BESTNYA KALAU ADIK BERADIK RAMAI | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, October 1, 2009

BESTNYA KALAU ADIK BERADIK RAMAI

sistem beraya kami suami isteri seperti pasangan yg lain..ikut giliran
so tak jadik masalah berebut beraya mana
masa mula kawen..dah plan pasal raya...
1.adjust bg dapat kumpul ramai2 (side kedah side melaka)
2.sorang balik sorang tak balik

aku adik beradik 4 org saja..
abg mmg dok kedah..kami yg lain2 ni dok di perantauan
adik aku yg laki tu tak bagi kami raya sekalik...sebab dia tak mau kesunyian bila tiba giliran kami raya umah mentua

so..setiap tahun..aku ngn akak aku mmg tak beraya sekali kat kampung..
abg pon sama..petang hari baru balik umah mak

abg ngn akak aku dapat giliran beraya sekalik
dah 2 kali abg aku mintak bg dapat kumpul semua sekalik..tapi nk buat mcm mana
nnt bila tiba giliran raya kat umah mentua..tinggal la mak ayah ngn adik aku ja..lagik kecian..sunyi sepi

time ni la aku rasa..meriahnya kalo adik beradik ramai...seronok tengok gambar2 raya org lain yg penuh adik beradik

suasana berbeza kat melaka..kat sana adik beradik asben 11 org...ngn cucu 27 org..bygkan umah mak mcm mana..nak mandi mmg beratur amik giliran

di malam raya...sunyi mcm biasa jer..hehehe hanya kedengaran en ali main mercun srg2.
keciannnnn...aiman lak takut nak gi dekat..



nampak tak..dia dok cangkung srg2 main
gambar bunga api mercun tak sempat nk snap2 aih...




pelita yg dah macam obor ...sumbu panjang sgt


mak aku la sorang2 dok buat ketupat...bila la aku nak belajar tak tau..aku amik video ja simpan hehehe
serius aku tak lepas lagik nak buat sarung ketupat jantan..ketupat pempuan mmg buleh la
serunding semua mak buat...aku nak nolong pon..aisya nak tolong gak
aku hanya masak kuah lodeh jer..first time try...gogel resepi kat intenet jer hehe..sib baik jadik jugak..kira jadik la bagi aku yg tak reti masak ni



ni sepupu aiman...anak abang yg bongsu.
aku suruh berdiri nak ukur sapa tinggi hehe..aiman mmg tinggi lah..anak abang tu dah 4 tahun lebih


hiks..ni ahli keluarga yg ada...adik aku dan kami sekeluarga...
memang tak riuh la..adik aku gi beraya geng2 dia lah...


jadik...mari beranak anak ramai2...kang tua2..beraya sunyi lak bila turn anak beraya umah mentua...tapi tu la..............

**gambar raya en ali terlupa simpan kat mana...rasa nk siku jer **

12 comments:

shahirina said...

ana.... 4 orang kira okaylah tu.... k. Shahi lagilah.. 2 orang.. hehehheeh... tak tahu lah kalau adik dah kahwin nanti cam mana pulak....silap2 angkut sekali parents balik kampung husband..... hehehhehe

Saliza said...

ana, anak ramai mmg meriah...kalau kami raya kat jerteh mmg meriah sbb depa 7 beradik....kalau kat kedah kami 4 beradik ja...tp nasib baik adik2 aku semua kawin ngan org kedah..cuma aku ja yg kawen org jauh...
raya tahun depan bg lah kembung pulak ana....

dekja78 said...

ikut hati mmg nk beranak ramai...tp pikir sape lah nk jaga die org ni..dgn mak ayah memasing keje..2 pun rase dh tk cukup tgn...
huhuhu..

contactlens said...

ikut hati mmg nk ada anak ramai...tapi tu la...zaman dh berubah,parents dua2 keje lak tu.kang terabai pulak anak2...

genny da bomb said...

tu yg aku takmau ana..aku kalo boleh nk jumpa semua adik beradik time raya..nasib baik la famili belah aku buat hari kelaurga 2thn sekali..so mmg time ni suma balik la..

aku kalo boleh mmg nk balik dua2 belah..either mana satu raya pertama je la..janji balik dua2 n dpt jumpa tu yang penting..hmm..nasib baik la makcik2 pakcik2 do keliling tu ja..n kak2 abg2 aku ada 6 org dok kedah hehehe..kalo depa kena gilir pun tak terasa sbb nmpk jugak muka hari2 pun

my little family said...

akak pun bt turn mcm tu gak tp ms awai2 kawin tu abe akak 2 thn berturut2 raye kat kelate sbb thn kedua akak dlm pantang, kesian kat bini dia la.. tu la, jd mcm tu pun sbb dia gak..hahaha..

shaifulsafar said...

ala... dulu pun saya selalu cross dengan biras2 saya yang lain... apa saya buat, saya adjust la...maknanya saya beraya 2 tahun berturut2 dirumah mertua... tak jadi masalah la... sebab kampung saya dekat dan adik beradik saya... baru saya sorang yang kawin... :-)

tapi... nek kene jelaskan betul2 la kat mak abah... sebab ape kita nak beraya umah mertua dua tahun berturut2 tu.... takut mereka salah paham.. sebab lebih2 kat belah mertua...huhuhuhu

tahun ni agak sepi beraya kat umah mertua sebab biras & kakak ipar beraya kat london.... huhuhu....

SUZIE APAI said...

seronot palk tgk gambo main bunga api tu...

akukan, jenis tak kesah raya kt maner2..yg penting ader suami & ank2 di sisi..dan yg paling ptg lagik, aku mesti kena ader baju raya....hikss

Abang Long said...

Sistem beraya mesti adil.

Nasib baik 1 suami ada 1 isteri. Kalau 1 suami ada lebih isteri ?

NaZa said...

sib baik, abg2 aku seme kawin org dekat, so hari raya pertama tu mmg diorg akan ada kt umah, cuma antara mlm raya org ptg raya jela diorg dtg.. tp sejak kawin, mmg xde lg gambar semua family ada dlm gambar... sbb bile turn aku raya johor, abg aku dtg umah ptg dah... baju pun dah salin...

mama uzma said...

mcm iena sanggup raya pertama umah MIL dulu sbb raya ketiga nak ikut family iena gi bercuti..hihi..

kirana said...

k.shahi,
aaa k.shahi lagik la sunyi kan..2 org ja..harus angkut mak ayah beraya skalik

sal,
hahahha..amboi hanggggg...hang tu la dulu..bg lahir kat jepun srg

k.imah,
tu la ayat tergantung tu..ehheheh
rasa tak mampu jer nak jaga


contactlens,
aaa zaman skrg..4 org pon dah rasa ramai dah kot

geni,
raya pertama tu yg penting hehehe...pagi raya ramai2 ada

k.ayu,
syiok kat akak la..2 thn kat sana ..plan la lagik :P

shaiful,
aa nak ejas buleh..tapi adik tu tak bagi kami raya sekalik..kang dia sunyi dia kata

suzie,
ko nampak ka bunga api tu :P
anak ngn suami mana leh tinggal wehhh

abg long,
haihhhhh jgn dok wat tanya lagu tu laaaaaa

naza,
gitu la jugak abg aku tu...turn aku dia datang petang..nk bergambar2 pon malas dah

mama uzma,
bercuti time raya tu..ehhee

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin