta awal2 kueh tu ke dewan kat merlimau tu..ada event apa aku tak tau lah..mak bgtau..tp aku tak brp dengar

aku bgn dah kul 830 ...masa nk bekfes tu baru dpt tgk kueh tu..dan rasa la 2 bijik
sbb tak penah makan kan dan tak penah tengok


petang tu ..ada org dtg rumah anta bekas mak..
hehe dan bawak hadiah!
rupanya mak dpt no 1 ...yeayyyy aku yg excited hahaha..kecoh tul


dan ini lah KUIH KU ,mcm kuih koci cket..tp dalamnya inti kcang hijau
sedap la aku rasa..tp org yg dtg antar tu suruh buat inti tu bg manis sket utk masuk perinkat negeri nnt..

hehe kami bg support kat mak..mak cam malas nak masuk dah..haha


dan ini resepinya...
masa makan dok sembang pasal nama kuih ni..nape ntah nama dia KU..
sapa tau?


tahniah kepada mak mentua ku :)

14 comments:

mama uzma said...

nampak menarik kuih tuh...
sedap ke kak...??

hari tuh blik kedah kakak ipar ajar
masak laksa...hehehee....

NaZa said...

berwarna warni kuihnya... xde balance ke? hehehe

bie said...

pernah mkn dl kuih ni..mmg sedap...tp dh lama xmkn...n xigt kuih ni nama apa...tau mkn je hahahhaa

~~ciklinn~~ said...

adoiii comellnyer kuihh tu ygmennag tu... nak2 org tua yg buat kan..mesti manis2 buah jerk...sedapnyerrrr

rynas said...

naper saya tak penah rasa dan tahu pun kuih tuh? agak2 orang utara tak tau kot..
tahniah kat mak awak..patutlah menang kuihnya comei..dan cantik gitu.

mrs rux said...

well prezented kuih koci nyer..mmg patut menang pon..tahniah2x!

k.imah said...

pernah tgk kuih tu dijual..tp tk tergerak lak nk beli..nnt kena try ni..maybe suku sakat kuih koci tp tk balut dgn daun pisang aje...

ape kate tuan umah buat bwk dtg opis ni..boleh gak org sebelah rase...heheheheh

rizza said...

waa.. syabas!!...
teruskan beri sokongan pada mak awak....

Zawiyah said...

ana..ni kuih faveret akak..tp jumpa masa balik kelantan je..kat perak ni tak pernah jumpa pun..sungguhku rindu kuih ini...

mazzuana said...

Ana, mak aku suka buat kuih ku tu...sedap..

Boleh tak email add aku kalo ko on ym..cik_paus@yahoo.com

Aku nak diskas pasal bali trip ko dulu tu...

shaifulsafar said...

Kuih ku...? kuih ku kuih mu jua?... kuih mu kuih ku jua?... arghh?.. pening...huhuh

tanya la kat mak nape nama kuih tu cam tu...

kirana said...

MAMA UZMA,
MCM KUEH KOCI KOT LUAR TU RASANYA,
OOO DAH PANDAI LA NI BUAT LAKSA..LEH LA TRY TEST

NAZA,
WARNA WARNI TU KOT YG MENANG HEHE..COMEL KUEH TU KALO TGK
HANG JGN DOK NGIDAM2 LAK


BIE,
HAHAA MAKAN JA TAU NOOOOO..NNT CEK KAWEN KENA AMIK TAU NI HEHEHE

CIKLINN,
AA ..MMG SEDAP CUKOP RASA..TP DEPA MINTAK LAGIK MANIS LAGIK


RYNAS,
TU LA KAN ..KITE TAU TEPUNG BUNGKUS JA KOT HEHEHHE

WANI,
KUEH KUCI..PENDEKKAN JADI KUEH KU :) GITU EK...HEHE

TQ ON BEHALF MAK AKU :)

K.IMAH,
DAH HABIS..KALO TAK MESTI MAK BUNGKUS KASI.. :)

RIZZA,
SOKONGAN AIR LIUR JA HAHAHA..TGN TAK GERAK2 NK NOLONG..TERUK TUL

K.ZAWIYAH,
OOOOOOO KUEH ORG KELANTAN KOT NI EK

MAZZ,
OK AKU ADD JAP GI,
MENJALAN SAJA KO EK


SHAIFUL,
MAK PON TAK TAU HAHA..

Mummy Dasy said...

1st time nampak kuih ni..cam rasa kuih ape ek? tgk ghupe cam menggiurkan

kirana said...

mumydasy,
AKU PON FIRST TIME TGK HIHI..RASA CAM KUIH KOCI CUMA TAK DIBALUT JER..DAN INTI LAIN

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin