PAP TEST & HPV VACCINE | CORETAN MAMA AIMAN & AISYA

Friday, August 28, 2009

PAP TEST & HPV VACCINE

sedikit berita gembira utk orang yg penakut macam aku :)
entri berunsurkan kesihatan sket yer

tau dak pap test tu apa?tak tau nak kena pelekung ...
dulu kan ada entri aku bgtau pasal aku takut wat pap smear..pastu doktor ishak bgtau..nanti ada vaksin ..tapi mahal rm500

pastu baru2 ni aku gi klinik opis aku...ehhe aku ni mmg suka la kunjung klinik..maklum la free dan dekat lak tu kan..nak gi makan..leh singgah
pastu terbaca la poster pasal hpv vaccine ni.. HPV tu korang gogel le apa mende..hehe malas aku


lepas baca..tanya doktor lebih lanjut lagik la

"doctor,ada ek skrg vaccine ni?"
"adaa"
"brapa doctor" ..saja tanya..dah tau dah kos
"rm 500 ..tp awak boleh buat 3 dos..so bayar rm100 lebih la satu dos"
"ooo .saya ni tak wat lagi pap test...takut la doktor"
"kite buleh buat..tak sakitttt lah"
"tapi doktor saya takut...kalau saya amik vaksin ni boleh dak..tp belum buat pap test"
"boleh"
"oo ok.."


so ...aku akan amik vaksin ni pas bulan posa nnt...kalo bulan posa..inject2 ni batal tak?
anak2 dara nak amik utk persediaan awal pon boleh rasanya ..lagik bagus

p/s: tengahari ni ada projek tabur duit :) (cehhhh macam la kaya nau)

9 comments:

MommyDania said...

fuh..skrg mcm2 vaksin ada.

AyunasiA said...

weiii dah beranak 2 pon takut wat pap? apakah? aku yang tak beranak2 lagi ni pon berani tau. tapi sebelum buat tu takut gak la hihi. tak sakit langsung la. lepas tu pon leh berlari2 lagi.

kirana said...

momydania,
vaksin anti-shoping jer tak dak lagik..kalo ada aku syorkan ko org ptama amik :P

ayu,
huhuhuhu jgn hina aku wehhhhh
aku mmg penakut nk mampos
dulu doc penah cuba nk buat..tp gagal smpai nk bg ubat tido kat aku hehehehhe
beranak ni kena hadapi gak..tu terpaksa lalui ..sib baik ada epidural

2 benda yg plg takut aku dah lalui
cuba teka kalo rajin hehehehehhehhe

contactlens said...

Kirana,
i)klu x silap,inject2 bulan pose utk kesihatan,xpe.lgpn bukan mengenyangkan.
ii)wuih,tabur duit tu..mcm citer ali baba da..
iii)saje2 rajin nk jwb 2 benda paling takut dh lalui:kawin & beranak le...kot.betul?

pjg la plk posting..:P

bie said...

org xkawin lg pun leh amik jgk ke..xde effect pape ke nant..huhu..tp klinik bwh tu mmg best..ari tu pi amik vaksin utk hepatitis...dia uat mcm tu gak 3 kali inject

kirana said...

contaclens,
oooo buleh la ek..ish jahil lak saya ni

tekaan yg nak tepat la tu ehhehhe cuma istilah la lain sket..


bie,
aaa tu best tu
buleh amik k.ana rasa..ada abca kat poster tu..utk prevent

Noorsaliza Abdullah said...

aku pun takut nak wat pap smear...
aku tgk muka doc tuh cam dah tension ja..hehehe....
kena amik vaksin tuh utk org penakut nak wat papsmear cam kita nih....

Zawiyah said...

ana, thanx for sharing pasal hal2 kesihatan wanita ni..akak pun baru tau ada vaksin for HPV tu..mmg la virus tu can caused cervical cancer..mintak dijauhkan la..
dah lama akak simpan niat nak buat pap smear tu..tp tak kesampaian lagi. ari tu ty kat klinik, kena gi lepas period..betul kan?

kirana said...

sal,
hiks hang pon takut gak hehehehe ada geng la aku
sib baik la ada vaksin kan..


k.zawiyah,
oh no prob...sharing is caring katanya :P
aaa kalo nk buat gi lepas period kalo akak berani buat la..pastu amik vaksin utk prevent virus tu

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin