ok ke tak? | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Wednesday, October 29, 2008

ok ke tak?

LORI1 (abang asben)
-sewa rm300 blom campur tol dari merlimau-sban (kos dikira dari melaka lah sbb asben dia dok melaka..pulak tu lori tu kena sewa ngn org lain lak..dulu leh la..dpt rege rm80 jer ..)
-upah org angkat..rm50/head

LORI2
-sewa senawang-sban2 = rm400 termasuk org angkat!!gilerrrr >>>mmg reject sbb k.chom ada tny lori sban-kota tinggi =rm600..so..logik2 la sket kan

LORI3
-sewa snwg-sban2 =rm140
-upah org angkat rm30/head >>>>ok la kan!!!murah dah ni aku rasa...mungkin amik yg ni

kalo sesapa ada contact leh murah dari yg ni..maklumkan lah yer...


mana satu nk amik utk basuh rumah:

CLEANING SERVICE : rm50 utk 4 jam >>>>cukop ker nak basuh umah 4 jam jer????

ATAU

upah indon =rm50 sehari..dari jam 8pg-5 ptg
tp sure 2 org kena upah nih..so=rm100 lah



UPAH NGECAT (living n dining kat depan jer)
=agak2 dlm rm350 kot..base on upah yg dia amik utk umah depan..ok ke tak ekk
tp rasanya cam nak suruh adik aku cat jer..jimat sket duit..


PAGAR ROHANI
-pengeras utk buat pagar rohani =rm200 ..sbb org ni kata dia wat bbrp hari smyg doa bagai
-ada satu lagi rm100..tak tau yg ni wat cmner

-buat sdiri??hehe..tak yakin maaaa..rasa nk bg yg lebih berilmu buat
-any info??komen anda sgt dihargai

9 comments:

jmkjunk8 said...

ana, kalo utk dlm umh, sebelum masuk umh, elok dibacakan Surah Albaqarah, start masuk baca hingga habis ayat... bleh la sambung 2,3 hari...kalo x hbis sehari..ni Ustaz bg tau elok utk halau segala benda2 x elok dlm umah tu... insyallah... cuba la

kirana said...

jmk.
ok jiji..thanks for the info..take note!

Ogy said...

wahhh kirana....dah nk masuk rumah ek...
yg ni dulu2 mak mertua suh buat bila masuk umah baru...(tp g tak taulah amalan ni bidaah ke tdk ya...)
masa tu g buat je..bukan nk percaya ke apa...
sebelum masuk rumah betul2 utk duduk tu masukkan lada hitam dgn garam kat
mana2 sudut rumah...utk halau makhluk2 halus...

selain tu amalkan baca ayat2 al quran mcm jiji tulis tu le..

kirana said...

oqy,
kite pon ada dgr camtu..yg ustaz tu nk buat rasanya mcm tu la jugak..baca kat air,garam,lada hitam gitu la kot..pastu tabur2 keliling rumah kot..tak tau cmner..

NaZa said...

abah aku ckp, ko azan kt tiap2 penjuru umah. pastu wat solat hajat. baca yasin seme la b4 pindah umah.

SaDi said...

sebenarnya lebih baik buat pagar rohani tuu sendiri... masa sadi... just buat bacaan yasin dan ayat kursi... alhamdullilah... selamat...

ni pendapat sadi masa sadi pindah rumah hari tu... lori... lebih baik amik yang ada org angkat sekali kalau kita takde keluarga lelaki yang besar atau kawan lelaki yang boleh tolong... tapi... kalau ada org lelaki... amik lori yang paling murah... masa sadi... mmg panggil semua sedara mara ngan kawan2 hubby... lebih kurang 25 org... jimat kos... lagi pun lori pakai company punya.. bayar duit minyalk RM100... 3 kali trip... tak laa rasa penat sangat...

pastu... kalau part basuh rumah... mintak laa indon yang renovate rumah tuu basuhkan... masa sadi... dia charge RM100... satu rumah... mmg bersih laaa... kita pun tak penat...

kalau part mengecat kan... sadi upah RM300 utk satu rumah... dalam rumah laa... tapi kalau nak tau... cari pekerja indon yg buat... bukan ketua dia... pasala kalau ketua dia... harga dia up sikit... masa sadi tanya upah cat luar rumah sadi... RM750 dia nak.. tapi kalau dgn pekerja dia... jauh lebih murah... tapi kalau ada adik yang nak menolong... itu lebih baik... :D

anyway... masa pindah... kita akan kepenatan gileee... sediakan laa makanan sikit dan air mineral yg banyak... :) sadi amik masa 1 bulan utk kemas all the details... baru laa kemas mengikut citarasa... :D

PerantauSepi1306 said...

ana... akak suggest amiks indon tu.. sehari 100 pasti bersih semer dicucinya... kalo ikut jam rasanya tak sempat 4 jam nak cuci semer tuh..

then utk keselamatan rumah tu, tawakal pada Allah je.. panggil adik beradik, sedara mara dan jiran-jiran keiling.. then cari satu ustaz buat solat hajat dan bacalah surah yasin buat doa selamat... insya allah... selamat segala hendaknya.. yang tabur-tabur beras tu kalo boleh elakkan..

akak wat camtu je hari tu.. alhamdulillah bila jemaah sebut je bacaan yassin tu terasa cam setiap ayat yassin tu macam meresap je ke dinding rumah tu...

lastly have fun moving in... jgn stress stress tau nanti penattss.. awak tu dah la berbadan dua, k..

Faina Arisya said...

ana..

pasal lori tu.. rasanya ok kot yang no.3.. kalau standard KL satu kepala tukang angkat barang RM50 bagi satu trip.. kalau ambik lori kecik.. barang pulak banyak.. dah kena 2 atau 3 trip.. berdouble2 lah kena bayar.. baik carik lori yang 3 tan ke atas kalau barang banyak.. barang2 yang ciput tu bawak sendiri jerk lah.. jimat kos.. senawang ke sban2 bukannya jauh kan..

bab nak basuh umah tu.. apa kata ana ajak sedara mara terdekat basuh umah sekali.. pastu belanja diorang makan.. kiranya tolong menolonglah.. walaupun penat tapi berbaloi.. puas hati sebab rumah tu rumah kita sendiri.. at least duit nak upah orang tu boleh wat benda lain...

pasal ngecat tu.. kalau rasa tak confident nak cat sendiri.. upahlah orang.. kalau nak suruh adik pun bagus jugak.. upahnya pun takde lah mahal macam kita upah orang luar.. indon sekarang ni pandai demand tau..

bab pagar rohani pulaks.. macam umah kak ina dulu.. hubby yg baca tiap2 hari.. mungkin ada bacaannya.. tak pernah tanya pun.. pastu masa nak wat housewarming tu.. jemputlah para jemaah masjid untuk membaca doa selamat dan yang sewaktu dengannya..

kirana said...

sadi,perantausepi,kak faina,
terima kasih banyak2 bg info semua2 ni...

dulu masa nk pindah umah sewa dulu..mmg adik bradik asben yg dtg tolong ..basuh ..angkat barang seme lah...kira kitorg belanja ..kali ni cam segan lak nk mintak tolong hehe..lagipon pikir nk upah org jer kot..

lori tu lori 3 tan yg rm140 tu..ambik yg tu la kot rasanya

yg basuh umah lak mmg nk upah indon ,..rm100..derang pon demand la skrg ni..huhuuh

anw..terima kasih sgt2 bg opinion

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin