TIBA2 RASA NAK JADI PEMOTONG RUMPUT | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Tuesday, May 12, 2009

TIBA2 RASA NAK JADI PEMOTONG RUMPUT

upah mesin rumput rm40!wuihhhhh giler mahai
bukannya besar sgt pon laman...dulu masa umah sewa lama..rm15 jer depan belakang..lagi besar tanah rasanya


sebelum tau harga upah mesin ..kami mmg nak beli mesin rumput sendiri..tapi baru dok sevey
sementara nk beli tu ..konon nk upah la org dulu...tgk2 rm40..cancel jer la


asben dah gi sevey kat kedai mesin2 ngn kat jusco..tapi belum decide lagik..hehe
biasa la..aku nak style gitu..dia nk style gini


kalau korang nak yg macam mana?kalau ada experience guna lagi bagus..leh share mana bagus mana senang




JENIS A : harga rm880..tp dpt less rm550 ..saja depa ni markup rege tinggi2




jusco rm559






JENIS B : cordless pakai battery RM239 ,RM269

aku nak jenis gini ler senang...senang nak gi potong tmtp2 sempit celah2 kan TAPI asben kata jenuh la nk mesinnnn..pastu aku tiba2 pi offer kata sanggup nk buat :P





JENIS C : RM269 ..yg ni guna kuasa menolak jer..asben nak yg mcm ni..dia kata nnt potong rumput jadi rata
yg mcm ni aku rasa susah nk potong rumput celah2 pokok




JENIS C



JENIS A







JENIS D :style tolak jugak..rege rm2++ ..

sila vote A,B C atau D dan kenapa pilih itu?sori gambar tak tersusun..tp korang tgk la gambar yg ada caption tu
mai kite sambung kira2..
katakan sebuah rumah rm40,sehari amik 3 buah kat satu taman = rm120
sebulan =rm120 x 30 =rm3600 ..huishhh byk tuuu
tu kira 3 buah rumah jer...kat seremban ni brp banyak taman..
sapa nk mesin rumput...sila rodger kat aku :P

21 comments:

genny da bomb said...

abih hg nk tukar profession ke makcik!hehe..aku no komen la bab mesin ni sbb umah aku main tebas guna yang bentuk cam gunting tu je..tanah pun cinonet je kan hehe..

:: HUSNA :: said...

ana hg beli, nnt hg plak wt biz.. pi rmh jiran2 amik upah potong rumput... ngeh3x...

shaifulsafar said...

sape yang cas samapi RM40 tu?... local ke foreign worker?.... sy mesin kat umah tu panggil pakistan jer... kengkadang bagi RM30...kengkadang saya bagi RM25.... ikut la ketinggian rumput tu... hihihi...

Vote utk yang yang jenis tolak.... jenama BOSCH

my little family said...

fuh, nasib baik umah akak xde rumput..simen je..tak payah pening dok pikir nk potong rumput...

my little family said...

ana, yg sangkut kat bahu tu klu tak biasa leh sakit bahu tau sbb bergetar kuat. dua2 ada baik buruknya.susah gak nk pilih ni..

Elylinn said...

tak guna mesin rumput, guna sabit jek, huhu...

bie said...

byk jenis lg rupanya mesin rumput ..yg slalu tgk org guna n ayah pki kat umah yg sangkut bahu tu..tp tu kalau xthn mau sakit badan demam2 pastu

KV said...

hubby akak pakai mesin galah tu jer. Senang nak mesin tempat tinggi rendah.

~theha~ said...

ermmm..klu kite beli 2 jenis B & C...hahahha...total2 rege lbh kurang rege A jerk..kuasa menolak dpt.kuasa battery pon dpt...

bukan nak pkai slalu pon kan...len la akak mmg nak jd full time pemotong rumput..kene beli yg mahai ckit..heheheh

NaZa said...

ko beli yg mahal.. pastu wat bisnes potong rumput plak.. meh aku tolong wat iklan. 20% share ok dah... hihih

AyunasiA said...

aku ada gak suh adik ipar wat keje ni time cuti sem, tapi derang takmo. rugi betul. mesin jenis biasa tu dah ada. masyuk wooo...

kirana said...

GENI,
HAHA KO NI....TP MANA TAU..BISNES KALO BUAT BETUL2 BULEH APA..AKU MANAGE JER..BKN AKU PI POTONG :p

HUSNA,
EKEKKE..EH OK APA..SAKAN SKRG ORG CHARGE..NNG CLEANER RUMAH LAGIK

SHAIFUL,
NTAH..ASBEN KATA MCM BANGLA SKET2..
DIA BUKAN KIRA RUMPUT PJG PENDEK..DIA KIRA LUAS..

MA,
KAK AYU..YG SANGKUT BAHU TU TIADA DLM PILIHAN..YG ADA TU 4 JENIS TU :p


LIN,
AMBOI DIA...NK KENA SABIT NGN I KERR :p


BIE,
TAK BELI KOT YG TU..HEHE

KV,
YG GALAH TU YG SANGKUT KAT BAHU KER

THEHA,
AHAHA FULL TIME KATANYA...NI KAT UMAH PON TAK TAU LAGI BERJAYA KE TAK..


NAZA,
HEHEHE TU LA KAN..AKU CARIK PEKERJA LAH..BG SEWA MESIN AKU NI :p

AYU,
TU LA MASUKKKK..KEJE JENIS SERVICE NI MMG TKA MKN MODAL BYK..MKN TENAGA :)

Abang Long said...

Pakai yang jelis libas. Senang buat kerja. Abang long sendiri ambil upah memotong rumput. Rumah dimana ?

kirana said...

ABG LONG,JENIS LIBAS TU YG SANGKUT KAT BAHU KA?
SAYA KAT VH S2,BG MURAH2 DAH LER :p

Mummy Dasy said...

alamak cam best jek...tp me ni pemalas kekdahnye lbh baik upah org dr wat sdiri heheheh

cikda said...

huish byk tul gambar mesin rumput..klu aku la..aku selalu beli black n decker..pilih jenama..kualiti xtau a

mama uzma said...

kah3...
akak nih ada2 je...

kirana said...

MUMYDASY,
KONON2 NK JADIKAN NI AKTIVITI KELUARGA..CEWAHHHH KONON..KARANG ASBEN SRG TUKANG BUAT..KAMI TUKANG BG SUPPORT

AIDA,
OO EK..AKU BIASA DGR BOSCH JA..HAHAHA

MAMA UZMA,
EH OK GAK KAN HIHIH..KOT LA TGH2 GAWAT NI ..SAPA2 TAK DA KEJA..LEH GAK WAT KEJA ...KEJA HALAL :)

gadisworld said...

umah gadis guna yg A tuh..mmg senang coz tak yah sapu2 dah..mmg dia akan masuk dlm bekas tuh..n dia ada 3 gear..high,medium n low paras 'mata' mesin tuh..tapiii kelemahannya dia tak leh mesin di kawasan yg sempit n celah2 tuh..so terpaksa gak guna mesin rumput yg galas tuh...ada pro n kons gak ler...

kirana said...

GADIS,
THANKS FOR THE INPUT...NNT BG ASBEN TAKE NOTE HEHEHE
KAT CELAH2 TU GUNA GUNTING LEH TAK EK..BULEH KOT NOOO HEHEHE

Anonymous said...

Salam, Pn.Ana Kirana nak tanya kat Pasaraya Jusco (AEON) mana ye puan tengok mesin rumput tolak jenis C tu? Saya berhajat nak mendapatkan nyelah...dah pegi cari kt AEON Jusco sekitar N9 dan Melaka ttpi takde r..sekian,tq

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin