TUTUP SEKOLAH ATAU TIDAK | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Thursday, August 13, 2009

TUTUP SEKOLAH ATAU TIDAK

Tadi datang keje dengar IKIM ..(kalo aku drive Hotfm) ..balance2
pastu topiknya pasal tutup sekolah ke tak tutup
sebenarnya susah jugak kan pihak atas nak buat keputusan

apa yg aku pikir la
1.sejauh mana dijamin tidak berlaku penularan wabak ni jika sekolah ditutup
adakah kita buleh bg jaminan yg budak2 ni diawasi dikuarantin di rumah tak keluar gi mana?

2.kalau sekolah tutup,mcm mana pulak ibubapa yg bekerja..nak kena cuti jugak la kan..nak jaga anak kat rumah...kalau percaya nk tinggalkan anak umur 7 thn kat rumah sorang2 ok la

3.pastu ..berapa lama nk tutup tu,seminggu 2 minggu?


aku rasa la kan yg penting sekarang ni kesedaran dan tanggungjawab org yg sakit ni supaya menjaga diri agar tidak menyebarkan virus kpd org lain

kalau sakit jgn datang keja..jgn pi sekolah..musim2 gini ..tak yah jadi rajin sangat

mcm aku dgr kat hotfm aritu..si pemanggil ni buleh bersuka ria tepon dia kena h1n1..pastu dia kata nak gi tengok wayanggg???

tak takut ker kite yg dengar ni..

pastu ada doktor tepon bgtau..
virus ni boleh ada contact ngn kite dalam jarak 1m ..kalao dlm flight tu...3 row depan..3 row blkg dari org yg ada h1n1 tu ,berpotensi dpt jangkitan

jadi dia kata..apa yg penting sekali basuh tangan bersih2..sebab tangan yg byk contact ngn apa2 pon

utk kite yg belom kena ni..tingkatkan immuniti..amik supplement apa yg patut


beli handsanitizer ..bwk sentiasa..yer la takkan setiap kali bersin batuk nak carik toilet basuh tgn..
produk paling laris sekarang ni..kat giant pon byk kosong dah..ntah2 ada org naik harga kot
aku beli ni yg kecik rm4.90...senang bwk dalam henbeg


eh tajuk topik ni ..tutup sekolah ke tak..korang rasa cmner?
aku takder anak sekolah lagik..tapi ada anak kecik bawah 5 tahun...golongan berisiko jugak tu

**************************
aku terdengar kat guardian tadi..perbualan tepon org hehe
-insurance tak cover h1n1- gitu la topik utama nya

aku tgh tunggu jawapan ejen aku ni..hehe (lupa dia gi umrah..aku ter sms tanya pulak)
kalau dalam polisi..sakit influenza ada dlm list..tp h1n1 ni penyakit baru ni cover ke tak tau lah

**update**
ejen aku cakap...insurans cover (merujuk kpd insurans aku amik -Prudential)

13 comments:

Mummy Dasy said...

tang sekolah tutp tu betul kata ana xkan ah makpak pun kena cuti sekali.. tapi rasa klu tutup sekolah pun for sure bukan dok kat umah mesti berjala2 kan... kesimpulannye selagi sihat xyah ah tapi kena cegah ah jaga kebersihan tu yg penting

en. shaiful said...

sebenarnya letih la kalau sekolah duk kejap tutup kejap bukak pastu kejap lagi tutup....adoi... adik ipar aku kat MRSM alor gajah tu last 2 week dah kene kuarantin... masuk sekolah baru seminggu... last monday kene balik semula... tepon parent sebelum jam 10.30malam kene bawak balik.... letih tu nak berulang huhu... tapi, yelah... membuat sesuatu keputusan bukannya mudah... tak caya korang jadi menteri kesihatan sekarang.. haha

cikda said...

ana
aku komen kat blog aku..pjg skit membebel

NaZa said...

pasal tutup ke x sekolah bergantung la pada kehadiran pelajar.. klu mostly xdatang tutup jela.. tp klu anak tu dah memang demam, cuti la dok umah jaga anak.. ni x, anto gak anak pi sekolah, dah berjangkit2 kt org lain. pastu xpakai mask.. sian tau cikgu2 yg ngajo, nk kena jadi doctor amik suhu setiap pelajar, pastu bile suh makpak amik anak yg demam, diorg ckp sibuk la.. dah satu keje plak cikgu nak jaga anak diorg... apakehal plak... klu cikgu2 yg ngandung ke, ada anak kecik ke, xke memudaratkan diorg plak..

panjang plak bebel. hhiih

mama uzma said...

pada iena...
mcm taska la kan yg melibatkan anak2 kecil ni...makpak kena main peranan lbih..sian la pada anak2 lain klu terjangkit..pastu meragam dorang lain mcm skit..huhu...

yg masam mask tu...mmg laris dipasaran...kat j.j kat umah iena segala farmasi ke apa semuanya habis x de stok..baru nak belikan tuk uzma...entah dia nak pakai ke idak...hihi

alamak terover sudah...

okinokiyo said...

insuran mmg xcover pandemik kan?H1n1 ni kan pandemik, so mcmna nak prevent pun takder lgi..

rynas said...

ana saya pun pakai handsanitizer, sentiasa letak dlm beg, maklumlah kuar jumpa orangkan. lg pun pakai topeng tu pun tak menjamin sebenarnya. dan virus tu boleh merebak dlm masa 2 jam..so dlm masa dua jam tu kalau kita cuci tangan bersih insyaallah. harap2 dijauhkan drp penyakit ni AMIN.
insuran mmg tak cover HINI ni sebab tu ler private hospital tak nak terima kes HINI ni.

rynas said...

ana saya pun pakai handsanitizer, sentiasa letak dlm beg, maklumlah kuar jumpa orangkan. lg pun pakai topeng tu pun tak menjamin sebenarnya. dan virus tu boleh merebak dlm masa 2 jam..so dlm masa dua jam tu kalau kita cuci tangan bersih insyaallah. harap2 dijauhkan drp penyakit ni AMIN.
insuran mmg tak cover HINI ni sebab tu ler private hospital tak nak terima kes HINI ni.

kirana said...

mumydasy,
payah nk control tindakan orang..control mesin senang hihihii


shaiful,
ya betuuulll

aida,
aku dah baca..bagus2 cikgu aida bg huraian hihhii

naza,
bebel kat sini tak pa..tak dak org marah :P


mamauzma,
tak over lah..kite suka nk dgr pendapat org

mai,
ejen aku bgtau semalam..cover katanya
tak tau lah nnt kalau nak claim mcm2 hal kan

rynas,
ooo..gitu pulak ek..ejen sy kata cover pulak..hmmm.
betul la awk ckp tu..2 jam virus tu nak merebak..sempat lgik kite basuh2 tgn

dekja78 said...

baru memborong handsanitizer...dgr ceramaha ustaz pasal H1N1 ni..die ckp perbanyak kan DOA..kalau nk kena gak mmg dh tertulis..cz semuanye dtg dari Allah..tp jgn marah lak kat Allah cz tk kabul doa..mungkin Allah kabulkan doa tu kat dunia or kat akhirat or sebaliknye..cz hanye die yg maha mengetahui..then ustaz kate kalau kena gak..prepare diri kita utk mati..jgn dok ingt kita akan sihat..huhuh..takut tk dgr..

kirana said...

k.imah,
huhuuhhu bagus gak kwn aku ni...tak de la dok berjoyah menda lain ja kan..hehehehehe

terima kasih atas perkongsian ilmu

buzzybug said...

prudential cover kalo sakit nie? cover tang mana? yang duk sepital ke? :D

dekja78 said...

sharing is caring maa...dok ngejar nk jadi top referrer ni...hihihi

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin